آش توکی یکی از غذاهای محلی بافق است. برای تهیه این غذای خوشمزه ابتدا تعداد دو عدد شلغم به صورت نگینی خرد میکنیم و سبزیجات لازم و پیاز داغ هم آماده میکنیم و ادویه زردچوبه به آن میزنیم تا رنگ بگیرد.
سبزی خشک شده ترخون و شوید خشک هم میتوان به آن افزود. مقداری توکی یا ارزن که قبلا آن را شسته باشیم هم آماده میکنیم. ابتدا قابلمه را روی گاز میگذاریم و مقداری آب داخل آن میریزیم و توکیها را داخل آب قابلمه میریزیم و میگذاریم پخته شود و بعد از بیست دقیقه شلغم را داخل آن میریزیم. پس از آن پیاز داغ را با زردچوبه کافی میریزیم و سبزی خشک و پیاز داغ را به آان میافزاییم و صبر میکنیم تا شلغم پخته شود. نمک هم به اندازه دلخواه به آن اضافه میکنیم. شلغم برای زمستان مناسب است. مواد را که اضافه کردیم شعله را کم میکنیم ومی گذاریم آش ما قوام بیاید. بعد آن را درظرف ریخته، میل میکنیم.
مراحل پخت این آش توسط یک خانواده بافقی انجام شد خانم فاطمه دهقانزاده در حاشیه پخت این اش به روش صحیح وسنتی در پخت غذاها اشاره کرد وافزود: چرا که بیشتر اداب وسنتهای دیرینه ما دستخوش زندگی ماشینی شده وبا زنده نگه داشتن این اداب ورسوم سلامتی وشادابی را به خانواده خود هدیه می کنیم
در مورد خواص وطعم توکی قابل ذکر است که ارزن پوست کنده و بلغوران تهیه می شود از نظر طعم شیرینی ملایمی دارد ودارای ارزش غذایی زیادی است وبیشترین هضم را دارا است ویک منبع پر انرژی وبه تحکیم استخوانها کمک می کند
با داشتن منیزیم در توکی در پیشگیری از بیماریهای قلبی ودیابتی بسیار موثر می باشد و باعث کاهش فشار خون شده وحملات قلبی را کاهش می دهد
توکی در طب سنتی از نظر طبیعت حرارتی خننک کننده دارد ودر استفراغ وسو هاضمه مفید است و موجب تنظیم حرارت بدن می گردد.
خانم دهقانزاده بیان کرد : برای تهیه این آش ابتدا چغندرها را خرد کرده همچنین برگهای اسفناج را نیز خرد کرده و با شویدهای خرد شده میگذاریم تا بپزد. در مرحله بعد توکی را به ان اضافه می کنیم که مدت پخت ان نیز کوتاه می باشد وسپس عدس را هم جداگانه پخته و وقتی سبزیها وتوکی پخته شد، به آن اضافه میکنیم. بعد از ان پیازداغها را با نمک، فلفل و زردچوبه تفت داده و همراه با نعناع داغ به مواد اضافه میکنیم. .
وی افزود: چاشنی این اش سرکه قره قروت و رب انار است .
هر چند توکی در تمام فصو ل سا ل موجو د است ولی در ایام نوروزی وپذیرایی از میهمانان نوروزی در سفره مردم بافق جایگاه ویژه ای دارد
گفتنی است بیش از ۲۰ نوع غذای محلی در شهرستان بافق بویژه در ایام نوروز پخت می شود که آش توکی ، پولو توکی ، اشکنه ، کالا جوش و … از مهمترین آنهاست.
نظر کاربران :
سلام
خیلی ممنون ک ب این موضوعات میپردازید …
با چغندر درست میشه یا شلغم ؟
سمتای بافق که میری یه آشی دارن به اسم آش توکی کلی سبزی خشک و ترخون و شوید خشک میریزن داخلش که خیلی خوش طعمه
این آش برای سرماخوردگی عالی هست و خودش یه پا دارو هست برای خودش