جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

حمام دهک

تاریخ بروزرسانی :
۳۰ تیر ۱۳۹۳

دهک ، روستای کوچکی است در جنوب شرقی دهستان بی بی سکینه از بخش صفادشت و شهرستان ملارد . این روستا در حد فاصل منطقه قشلاق زرگران و قلعه کهریز قرار دارد. راه های دسترسی به دهک عبارتند از دو راهی که از شرق و غرب و از طریق روستاهای مجاور وارد آن می شوند. راه اول از آبادی کهریزک واقع در فاصله حدود ۱۷ کیلومتری غرب میدان بسیج شهریار به سوی جنوب و به طرف قشلاق زرگران امتداد یافته و از آن جا رو به غرب به دهک منتهی می گردد.راه دوم از طریق روستای قلعه کهریز مار ابعد از طی مسافتی یک کیلومتری به سوی شرق به دهک می رساند . این آبادی از لحاظ طبیعی در یک منطقه کوهپایه ای قرار دارد . در منظر جنوبی دهک ارتفاعات کوچک و بزرگ و در چشم انداز شمالی آن دشتی هموار و حاصلخیز را می بینیم. بارزترین اثر باستانی روستای دهک حمامی است مخروبه در بخش جنوبی و در کنار زمین های بایر و در میان دو ساختمان آجری تازه ساز . ساختمان ضلع شرقی مسکونی و بنای ضلع غربی انباری است. هر دو ساختمان که حدود ۱۰سال قبل ساخته شده اند به همراه حمام قدیمی دهک در ملک شخصی واقعند. در ضلع شمالی حمام دیوار آجری ناتمامی دیده می شود که باید آن را عامل محدودیت حریم شمالی و تعرض به آن تلقی کرد. با گذر از این دیوار با بخش های شمالی و غربی حمام مواجه می شویم . ضلع جنوبی رو به زمین بایر وسیعی است. بر اساس بقایای موجود و بررسی نمای خارجی و جزییات داخلی حمام دهک به برخی ویژ گی های ساختمانی این بنا پی می بریم.

به طور کلی حمام دهک بنایی است چهار گوش به وسعت ۸۰ متر مربع با پی و ازاره ای به ارتفاع حدود یک متر از لاشه سنگ های کوچک و بزرگ، دیوارهایی متشکل از آجرهایی به ابعاد ۴×۲۰×۲۰ ، ۱۹.۵×۱۹.۵×۴ و ۱۹×۱۹×۴ سانتی متر و یک سقف گنبدی . در قسمت هایی مانند جرزهای ورودی از خشت هایی به ابعاد ۴×۲۰×۲۰ سانتی متر نیز استفاده کرده اند . اندود میان آجرها و سطوح داخلی حمام را مخلوط گچ و آهک و سطوح خارجی دیوارها و پوشش بیرونی گنبد را ملاط کاه گل می پوشاند . آن چه در حال حاضر از ساختمان حمام باقی مانده عمدتا بخش رخت کن یا سربینه آن است و سایر قسمت ها تخریب و را ورود به آن مسدود شده است. ورودی حمام در گوشه شمال غربی بنا عبارت است از مدخلی با طاق قوسی از آجر که به فضایی چهار گوش راه می یابد . در میان این فضا حوضی مربع شکل و در هر یک از اضلاع چهار گانه آن چهار سکو به عرض حدود ۱۷۰ سانتی متر و ارتفاع ۴۰ سانتی متر از کف حمام داخل چهار طاق نما دیده می شود . در زیر هریک از سکو ها و در نمای رو به حوض دو حفره کوچک جهت کفش کن وجود دارد . در سقف گنبدی رخت کن وسقف های قوسی هریک از چهار طاق نمای اطراف نور گیری تعبیه شده است. بر اساس نحوه آجر چینی سه شیوه عمودی ، افقی و مورب را می توان در ساختار حمام دهک تشخیص داد. از شواهد پیش گفته چنین بر می آید قدمت حمام دهک دست کم به عصر قاجار باز گردد . با توجه به تغییر تدریجی بافت روستاهای منطقه و اجرای طرح های مختلف توسعه و عملیات ساختمانی به نظر می رسد نخستین گام در جهت حفظ بناهایی از قبیل حمام دهک مرمت ، استحکام بخشی و بازسازی بخش های تخریب شده و تعیین حریم حفاظتی باشد.

از هموطنان عزیز ساکن صفادشت تقاضا می شود در صورت داشتن تصاویری از حمام دهک آنرا در قسمت دیدگاه ( قسمت پایانی مطلب – انتهای صفحه ) و یا از طریق ایمیل (info@seeiran.ir) برای ما ارسال نمایند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد