رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۸ فروردین ۱۴۰۲

اروندرود آبادان

لینک این مطلب کپی شد!

اروندرود آبادان ، رودخانه پهناوری است در جنوب غربی ایران و در مرز ایران و عراق. اجزای متشکله رودخانه مرزی بین ایران و عراق یعنی اروند رود، عبارتند از: فرات، دجله و کارون. رودخانه فرات از بلندی‎های سرزمینی قفقاز (ارمنستان)، سرچشمه می‎گیرد. این رودخانه از پیوستن رودهایی که از فلات ایران و کشور کنونی ترکیه، سرچشمه می‎گیرند، تشکیل می‌شود. کمابیش ۶۰ درصد از آب‎ رودخانه‎ دجله از کوه‎های زاگروس (ایران) سرچشمه می‎گیرد با توجه به آبدهی دجله و فرات، حدود ۴۰ درصد از آب رودخانه‎ای که از پیوستن این دو رودخانه‎ تشکیل می‎گردد، از سرزمین کنونی ایران تامین می‎شود.

arvand-2801-mm اروندرود آبادان

برای آشنایی بیشتر با شهر آبادان پیشنهاد می کنیم مطلب سیری در آبادان را مطالعه بفرمایید.

میزان زیادی از آب رودخانه ‎های فرات و دجله، در اثر سد ‎سازی‌های زیاد بر روی آن‎ها، کاهش یافته است. اما، اروندرود هنگامی ارزش واقعی کشتی‎رانی پیدا می‎کند که رودخانه‎ کارون، یعنی بزرگ‎ترین رودخانه‌ی‎ ایران، بدان می‎پیوندد. سرزمین میان‌رودان (بین‎النهرین) که پس از جنگ جهانی اول و متلاشی‌شدن امپراتوری عثمانی، حکومت جدید‎الولاده‎ عراق بر پایه برنامه‎ریزی‎ها و سیاست استعماری؛ کشورسازی انگلستان، بر پهنه‎ آن زاده شد، میان دو رودخانه‎ بزرگ غرب آسیا، یعنی دجله و فرات، قراردارد.

 اروندرود آبادان

 

سرچشمه اروندرود

اروند رود از همریزش رودهای دجله، فرات و سپس کارون تشکیل شده است. دجله و فرات پیش از پیوستن به کارون در شهر قرنه در ۳۷۵ کیلومتری جنوب بغداد به هم می‌پیوندند. در ازای اروند رود از قرنه تا ریزشگاه آن در خلیج فارس ۱۹۰ کیلومتر است. ریزشگاه اروند رود در میان شهر ایرانی اروندکنار و شهر عراقی فاو است. ایران و عراق در ۱۵ اسفند سال ۱۳۵۳ طی معاهده ۱۹۷۵ الجزایر ژرفگاه اروندرود را به عنوان خط مرزی میان دو کشور تعیین کردند.

 اروندرود آبادان
هم‌اکنون ۸۱ کیلومتر از ۱۷۵ کیلومتر طول اروندرود – از محل پیوستن نهر خین به این رودخانه تا مصب آن در خلیج فارس – مرز مشترک ایران و عراق به‌شمار می‌آید. عرض اروند رود بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر و عمق آن بین نه تا پانزده متر در نوسان است و هنگام جزر و مد آب، تغییر می‌یابد و در عین حال برای کشتیرانی مناسب است.
بنادر ایرانی خرمشهر و آبادان و همچنین بزرگترین بندر عراق یعنی بصره در کناره‌های رودخانه واقع شده‌اند. چون این رودخانه بین دو کشور مشترک است از این‌رو بر پایه قوانین بین‌المللی هر دو کشور دارای حقوق یکسان بر رودخانه بوده است. شیوه تعیین خط مرز بر رودخانه‌های مرزی یا به روش خط فرض مقسم المیاه (خط فرض منصف وسط رودخانه) یا اگر قابل کشتیرانی باشد. مرز مشترک به روش تالوِگ می‌باشد که به معنای خط‌القعر قابل کشتیرانی درحالت جزر کامل می‌باشد.

 اروندرود آبادان

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *