غار چال نخجیر در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شرقی جاده دلیجان – نراق، در دل کوه کم ارتقاع «تخت» قرار دارد.غار چال نخجیر نراق متعلق به دوره سوم زمین شناسی است و یکی از پدیدههای انگشت شمار جهان به شمار میآید که در سال ۱۳۶۸ توسط گروهی از کوهنوردان شناسایی شده است.دهانه غار از سطح دریا حدود ۱۶۶۰ متر می باشد. این غار قدمتی ۷۰ میلیون ساله دارد. عامل اصلی و اولیه بوجود آمدن این غار،گسل معکوسی میباشد که در منطقه عمل کرده است و پس از گذشت میلیونها سال به گونه کنونی خود در آمده است.غار چالنخجیر در سال ۱۳۸۴ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۳۸۱۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
ویژگی های غار چال نخجیر
این غار از غارهای طبقاتی است که از سه طبقه تشکیل شده است. ۹۵ درصد از دیوارههای غار با رسوبات آهکی و بقیه با سنگ پوشش داده شده است. دهانه اصلی غار نخجیر دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۴۰ متر و عرض ۱۰ متر است. غار چالنخجیر با گذشت ۷۰ میلیون سال کشف شده است که تا قبل از کشف شدن آن هیچ کس آن را ندیده بود. اشکالی داخل غار وجود دارد که حاصل از پدیدههای رسوبی و دولومیتی به وجود آمدهاند که باعث شده این غار از زیباترین غارهای جهان به حساب آید.
غار نخجیر از یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی تشکیل شده است که تقریبا ۴ کیلومتر از آن به وسیله افراد محلی و غارنوردان ماهر کشف شده است و عمق آن بنا به پیشبینیها در حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر است. داخل غار دالانها، کریدورها، دهلیزها، حوضچهها و تراسهای بسیار زیبایی به وجود آمده است. همچنین منشورهای بلور «کلسیت» بر اثر عوامل طبیعی در این غار به وجود آمده که بازتاب نور از این منشورها، زیبایی غار را چند برابر کرده است.
از جلوههای زیبا و دیدنی این غار میتوان به اسفنجهای بلورین، منشورها، کلیست و باغهای مرجانی (که با گذشت سالیان سال شکل گرفته)، دالانها و حوضچههای گوناگون اشاره کرد.
تالار چهلستون
غار چالنخجیر از تالارهای مختلفی تشکیل شده است که از میان آنها، تالار چهلستون زیباترین تالار غار است که انواع چکیده و چکندههای مختلف و رنگهای خیره کننده و زیبا آن را پوشش داده است. تالارهای دیگر این غار عبارتند از: تالار زیباییها، دریاچه، برزخ، باغ وحش، سفره عروس و چهلچراغ. از میان این تالارها کوچکترینشان ابعاد ۳×۵×۲۰ متر و بزرگترینشان ابعاد ۳۰×۴۰×۱۲۰ متر را دارد.
بافتها و قندیلهای بلورین غار به رنگ تیره درآمده و سقف غار پر از پیچ واپیچها و شکستگیهای گوناگون است. این غار تا عمق ۱۴ کیلومتر شناسایی و بیش از یک کیلومتر آن کفسازی شده است که با طی کردن ۴۷ پله میتوان به این عمق دست یافت.
نکاتی که قبل بازدید از غار چال نخجیر باید بدانید
غار چال نخجیر یکی از معدود غارهای آهکی زنده کشور است و نور فلاش میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به رسوبات آهکی و کریستالها وارد کند. پس بهتر است از نور فلاش برای عکاسی استفاده نکنید.
برای بازدید از غار نخجیر نمیتوانید به صورت انفرادی اقدام کنید. چون غار طولانی است و ممکن است مسیر برگشت را گم کنید. پس بهتر است همراه با یک گروه و راهنما وارد این مسیر شوید. وسایلتان را قبل از ورود به غار به صندوق امانات تحویل دهید و در صورت امکان از بردن وسایلی که گرما تولید میکنند، خودداری کنید. از جمله این وسایل میتوان به موبایل و دوربین عکاسی اشاره کرد. همانطور که گفتم نور فلاش و گرمای آن اصلا برای کریستالها و رسوبات آهکی خوب نیست.
تحت هیچ شرایطی به رسوبات آهکی دیوارهای غار دست نزنید. این کار شما دیوارها را آلوده میکند و به تدریج باعث تخریب دیوارهای غار خواهد شد. کشیدن سیگار و خوردن مواد غذایی داخل غار ممنوع است. پس این موضوع را رعایت کنید.
غار چال نخجیر تهویه طبیعی دارد. اما بهتر است افرادی که مشکلات تنفسی دارند از بازدید آن خودداری کنند. با توجه به اینکه در مسیر رفتوبرگشت غار نخجیر دلیجان بیش از ۴۷۰ پله وجود دارد. کسانی که محدودیت جسمانی یا بیماری قلبی دارند از بازدید خودداری کنند.
نحوه دسترسی
غار چال نخجیر در ۸ کیلومتری شرق شهر دلیجان، در نزدیکی پناهگاه حیاتوحش جاسب و در فاصله ۳ کیلومتری از جاده دلیجان به نراق در دامنه کوهی کمارتفاع قرار دارد. این کوه کم ارتفاع که با نام «کوه تخت» شناخته میشود. در واقع این کوه غار نخجیر را در دل دامنه خود جای داده است.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.