رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۴ دی ۱۳۹۹

آبگوشت بامیه ، غذای خوشمزه ایلامی

اشتراک گذاری

آبگوشت بامیه ، غذای خوشمزه ایلامی هاست که از قدیم بر سر سفره های رنگین مردم مهمان نواز ایلام بوده است .آبگوشت، که یکی از اصیل‌ترین غذاهای ایرانی است و با روشهای مختلف در تمام استان‌های کشور طبخ می شود به علت مواد مغذی و مقوی و طعم بی نظیرش ، طرفداران زیادی دارد . حتی گیاهخواران هم با استفاده از حبوبات آن می توانند پروتیین مورد نیاز بدن خود را تامین کنند . آبگوشت بامیه از جمله غذاهای محلی و اصیل ایلامی است که با بامیه، گوجه فرنگی رنده‌شده، گوشت گوسفند، پیاز، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه درست می‌شود. این غذای لذیذ، شهرت چندانی در دیگر شهرهای ایران ندارد، در حالی که بسیار مقوی و لذیذ است و کافی است تنها یک‌بار آن را امتحان کنید تا متوجه شوید که این غذا پتانسیل قرار گرفتن در برنامه غذایی ماهانه شما را دارد. وجود مواد سالم و ارزش غذایی هر یک از آن‌ها باعث مفید و سالم بودن این غذای محلی ایلامی شده است. آبگوشت بامیه برای درمان دیابت و دیگر بیماری‌ها نیز بسیار معروف است.

آبگوشت بامیه ایلامی

آبگوشت بامیه مانند آبگوشت‌های دیگر، غذایی آبکی است و همراه با نان تازه، سبزی خوردن و انواع ترشی سرو می‌شود. این غذای لذیذ را معمولا در دو بخش به سر میز می‌آورند؛ به این طریق که آبگوشت را در کاسه می‌ریزند و گوشت و بامیه را در بشقاب می‌کشند و کنار آن می‌گذارند.بامیه یا «بمب خاصیت»، یکی از مواد غذایی بسیار مفید و مقوی است که متاسفانه در وعده‌های غذایی ما کمتر دیده می‌شود. جالب است بدانید که از بامیه در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیشتر از سایر نقاط استفاده می‌شود؛ در ترکیه نیز معمولا این ماده غذایی را خشک کرده و برای مصرف زمستان ذخیره می‌کنند و در ایران برای تهیه خورش یا خوراک بامیه از آن استفاده می‌شود.

خاستگاه جغرافیایی اصلی گیاه سبزرنگ بامیه، به احتمال زیاد در کشورهای غرب آفریقا، جنوب آسیا و اتیوپی بوده است. این گیاه مغذی در مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و آب‌و‌هوای معتدل در سراسر جهان کشت می‌شود. ارتفاع بوته بامیه به ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر می‌رسد و تشکیل گل و میوه در گیاه تدریجی است. همین مسئله موجب طولانی شدن دوره رشد این گیاه تره‌باری است. بامیه از خانواده پنیرک است و طول میوه رسیده آن به ۳ تا ۷ سانتی‌متر می‌رسد.

مصری‌ها و «مورها» در قرن دوازدهم و سیزدهم میلادی از واژه عربی «بامیه» برای اشاره کردن به این گیاه استفاده می‌کردند و این موضوع نشان می‌دهد که بامیه از عربستان به مصر آمده است؛ اما به احتمال زیاد قبل از آن، از اتیوپی وارد عربستان شده است. بیشتر احتمال می‌رود که بامیه از طریق دریای سرخ و تنگه باب‌المندب به جنوب غربی آسیا و شبه جزیره عربستان وارد شده باشد تا از سمت شمال و از طریق «صحرای بزرگ آفریقا» و هند.

مواد لازم
گوشت گوسفند۴۰۰ گرم
پیاز متوسط پوست‌کنده و خلالی خردشده ۲ عدد
بامیه ۴۰۰ گرم
گوجه فرنگی پوست‌کنده و رنده‌شده ۳ عدد
زردچوبه یک قاشق چای‌خوری
ادویه نصف قاشق چای‌خوری
روغن ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

دو قاشق غذاخوری روغن را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازها را در آن بریزید و کمی تفت دهید تا نرم شوند. زردچوبه، ادویه و فلفل سیاه را به پیاز اضافه کنید و هم بزنید؛ سپس گوشت را اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. رب گوجه فرنگی را به گوشت اضافه بیفزایید و هم بزنید. رب را به‌مدت ۲ تا ۳ دقیقه تفت دهید تا خوشرنگ‌تر شود. چهار لیوان آب جوش در قابلمه بریزید. سپس درب قابلمه را ببندید و شعله گاز را کم کنید. اجازه دهید تا گوشت بپزد. دو تا سه قاشق روغن در ماهیتابه‌ای جداگانه بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس بامیه‌ها را در آن بریزید و برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آن‌ها را تفت دهید تا بوی خامی آن‌ها گرفته شود.

پس از حدود ۲ ساعت، گوشت شما نیم‌پز می‌شود. در این مرحله باید گوجه فرنگی رنده‌شده و بامیه را به آن اضافه کنید.مزه غذا را امتحان کنید و به میزان کافی به آن نمک بزنید. درب قابلمه را ببندید. آبگوشت را به‌مدت یک ساعت دیگر بپزید تا گوشت کاملا بپزد و بامیه‌ها نرم شوند. زمانی که آبگوشت جا افتاد، گاز را خاموش کنید. آبگوشت را در کاسه بریزید، گوشت و بامیه را در بشقاب بکشید و کنار آن بگذارید. آبگوشت بامیه لذیذ خود را با نان، سبزی خوردن، پیاز و انواع ترشی سرو کنید.

آبگوشت بامیه ایلامی

نکات مهم برای طبخ آبگوشت بامیه

آبگوشت بامیه غذایی با طعم تند است و شما بسته به ذائقه خود می‌توانید میزان تندی آن را تنظیم کنید.
آبگوشت نبامیه باید آن‌قدر بپزد که آب خود را از دست بدهد؛ چراکه غذایی آبکی است و باید بتوان آن را به‌صورت آبگوشت معمولی سرو کرد.
شما در صورت تمایل می‌توانید از سیب‌زمینی هم در آبگوشت بامیه استفاده کنید.
شما می‌توانید در صورت تمایل از یک تا ۲ عدد سیر له شده، فلفل سبز خردشده و لیمو امانی نیز در تهیه آبگوشت بامیه استفاده کنید تا طعم لذیذتری به آن بدهید.
برای ترش کردن این آبگوشت، می‌توان از آبغوره، آب ‌لیمو یا چند عدد گوجه‌سبز ترش استفاده کرد.
توجه داشته باشید که نباید کلاهک بامیه را از ته جدا کنید، زیرا مواد لزج آن خارج شده و وارد آبگوشت می‌شود.
هرچه بامیه شما کوچک‌تر باشد، طعم و مزه بهتری دارد؛ پس هنگام خرید، بامیه‌های کوچک‌تر را انتخاب کنید.
از خرید بامیه‌های بیش از حد رسیده، لکه‌دار و بسیار نرم خودداری کنید.
بامیه‌هایی با پوسته سبز رنگ بخرید.
برای تهیه یک آبگوشت خوشمزه و لذیذ از گوشت تازه گوسفندی استفاده کنید.
برای فریز کردن بامیه حتما آن را تفت دهید و سپس در فریزر بگذارید؛ زیرا در غیر این صورت بامیه سفت و لزج می‌شود.

آبگوشت بامیه ایلامی

فواید خورش بامیه

بامیه، یک گیاه سبزرنگ مغذی است که در کشورهای آسیای جنوبی، آمریکا و آفریقا به‌وفور استفاده می‌شود. تمامی قسمتهای بامیه قابل خوردن هستند و از برگ‌های آن می‌توان در تهیه سالاد استفاده کرد. از این گیاه برای تهیه انواع خوراک، خورش و حتی سوشی و تمپورا در ژاپن استفاده می‌شود.طبع بامیه، سرد و مرطوب است. بامیه منبع غنی پتاسیم، ویتامین B، ویتامین C، ویتامین A، فولیک اسید، منگنز، کبالت و کلسیم است و همچنین به‌عنوان یک منبع سرشار از فیبرهای خوراکی و ماده لزجی به نام «موسیلاژ» شناخته می‌شود. در ادامه با خواص بی‌شمار این گیاه مقوی آشنا شوید.

محافظت از استخوان‌ها و دندان‌ها، جلوگیری از پوکی استخوان، رماتیسم و آرتروز
تثبیت گوارش، کاهش عوامل بیماری قلبی عروقی و احتمالا سرطان روده، التیام زخم‌های گوارشی
کمک به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی، جلوگیری از یبوست، جلوگیری از سندرم روده تحریک پذیر
تقویت‌کننده مغز، کاهش ریسک آلزایمر و دیگر بیماری‌های عصبی
تقویت سیستم ایمنی بدن
کنترل چاقی، تنظیم گلوکز خون و وزن بدن، افزایش تحمل در برابر گلوکز، کاهش مقدار کلسترول بد
افزایش قوای جسمانی بدن، از بین بردن ضعف و بی‌حالی، مبارزه با افسردگی
جلوگیری از انسداد رگ‌های قلب
محافظت از کبد
کاهش کلسترول و جذب قند، مناسب برای افراد مبتلا به فشار خون و چربی خون
درمان عفونت ریه، کاهش گلودرد، درمان آسم
درمان گرمازدگی در روزهای گرم سال
تثبیت سلامتی پوست، درمان جوش و آکنه
کاهش ریسک آب مروارید، بهبود بینایی
جلوگیری از التهاب و عفونت در دهان
حفظ کلیه سالم
تنظیم‌کننده ترشح غدد داخلی
رفع کم‌خونی
جلوگیری و درمان گرفتگی عضلات، سردرد و تب
عوارض جانبی بامیه
بامیه می‌تواند سطح گلوکز را در افراد دیابتی کاهش دهد؛ اما مصرف آن به‌همراه داروی متفورمین توصیه نمی‌شود.
بامیه حاوی ویتامین K است و انعقاد خون را افزایش می‌دهد. این گیاه برای افرادی که تحت مصرف داروهای ضد انعقاد خون از جمله وافارین هستند، توصیه نمی‌شود.
استفاده از بامیه به‌علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی توصیه نمی‌شود.
آبگوشت بامیه ایلامی

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *