آبگوشت در قسمتهای مختلف ایران به صورتی خاص تهیه میشود و آبگوشت یزدی هم از چنین قائدههایی مستثنی نیست. این آبگوشت به صورتی خاص طبخ میشود .آبگوشت یزدی به دلیل استفاده از آلو و لواشک در پخت آن به آبگوشت ترش هم معروف است. البته آبگوشت یزدی هم مانند آبگوشت سنتی کشورمان شامل گوشت، نخود، سیب زمینی و پیاز هم است.
مواد لازم
نخود خام: یک پیمانه
گوشت: به حد دلخواه
پیاز: دو عدد متوسط
لوبیا سفید: یک پیمانه
سیب زمینی: اندازه ی متوسط و دلخواه (بهتر است سیب زمینیها جدا پخته شود تا غذا طعم بهتری پیدا کند.)
گوجه فرنگی: به دلخواه
رب گوجه فرنگی: به میزان لازم
نمک و زردچوبه: به میزان لازم
سبزی خشک: یک قاشق غذاخوری (ترخون و یا شنبلیله خشک استفاده شود بهتر است)
آلو یا لیمو عمانی: چند عدد به دلخواه
طرز تهیه
در ابتدای کار لوبیا و نخود را خیس کرده و چند ساعت در این حالت بگذارید بمانند. پس از گذشت چند ساعت آنها را آبکشی کرده و درون قابلمه بریزید. حال گوشت را هم اضافه کرده و همراه با آب این مواد را روی شعله ی معمولی قرار دهید.پس از آن پیاز را اضافه کرده و میگذاریم بپزند. پیاز را هم به صورت رنده شده و هم نگینی می توان استفاده کرد که این مورد به سلیقه ی خود شما بر میگردد. اگر از طعم سیر خوشتان می آید میتوانید چندین سیر را پوست گرفته و به آبگوشت خود اضافه کنید.
پس از آن که گوشت پخته شد چربیهای اضافی را جدا کرده و زردچوبه، نمک و سبزی خشک را اضافه کنید. هیچ گاه زمانی که گوشت نپخته است نمک را اضافه نکنید زیرا پخت را طولانی تر می کند. حال این مواد را بکوبید و پس از آن گوجه رنده شده و یک قاشق رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. میتوانید پیش از اضافه نمودن رب گوجه فرنگی آن را تفت دهید تا مزه ی بهتری پیدا کند.
حال سیب زمینی هایی که جداگانه پخته بودید را پوست بگیرید و به مواد آبگوشت اضافه کنید. خوب است که یکی از سیب زمینیها را به همراه نخود و لوبیا کوبیده و برای قوام آمدن آبگوشت به آن اضافه کنید.
حال آلو ، لیمو عمانی و یا لواشک را به آبگوشت یزدی خود اضافه کنید. استفاده از هر کدام از آنها و همچنین میزان استفاده بستگی به سلیقه و علاقه شما به ترشیجات دارد. حال بگذارید مواد پخته شوند.
پس از آماده شدن میتوانید از این آبگوشت یزدی خوشمزه لذت ببرید. اگر ظرف مخصوص پخت دیزی دارید از آن استفاده کنید زیرا مزه آبگوشت را بهتر و جا افتاده تر میکند. لازم است در تمامی مراحل پخش شعله ی آتش کم باشد تا آبگوشت تان آرام آرام جا بیفتد.
نکته های مهم در پخت آبگوشت یزدی
بهتر است نخود و لوبیا از ۸ ساعت قبل خیس بخورد تا نفخش گرفته شود.در حین پخت دیزی از آب بسیار استفاده کنید تا در طول پخت مواد به آرامی بپزد.
پختن سیب زمینی در دیگی دیگر باعث میشود پخت آبگوشت یزدی زمان کمتری بگیرد.در حین سرو غذا از آبلیمو استفاده کنید تا مزه ی بهتری بگیرد. وگرنه اگر آبلیمو را بجوشانید طعم غذا بد شده و مزه ی نامطبوعی میگیرد.
عادات غذایی یزدی ها
یزدی ها از ماست در غذاهای خود بسیار کم استفاده میکنند. به صورتی که حتی در آب دوغ خیار هم از کشک به جای ماست استفاده میکنند.
مردم یزد به استفاده از چای بسیار علاقهمند بوده و بیشتر به صورت چای نبات آن را میخورند. به طور کلی نبات در کنار قند یکی از اصلی ترینها در حین خوردن چایی محسوب میشود. ارده شیره و حلوا ارده که از خوراکیهای سنتی یزد است در پاییز و زمستان در خانهی مردم این شهر تاریخی یافت میشوند.
یزدی ها از هندوانه در روزهای گرم و از انار در روزهای سرد به عنوان محبوبترین میوه استفاده میکنند. رب انار هم به صورتی خاص در یزد درست میشود. برای ملس کردن مزه ی رب انار یزدی از تکه های به در آن استفاده میشود. رب انار یکی از اصلی ترین چاشنی ها بر سر سفره ی یزدی ها است. گیاهان دارویی و عرقیجات گیاهی از مهمترین اجزای در خانه ی مردم یزدی است.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.