جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

تاریخ بروزرسانی :
۲۹ فروردین ۱۳۹۳

این امامزاده در خیابان صلاح الدین ایوبی، در محله قدیمی سرتپوله شهر سنندج واقع است. این امامزاده به صورت مجموعه شامل سه حیاط با فضاهای مجاور، مقبره، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج است. مقابر مشایخ با گچ بری‌های زیبا و نقوش گل و گیاه، کار استادان و هنرمندان بزرگ تزیین شده است. در این مجموعه در کنار مسجد، حجره هایی بریا آموزش علوم دینی به طلاب ساخته شده است. بر اساس روایات موجود، این امامزاده، خواهر علی‌بن موسی‌الرضا است که در سفر او به خراسان در کردستان درگذشت و در این مکان به خاک سپرده شد.
مسجد و زیارتگاه هاجر خاتون یکی از مهم‌ترین مسجدهای شهر سنندج محسوب می‌شود که توسط «عارف حاج شیخ شکر الله» مشهور به «شهباز سنه» دژ در محله قدیمی سرتپوله شهر سنندج، بازسازی و توسعه یافت و موقوفات زیادی را برای این مجموعه در .نظر گرفت. همکنون مسجد هاجر خاتون یکی از جاذبه‌های گردشگری و زیارتی شهر سنندج می باشد این امامزاده به صورت مجموعه ای شامل سه حیاط با فضاهای مجاور، مقبره، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج است. متأسفانه تغییرات فعلی در مقبره هاجره خاتون و مجموعه تاریخی اطراف آن موجب تخریب عمده بافت تاریخی شده است. بخش عمده این مجموعه پس از تغییراتی که اوقاف و امور خیریه کردستان در این مجموعه ایجاد کرد، از بین رفته است. بیش از دو سال است که فعالیت‌های اوقاف و امور خیریه استان کردستان در این مجموعه آغاز شده و در این مدت ، بخشی که می‌توان گفت دست نخورده باقی مانده مسجد این مجموعه تاریخی است. مسجد و مقبره هاجره خاتون با شماره ۲۷۷۰ در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که به این ترتیب هرگونه تغییرات در این مجموعه بدون اجازه از اداره میراث فرهنگی غیرقانونی خواهد بود و این تغییرات صرفاً باید برای مرمت این مجموعه و نه تخریب آن و ایجاد مکانی جدید باشد.
معماری

استفاده از معماری سبک کردستانی در ایجاد ایوان ستون دار در سمت جنوب از دیگر ویژگی‌های این بنای تاریخی است.استفاده از گچ بری‌های زیبا و نقوش پی در پی گل و گیاه که به وسیله استادان و هنرمندان بزرگ تزیین شده است یکی از ویژگیهای این مکان است.

در کتاب‌های تاریخ آمده است:در جنب مدفن او « لله یعقوب » مسجدی در کنار مقبره وی بنا کرد که به اسم مسجد هاجره خاتون شهرت یافت. مرحوم حاج شیخ شکرالله (پدر حاج شیخ عبدالله) تعمیر کاملی از آن مسجد به عمل آورد و مرحوم حاج جلالی فرزند مرحوم محمد صادق، یک دانگ از مغازه‌های پاساژ شهبازی را وقف مسجد هاجره خاتون کرد. ساختمان این زیارتگاه دارای دو صحن مناسب و یک حرم کوچک و مسجدی نسبتاً بزرگ، موقوفات، هیئت امناء، خادم و امام جماعت است و محل نذورات فراوان مردم و زیارتگاه خاص و عام می باشد. از شهرهای دیگر و روستاهای اطراف برای زیارت به این محل مراجعه می کنند.

437575 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

437576 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

437577 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

437579 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

437581 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

437582 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

437580 مسجد و زیارتگاه هاجره خاتون

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *