خورشت کلیه ترش ( قلیه ترش ) لرستان یکی از محبوب ترین غذاهای محلی این استان است .گوشت گوسفند، سیب زمینی، رب انار، پیاز، نمک، زردچوبه و فلفل، مواد تشکیل دهنده این خورشت لرستانی است. این غذای لذیذ، در بین مردم لرستان، طرفداران زیادی دارد.یکی از انواع غذاهایی که نامش با خطه جنوب ایران گره خورده «قلیه» است؛ قلیه هایی که نام شان بیشتر با ماهی و میگو گره خورده، اما این روال امروزی، نباید شما را به این اشتباه بیندازد که در دیگر نقاط ایران نمی توانید قلیه های محلی بخورید.
آن طور که از اسناد آشپزی بر می آید، قلیه نام عمومی خورش ها از دوره صفوی تا اواخر دوره قاجار بوده است. به دلایلی قلیه جای خود را به خورش داد و غیر از جنوب ایران، در معدود نقاط ایران همچنان این واژه استفاده می شود. یکی از این مناطق لرستان است که نام قلیه را بر یکی از خورش هایش دارد؛ «قلیه ترش». خورشی ترش مزه و محبوب که شاید شما نامش را با نام «قلیه لری» هم شنیده باشید.
اگرچه در آشپزی امروز قلیه به نوع خاصی از خورش در جنوب ایران اطلاق می شود، اما در قدیم قلیه معادل امروزی خورش بوده است. آن طور که در لغت نامه دهخدا آمده است: «قطعه هایی از گوشت که سرخ کنند با پیاز و برخی از سبزیجات، طعامی است از گوشت و پیاز و کدو یا اسفناج و بادنجان.»
مواد لازم خورشت کلیه ترش
گوشت گوسفند :۵۰۰ گرم
پیاز :۲ عدد
آب انار، آب زغال اخته یا آب تمبر هندی : ۱ فنجان
سیب زمینی ۴ عدد
نمک و فلفل و زردچوبه : به میزان لازم
طرز تهیه خورشت کلیه ترش
سیب زمینی ها را شسته، با مقداری آب و نمک بگذارید تا آب پز شود. گوشت ها را نگینی خرد کنید و همراه یکی از پیازها که قبلا خرد کرده اید و کمی زردچوبه بگذارید با چند لیوان آب پخته شود. سیب زمینی ها را پوست بکنید و رنده کنید. سپس آن ها را به گوشت در حال پخت اضافه کنید.
وقتی از پختن گوشت مطمئن شدید، آب انار یا آب زغال اخته را اضافه کنید. اگر به آبمیوه های تازه دسترسی ندارد، می توانید از آّبمیوه های آماده استفاده کنید. می توانید به جای آبمیوه، دو قاشق سوپ خوری رب انار را هم در آب حل و اضافه کنید.
بعضی آشپزها هم طعم تمبرهندی را ترجیح می دهند. دو قاشق تمبر هندی را در یک لیوان آب حل کنید و بعد از صاف کردن، آن را به گوشت اضافه کنید. فقط حواس تان باشد، ترشی این مواد مانع پختن گوشت می شود و اگر این مواد ترش و البته نمک را قبل از پخت به آن اضافه کنید، گوشت تان به خوبی نخواهدپخت. فلفل سیاه و نمک را هم همراه این مواد اضافه کرده، پیاز دوم را که قبلا نگینی خرد و سرخ کرده اید به بقیه مواد اضافه کنید.
بگذارید خورش با حرارت ملایم بیشتر بپزد و در اصطلاح جا بیفتد. آب این خورش بستگی به خودتان دارد، اما توصیه اما این است که بگذارید تا حد ممکن خورش تان کم آب باشد. رنگ قلیه ترش هم مثل خورش فسنجان کمی سیاه است. این خورش تزیین خاصی ندارد و فقط در ظرف مناسب بریزید و سر سفره بیاورید. می توانید برنج آن را با زعفران رنگین کنید.
خورشت کلیه ترش ( قلیه ترش ) لرستان ، از خورش های خوشمزه منطقه غرب کشور و مخصوصا استان لرستان است؛ اگرچه پای این خورش خوشمزه هنوز به غذاخوری های عمومی این شهر باز نشده اما می توانید طعم آن را در خانه یک دوست یا خویشاوند محلی بخورید یا با استفاده از این دستور پخت، خودتان را در خانه مهمان این غذای محلی کنید.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.