نازخاتون یکی از چندین غذای سنتی و محلی شمال ایران است.
مواد لازم:
بادنجان قلمی: ۸ عدد
گوجهفرنگی درشت: ۵ عدد
آب غوره: نصف لیوان
نعنای خشک: یک قاشق غذاخوری
پیاز رنده شده: سه قاشق سوپخوری
گلپر: یک قاشق غذاخوری
آب انار: ۲ لیوان
(در صورت نبودن آب انار، میتوان از یک تا ۲ قاشق غذاخوری رب انار به اضافهی مقداری شکر استفاده کرد.)
طرز تهیه:
بادنجانها را میتوان کبابی کرد و یا در صورت دلخواه آنها را در فر به مدت نیم ساعت قرار داد تا نرم شوند. سپس پوست میکنیم و خوب ساطوری میکنیم.
در این زمان مقداری آبجوش روی گوجهفرنگیها میریزیم تا پوست آنها به راحتی کنده شود. سپس گوجهها را خرد کرده و کنار میگذاریم.
آنگاه بادنجان ساطوری شده را همراه با آب انار و آب غوره میگذاریم تا آهسته بجوشد و غلیظ شود. پس از آن گلپر، نعنا و پیاز رنده شده را ریخته و از روی شعله بر میداریم و با گوجهفرنگی خرد شده مخلوط کرده و در ظرف میکشیم. سپس با مقداری گردوی خرد شده تزیین میکنیم.
نکات تغذیهای:
بادنجان دارای انرژی کمی است زیرا بیشتر حجم آن را آب تشکیل میدهد. ۹۲ درصد وزن بادنجان خام را آب تشکیل میدهد. نصف لیوان بادنجان پخته فقط ۱۴ کالری انرژی و کمتر از ۰/۵ گرم پروتئین و حدود ۳ گرم کربوهیدرات دارد. محتوای مواد مغذی آن کم است و کمتر از ۵ درصد نیاز روزانه به مواد مغذی را برآورده میسازد.
مقداری فیبر، کلسیم، پتاسیم، اسیدفولیک و سایر ویتامینها و املاح را داراست، ولی قابل ملاحظه نیستند.
به دلیل کالری پایین آن ، برای افرادی که میخواهند انرژی دریافتی و وزن خود را کاهش دهند، مناسب است.
استفاده از آبغوره و آب انار در این غذا، آن را خوش طعم و لذیذ کرده و نیز باعث افزایش اشتها میشود.
نارخاتون شمالی
مواد لازم :
ریحان مخصوص نازخاتون : ۱ دست
آبغوره : یک و نیم لیوان
بادمجان کبابی : ۶ عدد
گشنیز : ۱ دست
سیر : ۱ بوته
نعنا تازه یا خشک : چند برگ
طرز تهیه :
در ابتدا بادمجان های کباب شده را با ساطور خرد میکنیم, سبزی ها با سبزی خرد ریز کرده و دوباره برای انکه ریز ریز باید بشود به بادمجان ها اضافه و خرد می کنیم ” توجه داشته باشید که سبزی ها نباید له بشود ” خوب مخلوط می کنیم بادمجان و سبزی را, سپس آبغوره اضافه می کنیم.سیر هم که خرد کردیم اضافه کرده و دوباره مخلوط میکنیم.نمک و فلفل به مقدار لازم اضافه کنید.
در صورت تمایل برای خوشرنگ شدن می توانید آب انار یا شربت تمشک اضافه کنید.
شمالی های عزیز کدوم طرز پخت درسته ؟
نظر کاربران :
سلام، نازخاتون با گوجه؟؟!!
سیر و دلال چی؟؟!!
بادمجان کبابی رو دوباره نمیپزند
نازخاتون بخاطر وجود آبغوره چربی خون رو نابود میکنه و وجود سیر فشار خون رو پایین میاره
ناز خاتون با بادمجان كبابي و گوشت و سبزي معطر و سير پخته مي شود و گوجه فرنگي ندارد.
سلام با عرض محترم غذای که طبخ شما در شمال ایران درست می کنید فسنجان با مرغ است من و خواهرم چند بار فسنجان با مرغ درست کرده ما فسنجان با ترش می خوریم
با تشکر از مدیریت محترم سایت،
لازم بذکر است آنچه بعنوان «نازخاتون» در مطلب فوقآمده است بیشتر «میرزاقاسمی» می باشد که از غذاهای محلی گیلان است.تا جاییکه من بعنوان یک شمالی اطلاع دارم و از آشپزی مادر و مادربزرگم به یاد دارم نازخاتون از مخلوط بادمجان کبابی و آب غوره و دلال(ترکیبی از سبزیجات معطر و سیر) تهیه شده و همینگونه سرو می شود. نه گوجه دارد ،نه رب انار و نه طبخ می شود! خواهشمندم پس از تحقیق جامع در این باره نسبت به این خوراک، اطلاع رسانی مناسبی از فرهنگ اصیل مازندران بعمل آورید. با سپاس