بلیط هواپیما سوئیت تبریز

طرز تهیه انواع خورش لوبیا چیتی

زمان مطالعه : 10 دقیقه - تاریخ بروزرسانی :
۵ شهریور ۱۴۰۰

طرز تهیه انواع خورش لوبیا چیتی را در این مطلب آورده ایم تا با آشنایی با آنها و خواص لوبیا چیتی در برنامه غذایی خود بگنجانید . خورشها در غذاهای ایرانی جایگاه خاصی دارند و معمولا با برنج سرو می شوند . تنوع خورش در شهرها و روستاهای ایران به شدت زیاد است و یکی از این خوشمزه ها خورش لوبیا چیتی است . این غذا را می توان به راحتی درست کرد و از طعم بی نظیر و خواص زیاد آن بهره برد . در این مطلب به دو روش پخت آن آشنا می شویم . قبلا هم در مطلبی تحت عنوان خورش لوبیا یک طرز تهیه دیگر را آموزش داده بودیم . امیدوارم درست کنید و در کنار خانواده از مزه لذیذ آن لذت ببرید . در انتها هم به خواص لوبیا چیتی اشاره ای خواهیم داشت .

خورش لوبیا چیتی مجلسی با گوشت

مواد لازم برای ۲ نفر
لوبیا چیتی: ۱ لیوان فرانسوی دسته دار
گوشت گوسفند تکه ای: ۲۵۰ گرم
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
پیاز بزرگ: ۱ عدد
زردچوبه: ۱ قاشق چای خوری
نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
ادویه کاری: ۱ قاشق چای خوری
آب لیمو ترش تازه: ۱ قاشق غذاخوری
روغن: به مقدار لازم
پودر لیمو عمانی: ۱ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
سیر: ۱ تا ۲ حبه

طرز تهیه

ابتدا باید لوبیا چیتی را در یک کاسه بزرگ بریزید. سپس مقداری آب به آن اضافه کنید و اجازه دهید برای ۱۲ تا ۲۴ ساعت خیس بخورد. در این مدت زمان حتماً آب لوبیاها را چند بار عوض کنید. این کار موجب می شود تا نفخ لوبیاها گرفته شود و همچنین راحت تر پخته شود.
برای درست کردن خورشت لوبیا چیتی مجلسی باید پیازها را رنده کنید یا به صورت نگینی ریز خرد کنید. سپس یک ماهیتابه روی گاز قرار دهید. شعله گاز را با حرارت متوسط روشن کنید. مقداری روغن به ماهیتابه اضافه کنید. کمی صبر کنید تا روغن داغ شود. سپس مقداری پیاز خرد شده را به روغن داغ اضافه کنید. پیازها را کمی تفت دهید تا سبک شوند. سپس گوشت خورشتی تکه شده را به پیازها اضافه کنید. کمی صبر کنید تا گوشت ها همراه با پیاز به خوبی سرخ شوند. سیرها را به صورت ریز رنده کنید و به خورشت لوبیا چیتی اضافه کنید.
در این مرحله از طرز تهیه خورش لوبیا چیتی مجلسی بعد از این که گوشت به خوبی سرخ شد، ۳ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی به گوشت ها اضافه کنید. رب را کمی با گوشت تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. زمانی که رب به خوبی رنگ گرفت، می توانید مقداری زردچوبه، فلفل سیاه و ادویه کاری به آن اضافه کنید. نمک را در این مرحله اضافه نکنید تا گوشت به خوبی پخته شود.

سپس باید لوبیا چیتی خیس خورده را به ترکیب گوشت و پیاز اضافه کنید. مواد را کمی تفت دهید و سپس به یک قابلمه منتقل کنید. ۲ لیوان فرانسوی آب به مواد اضافه کنید. سپس شعله گاز را زیاد کنید تا آب خورشت به جوش بیاید. زمانی که آب به جوش آمد شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید. در این مرحله باید حدود ۱ ساعت و نیم صبر کنید تا گوشت و لوبیا به خوبی پخته شوند.

در آخر باید بعد از پخت لوبیا و گوشت مقداری نمک به خورشت اضافه کنید. یک قاشق غذاخوری آبلیمو ترش و تازه به خورش بزنید و کمی پودر لیمو عمانی به آن اضافه کنید. در این مرحله بهتر است درب قابلمه را به صورت نیم باز قرار دهید تا خورشت کمی روغن بیندازد و آماده شود. بعد از نیم ساعت که خورشت با حرارت ملایم جوشید، خورشت لوبیا چیتی مجلسی شما آماده است.

خورش لوبیا

خورش لوبیا چیتی بدون گوشت با قارچ

مواد لازم برای ۶ نفر

لوبیا چیتی: ۲۰۰ گرم
قارچ ورقه ای شده: ۲۰۰ گرم
پیاز متوسط: ۱ عدد
رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
گوجه فرنگی میکس شده: ۱ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه، پودر سیر و ادویه کاری: به مقدار لازم

طرز تهیه

برای درست کردن خورشت لوبیا چیتی با قارچ باید همانند روش قبل ابتدا لوبیا ها خیس دهید. سپس آن ها را همراه با آب داخل قابلمه بریزید تا پخته شوند. معمولاً ۱/۵ ساعت طول می کشد تا لوبیا ها به طور کامل پخته شوند.در این مرحله از طرز تهیه خورش لوبیا چیتی مقداری پیاز در ماهیتابه سرخ کنید. رب گوجه فرنگی و گوجه فرنگی میکس شده را به ماهیتابه اضافه کنید و تفت دهید. ادویه کاری، نمک و فلفل سیاه به مواد بزنید و صبر کنید تا آب گوجه ها جمع شود.

در یک ماهیتابه دیگر قارچ های ورقه ای خرد شده را در کره تفت دهید. بعد از اینکه قارچ ها به خوبی سرخ شدند، آن ها را به سس گوجه فرنگی اضافه کنید. مواد را ترکیب کنید. سپس سیب زمینی را به صورت نگینی خرد و سرخ کنید.در انتها همه لوبیاهای پخته شده را با مقداری کمی از آب آن با سس گوجه و سیب زمینی سرخ شده و کمی آبغوره ترکیب کنید. اجازه دهید کمی روی شعله گاز بجوشد و جا بیفتد. در نهایت می توانید بنا به سلیقه خودتان این غذای خوشمزه را با برنج یا نان میل کنید.

خورش لوبیا

نکات تهیه خورشت لوبیا چیتی

در طرز تهیه خورشت لوبیا چیتی با گوشت بهتر است از گوشت گوسفندی استفاده کنید. سپس گوشت را به صورت خورشتی یا قلیه ای خرد کنید.

برای درست کردن خورشت لوبیا چیتی مجلسی می توانید به جای گوشت تکه ای از گوشت چرخ کرده نیز استفاده کنید. برای این کار بهتر است که از گوشت قلقلی استفاده کنید. می توانید گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده ترکیب کنید. سپس مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به آن بزنید. بعد گوشت ها را به صورت قلقلی درآورده و در روغن داغ سرخ کنید.

اضافه کردن سیر به خورشت لوبیا چیتی کاملاً سلیقه ای است، اما این کار موجب می شود تا خورشت شما عطر و طعم بی نظیری پیدا کند.

در طرز تهیه خورش لوبیا چیتی می توانید از مقداری گوجه فرنگی رنده شده نیز در خورشت اضافه کنید تا خورشت شما لعاب دارتر و خوشمزه تر شود.

اگر زمان کافی برای خیساندن لوبیا چیتی ندارید، می توانید آن را برای ۲ ساعت در آب گرم بخیسانید یا در آب بجوشانید و آب آن را بریزید.

در طرز تهیه خورشت لوبیا چیتی ارومیه بادمجان و سیب زمینی سرخ شده نیز به خورشت اضافه می شود.

در طرز تهیه خورش لوبیا چیتی با مرغ می توانید از سینه مرغ مکعبی خرد شده به جای گوشت در این خورشت اضافه کنید.

در طرز تهیه خوراک لوبیا چیتی با هویج باید از هویج و سیب زمینی رنده شده یا نگینی استفاده کنید.

خورشت لوبیا چیتی شمالی معمولاً بدون گوشت و مرغ تهیه می شود. برای درست کردن این خورشت تنها باید از ترکیب لوبیا چیتی به همراه گوجه فرنگی، سیر، پیاز، سیب زمینی، رب گوجه و آبلیمو استفاده کنید.

خورش لوبیا

خواص لوبیا چیتی

لوبیا چیتی نوعی از لوبیاست که نام آن یعنی (Pinto Bean) که به معنای نقاشی شده است ریشه ای اسپانیایی دارد. این لوبیا سرشار از مواد مهم غذایی از جمله :آهن ، ویتامین، فیبر و پروتئین است و همین عامل مهمی در قابل توجه بودن خواص آن میباشد. لوبیا چیتی طرفداران زیادی دارد و این تنها به خاطر طعم و مزه آن نیست بلکه منبع غنی پروتئین و فیبر هستند و چربی کمی دارند.

خواص لوبیا چیتی برای سلامت بدن و درمان بیماری ها

درمان یبوست

لوبیا چیتی به دلیل داشتن فیبرهای نامحلول در درمان یبوست بسیار موثر هستند.

کاهش کلسترول

لوبیا چیتی منبع غنی فیبر هستند که به شما در کاهش و تنظیم سطح کلسترول خون کمک و از خطر پیشرفت مشکلات قلبی جلوگیری می کند.

تنظیم قند خون

لوبیا چیتی به دلیل فیبر فراوان به شما کمک می کند تا بعد از خوردن غذا، میزان قند خون را حفظ کنید. نه تنها میزان گلوکز خون شما را تثبیت می کنند بلکه انرژی پیوسته را برای هدایت یک روز فعال در اختیار شما را قرار می دهد.

جلوگیری از ریزش مو 

کمبود پتاسیم یکی از علل اصلی ریزش مو است. لوبیا چیتی به دلیل داشتن پتاسیم به تقویت موها کمک می کند و مصرف منظم آن باعث می شود ریزش مو تا حد زیادی کاهش پیدا کند، بنابراین لوبیا چیتی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

جلوگیری از خشکی پوست 

کمبود ویتامین ب در بدن می تواند منجر به مشکلات خشکی پوست مانند درماتیت، قرمزی، رنگ دانه و سوزش شود. با این حال، مصرف لوبیا چیتی به دلیل داشتن ویتامین ب ، ماده مغذی حیاتی بدن را تامین می کند. بنابراین، این لوبیا غنی از مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا پوست سالمی داشته باشید.

پاکسازی بدن 

غذاهای مختلف مانند میوه های خشک و برخی سبزیجات حاوی سولفیت هستند که بر سلامت شما تاثیر می گذارند و منجر به حواس پرتی و سردرد می شوند. لوبیا چیتی به دلیل غنی بودن در ماده معدنی منحصر به فرد موجود در تعداد کمی از غذاها اثر زیان آور مولیبدن روی بدن را خنثی می کند.

درمان مشکلات هضم 

مصرف منظم لوبیا چیتی به شما در درمان سندرم روده و دیورتیکولوز کمک می کند. بنابراین اضافه کردن آن به رژیم غذایی به بهبود هضم کمک می کند.

مفید برای زنان باردار و جنین

لوبیا چیتی حاوی مقادیر بالایی از ویتامین ب کمپلکس، از جمله اسید فولیک است که برای زنان باردار سودمند است. اسید فولیک شکل گیری لوله عصبی و گلبول های قرمز خون را در کودکان متولد نشده بهبود می بخشد و مانع از کمبود وزن کودک می شود و همچنین نوزاد را از نقص های لوله عصبی محافظت می کند.

تنظیم فشار خون

غلظت های بالای پتاسیم و مقدار کم سدیم در لوبیا چیتی به شما در تنظیم سطح فشار خون سالم کمک می کند. اسید فولیک نقش حیاتی در تنظیم سطح فشار خون دارد و به آرام کردن رگ های خونی برای اطمینان از گردش خون صاف کمک می کند.

بهبود سیستم ایمنی 

مولیبدن موجود در لوبیا چیتی تولید انرژی را در سلول های بدن بهبود می دهد و به توسعه سیستم عصبی کمک می کند. هم چنین ویتامین های حیاتی مغز، مواد معدنی، اسید فولیک و آمینو اسیدها را تامین و در نتیجه، مصرف از خطر توسعه بیماری آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می کند.

تامین کولین 

کولین به عنوان ماده مغذی محلول در آب شناخته می شود که در غشا سلولی سلول های عصبی، اسفنگومیلین و فسفاتیدیل کولین وجود دارد. این کار به بهبود کنترل ماهیچه کمک می کند و به طور قابل توجهی حافظه را بالا می برد. تنها یک فنجان لوبیا چیتی حدود ۶۰.۴ میلی گرم کولین به شما می دهد. بنابراین این لوبیا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا عملکرد مغز و کنترل ماهیچه را ارتقا دهید.

جلوگیری از کم خونی 

آهن و مس، مواد معدنی حیاتی بدن برای تشکیل سلول های خونی جدید ضروری هستند. تنها یک فنجان لوبیا چیتی به ترتیب ۱۹ درصد و ۲۰ درصد از مصرف توصیه شده از مس و آهن را تامین می کند. بنابراین، این لوبیا مانع از کم خونی می شود.

جلوگیری از ابتلا به سرطان

لوبیا چیتی به دلیل داشتن مواد معدنی مثل آهن، پتاسیم، مولیبدن، فسفر، مس و منیزیم و آنتی اکسیدان ها فعالیت رادیکال های آزاد را خنثی و از آسیب سلولی و رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند. در نتیجه، خوردن لوبیا چیتی شما را از ابتلا به سرطان محافظت می کند.

مدیریت وزن

لوبیا چیتی چربی ندارد اما غنی از فیبر و مواد معدنی است. بنابراین مصرف منظم این لوبیا از افزایش وزن جلوگیری و به شما در تعادل رژیم غذایی و مواد مغذی کمک می کند.

بهبود سلامت قلب

لوبیا چیتی منبع عالی اسید فولیک، فیبر، پتاسیم و منیزیم است. این مواد مغذی حیاتی گردش خون روان را بهبود می بخشد و از خطر توسعه بیماری های قلبی جلوگیری می کند. بنابراین، این مصرف این لوبیا قلب را تقویت می کند.

 

کاهش تشکیل هوموسیستئین 

لوبیا چیتی غنی از آنتی اکسیدان ها، اسید فولیک، ویتامین ب۶ و منیزیم هستند. اسید فولیک به کاهش تشکیل هوموسیستئین ، یک آمینو اسید حیاتی در زمانی که سطح آن بالا می رود می تواند خطر بیماری های قلبی را افزایش دهد، کمک می کند. بنابراین، این لوبیا مغذی سطح هوموسیستئین را در بدن تنظیم می کند.

بهبود شریان ها و رگها 

رگ ها و شریان های سالم تاثیر قابل توجهی بر وضعیت قلب و عروقی دارند مقدار منیزیم یافت شده در لوبیا چیتی برای آرام کردن شریان ها و رگ ها مفید است، زیرا مسدود کننده یک کانال کلسیم طبیعی است که به بهبود جریان خون کمک می کند و فشار کمتری را به شریان ها، رگ های قلب وارد خواهد کرد.

اکسیژن رسانی بهینه

اکسیژن رسانی بهینه سلولها باعث می شود که احساس انرژی بیشتری کنید چون سلول ها نمی توانند بدون اکسیژن بهینه عمل کنند. اکسیژن با هموگلوبین به سلول های قرمز خون آورده خواهد شد و بدن به اندازه کافی خون قرمز برای توزیع اکسیژن را دریافت می کند.

کاهش حمله قلبی 

یکی از دلایل اصلی سکته تجمع لخته های خونی در رگ ها و یا شریان ها است زیرا به مغز اکسیژن کافی برای عملکرد نمی رسد و سکته رخ می دهد. این وضعیت می تواند مهلک باشد و حتی بازماندگان سکته گاهی اوقات آسیب جدی یا جزئی را در سیستم عصبی خود را تجربه می کنند.

تقویت کننده طبیعی انرژی

در مطالب قبلی بخش سلامت نمناک به این مهم اشاره شد که لوبیا چیتی به دلیل داشتن کربوهیدرات منبع غنی از انرژی است به همین دلیل در برخی از کشورها به عنوان غذای کامل بشمار می رود البته سایر افراد می توانند آن را با برنج سفید یا قهوه ای ترکیب کنند.

مفید در دوران قاعدگی 

دل درد ، سردرد ،تهوع علائم های دوران قاعدگی هستند زیرا در این دوره بدن با کمبود اکسیژن در خون مواجه می شود که برای رفع این ناراحتی می توانید لوبیا چیتی مصرف کنید.

جلوگیری از سرطان معده 

بیماریهای دستگاه گوارش گاهی باعث سرطان معده می شود که لوبیا چیتی به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهای قوی و فیبر به جلوگیری از ابتلا و پیشرفت سرطان کمک می کند و تمام مشکلات معده را بهبود می بخشد.

تقویت حافظه 

لوبیا چیتی به دلیل داشتن تیامین یا ویتامین ب ۱ به تقویت حافظه کمک می کند و مصرف آن نه تنها در دوران مدرسه و تحصیل مفید است بلکه در دوران میانسالی از احتمال ابتلا به آلزایمر جلوگیری می کند.

 

پیش گیری از نقص مادر زادی 

وزن کم نوزاد یکی از دلایل نقص مادرزادی است زیرا جنین کلسیم و سلولهای قرمز خونی را به اندازه کافی برای رشد دریافت نمی کند و تنها منبع دریافت غذا جنین از مادر است. به همین دلیل توصیه می شود مادران در دوران بارداری لوبیا را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

مفید در دوران شیردهی 

ویتامین ب موجود در لوبیا چیتی برای مادران شیرده بسیار مفید است به همین دلیل به مادران توصیه می شود برای افزایش تولید شیر لوبیا را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

مفید برای رشد

لوبیاچیتی به دلیل داشتن مواد معدنی به ویژه منیزم و آهن می تواند تولید سلول های قرمز خون را افزایش دهد. سلولهای قرمز خون و اسید فولیک برای رشد و عملکرد مغز در سنین رشد لازم است به همین دلیل مصرف لوبیاچیتی برای کودکان در سنین رشد خیلی مفید است.

غنی از پروتئین

آیا این امکان وجود دارد که پروتئین حیوانی را با پروتئین گیاهی جایگزین کرد؟ بله ، زیرا لوبیاچیتی به دلیل داشتن مقدار کافی پروتئین نیاز روزانه بدن را بدون مصرف گوشت قرمز تامین می کند بخصوص برای افرادی که گیاهخوار هستند.

افزایش جریان خون 

همانطور که می دانید جریان خون سالم، تاثیرات زیادی بر روی سلامت دارد. شریان و عروق قلب نباید خیلی شدید کارکنند. زیرا ضربان قلب سالم بر سیستم سوخت و ساز اثر می گذارد و اکسیژن را حمل می کند.

خورش لوبیا

مضرات احتمالی مصرف لوبیا چیتی

سنگ کلیه

لوبیاچیتی به دلیل غنی بودن در کلسیم و پتاسیم در افراد مبتلا به سنگ کلیه می تواند بیماری را بدتر کند.

سدیم

لوبیا چیتا حاوی مقداری سدیم است. برخی افراد ترجیح می دهند از نوع کنسروی آن استفاده کنند اما سدیم آن بیشتر است و باید در استفاده از آن مراقب باشید. سعی کنید لوبیا را قبل از پخت چندین ساعت خیس کرده و در منزل طبخ کنید.

حساسیت به پورین

لوبیاچیتی مقدار نسبتا زیادی پورین دارد ، بنابراین اگر نسبت به این ترکیب حساسیت دارید، بهتر است از خوردن لوبیاچیتی اجتناب کنید.

           
ما را در اینستاگرام دنبال کنید

لینک های مرتبط :

instagram
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *