جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

تل خاکستری

تاریخ بروزرسانی :
۳۰ مهر ۱۳۹۸

تل خاکستری , از مرتفع ترین تخت های کویر مصر در استان اصفهان و حاشیه غربی روستای مصر واقع است . این تپه در ۱۲ کیلومتری شمال غربی روستاهای مصر و فرحزاد قرار گرفته است.کویر مصر بزرگترین کویر ایران است .کویر مصر که در گذشته نه چندان دور (حدودا ۱۰۰ سال پش ) آن را چاه دراز ، کلاته یوسف و مزرعه ی یوسف آن را یاد می کردند ، کویریست رویایی که گویی خداند در آنجا مشتی پودر طلایی در آن پاچیده.از هم جالب تر تاریچه ی نام کویر مصر است که به آن جذابیت بخشیده است ، ماجرا برای  بر این قرار بود که روزی آبادی که در کویر مصر است دچار کمبودی آب میشود طوری که دیگر چاه ها خشک می شود ، یوسف که یکی از اهالی این محله بود شروع به کنج و کاو میکند طوری که روز ها بر سر کندن چاه تلاش و زحمت میکشد و در آخر جواب زحماتش را میبیند و به آب میرسد ، اما طوی نمیکشد که باز آب نشست میکند و یوسف تلاش خود را ادامه میدهد تا به آب میرسد ، در همین راستا اسم آن روستا را چاه دراز میگذارند .

در اصطلاح جغرافیایی تخت  به مکانی گفته می شود که نسبت به زمینهای اطراف مرتفع تر باشد و بلندترین نقطه آن همانند یک تخت صاف و هموار باشد .وجه تمایز تل خاکستری با سایر تخت ها در منطقه جنوب کویر مرکزی در ارتفاع بلند آن و قرار گرفتن در مرز زیست بوم کویر و بیابان است. این موقعیت باعث شده است در منظره شمالی زمینهای صاف و یکدست کویر مرکزی قابل مشاهده باشند و در منظره غربی تپه های ماسه ای  طولی (شمشیری) معروف به منطقه گله ریگ سرگردانی که  در مرز کویر پایان می یابند. این تل، در اثر فرسایش شکلی پلکانی یافته و از این رو مناظر جالبی را ایجاد کرده است.
جنس تپه از نوع خاکهای آهکی و مارن است. در سمت غرب مناظر گله ریگ سرگردانی و تخت بازو، در شرق مناظر دشت چیل کنده و در دور دست منطقه تخت عروس قابل رویت است. علت نامگذاری منطقه به تل خاکستری، رنگ خاکستری رنگ تپه است که از فواصل دور قابل شناسایی است.

در هنگام شب، سو سوی نور خودروها در محور دامغان-جندق در سمت شمال غرب در فاصله ۵۰ تا ۸۰ کیلومتری  قابل رویت است که منظره ای شبیه به نوار مارپیچ روشنی در دل کویر ایجاد کرده است.

تل خاکستری1 تل خاکستری

از آثار باستانی و تاریخی این منطقه قلعه روستای بیاضه (نارنج قلعه ) به سبک دوره ساسانی است . زیربنای این قلعه حدود هزار مترمربع است . داخل قلعه اتاقکها و راهروهای پیچ در پیچ در پنج طبقه دیده می شود که سابقاً انبار غله بوده است . در کنار دیوار قلعه مسجدی قرار دارد که در قرن هشتم استاد دهنوی آن را مرمت کرده است .
همچنین ساختمان مخروبه ای به نام «هفت برادران » و مقبره امامزاده ابراهیم ، منسوب به یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) ، در این ناحیه قرار گرفته است .
در گرمه محلی مشهور به قبرستان کشته ها قرار دارد که به روایتی گورستان کسانی است که در جنگ علویان و قوای سهراب گبر در این محل کشته شده اند. در مهرجان مزار عارف و صوفی بیابانکی ، شمس الدین حاجی محمدشاه ، از قرن هشتم به جای مانده است.
در فرخی مسجدی قدیمی با گنبد و ایوانی بزرگ و ساختمانی به نام عمارت شیخ که بسیار قدیمی است وجود دارد. آثار چند چهارطاقی در گورستان فرخی دیده می شود که یکی از آنها به پیر معروف است و جنبه تقدس دارد. در اردیب زندانی معروف به دیوان خانه مسعود لشکر یاغی ، حاج ابراهیم بیک پسر قدرت الله نایب الحکومه جندق و بیابانک ، قرار دارد که بنای آن از ساروج است. همچنین در جندق خانه و مقبره شاعر یغمای جندقی از شعرای دوره قاجار قرار دارد

پوشش گیاهی بر روی تل خاکستری گیاهانی همچون ریش بز و درمنه دشتی است. بر روی راس تخت، سازمان جنگلها و مراتع برای مهار بادهای سطحی منطقه اقدام به کاشت درختچه های تاغ کرده است.
لوازم ضـروری برای سفر به کویر کفش کوه پیاده رویی، کوله پشتی کوچک یک روزه، لباس مناسب طبیعت ،کویر دارای پشه است با خود حتما پماد مخصوص نیش حشرات داشته باشید ،قمقمه آب (پر شده)، چراغ قوه ،کلاه و عینک آفتابی،، لوازم استحمام، و دو عدد ملافه میباشد .

نحوه دسترسی :
مسیر اول مسیر جاده خاکی جندق به روستای مصر به طول ۴۵ کیلومتر می‌باشد
مسیر دوم مسیر جاده خاکی-آسفالته در ۱۵ کیلومتری غرب شهرستان خور به طول ۳۵ کیلومتر تا روستای مصر است .

بهترین زمان برای سفر به کویر اوایل پاییز تا اواسط زمستان است و این پهنه خاکی با آب و هوای مطبوع از شما استقبال می کند.
بهار و تابستان هم هوا گرم میشود و تابش آفتاب در بهار و تابستان برای‌تان سخت خواهد بود. اگر در این دو فصل خواستید به کویر بروید اوایل بهار را انتخاب کنید که هنوز هوا خیلی گرم نشده است.در پاییز و زمستان فصول سرد و کاهش دما در سایر مناطق، کویر آب و هوایی معتدل پیدا می کند اما فراموش نکنید که در شب اختلاف دما بسیار است.

برای دسترسی به تل خاکستری باید از غرب روستای فرحزاد ۳ کیلومتر به سمت غرب بر روی یال چیل کنده حرکت کرد و سپس ۸ کیلومتر به سمت شمال غرب تغییر مسیر داد تا به تل خاکستری رسید. برای دسترسی به این منطقه حتما از راهنمای آشنا به منطقه و تجهیزات ناوبری همچون جی پی اس استفاده نمایید. برای دسترسی به این منطقه به خودروهای کمک دار نیاز است .

تل خاکستری2 تل خاکستری

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد