جمعیت و موقعیت جغرافیایی :
ملامحله طبق آخرین سرشماری سال ۱۳۸۵ ؛ ۶۰ خانوار و ۲۴۲ نفر جمعیت داشته و به جهت کمبود آب زراعی و عدم توسعه ی کشاورزی بیشتر جوانان این روستا به شهرهای بزرگ مهاجرت نموده اند . بطوریکه جمعیت دانش آموزیِ تنها مدرسه ی این روستا یعنی دبستان امام حسین(ع) در سال ۱۳۷۱ با ۵ کلاس و ۸۴ نفر دانش آموز و۶ معلم و در سال ۱۳۸۸ به ۱ نفر دانش آموز تنزل پیدا نمود که آموزشگاه آن به تعطیلی کشیده شد .
ارتفاع از سطح دریا ۱۵۰۰ متر ، میزان بارندگی در سال متوسط ۵۰۰-۳۰۰ میلیمتر می بارد و دمای هوا در تابستان بین ۳۵-۲۰ در نوسان بوده و اختلافات شب و روز ۳۰+۲۰- درجه است .
شغل بیشتر مردم روستا کشاورزی – ُدامداری وپرورش گیاهان داروئیُ(گل گاوزبان-گل بنفشه و…)است.البته باتولید فندق وگردو وفروش آن مردم ساکن در روستا ،روزگا رمی گذرانند .
با ماشینی شدن زندگی در قرن بیست یکم اکثر جوانان روستا به شهرهای بزرگ کوچ نمودندوبه شغل های کاذب روی آوردند.ناگفته نماند به جهت آشنایی وانس با قرآن مجید ، این دیارجوانان مستعدی دارد که دربسیاری از ادارات دولتی وموسسات آموزش عالی مشغول بکار ،تحصیل وتدریس اند .
شکوه سبزه زاهای ملامحله سفلی «جیرمحله» در فصل بهار توصیف ناشدنی است . چشم اندازهای درختان قدیمی گردو ، گوجه سبز (آلوچه)و باغ های فندوق زیبایی های خاصی دارد .
بقعه ی متبرکه ی بهارنشین و کهن ترین بنای تاریخی گیلان امام زاده سید ابراهیم تورار(نوشته رابینو) بلندترین نقطه ی خوش آب و هوایی منطقه در سال های نه چندان دور زائران زیادی را پذیرا بوده که خادمین آنها مرحوم شیخ غلامرضا جوادی ، زنده یاد مرحوم مشهدی عبدالحسین اسدی و مرحوم اسداله هادی پورو حجت هادی پور در این راه تلاش های ارزنده ای را جهت حفظ و نگهداری ، خدمت به زوار انجام داده اند . همچنین برخی از جاذبه های خاطره انگیز این روستا می توانیم به دشت چاکان ، جورچشمه ، کلومان صحرا ، باغ پشت ، گاوه خوصان ، دوخلداربن ، کرِدیم ، حالی چاله ، پلادره ، سرخانی ، جوسَر ، غارچال را نام برد .
آن سوی دیلمان چسبیده به سقف رویایی آسمان یعنی کوه تورار ، روستای زیبای ملامحله قرار دارد که دیده به الموت دارد و با قلاع آمیخته به راز و رمزهای تاریخی و خاطرات مردانی استواری که به تاریخ پیوسته اند .
پیدایش نخستین روستای ملامحله به عقیده ی ریش سفیدان محل مهاجرت ۳ تن از برادران بوده به نام های ملازمان ، ملاسمیع و ملامحمود که از مناطق اصفهان به نیت حفظ وحراست از امام زاده ابراهیم تورار به این نواحی آمدند و در پای کوه «تورار» یعنی ملامحله امروزی سُکنی گزیدند . نام این روستا به نوشته رابینو در کتاب از آستار تا استرآباد « برزوکلایه » بوده که به جهت علاقه و فراگیری مردم این دیار به امور فرهنگی علی الخصوص قرآن کریم بعدها به ملامحله تغییر نام پیدا کرد .
ملامحله از سال ۱۳۴۲ یکی از روستاهای شهر سمام بود که پس از تغییرات و تقسیم بندی های جغرافیایی از سال ۱۳۴۵ به شهرستان رودسر پیوست که مردم جهت رفع امور اداری با پای پیاده به این شهرستان رفت و آمد داشتند . تغییر و جابجایی روستای ملامحله در دهه ۶۰ و پیوستن به شهرستان رودبار مشکلات مردم را جهت پیمودن مساحت طولانی برای رفع کارهای اداری دوچندان نمود . چرا که پدران ما به علت برف و کولاک بودن جاده تورار به کلیشم مسیر طولانی سیاهکل- رشت -رودبار را ساعتها طی می نمودند . اما این تحول عجیب چند سالی بیش دوام نیاورد و در تقسیم بندی جدید جغرافیایی ملامحله به شهرستان لاهیجان پیوست .
با شهرستان شدن سیاهکل ، ملامحله از سال ۱۳۷۸ یکی از روستاهای سیاهکل درآمد که تاکنون هم به قوت خود باقی است . تغییرات مختلف و عدم کارشناسی صحیح تقسیمات کشوری باعث گردید که مردم زحمت کش این روستا مشکلات زیادی را تحمل نمایند و به این علت نام این روستای زیبا « ملامحله دیار گمشده» انتخاب گردید .
امید است که مسؤولین دلسوز شهرستان سیاهکل و بخش دیلمان با درایت و بزرگواری مشکلات مردم این روستای شهید پرور و عاشق اهل بیت را حل نمایند .
بخشی از مشکلات روستا :
· کمبود امکانات ورزشی
· تسطیح و شن ریزی جاده عمومی و کوچه های داخل روستا
· کمبود آب کشاورزی
· اشتغال جوانان
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.