رزرو هتل فضاگشت
۱۴ آذر ۱۴۰۱

خورش تره فرنگی

اشتراک گذاری

خورش تره فرنگی یکی از غذاهای خوشمزه و پرخاصیت می باشد که در قسمت های غربی ایران طرفدار زیادی دارد . شاید جالب باشد بدانید که هر چند این سبزی معمولا در فصول سرد سال می روید، ولی طبع گرم و خشکی دارد و برای درمان برخی بیماری ها، تقویت سیستم ایمنی و گوارش و حتی برای لاغری و کاهش وزن هم استفاده می شود. به هر حال برای تنوع دادن به فهرست غذایی تان، بهتر است این خورش لذیذ و مفید را در دستور کار قرار دهید.

در طرز تهیه خورش تره فرنگی از مواد متنوعی می توانید استفاده کنید. مثلا برخی این خورش را با لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و لوبیا چشم بلبلی درست می کنند. اگر از لوبیا استفاده می کنید، حتما از شب قبل به مدت حداقل ۸ ساعت آن ها را در آب خیس و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود.استفاده از سبزی های معطر دیگر مثل نعنا و شنبلیله در کنار تره فرنگی، طعم خورش را لذیذتر می کند. ولی میزان استفاده از این سبزی ها در طرز تهیه خورش تره فرنگی باید کمتر از میزان تره فرنگی باشد. اگر از این سبزیجات استفاده می کنید، بهتر است آن ها را از قبل در مقداری روغن تفت دهید تا طعم خامی خود را از دست بدهند.

اجاره خودرو

تره فرنگی

تره فرنگی تازه

اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، می توانید از نعنا یا شنبلیله خشک هم استفاده کنید. فقط به خاطر داشته باشید که هر چند شنبلیله عطر خاص و دلپذیری به خورش می دهد، ولی در صورتی که زیاد استفاده کنید یا زیاد آن را سرخ کنید، خورش در نهایت تلخ خواهد شد.این که در طرز تهیه خورش تره فرنگی از رب گوجه فرنگی استفاده کنید یا آن را بدون رب گوجه درست کنید، به سلیقه و طبع شما بستگی دارد و اختیاری است.

استفاده از مقداری دانه غوره در طرز تهیه خورش تره فرنگی هم متداول است و آن را خوشمزه تر می کند. اگر دانه غوره نداشتید، می توانید از آبغوره یا حتی آبلیمو استفاده کنید.خورش تره فرنگی را می توانید به صورت گیاهی هم درست کنید. در این صورت باید به جای انواع گوشت، از حبوبات، قارچ یا توفو استفاده کنید.خورش تره فرنگی را می توانید هم با برنج و هم با انواع نان، به همراه ماست، سالاد یا ترشی سرو کنید.

ترفندهایی برای لعاب دادن به خورش تره فرنگی

برای این که مایه خورش تره فرنگی غلیظ تر شود، می توانید به آن به اندازه ۱ قاشق غذاخوری آرد اضافه کنید. برای اضافه کردن آرد، ۱ قاشق آرد را در نصف لیوان آب سرد مخلوط کنید تا گلوله نشود. وقتی آرد و آب کاملا با هم حل شدند، آن را به خورش اضافه کنید.استفاده از سیب زمینی در طرز تهیه خورش تره فرنگی هم می تواند باعث ایجاد لعاب بیشتر به خورش شود.برای مقوی تر و خوش طعم تر شدن خورش تره فرنگی، می توانید به جای آب، به آن آب قلم یا استاک مرغ و گوشت اضافه کنید.

مواد لازم

گوشت گوسفندی: ۴۰۰ گرم
تره فرنگی: ۵۰۰ گرم
شنبلیله خشک: ۱/۲ قاشق غذاخوری
نعنا خشک: ۱ قاشق غذاخوری
لوبیا (چیتی یا چشم بلبلی): ۱ لیوان دسته دار فرانسوی
سیب زمینی: ۱ عدد درشت
پیاز: ۱ عدد متوسط
گوجه فرنگی: ۲ عدد متوسط
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
نمک و زردچوبه: به میزان لازم
فلفل سیاه و روغن: به میزان لازم

تره فرنگی

طرز تهیه خورش تره فرنگی

در ابتدا لوبیا را از شب قبل در مقداری آب خیس کنید و چند بار آب آن را تعویض کنید. گوشت را به مکعب های ۲ سانتی متری (قورمه ای) خرد کنید و بشویید. اجازه دهید آب اضافی آن خارج شود. پیاز را پوست بگیرید و نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید. در یک قابلمه مقداری روغن بریزید و پیاز را در آن تفت دهید تا سبک و طلایی شود. سپس تکه های گوشت را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا تغییر رنگ بدهد. زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید و دوباره تفت دهید.
به مواد داخل قابلمه، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و تفت دهید تا هم طعم خام آن گرفته شود و هم رنگ باز کند. در این فاصله گوجه فرنگی ها را هم به صورت نگینی خرد، یا آن ها رنده کنید و به مواد داخل تابه اضافه کنید. صبر کنید تا گوجه فرنگی کمی بپزد و نرم شود. در ظرف را روی آن بگذارید و حرارت را روی حالت ملایم تنظیم کنید.

اضافه کردن لوبیا

در این مرحله از طرز تهیه خورش تره فرنگی، لوبیاها را از آبی که در آن خیس کرده بودید، آبکش کنید و به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. آن ها را هم کمی تفت بدهید. به اندازه ۳ لیوان به قابلمه آب جوش اضافه کنید. اجازه دهید آب شروع به قل زدن کند. حرارت را کم کنید و در ظرف را بگذارید. اگر عجله دارید، این مراحل را به جای قابلمه در زودپز انجام دهید.
تره فرنگی را تمیز کنید و برگ ها و ساقه های آن را جدا کنید و در مقداری آب خیس کنید تا گل و لای آن پاک شود. سپس آن را کاملا بشویید و مراقب باشید که گل و لای در تره فرنگی نمانده باشد. تره فرنگی ها را به قطعات ۲ تا ۳ سانتی متری خرد کنید. سیب زمینی را بشویید. آن را پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و بعد از داغ شدن، سیب زمینی را در آن سرخ کنید و تفت دهید.

بعد از سرخ شدن سیب زمینی، آن را از تابه خارج کنید و کنار بگذارید. تره فرنگی را به تابه اضافه و آن را با روغن، سرخ کنید تا کمی نرم شود. سپس نعنا و شنبلیله خشک را اضافه کنید و دوباره تفت دهید. ۱ تا ۲ دقیقه تفت دادن کافی است. ممکن است سرخ کردن بیشتر از این، خورش را تلخ کند. حالا شعله گاز را خاموش کنید.

مرحله نهایی خورش تره فرنگی

بعد از این که گوشت و مواد داخل قابلمه پختند و گوشت نرم شد، تره فرنگی سرخ شده به همراه نعنا و شنبلیله را اضافه کنید. سیب زمینی های سرخ شده را به مواد اضافه کنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تره فرنگی ها نرم شوند. در ۱۰ دقیقه پایانی، ۱ قاشق آبلیمو به همراه نمک اضافه کنید. طعم خورش را بچشید و در صورت اندازه بودن چاشنی ها و پختن مواد، بعد از این که آب خورش تره فرنگی به غلظت دلخواهتان رسید، حرارت را خاموش کنید. خورش را در ظرف مناسب همراه با نان یا برنج سرو کنید.

برای طرز تهیه خورش فرنگی با مرغ، همه مراحل بالا را رعایت کنید و تنها به جای گوشت، از مرغ استفاده کنید. در این صورت مدت زمان کمتری هم برای پخت نیاز دارید. می توانید گوجه فرنگی و رب گوجه را هم از طرز تهیه خورش تره فرنگی حذف کنید. یا از سبزیجات معطر تازه و ساطوری شده در غذا استفاده کنید.منبع : افق کوروش

خواص تره فرنگی

تره فرنگی که به نام گندنا هم شناخته می شود (به انگلیسی : Leek و با نام علمی : Allium ampeloprasum) نوعی سبزی خوراکی از سرده والک و مانند سیر و پیاز از خانواده نرگسیان می باشد که در فصل بهار می روید.

تره فرنگی

پاک سازی پوست صورت

تره فرنگی یک دیورتیک طبیعی بوده که با سم زدایی و پاک سازی بدن به ویژه کبد به پاک سازی پوست صورت هم کمک کرده و به درمان آکنه و جوش صورت و جوان سازی پوست صورت کمک می کند.

ضد آفتاب طبیعی

مقادیر بالای بتا کاروتن، ویتامین C و ویتامین E موجود در تره فرنگیبه عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و پوست صورت و بدن را از آسیب رادیکال های آزاد و اشعه ماورا بنفش خورشید محافظت می کند.

تقویت و افزایش رشد مو

ویتامین C و آهن موجود در تره فرنگی به بهبود گردش خون در بدن و پوست سر کمک کرده و به تقویت فولیکول های مو و افزایش رشد مو کمک کرده و از ریزش مو جلوگیری می کند.

فواید دارویی و درمانی تره فرنگی برای بدن

جنین و زنان باردار

مقادیر بالای ویتامین B9 (که به نام های فولیک اسید و فولات هم شناخته می شود) موجود در تره فرنگی از بروز نقص سیستم عصبی جنین در دوران بارداری پیشگیری می کند.فیبر موجود در تره فرنگی خطر ابتلا به یبوست را که یکی از مشکلات رایج زنان باردار در دوران بارداری است، کاهش می دهد.

نوزادان و کودکان

مقادیر بالای انواع ویتامین ها و مواد معدنی موجود در تره فرنگی به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند.فیبر موجود در تره فرنگی حرکات روده نوزادان و کودکان را بهبود می بخشد و خطر یبوست را در آن ها کاهش می دهد.

فشار خون

مقادیر بالای فلاونوئید های موجود در تره فرنگی با افزایش تولید اکسید نیتریک باعث رقیق شدن خون و آرام شدن رگ های خونی شده و به درمان فشار خون بالا کمک می کند.

کلسترول خون و قلب

فیبر موجود در تره فرنگی نقش مهمی در کاهش کلسترول بالای خون دارد و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را کاهش می دهد.فولات موجود در تره فرنگی باعث کاهش سطح بالای هموسیستئین موجود در خون شده و به پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و آترواسکلروزیس کمک می کند.

دیابت و قند خون

تره فرنگی با مهار آنزیم آمیلاز که کربوهیدرات های پیچیده را به قند تبدیل می کند باعث کاهش سرعت گلوکز در خون شده و خطر افزایش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد.آلیسین موجود در تره فرنگی احتمال ابتلا به سندرم متابولیک و نوروپاتی دیابتی را کاهش می دهد.

فلاونوئید ها و آنتی اکسیدان های موجود در تره فرنگی به تقویت عملکرد قلب در افراد مبتلا به دیابت کمک می کند.

لاغری و کاهش وزن

تره فرنگی یکی از سبزیجات کم کالری و بدون چربی بوده که می تواند باعث لاغری و کاهش وزن شود. همچنین مقادیر بالای فیبر موجود در تره فرنگی باعث کاهش اشتها شده و با پیشگیری از پرخوری به لاغری و کاهش و وزن کمک می کند.

سرماخوردگی

تره فرنگی یکی از بهترین گیاهان برای درمان طبیعی سرماخوردگی، آنفلونزا و تب یونجه می باشد.

مقادیر بالای ویتامین A و ویتامین C موجود در تره فرنگی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به سرماخوردگی و بیماری های عفونی را کاهش می دهد.

معده و دستگاه گوارش

فیبر موجود در تره فرنگی به بهبود هضم غذا، تقویت معده و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.

یبوست

مقادیر بالای فیبر موجود در تره فرنگی به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید می باشد.

پوکی استخوان

مقدار بالای ویتامین K موجود در سبزی تره فرنگی باعث تقویت استخوان ها شده و خطر ابتلا به پوکی استخوان در زنان و مردان را کاهش می دهد.

سرطان

مقادیر قابل توجه آنتی اکسیدان ها و پلی فنول های موجود در تره فرنگی از تشکیل تومور های بدخیم در بدن پیشگیری کرده و خطر ابتلا به انواع سرطان به ویژه سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ و سرطان تخمدان را کاهش می دهد.

چشم

تره فرنگی منبع خوبی از لوتئین و زاکسانتین می باشد که به بهبود بینایی کمک کرده و خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولار مرتبط با سن را کاهش می دهد.

آلزایمر و پارکینسون

منیزیم، فسفر و فولات موجود در تره فرنگی به بهبود تمرکز، تقویت حافظه و توانایی مغز برای پردازش اطلاعات کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های زوال عقل، آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد.

درمان بیماری های التهابی مزمن

ویتامین K موجود در تره فرنگی دارای خواص ضد التهابی است و می تواند خطر ابتلا به بیماری های التهابی مزمن نظیر دیابت، چاقی و آرتریت روماتوئید را کاهش دهد.

درمان کم خونی

مقادیر بالای آهن و همچنین ویتامین های خانواده B موجود در تره فرنگی با افزایش گلبول های قرمز خون شده و برای درمان کم خونی فقر آهن و آنمی مفید می باشد.

عوارض و مضرات تره فرنگی

تره فرنگی ممکن است در برخی افراد حساس باعث ایجاد حساسیت و واکنش های آلرژیک شود.تره فرنگی حاوی مقادیر قابل توجهی اگزالات است که باعث تشدید علائم بیماری در افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه می شود.

طبع تره فرنگی چیست؟

طبیعت تره فرنگی گرم و خشک می باشد. تره فرنگی منبع خوب انواع آنتی اکسیدان ها و فلاونوئید ها، ویتامین K، ویتامین B6، ویتامین E، ویتامین A، ویتامین C، فولات، تیامین، منگنز، مس، آهن، منیزیم، کلسیم و اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.

تره فرنگی یکی از گیاهان بومی مدیترانه و خاورمیانه می باشد. تره فرنگی خام و پخته را می توان برای تهیه سوپ تره فرنگی، انواع سس و سالاد، تره فرنگی پلو، خورش تره فرنگی، کوکو تره فرنگی و املت سبزیجات استفاده کرد.

فرق تره با تره فرنگی

تره و تره فرنگی هر دو دارای برگ های مسطح و صاف هستند اما تره فرنگی در انتهای برگ ها دارای یک پیاز سفید می باشد.

فرق پیازچه و تره فرنگی

پیازچه از نظر اندازه نسبت به تره فرنگی کوچکتر بوده و طعم تندی دارد، تره فرنگی از نظر اندازه نسبت به پیازچه بزرگتر است و طعم شیرین تر و ملایم تری دارد.کلاهک سفید سر پیازچه مانند پیاز دارای لایه های در هم تنیده است اما کلاهک سفید سر تره فرنگی لایه های زیادی ندارد.برگ های پیازچه لوله ای شکل ولی برگ های تره فرنگی صاف و مثل تره هستند.

مشخصات تره فرنگی خوب

تره فرنگی خوب دارای ساقه ی سفید با اندازه ی متوسط و برگ های سبز و صاف بدون لکه می باشد. پیشنهاد می کنیم که تره فرنگی را بشویید، خشک کنید و لای یک پارچه ی نخی به مدت یک هفته درون یخچال نگهداری کنید.

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *