شیرینی دانمارکی یکی از شیرینی های خوشمزه در سطح جهان است و بسیار مشهور است .شیرینی دانمارکی که گاهی با نام خلاصه دانمارکی نیز خوانده میشود، یک شیرینی شیرین، خشک و لایه لایه است. این شیرینی منحصربهفرد و مخصوص توسط نانوایان اتریشی در دانمارک ابداع شد و بعدها تبدیل به شیرینی نمادین کشور دانمارک شد. شیرینی دانمارکی درست مانند دیگر شیرینیهای درست شده از خمیر لایه لایه از جمله کروسان، یک نوع شیرینی با خمیر پفدار است که از خمیر ورقه ورقه شده با مخمر درست میشود و بافتی لایه لایه دارد.
شیرینی دانمارکی توسط مهاجران به آمریکا راه پیدا کرد و در آنجا معمولا با میوه یا پنیر خامهای سرو میشد. در حال حاضر، شیرینی دانمارکی در سراسر جهان و ایران از محبوبیت بالایی برخوردار است. این شیرینی با آرد سفید، شیر، شکر، تخممرغ، کره یا مارگارین، مایه خمیر، وانیل و نمک درست میشود؛ اما همه ما غالبا این شیرینی را از قنادی تهیه میکنیم و با طرز تهیه شیرینی دانمارکی در خانه آشنا نیستیم.
شیرینی دانمارکی به شکلهای مختلفی از جمله پاپیونی، حلزونی یا ساده در قنادیها ارائه میشود و معمولا روی آن را با کنجد، خلال پسته، خلال بادام، پودر قند یا شکلات تزئین میکنند. شیرینی دانمارکی طرز تهیه و مواد اولیه سادهای دارد و از دو بخش تشکیل میشود: خمیر شیرینی دانمارکی و کرم داخل آن. با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه شیرینی دانمارکی بازاری، طرز پیجیدن شیرینی دانمارکی و انواع روشهای پخت آن در خانه آشنا کنیم.
مواد لازم (روش اول)
یک پیمانه شیر
یک عدد تخممرغ در دمای اتاق
یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ
۲ پیمانه آرد همه منظوره
۳ قاشق غذاخوری شکر
نوک قاشق چایخوری نمک
یک چهارم پیمانه روغن مایع
یک قاشق غذاخوری پودر خمیر مایه
یک قاشق چایخوری عصاره وانیل
۴۰ گرم کره
مواد لازم برای کرم شیرینی دانمارکی خانگی
یک سوم پیمانه آب
یک سوم پیمانه شکر
یک چهارم قاشق چایخوری عصاره وانیل
۳ قاشق آرد
یک چهارم قاشق چایخوری پودر دارچین (اختیاری)
مواد لازم برای روکش کردن شیرینی دانمارکی
یک عدد زرده تخممرغ
یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ
کنجد، شکر یا پودر پسته به مقدار دلخواه (اختیاری)
طرز تهیه شیرینی دانمارکی و کرم شیرینی دانمارکی خانگی (روش اول)
آمادهسازی خمیر: یک سوم پیمانه شیر را روی حرارت گاز قرار دهید تا کمی گرم و ولرم شود؛ اما به جوش نیفتد. سپس شیر گرم، یک قاشق غذاخوری شکر و یک قاشق غذاخوری پودر خمیر مایه را در یک کاسه بریزید و هم بزنید. کاسه را برای ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا مواد استراحت کنند و خمیر مایه فعال شود.پس از گذشت ۱۰ دقیقه، یک عدد تخممرغ، یک قاشق چایخوری عصاره وانیل، نمک، یک چهارم پیمانه روغن، ۲ قاشق غذاخوری شکر و یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ را در کاسه بریزید و کمی هم بزنید. سپس ۲ پیمانه آرد را کم کم به خمیر اضافه کنید و مخلوط کنید تا آرد گلوله گلوله نشود. خمیر را با دست آنقدر ورز دهید تا بافت آن، نرم و لطیف شود و به دست نچسبد. حدود ۱۰ دقیقه ورز دادن کافی است.اگر خمیر به دستتان چسبید، کمی دیگر آرد روی آن بپاشید. یک کاسه دیگر بردارید و کف و دیوارههای آن را با کمی روغن چرب کنید. خمیر را در کاسه قرار دهید، روی آن را با سلفون بپوشانید و اجازه دهید تا برای حداقل یک ساعت در دمای اتاق استراحت کند.
آمادهسازی کرم شیرینی دانمارکی خانگی: یک سوم پیمانه آب، یک سوپ پیمانه شکر، یک چهارم قاشق چایخوری عصاره وانیل، ۳ قاشق آرد و در صورت تمایل یک چهارم قاشق چایخوری پودر دارچین را در یک شیر جوش بریزید و آن را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید. مواد لازم برای کرم شیرینی دانمارکی را مدام هم بزنید تا کمی خودش را بگیرد؛ اما سفت نشود. پس از رسیدن به یک بافت کرمی، شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا کرم خنک شود.
پس از یک ساعت استراحت، خمیر پف کرده است. آن را کمی با دست روی سطح کار پهن کنید و ۴۰ گرم کره را در وسط آن بگذارید. سپس خمیر را مانند بقچه دور کره ببندید و دوباره ورز دهید تا کره کاملا جذب خمیر شود. خمیر در این مرحله دارای بافتی رشته رشته و از هم پاشیده است که به شما یک شیرینی دانمارکی پوک و لطیف را میدهد. خمیر را برای چند دقیقه دیگر ورز دهید تا یک خمیر منسجم و یکدست داشته باشید.خمیر را به دو قسمت تقسیم کنید و به شکل یک گلوله دربیاورید؛ سپس آن را برای ۱۰ دقیقه رها کنید تا استراحت کند.
روی سطح کارتان کمی آرد بپاشید و هر قسمت را با استفاده از وردنه به شکل مستطیل باز و پهن کنید. خمیر را با استفاده از کاردک مخصوص دور گیری کنید تا اطراف آن صاف شود. توجه کنید که ضخامت خمیر شما باید نازک و حدود ۵ میلیمتر باشد؛ زیرا قرار است رول شود. کرم خنک شده شیرینی که در مرحله قبل آماده کردهاید را در لبه خمیر بریزید، به طوری که سرتاسر لبه خمیر را پوشش دهد.
از همان قسمت خمیر که کرم را روی آن ریختهاید، آن را به اندازه ۳ دور خمیر، رول کنید. سپس خمیر رول شده را با استفاده از کاردک از قسمتهای دیگر خمیر پهن شده جدا کنید. دوباره همین کار را با خمیر باقیمانده تکرار کنید؛ کرم شیرینی را سرتاسر لبه خمیر بریزید و آن را از همان قسمت رول کنید. خمیرهای رول شده را موازی از هم قرار دهید و با استفاده از کاردک، خمیرها را به اندازههای مساوی ۵ تا ۷ سانتیمتری برش بزنید.
شیرینیهای دانمارکی را با فاصله روی کاغذ روغنی در سینی فر بچینید و روی آنها سلفون بکشید تا برای ۹۰ دقیقه استراحت کنند. شیرینیهای دانمارکی در این مرحله حسابی پف میکنند.یک عدد زرده تخممرغ را با یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ مخلوط کنید و در یک کاسه بریزید تا قبل از پخت، روی شیرینیها بمالید. فر را روشن کنید و آن را در دمای ۳۰۰ درجه فارنهایت یا ۱۵۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه گرم شود.
پس از گذشت ۹۰ دقیقه، با یک برس، ترکیب زرده تخممرغ و زعفران را روی شیرینیها بمالید. در صورت تمایل در این مرحله میتوانید روی شیرینیها، کنجد، شکر یا پودر پسته بپاشید.سینی را برای ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید تا دانمارکیها بپزند. پس از تغییر رنگ روی شیرینیهای دانمارکی به طلایی مایل به حنایی، شیرینیهای شما آماده هستند. در زمان پخت مدام به فر سر بزنید و بدون باز کردن درب آن، شیرینیها را چک کنید که نسوزند.
شیرینیهای دانمارکی را از فر دربیاورید و پس از خنک شدن در ظرف سرو بچینید و با چای یا قهوه نوش جان کنید.
مواد لازم (روش دوم)
۸۰۰ گرم آرد سفید
یک لیوان آب
۲ قاشق غذاخوری خمیرمایه
۱۰۰ گرم شکر
۳۰۰ گرم کره
یک عدد تخممرغ
یک دوم پیمانه شیر
یک چهارم پیمانه یا ۶۰ گرم روغن مایع
مواد لازم برای کرم شیرینی دانمارکی خانگی
نیم لیتر شیر
یک قاشق مرباخوری وانیل
۲ قاشق غذاخوری گلاب
۳ قاشق غداخوری نشاسته ذرت
۱۰۰ گرم شکر
مواد لازم برای روکش کردن شیرینی دانمارکی
۳ قاشق غذاخوری کنجد
یک قاشق چایخوری وانیل
یک عدد زرده تخممرغ
طرز تهیه شیرینی دانمارکی با خمیر هزارلا و کرم شیرینی دانمارکی خانگی (روش دوم)
آمادهسازی خمیر: تخممرغها را با شکر و مواد دیگر به غیر از آرد و کره به خوبی مخلوط کنید. سپس آرد را کم کم به بقیه مواد خمیر اضافه کنید تا زمانی که خمیر به دست نچسبد و سبک شود. خمیر را برای ۱۰ دقیقه ورز دهید و سپس آن را به شکل یک مستطیل روی سطح کار آرد پاشی شده پهن کنید.کره را بین دو لایه پلاستیک قرار دهید و با وردنه صاف و پهن کنید. سپس کره را روی نیمه بالایی خمیر قرار دهید و خمیر را تا کنید تا کره بین دو لایه خمیر قرار بگیرد. خمیر را در ظرف قرار دهید و روی آن را بپوشانید. خمیر را برای ۲۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا استراحت کند. خمیر را از یخچال بیرون بیاورید و با استفاده از وردنه چند مرتبه خمیر را باز کرده و دوباره تا کنید. هر بار در جهت خلاف بار قبل، خمیر را با وردنه باز کنید و آن را در یخچال قرار دهید. این کار را سه بار تکرار کنید.
آمادهسازی کرم شیرینی دانمارکی خانگی: نشاسته ذرت را در یک شیرجوش بریزید و روی حرارت ملایم گاز کمی تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود. سپس آن را از روی حرارت بردارید تا کمی خنک شود. در ادامه بقیه مواد لازم را به نشاسته اضافه کنید و هم بزنید. شیرجوش را دوباره روی حرارت قرار دهید و مواد را مخلوط کنید تا یک بافت کرمی و فرنی شکل به دست بیاورید. شعله گاز را خاموش کنید. درب ظرف را بگذارید و اجازه دهید تا در دمای اتاق، کرم خنک شود.
توجه داشته باشید که از زمان به جوش آمدن، یک دقیقه طول میکشد تا مواد به غلظتی مانند فرنی برسند.خمیر را به دو قسمت تقسیم کنید و به شکل یک گلوله دربیاورید؛ سپس آن را برای ۱۰ دقیقه رها کنید تا استراحت کند. روی سطح کارتان کمی آرد بپاشید و هر قسمت را با استفاده از وردنه به شکل مستطیل باز و پهن کنید. توجه کنید که ضخامت خمیر شما باید نازک باشد؛ زیرا قرار است رول شود. کرم خنک شده شیرینی که در مرحله قبل آماده کردهاید را در کناره خمیر بریزید و خمیر را رول کنید. پس از رول کردن خمیر، آن را با یک چاقوی تیز برای چند عدد شیرینی دانمارکی برش بزنید.
شیرینیهای دانمارکی را با فاصله روی کاغذ روغنی در سینی فر بچینید و روی آنها سلفون بکشید تا برای ۵۰ تا ۶۰ دقیقه استراحت کنند. شیرینیهای دانمارکی در این مرحله حسابی پف میکنند.وانیل و زرده تخممرغ را رد یک کاسه کوچک مخلوط کنید و با استفاده از یک برس، روی شیرینیهای دانمارکی پف کرده بمالید. سپس روی آنها کنجد بپاشید و سینی حاوی شیرینیها را برای حدود ۲۰ دقیقه در طبقه وسط فر از قبل گرم شده با دمای ۳۰۰ درجه فارنهایت یا ۱۵۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا شیرینیها طلایی شوند و بپزند.
شیرینیها را از فر بیرون بیاورید و پس از کمی خنک شدن، روی آنها عسل رقیق شده یا شربت بمالید تا براقتر شوند. برای تهیه شربت، کافی است ۲ قاشق غذاخوری شکر را با ۴ قاشق غذا خوری آب، چند قطره آبلیمو و کمی زعفران مخلوط کنید و روی حرارت بگذارید تا شکر حل شود.
نکات مهم برای طبخ شیرینی دانمارکی
در تهیه کرم شیرینی دانمارکی میتوان به جای پودر دارچین از پودر هل نیز استفاده کرد.
شما میتوانید روی شیرینی دانمارکی بادام خرد شده، پودر کاکائو یا پودر نارگیل بپاشید.
در طرز تهیه شیرینی دانمارکی شکری، در مرحله آخر باید روی شیرینیهای دانمارکی به جای کنجد، پودر قند بپاشید.
تهیه شیرینی دانمارکی بدون خمیر مایه امکان ندارد؛ زیرا خمیر لایه لایه شیرینی دانمارکی برای به عمل آمدن نیاز به خمیر مایه دارد.
نکات مربوط به آرد
برای تهیه شیرینی دانمارکی حتما باید آرد را ۳ بار الک کنید.
میزان آرد بستگی به کیفیت آرد شما دارد. آرد باید در حدی باشد که خمیر شما لطیف باشد و به دست نچسبد؛ پس آرد را کم کم به خمیر اضافه کنید.
اگر خمیر حالت چسبندگی داشت، کمی آرد به آن اضافه کنید؛ اما دقت کنید که میزان آرد خمیر را زیاد نکنید، زیرا شیرینی دانمارکی خشک خواهد شد.
اگر با این میزان آرد، خمیر شما سفت شد میتوانید مقداری شیر به آن اضافه کنید.
نکات مربوط به خمیر شیرینی دانمارکی
برخی افراد در طرز تهیه خمیرمایه شیرینی دانمارکی از آب ولرم به جای شیر گرم استفاده میکنند.
در طرز تهیه خمیر شیرینی دانمارکی میتوان از ترکیب گلاب و آب به جای شیر نیز استفاده کرد.
برخی افراد کمی پودر هل نیز به خمیر شیرینی دانمارکی اضافه میکنند.
افزودن زعفران به خمیر شیرینی دانمارکی اختیاری است و شما میتوانید آن را حذف کنید.
در برخی طرز تهیهها از رنده پوست لیمو و نصف قاشق غذاخوری آب لیموی تازه نیز در تهیه خمیر شیرینی دانمارکی استفاده میشود.
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.