کله جوش بجنوردی با ماست چکیده یکی از انواع کله جوشی است که در بجنورد تهیه می شود و از ماست و گوجه و خیار در طرز تهیه آن استفاده می شود. در شهرهای مختلف ایران کله جوش به عنوان غذایی پر از کلسیم طبخ می شود. در این طرز تهیه با کله جوشی متفاوت آشنا خواهید شد .
مواد لازم:
ماست چکیده محلی: نیم کیلوگرم
پیاز: ۱ عدد
سیر: ۱ حبه
مغز گردوی خردشده: ۲ عدد
گوجه فرنگی: ۲ عدد
آب جوش: ۲ لیوان
روغن مایع (یا روغن حیوانی): به مقدار لازم
نعناع خشک: ۱ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
خیار: ۱ عدد
طرز تهیه :
ابتدا ماست چکیده را در یک ظرف بریزد و خوب هم بزنید. سپس دو لیوان آب داغ به آن اضافه کنید. مواد را با کمک چنگال یا همزن دستی بهطور کامل ترکیب کنید.سپس پوست گردوها را بگیرید و به کمک چاقو یا دست مغز گردو را به اندازه دلخواه خرد کنید. پوست پیاز و سیر را جدا کنید و آنها را نیز با چاقو خرد کنید و در ظروف جداگانه بریزید.
در این مرحله باید سیر داغ مجلسی و پیاز داغ مجلسی را تهیه کنید. برای این کار مقداری روغن مایع یا روغن حیوانی در قابلمه بریزید و شعله گاز را روشن کنید. پیازهای خرد شده را در قابلمه بریزید و سرخ کنید تا طلایی و سبک شوند. در یک ماهیتابه جداگانه سیر داغ را هم درست کنید. سیر داغ را به پیاز داغ اضافه کنید.
در این مرحله از طرز تهیه کله جوش بجنوردی با ماست باید گوجه فرنگیها را بشویید و سپس رنده کنید. حالا گوجههای رنده شده را به قابلمه حاوی پیاز داغ و سیر داغ اضافه کنید و خوب تفت دهید تا آب گوجهها کشیده شود و به روغن بیفتد.
بعد از این که گوجهها به خوبی سرخ شدند، میتوانید نعناع خشک، زردچوبه و فلفل سیاه را به سایر مواد اضافه کنید. کمی صبر کنید و سپس مغز گردوهای خرد شده نیز در قابلمه بریزید.
کمی صبر کنید تا همه مواد با هم سرخ شوند و عطر آنها بلند شود. سپس میتوانید ترکیب ماست و آب را به سایر مواد کله جوش بجنوردی اضافه کنید. این مرحله از پخت کله جوش حدود نیم ساعت طول میکشد. به خاطر داشته باشید که در این مدت غذا را با حرارت ملایم روی گاز بگذارید و مدام هم بزنید تا ماست نبرد و غذا غلیظ شوند. در انتها طعم غذا را بچشید و در صورت نیاز کمی نمک به آن اضافه کنید و شعله گاز را خاموش کنید.
بعد از آماده شدن غذا آن را در ظرف دلخواه بریزید. خیار را بهصورت نگینی خرد کنید و به کله جوش اضافه کنید. صبر کنید تا غذا کمی خنک شود، سپس نان خرد شده را در کله جوش ترید کرده و غذا را میل کنید.
نکات طرز تهیه کله جوش بجنوردی با ماست چکیده
برای تهیه کله جوش با ماست باید از ماست چکیده محلی استفاده کنید. در صورتی که به ماست چکیده دسترسی ندارید، میتوانید ماست را داخل یک کیسه پارچهای تمیز بریزید و برای چند ساعت در جایی آویزان کنید تا آب اضافی ماست خارج شود.
اگر ماست چکیده شما شور است، بهتر است به این غذا نمک اضافه کنید تا طعم غذا شور نشود.
بعضی افراد برای متعادل کردن طعم ترشی این غذا از مقداری شیرین بیان در کله جوش استفاده میکنند.
در صورتی که دوست ندارید طعم کله جوش بجنوردی شما ترش باشد، میتوانید از ماست شیرین برای تهیه این غذا استفاده کنید.
اگر برای درست کردن کله جوش بجنوردی به ماست دسترسی ندارید میتوانید این غذا را با کشک یا دوغ سنتی و محلی نیز درست کنید.
برای افزایش غلظت کله جوش بجنوردی با ماست میتوانید مقداری آرد را با روغن تفت دهید و به آن اضافه کنید.
در صورتی که کله جوش بجنوردی شما بیش از حد غلیظ شد، میتوانید مقداری از ترکیب ماست و آب را به آن اضافه کنید.
بعد از اضافه کردن ماست به کله جوش حتما شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید و مدام غذا را هم بزنید تا ماست در کله جوش نبرد.
در صورت تمایل میتوانید بعد از ترکیب کردن ماست چکیده با آب یک عدد تخممرغ در آن بریزید و خوب هم بزنید. این کار از بریده شدن تخممرغ در کله جوش جلوگیری میکند و موجب متعادل شدن طبع غذا میشود.
اگر دوست ندارید خیار را با کله جوش ترکیب کنید، میتوانید آن را در کنار کله جوش سرو کنید و جداگانه میل کنید.
برای خوشطعمتر شدن کله جوش بجنوردی با ماست میتوانید علاوه بر نعناع خشک از سبزیهای معطر دیگری مثل گشنیز، جعفری و نعناع تازه نیز استفاده کنید.
در طرز تهیه کله جوش میتوانید گوجه فرنگی را بهصورت رنده شده یا نگینی به غذا اضافه کنید؛ یا نیمی از گوجه فرنگی خرد شده و نیمی دیگر پوره باشد.
اگر می خواهید کله جوشتان خوشطعمتر شود این غذا میتوانید از آب قلم یا استاک سبزیجات نیز استفاده کنید.
در همان منطقهی خراسان شمالی، سبزواریها به جای کله جوش «کمه جوش» درست میکنند.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.