رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۴ مهر ۱۳۹۳

شهر خشت

اشتراک گذاری

خِشت یکی از شهرهای شهرستان کازرون و در ۴۵ کیلومتری جنوب کازرون و در ۱۰۰ کیلومتری شمال بوشهر واقع شده‌است.

زبان مردم خشت فارسی با لهجه محلی و دین آن‌ها اسلام شیعه‌است.پیشه اصلی اهالی کشاورزی خصوصاً درخت نخل یا خرما است.

دیرینگی خشت حداقل به اوایل دوران اسلامی می‌رسد که از توابع شهر بیشاپور به شمار می‌رفته‌است.

بازمانده‌های شهر قدیمی خشت مجاور خشت کنونی از مکان‌های دیدنی آن است. مهم‌ترین زیارتگاه مردم در این ناحیه امام‌زاده علی است که در روستایی به همین نام و در مجاورت شهر خشت قرار گرفته‌است. در جوار این امامزاده گلزار شهدای خشت واقع شده‌است. از دیگر زیارتگاه‌های اهالی می‌توان به چهارده معصوم در خشت، پیر محی در دهله، شاه علی در ایجانی، امام‌زاده یعقوب، امام‌زاده بی‌بی سکینه و شاهزاده محمد در بناف، شاه نعمت الله در بنکی، امام زاده محمد در ده کهنه، شاهزاده محمد در بورکی پایین، شاهزاده اسماعیل، شاهزاده موسی و بی‌بی ماهرخ در رودک، بی‌بی عروس، شاهزاده محمد ابراهیم، پیر خشو و شاهزاده جعفر در کمارج، امام‌زاده محمد در گوریگاه، شاه نبی‌الله در عمارت، شاه داوود در شاه داوود اشاره نمود.

اشارات تاریخی
مؤلف فارسنامه ناصری (ص ۱۲۹۶) در باره نام‌گذاری منطقه خشت نوشته‌است:«خشت در لغت قسمی از حلوا باشد که آن را در ظرفی ریخته تا یک پارچه و قرص شود و چون خرمای این بلوک را که شیرین تر از حلواست در جلد کرده، یک پارچه شده، حمل اطراف کنند، این بلوک را خشت گفته‌اند».

در نسخه‌ای از کتاب اسناد تاریخی خاندان غفاری که به کوشش کریم اصفهانیان در سلسله انتشارات بنیاد موقوفات افشار منتشر شده‌است یادداشتی به خط ناصرالدین شاه به فرخ‌خان امین‌الدوله در باب گردنکشی طهماسب میرزا مویدالدوله بدین شرح موجود است:
«نوشته مویدالدوله ملاحظه شد. شما همانطور که عرض کردید، به احمدخان بنویسید که… پیش کش او را مویدالدوله رد کند. خشت و کازرون را به شاهزاده وجه‌المصالحه واگذارد و سایر را داشته باشد گویا باعث آسودگی همه باشد، البته بنویس. به شاهزاده هم صریح بنویس برای من الولو درست نکند و گردنکشی نکند. برای کار احمدخان به خدا قسم اگر بقایا را نرساند و قسط امسال را درست نرساند، پوستش را خواهم کند.»

در فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۷، در مورد خشت آمده‌است: مرکز دهستان خشت بخش خشت شهرستان کازرون واقع در هفت هزارگزی شمال باختری کنار تخته و خاور کوه تکاب است. این دهکده در جلگه قرار دارد و آب آن از رودخانه شاپور و چشمه تنگ عمو و محصول آن غلات دیمی و خرما و برنج و پنبه و شغل اهالی زراعت و کسب و یک باب دبستان دارد. این دهکده راه فرعی دارد.

میدان نفتی
میدان نفتی خشت و کمارج که در نزدیکی این شهر قرار دارد یک میلیارد و ۵۳ میلیون بشکه نفت درجا دارد و با حفاری نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۷۱ خورشیدی به طور رسمی در فهرست میدانهای نفتی ایران قرار گرفت. از این میدان نفتی ۲۷۰ میلیون بشکه نفت استحصال می‌شود که استخراج روزانه ۳۰ هزار بشکه از این میدان نفتی در نظر گرفته شده‌است که پس از انتقال آن بوسیله خطوط لوله ۱۰۰ کیلومتری به دشت نرگسی در استان بوشهر از آنجا به خطوط انتقال نفت بندر گناوه متصل می‌شود. وسعت میدان نفتی خشت و کمارج ۸۲ کیلومتر مربع اعلام شده‌است.

khesht شهر خشت

           
 

نظر کاربران :

  • سعید

    مردم خشت از ایل ممسنی هستن که به زبان لری تکلم میکنن،فارسی با گویش محلی دیگه چه صیغه ایه؟

    ۲۷ مرداد, ۱۴۰۱ پاسخ دادن
  • یوسفی

    با درود فراوان
    محل کار م کوتاه مدتی در شهر خشت و کنار تخته و بورکی بود شاید در یک روز از هر سه شهر و آبادی باید راس ساعت معین مراجعه و شب را در مکانی دیگر از استان بوشهر بسر میبردیم و فردا روز از نو روزی هم از نو .با این حساب که خط مسافر کشی اغلب وانت بار و موتور سیکلت بود . اما امان از خرمای خوب منطقه که نگفتنی بود . بیاد ماندنی خاطرات آنجا مناظر زیبایی از گلها و بوته های و درختان نسبتا گرمسیری در مسیر جاده بود که خودنمایی میکرد . مردمانی سخت کوش و پر تلاش داشتند . این حکایت مربوط به سالهای ۱۳۶۷ اندکی از سال ۶۸ خورشیدی بود . عقرب ان منطقه در هوای خنک و شب ها معروف بود اما کمتر آسیبی به مردم وارد میشد چون با ان خود را وفق داده و احتیاط لازم را مرتب بعمل می آوردند . خاطرات کوتاه مدت از ان مکانها را هر گز فراموش نخواهم کرد . سخت بود اما نخلستانها و مناظر طبیعت زیبا داشت . به ویژه غروب غم گرفته برای افراد غریبه داشت . نا خود آگاه آن تنهایی و غم غربت بر دوش سنگینی میکرد و سراغ هر غریبه ای می آمد تا طلوع بعدی دوباره شادی روح افزا جای ان را پر میکرد . با وجود این ان سرزمین دوست داشتنی را مایلم دوباره ببینم و با امکانات امروزی از طبیعت گردی آن لذت ببرم . سالم و تندرست باشید .

    ۲۷ اسفند, ۱۴۰۰ پاسخ دادن
    • ساسان

      درود برشما

      ۲۱ تیر, ۱۴۰۱
  • سید محمد حسینی

    آب و هوای گرمی داره وقتی که ما رفتیم اوایل تابستون بود خیلی گرم بود

    ۷ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *