شهر شیراز مهد پرورش شعرا و ادبا در جنوب ایران مرکز استان فارس است. قدمتی به بلندای تاریخ دارد و چهار هزار سال شاهد ماجراها و اتفاقات زیادی بوده است . این شهر بهواسطه قدمت دورودرازش آثار تاریخی، اماکن باستانی، جاذبههای گردشگری و باغهای سرسبز و دیدنی متنوع و کمنظیری را در دل خود جای داده و گردشگران و مسافران بسیاری هرساله برای تماشای این شهر و شگفتیهایی که در دلش قرار دارد، راهی استان فارس میشوند. ما در اینجا به معرفی جذابترین و دیدنی ترین باغ های شیراز می پردازیم . با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانید :
باغ دلگشا
این باغ یکی از زیباترین و تاریخیترین باغهای شیراز است که قدمت آن به سه دوره ساسانیان، صفویان و قاجاریان میرسد. بیشتر درختان این باغ را درختان نارنج تشکیل میدهند. تماشای شکوفههای زیبای این درختان در اردیبهشت ماه و استشمام عطر و بوی دلانگیز آنها که فضای باغ را پر میکنند، لذت وصف ناپذیری دارد. این باغ در طی دورههای متمادی موردتوجه پادشاهان مختلف قرار گرفته بود به طوریکه تیمور گرگانی با دیدن این باغ دستور داده بود مشابه آن را در سمرقند نیز بسازند.
این باغ که مساحت آن به ۶ هکتار میرسد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در وسط باغ و در کنار جویهای آب و آبنماهای زیبا یک عمارت سه طبقه قرار دارد که به شیوه معماری کاخهای ساسانی ساخته شده و قدمت آن به دوران زندیه میرسد. این عمارت اولین عمارت کلاه فرنگی ایران به شمار میرود و دارای دو درب ورودی در دو طرف ساختمان و یک تالار بزرگ به همراه یک شاه نشین است.
آدرس :شیراز، دامنه کوه فهندژ، نزدیک آرامگاه سعدی
برای آشنایی بیشتر با شهر شیراز پیشنهاد می کنیم مطلب سیری در شیراز را نیز مطالعه بفرمایید.
باغ گیاه شناسی ارم
بازدید از باغ تاریخی ارم یکی از مهمترین کارهایی است که درباید در شیراز انجام شود. زیراکه این باغ یکی از بهترین نمونه های باغ های پارسی است. باغ ارم در یونسکو به عنوان میراث جهانی و سمبلی از باغهای ایرانی ثبت شده و شهرت جهانی یافته است. در حال حاضر ، نه تنها به دلیل هویت تاریخی خود بلکه به دلیل زیبایی و همچنین به عنوان یک مرکز تحقیقات گیاه شناسی ، بازدیدکنندگان را از همه جای دنیا جذب می کند.
درمورد زمان ساخت این باغ اطلاعات دقیقی وجود ندارد. اما تاریخ ساخت آن را به دوران سلجوقیان نسبت دادهاند و دلیل آن نیز این بود که چند باغ تخت دیگر توسط فرمانروای وقت فارس که از سوی سلجوقیان حاکم فارس بود ساخته شده بود.
در سفرتان به شیراز حتما از باغ ارم که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده نیز دیدن کنید؛ اما در نظر داشته باشید که امکان بازدید از داخل عمارت این باغ برای عموم مردم وجود ندارد.
آدرس: شیراز، خیابان ارم شیراز
باغ و عمارت شاپوری
عمارت شاپوری یکی از زیباترین باغهای شیراز است که قدمت آن به دوره پهلوی اول بازمیگردد. این عمارت متعلق به عبدالصاحب شاپوری یکی از تاجران بسیار بزرگ شیرازی است و خاندان آن نسل به نسل تا سال ۱۳۷۰ در این عمارت زندگی کردند. اما پس از متروکه شدن، این باغ توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری و مجدد بازسازی شد. معماری این باغ که تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی است به دست ابوالقاسم مهندسی از معماران برجسته شیرازی انجام شده است.
در وسط این باغ حوض زیبای منحنی شکل قرار دارد و اطراف آن را نیز درختان سرسبز پوشانده است. در روبهروی حوض نیز عمارت دو طبقه شاپوری قرار دارد که به سبک قاجار ساخته شده است و دارای ظاهری بسیار زیبا و چشمنواز است. این باغ بدون شک یکی از زیباترین باغها در ایران به شمار میرود. در این مجموعه، جلوههای طبیعی باغ و معماری زیبا و دیدنی بنا در کنار همدیگر چشماندازی تماشایی و منحصربهفرد را پیش چشم گردشگران به نمایش میگذارند.
آدرس :شیراز، خیابان انوری، روبهروی خیابان اهلی
باغ جهان نما
یکی از قدیمیترین باغهای شیراز است که دوران پر فرازونشیبی را گذرانده است. این باغ در زمان تیمور گرگانی بسیار موردتوجه وی قرار گرفته بود، به طوری که طبق دستور او در اطراف سمرقند (زادگاهش) مشابه این باغ را ساختند و آن را جهان نما نامیده بودند. این باغ قدمتی ۷۰۰ ساله دارد و در گذشته به آن لقب زینت الدنیا داده بودند. باغ جهان نما در دوره صفویه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بود. اما متاسفانه با سقوط سلسله صفویه این باغ نیز تقریبا ویران شد.
سرانجام پس از به قدرت رسیدن کریم خان زند، این باغ دوباره بازسازی و یک عمارت هشت ضلعی نیز در وسط این باغ بنا شد. در سال ۱۱۸۵ هجری قمری نیز خیابانکشیها و درختکاریهای زیبایی در اطراف عمارت انجام گرفت که بر زیباییهای این باغ افزود.
آدرس: شیراز، چهارراه حافظیه، خیابان قرآن
باغ عفیف آباد (باغ گلشن)
در انتهای خیابان عفیف آباد شیراز و نزدیک به خیابان ستارخان باغ زیبا و دیدنی عفیف آباد واقع شده است. قدمت این باغ به دوران صفویه بازمیگردد و در آن زمان یکی از مکانهای گردشگری پادشاهان ایرانی به شمار میرفت. باغ عفیف آباد در زمان قاجار توسط میرزا علی خان قوامالملک خریداری و پس از بازسازی، عمارت دو طبقه زیبایی در وسط این باغ بنا شد. این باغ سرانجام در دوره پهلوی توسط ارتش خریداری شد و عمارت آن نیز به دو موزه سلاحهای نظامی در طبقه اول و موزه عبرت در طبقه دوم تبدیل شد.
موزهای که به لحاظ وسعت لقب بزرگترین موزه ارتش خاورمیانه را از آن خود کرده است. باغ عفیف آباد که به سبب داشتن گلهای رنگارنگ به باغ گلشن نیز معروف است دارای یک قهوهخانه سنتی و یک حمام تاریخی است که در هنگام بازدید از این باغ دیدن آنها نیز خالی از لطف نیست.
آدرس : شیراز، خیابان قصرالدشت، بالاتر از باغ رحمت آباد، خیابان عفیف آباد
باغ هفت تنان
باغ هفت تنان باغی زیبا در شیراز است که در دامنه کوه چهل مقام و در شمال آرامگاه حافظ واقع شده است. قدمت این باغ به سدههای پیش از دوران حکومت زندیه بازمیگردد؛ اما عمارت موجود در داخل باغ متعلق به دوران کریم خان زند است. عمارت این باغ دارای یک تالار بزرگ است که سقف این تالار بر روی دو ستون استوار شده است. روی دیوارههای این عمارت تصویر پنج مجلس گچکاری شده است که از شاهکارهای دوره زندیه به شمار میرود. درون باغ نیز حوض بزرگ قرار دارد که در گذشته از آب رکنآباد پر میشد.
در این باغ مقبره هفت تن از عارفان بزرگ قرار دارد، به همین دلیل نام هفت تنان بر این باغ نهاده شده است. روی هرکدام از این قبرها به دستور کریم خان زند سنگی بزرگ بدون کتیبه قرار داد شده است.
آدرس : شیراز، بلوار هفت تنان، مقابل چهل مقام
باغ نارنجستان قوام (باغ موزه)
باغ نارنجستان یکی از باغهای بهجایمانده از دوره قاجار است که با مساحت ۳۵۰۰ متری در خیابان لطفعلی خان زند واقع شده است. این باغ به دستور علی محمدخان قوامالسلطنه در سالهای ۱۲۵۷ الی ۱۲۶۷ ساخته شده و ازجمله زیباترین باغهای شیراز محسوب میشود که در بین گردشگران نیز طرفداران زیادی دارد. باغ نارنجستان از دو بخش بیرونی و درونی تشکیل شده که در بخش بیرونی باغ موزه نارنجستان قرار دارد و در بخش درونی نیز خانه زینت الملوک واقع شده است که از کاشیکاریها، آینهکاریها و منبتکاریهای زیبا و خاصی برخوردار است.
این دو بخش به وسیله یک تونل به هم متصل شدهاند. داخل این تونل درختان زیبا و دیدنی بهار نارنج سر به فلک کشیدهاند که تماشای درختان این باغ به خصوص در فصل اردیبهشت ماه که این درختان زیبا و خوشعطر شکوفه میزنند، لذت وصفناپذیری دارد. علت نامگذاری این باغ به نارنجستان نیز وجود درختان نارنج در این باغ است. این باغ هرچند که در مقایسه با دیگر باغهای شیراز کمی کوچک است؛ اما مناظر زیبا و چشمنوازی دارد و در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
آدرس: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، فلکه غدیر
باغ نظر و موزه پارس شیراز
باغ نظر یکی دیگر از باغهای زیبا و دیدنی شیراز است که بهعلت قرار گرفتن در جلوی نظر مردم به این نام نامگذاری شده است. در دل این باغ، موزه پارس، یکی از قدیمیترین موزههای استان فارس قرار گرفته است. در این موزه که به عمارت کلاه فرنگی نیز معروف است، آثار باستانی و اشیای تاریخی متنوعی قرار دارند. عمارت کلاه فرنگی در دو طبقه به دستور و نظارت کریم خان زند به صورت هشت ضلعی ساخته شده است و در گذشته از آن برای پذیرایی از مهمانان و سفرای خارجی استفاده میشد.
وجود دو حوض در دو طرف عمارت و همچنین راهروهایی منظم در میان درختان و گلها، محوطه زیبا و دلنشین را به وجود آورده است. میتوانید در محوطه پارک قدم زده و از موزه پارس دیدن کنید و یا یا بر روی صندلیهایی که در این پارک قرار داده شده است بنشینید و مناظر زیبای اطراف را نظارهگر باشید.
آدرس : شیراز، خیابان زند، میدان شهدا، نزدیک ارگ کریمخان
باغ ملی شیراز
باغ ملی شیراز یکی از معدود باغهای باقیمانده از گذشته است که بهعلت قرارگرفتن در مرکز شهر و دسترسی آسان به آن شرایط بسیار مناسبی برای گذراندن اوقات فراغت دارد. قدمت این باغ به قرن هشتم هجری میرسد و در آن زمان صحرای جعفرآباد و مصلای قدیم شیراز جزئی از این باغ بودند که با گذشت زمان جای خود را به ساختمانهای مسکونی دادند و بخش دیگر نیز تبدیل به باغ ملی شیراز شد. در سال ۱۳۱۵ با درختکاریها و خیابانکشیهایی که انجام شد باغ ملی جانی دوباره به خود گرفت.
این باغ دارای فضای چشمنواز و دلنشینی است و در وسط آن میدانی با چهار حوض به همراه درختانی کهنسال در اطرافش قرار گرفتهاند که دیدن آنها خالی از لطف نیست. در این باغ یک ستون قرار دارد که اشعاری از شعرای بزرگ همچون سعدی و حافظ در اطراف آن نوشته شده است. سردر این باغ در قسمت جنوبی قرار گرفته و با طراحی مینیمال و آجری از چند قوس تشکیل شده که جلوهای زیبا و منحصربهفردی را برای گردشگران به نمایش میگذارد.
آدرس : شیراز، چهارراه حافظیه
باغ جنت
باغ جنت یکی از باغهای زیبای شیراز است که در جنوب این شهر واقع شده است. این باغ که قدمت آن به دوره قاجار میرسد حدود ۴۵ هکتار مساحت دارد و به دست حاج میرزا ابوالحسن مشیرالملک در قرن سیزده هجری ساخته شده است. با قدم زدن در این باغ میتوانید درختان سربهفلککشیده، سروهای بلند قامت، آبنماهای سراسری، گلکاریها و چمنکاریهای زیبا را نظارهگر باشید. هرچند که امروزه بخشهایی از این باغ آسیب دیده و دیگر به زیبایی گذشته نیست.
باغ جنت یکی از محلهای اسکان نوروزی مسافران است و همچنین برای پیکنیک و دوچرخه سواری نیز مکان مناسبی به شمار میرود. میتوانید در این باغ دوچرخه کرایه کنید و ساعتها به دوچرخه سواری بپردازید.
آدرس :شیراز، بلوار امیرکبیر
باغ هنر
باغ هنر نیز یکی دیگر از باغهای زیبای شیراز است؛ اما به اندازه دیگر باغها بزرگ و وسیع نیست و فقط یک هکتار وسعت دارد. این باغ توسط شهرداری به منظور توسعه فرهنگ و هنر و استقبال از جوانان هنرمند ساخته شده است.باغ هنر از طراحی زیبا و منحصربهفردی برخوردار است و در آن میتوان آثار هنرمندان شیرازی را که به زیبایی هرچه تمام بر روی فلز و چوب ساخته شدهاند را مشاهده کنید. داخل این باغ جهت نمایش آثار هنری غرفههای متعددی وجود دارد. اگر به آثار هنری علاقهمند هستید در سفرتان به شیراز حتما از این باغ دیدن کنید.
آدرس : شیراز، خیابان خاتونک
باغ منشی باشی
باغ منشی باشی نیز یکی دیگر از باغهای زیبا و تاریخی شیراز است که در خیابان فردوسی واقع شده است. این باغ که درحالحاضر توسط شرکت مخابرات ایران خریداری شده است قدمتی دیرینه دارد و پیشینه آن به دوران قاجار بازمیگردد. در داخل این باغ و در کنار درختان سرسبز، عمارت زیبای دو طبقه قرار دارد که در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس: شیراز، خیابان فردوسی
باغ ایلخانی
باغ ایلخانی یکی دیگر از باغهای زیبا و تاریخی شیراز است که قدمت آن به دوران قاجار بازمیگردد. این باغ در نزدیکی بقعه بیبی دختران و در محله میدان شاه واقع شده و متعلق به محمدقلی خان ایلخانی یکی از خانهای ایلخانی قشقایی است. در وسط باغ ایلخانی یک عمارت تاریخی با سقف شیروانی و ستونهای یک تکه و مارپیچ به چشم میخورد که در نوع خود دیدنی است. در اطراف این عمارت نیز درختان سرسبز و باغچههایی پر از گلهای رنگارنگ قرار گرفتهاند که بر زیباییهای این باغ افزودهاند.
آدرس : شیراز، یابان لطفعلی خان زند، بلوار دستغیب، کوچه سنگ سیاه، نزدیک بقعه بی بی دختران
نطر کاربران
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.