کباب بناب غذای سلطنتی دوران قاجار، امروزه به یک غذای سنتی در سراسر کشور تبدیل شده و بهترین برند کباب ایرانی محسوب می شود. این درحالی است که هنوز این غذا به عنوان غذای بومی و سنتی مردم بناب به رسمیت شناخته نشده و به ثبت معنوی نرسیده است.”کباب بناب” غذایی است که نه تنها امروزه به غذای محبوب مردمان ایران زمین تبدیل شده، بلکه نشانی از غذای سنتی و تاریخ و شهر مردم بناب دارد که با دیدن هر باره این اسم در ذهن ها خاطره اش را یاد آور می شود.
درحالی کسی نشانی از این غذای محبوب که تاریخ و نامش با مردم بناب گره خورده، نمی گیرد که تصویر بناب یادآور همسایگی کباب پزی ها و قصابی ها در هر خیابان و کوچه بازاری است و فضای جالب و منحصر به فردی برای جذب گردشگر به این شهر می دهد.
کباب بناب به عنوان مشهورترین کباب ایران شناخته می شود. شعبه هایی از کباب بناب در سرتاسر کشور و حتی در کشورهای خارجی مثل امارات(دبی)و بحرین دایر میباشد.
فهرست
بناب، شهر کبابی های سنتی
با ورود به بناب آنچه در نگاه نخست بیش از هر چیز دیگری توجه هر تازه واردی را به خود جلب می کند، تکرار تصاویر مشابه از همسایگی کباب پزی ها و قصابی هایی است که صف به صف همچون قطار از سر هر خیابان و کوچه بازاری کنار هم چیده شده اند.در شهر کمتر غذا خوری یا فست فود دیده می شود و هر چه هست کباب پزی است که در آن جز کباب چیز دیگری سرو نمی شود.بناب، شهری با ۱۰۱ کبابی است و شاید تعداد فست فودهای این شهر به تعداد انگشتان دست هم نرسد!
کباب غذای ثابت مردمان بناب بوده و کباب پزی ها همواره شاهد رفت و آمد مشتریان همیشگی خود هستند و علی رغم افزایش روز افزون تعداد کباب پزی ها در این شهر، هیچگاه در خاطرات “کبابی ها” کسادی بازار ثبت نشده است.
تقاضای بالای مشتریان عامل افزایش روز افزون کباب پزی ها در بناب
علی رغم اینکه کباب بناب دیگر به سنت پیشینه خود طبخ نمی شود اما همچنان محبوبیت خود را در این شهر حفظ کرده و بناب هر روز شاهد افزایش تعداد کباب پزی ها بوده و کبابی ها بدون نگرانی از کمبود مشتری به فعالیت خود ادامه می دهند.مسئول امور صنفی کباب پزان بناب از افزایش روز افزون کباب پزی ها در این شهر خبر داده و علت این امر را در تقاضای بالای مشتریان و تمایل به صرف این غذای سنتی عنوان می کند که علی رغم تعداد بالای کباب پزی در بناب تمام کبابی ها بدون دغدغه از کمبود مشتری فعالیت می کنند.
کباب یکی از غذاهای سنتی و قدیمی این شهر بوده که از دیر باز در سنت و فرهنگ مردمان این خطه از ایران زمین جاودانه شده و کسبه در نیمه روز برای صرف نهار دکانهای خود را تعطیل کرده و به کباب پزی ها می روند.این غذای سنتی نه تنها مورد استقبال مردم این شهر بوده بلکه کارمندان و کارگرانی که در سفرها و رفت و آمدهای کاری خود از بناب عبور می کنند نیز مشتریان ثابت کباب پزی های این شهر هستند و این چنین بازار کباب پزان در بناب همواره پر رونق است. یکی از مواردی که به عینه در این شهر شاهد بودم این است که می توانید به راحتی از قصابی گوشت مورد نظرتان را خرید کنید و با دادن به کبابی از کبابی صد در صد باب میلیتان نوش جان کنید .
کباب بناب فرصتی برای جذب گردشگر به بناب
بناب، شهری است که با ساماندهی مناسب کباب پزی ها و فراهم آوردن شرایط مناسب برای پذیرایی از گردشگران، می تواند در توسعه صنعت گردشگری و ترویج فرهنگ و سنت های این خطه از ایران زمین همت بگمارد.ایرانی های مقیم کشورهای خارجی که برای تجدید خاطرات به بناب آمده و سفارش کباب سنتی می دهند، از مواردی است که کباب پزان این شهر در تجربه های کاری خود به آنها اشاره می کنند.
پیشینه کباب بناب نه تنها ریشه در تاریخ مردمان این شهر داشته بلکه از سوی دیگر، قالب فرهنگی و بافت شهری بناب نیز با این غذای سنتی از دیرباز گره خورده که ثبت معنوی آن نه تنها گامی در راستای معرفی فرهنگ و سنت این خطه از ایران زمین است بلکه می تواند با اندکی سرمایه گذاری و تبلیغات مناسب فرصت مناسبی برای جذب گردشگر فراهم کند.
جشنواره ملی کباب بناب
پس از ثبت کباب بناب در سال ۱۳۹۴ در فهرست میراث ناملموس ایران، اولین جشنواره ملی کباب بناب در این شهر در تابستان ۱۳۹۴ با هدف معرفی بیشتر این غذا بهعنوان یک اثر معنوی ملی و نیز با هدف جذب گردشگر و معرفی این شهرستان بهعنوان مقصد جدیدی برای گردشگران برگزار شد. فرزین حق پرست، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت:
وجود گوشت و مواد اولیه مرغوب بهدلیل شرایط ویژه و بکر آب و هوایی شهرستان بناب، روش پخت سنتی و خاص این غذا و همچنین اشتغال تعداد قابلتوجهی از مردم شهرستان در این کار، کباب بناب را از سایر کبابهای پخته شده در کشور مستثنی کرده است.
جالب است بدانید در دومین دوره برگزاری این جشنواره در سال ۱۳۹۵، بیش از ۵۵ هزار نفر از این جشنواره استقبال کردند و ۲۵ هزار پرس غذا به فروش رفت. ۴۰ درصد شرکت کنندگان در این جشنواره، غیر بومی و ۶۰ درصد بقیه، ساکنان بناب بودند. تنها در طی سه روز از جشنواره، بیش از ۳٫۵ تن گوشت در غرفه های موجود در محل برگزاری جشنواره مصرف شد. آخرین و پنجمین دوره جشنواره ملی کباب بناب نیز در تابستان ۱۳۹۸ برگزار شد.
طرز تهیه کباب بناب
مواد لازم برای چهار نفر (چهار سیخ ۶۰ سانتیمتری)
۴۰۰ گرم فیله گوسفندی (درشت و یک بار چرخکرده)
۶۰۰ گرم راسته گوساله (درشت و یک بار چرخکرده)
۵۰ گرم کره
زعفران دمکرده به مقدار لازم
۴ عدد پیاز سفید متوسط پوست کنده و ریز خرد شده
نمک، فلفل قرمز و فلفل سیاه به مقدار لازم
جعفری ساطوری شده به مقدار لازم (اختیاری)
برنج یا نان، گوجه فرنگی کبابی، کره، ماست چکیده، پیاز خام و سبزی خوردن برای سرو
طرز تهیه
فیله گوسفندی و راسته گوساله یک بار چرخ شده را بههمراه پیازهای ریز خرد شده در یک کاسه بریزید. توجه داشته باشید که پیاز کباب بناب نباید خیلی ریز خرد یا رنده شود. فراموش نکنید که پیاز باید طوری خرد شود که آب آن خارج نشود و زیر دندان هم درشت به نظر نرسد. پیاز، گوشت و در صورت تمایل مقداری جعفری ساطوری شده را برای ۱۰ دقیقه ورز دهید تا کاملا منسجم شوند. با چاقو به گوشت و پیاز ضربه بزنید تا ساطوری شوند و آنقدر این کار را ادامه دهید تا چسبندگی گوشت زیاد شود و تمامی چربیها ساطوری و خرد شوند. یک بار دیگر با چاقو روی گوشت بزنید.
یک قاشق چایخوری فلفل سیاه، یک قاشق چایخوری فلفل قرمز و یک قاشق چایخوری نمک را به مایه کباب بناب اضافه کنید و خوب با دست مخلوط کنید. سپس روی کاسه را با سلفون بپوشانید و مایه کباب بناب را برای یک تا دو ساعت در یخچال بگذارید تا استراحت کند.
مایه کباب بناب را پس از یک ساعت، از یخچال دربیاورید و آن را برای چند دقیقه دیگر ورز دهید.
سیخ زدن کباب بناب
دستهایتان را خیس کنید و یک چهارم یا ۲۵۰ گرم از گوشت را جدا کنید. مایه کباب را با دست لوله کنید و یک سیخ را بهآرامی از آن عبور دهید. دستتان را دوباره خیس کنید و کباب را در سطح سیخ پخش کنید. پس از آمادهشدن هر سیخ، آنها رو طوری روی سینی قرار دهید که گوشت با سطح تماس نداشته باشد.منقل یا کبابپز خود را در بالاترین حرارت ممکن قرار دهید و سیخهای کباب را روی شعله آتش بگذارید. در این مرحله باید به سرعت و هر ۱۰ ثانیه یکبار کبابها را بچرخانید تا حرارت را به خود بگیرند و گوشت خام از سیخ جدا نشود. توجه داشته باشید که اگر حرارت یکدست نباشد یا شعله آن خیلی کم باشد، ممکن است کباب شما از روی سیخ بریزید. کباب را با بادبزن باد بزنید تا حرارت بهطور یکدست به کباب برسد.
گوشت پس از دو دقیقه به رنگ کرم در میآید. در این مرحله، بهآرامی و هر چند دقیقه یکبار سیخها را پشت و رو کنید تا گوشت از حالت خام بودن در بیاید و بپزد.
در حین کباب شدن گوشت، مقداری کره را در یک ظرف بریزید و برای چند ثانیه داخل مایکروویو قرار دهید تا آب شود؛ سپس در صورت تمایل، کمی زعفران دمکرده به آن اضافه کنید. این سس را با برس بر کبابهای روی منقل بمالید تا خوشطعم و آبدار شوند.
کبابها را با نان از سیخ جدا کنید و روی آنها کمی سماق بپاشید. کباب بناب را با برنج یا نان، گوجهفرنگی کبابی، کره، ماست چکیده، پیاز خام و سبزی خوردن، بهخصوص ریحان سرو کنید.
نظر کاربران :
واقعا كه كباب تكي هست. من در اروميه كباب بنابي خوردم كه روي آن دانه هاي فلفل به صورت منظم چيده شده بود