رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۴ مرداد ۱۳۹۳

شهر صغاد

اشتراک گذاری

صغاد شهری است در بخش مرکزی شهرستان آباده استان فارس در جنوب ایران. صغاد در حدود ده کیلومتری شهر آباده واقع شده. هم اکنون (۱۳۸۶) جمعیت آن حدود ۱۴۰۰۰ نفر می‌باشد. این شهر در کنار سلسسله جبال زاگرس قرار گرفته است. و از کوههای معروف آن کوه صیاد عبدالله، کوه روزبه، کوه بیم و کوه گنبه می‌باشد. این شهر دارای چند رشته قنات پر آب است که بیشتر استفادهٔ آن برای کشاورزی و صرف در باغات می‌باشد. محصول باغی آن شامل انگور، بادام و گردو و انواع درختان خانوادهٔ آلو می‌باشد.

بافت قدیمی شهر به صورت محله‌های مسکونی محصور در قلعه‌های معروفی بوده که بیشتر به جهت حفظ امنیت در قدیم از آن استفاده می شده که آثار کمی از آن‌ها بر جای مانده. معروفترین قلعه‌های موجود در حوضهٔ شهری شامل:۱-قلعهٔ نارنجی ۲-قلعهٔ حاج سلیمانی ۳-قلعهٔ بالا ۴-قلعهٔ پایین ۵-قلعهٔ گبرها.

شرایط اقلیمی
چون این شهر در کوهپایه‌های زاگرس قرار دارد تقریباً از هر چهار جهت به کوه‌های کم ارتفاعی محدود می‌شود و در میانهٔ شهر تپهٔ سنگی نه چندان بلندی به نام کوه مصلی قرار دارد. وجه تسمیهٔ این کوه نیز به علت کاربری آن در قدیم بوده است و از ریشهٔ صلا به معنی آواز دادن و یا صلاه به معنی نماز خواندن است و چون این تپه مشرف به همه جای شهر بوده اعلان خبرهای مهم و یا نمازهای عیدین ا بالای آن انجام می شده و هم چنین پیام سفرهای زیارتی و چاووش خوانی نیز از بالای آن انجام می شده است.

قنات‌های معروف
۱- قنات باقر آباد ۲- قنات کت سفید ۳- قنات محمد آباد ۴- قنات مراد آباد ۵- قنات اکبر آباد ۶- قنات شولاتی ۷- قنات حسن آباد ۸- قنات مزرعه هر کدام از این قنات‌ها دارای اراضی کشاورزی مشخصی و مزارع و باغ‌های متعددی می‌باشد که در این میان قنات حسن آباد به دلیل قرار گرفتن در محله‌های مسکونی و عدم رسیدگی خشک شده و اراضی آن پس از تغییر کاربری به صورت مسکونی و تجاری در آمده است.

وجه تسمیه
۱)صغاد در اصل چغاد بوده و مانند کلمات دیگر فارسی که در زمان تسلط عرب (چ) به (ص) تبدیل و صغاد گردیده است. ۲)چغد یا چغاد در زبان فارسی قدیم به معنی تپه (تل) بوده است و چون اولین قلعه‌ای بوده که بر روی تلی یا تپه‌ای سنگی برای سکونت و زندگی بنا شده آنرا چغاد نامیده‌اند. که این قلعه قدیمی هنوز باقی و محل سکونت عده‌ای از مردم امروز صغاد می‌باشد و به قلعه((سرسنگ)) معروف است. ۳) چغاد و بهمن نام دو برادر در شاهنامه فردوسی است که نام این دو برادر بر روی شهرهای صغاد و بهمن که در کنار یکدیگر می‌باشد گذاشته شده است. ۴) معنی لفظ صغاد را سنگ و صخره یا جایی که دور آن را کوه فرا گرفته باشد معنی کرده‌اند و علت نامگذاری این شهر می دانند. “قرار و راحت جان مرا نصیب اینجاست صغاد موطن من شهر بی رقیب اینجاست” شهر صغاد میراث گرانبهایی از تاریخ و فرهنگ پر افتخار را در خود دارد و شخصیتهای بزرگی چون آیت‌الله حاج محمد جعفر صغادی و شاعر ادیب و خوشنویس و موسیقیدانی همانند حاج آقا بزرگ (مینوی صغادی) و… را در دامان خود پرورانده و امروزه مردان و زنان این شهر در عرصه‌های گوناگون مذهبی، علمی، فرهنگی و هنری گوی سبقت از همگنان ربوده‌اند و چه خوش درخشیده‌اند. حضور شایسته و برازنده راست قامتان عرصه علم و هنر از شهر صغاد در جای جای ایران زمین گواه مدعای ماست و افتخاری بالاتر از این برای مردم این شهر نیست که همه یکدل و به دور از فرقه‌های ساخته و پرداخته غرب و شرق و تنها در خط سرخ و اصیل شیعه حقه علوی قد برافراشته و همواره پیرو ولایت و منویات مقام معظم رهبری و حامی دولت خدمتگزار بوده‌اند. شهر صغاد در شمال فارس و در غرب شهرستان آباده با فاصله ۱۲ کیلومتری از این مرکز و با جمعیتی بالغ بر ۱۶ هزارنفر قرار دارد. شهر صغاد در طول جغرافیایی ۵۲٫۵۲ درجه و عرض جغرافیایی ۳۱٫۱۹ درجه واقع و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۰۶۵ متر می‌باشد.

43596525 شهر صغاد

صغاد شهر صغاد

           
 

نظر کاربران :

  • محمد حیدری

    بسیار عالی لطفا عکس وفیلم برا معرفی بهتر بزارید

    ۲۸ آبان, ۱۳۹۹ پاسخ دادن
  • سید محمد حسینی

    از جمله صنایع دستی این شرستان سغاد میشه به گیوه دوزی، شیوه کشی،نمدمالی اشاره کرد

    ۹ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • Jan

    سلام
    آقای رمضانی چرا شما فقط عکس‌ میگیرین ولی نمی گذارین توي سایت

    ۲ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • Yeshabemahtab

    صغاد شهری زیبا با آب و هوایی دلچسبه مردمش بسیار ساده و زحمت کش هستن

    ۱۹ خرداد, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
  • امیر علی

    سلام
    خانم بهار این مشکلاتی که شما از شهرمون گفتید همه جا هست
    شما اگه میخای فرهنگ شهر نشینی خودتونو ثابت کنید
    جاش اینجا نیست دریک فضای عمومی ، و بهتر بگم جهانی
    باید به مسئولان شهر بگید

    همچون مگسان روی پلیدی ننشین
    زنبور عسل‌باش و انیس گل باش

    شهرمون اگر کمبودهایی داره به جاش حسن های زیادی داره
    مطرح کردن این‌ مدل حرفها در این جای عمومی کار کاملا ناجوانمردانه ای‌ است، و دردی رو درمان نمیکند

    ۲۷ آذر, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • بهار

    سلام خسته نباشید خبری از عکس ومراسم عزاداری ضغاد نشد

    ۶ آبان, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • بهار

    سلام خسته نباشید چرا از ایین ها وسنتهای ومراسم قدیمی صغاد چیزی نمیگذارید عکسهای قدیمی مراسم ها وجاهای دیدنی .

    ۹ شهریور, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • بهار

    سلام نوشته بودم مردم ضغاد مردم خوبی ولی یه بدی که دارند اینکه هنوز فرهنگ نگهداری از اموال وچیزهای ومکانهای که برای رفا حال خودمون ساختن ندارند .مثل شکستن تمام شیشه های توالت عمومی اول شهر خراب کردن باجه های تلفن عمو می خراب کردن ساعت های که در میادین گذاشته بودن خراب کردن وسایل پارک وووووو………………………….خیلی چیزای دیگه وجدانن قبل دارید ما بلکه بعضی ها فکر میکنن با خراب کردن این وسایل ادعای زرنگی میکنن در صورتی که اینها برای ما ورفا ما ساخته شده ما باید در نگهداری وحفظ انها کوشا باشیم .از شما خواهش دارم سعی در فرهنگ سازی ونگهداری وسایل محیط وشهرمان کوشا باشید وبا تلاش خود این فرهنگ سازی را جا بیندازید که شهرما خانه ماست ممنون از لطف شما

    ۳ شهریور, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • بهار

    اگه قراره هرکسی حرفی که زد ومورد پسند شما نباشه پس این نظر خواستن ونظر دادن الکیه مدیر محترم تو که حرفی که مورد پسنددنیست .ما هنوز فرهنگ شهری وشهر داری نداریم .قبول کن خودتم میدونی ولی خودتو میزنی به اون راه .این حرفها را بزار نزاری تو سایتهای دیگه منویسم

    ۲ شهریور, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • بهار

    سلام چرا وقتی انتقاد وحرف حقی زده میشه اون پیام راپاک میکنید

    ۲ شهریور, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
    • نجاری

      باسلام. حرفی که زدین چی بوده که می فرمایین پاک کردیم؟

      ۳ شهریور, ۱۳۹۴
  • سلام

    تو ای شهرم صفا داری می دونی
    تو ای شهرم وفا داری می دونی
    یه چند سالی می خوان نابود کنندت
    یه کم حول و ولا داری می دونی
    ==================
    به جا نزدیک تو می گن ابادست
    از اون نزدیکتر دشمن نداری
    همه هم و قمش ویرونی توست
    ولی سالم بمون که ریشه داری
    =================
    ای کاش با داداش بهمن یکی شی

    ۱۹ اردیبهشت, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • محمد

    از غذاهای محلی خاص منطقه صغاد می توان به کالجوش(کله جوش)، مُزبَر، اُویَتیموک،شولی،شیربرنج،آش جو،آش گندم و … اشاره نمود

    ۱۹ بهمن, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • محمد

    از جمله صنایع دستی صغاد می توان به گیوه دوزی، شیوه کشی،نمدمالی،قالی بافی و … اشاره نمود که در حال حاضر رونق گذشته را ندارد و نمدمالی که عملا نابود شده و تنها یکی دو نفر گیوه دوزی می کنند.البته قالی بافی باز نسبت به اندو دیگر کمی بهتر است.

    ۱۹ بهمن, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • محمد

    سلام
    ممنون از توضیحات خوبتون.واقعا منطقه صغاد مخصوصا شهریور ماه خیلی قشنگ و دیدنیه.
    علی الخصوص کوچه باغهاش حرف نداره. واقعا قشنگ و زیباست اما حیف که خوب بهش رسدگی نمکنن

    ۱۹ بهمن, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *