رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۴ آذر ۱۳۹۲

تنگ رغز

لینک این مطلب کپی شد!

تنگ رغز داراب نام تنگه یا دره‌ای است در بخش فسارود، در ۲۵ کیلومتری شمال غربی شهر داراب در منطقه ای بنام حسن آباد، در جنوب شرقی استان فارس که از شمال به شهرستان‌های نی‌ریز و استهبان، از غرب به شهرستان فسا، از جنوب به شهرستان لار و زرین دشت و از شرق به استان هرمزگان محدود می شود.

رغز به معنای راه بکر و لغزنده است. دره رغز به طول تقریبی ۴ کیلومتر در امتداد شمال به جنوب از سرچشمه رغز تا دره جنوب ، ۶۴ آبشار و یکصدحوضچه طبیعی را در خود جای داده است که تنها ۱۴ آبشار و آبگیر دره جنوبی مورد توجه عموم مردم و کوهنوردان بوده است و با رسیدن به آخرین آبشار دره جنوبی به ارتفاع ۳۵ متر دره جنوبی به بن بست می رسد. منطقه سرچشمه رغز نیز که از مسیر دیگری پیمایش می‌گردد، جنگلی زیباست که محل آغاز آب رغز است.

در حد واسط منطقه سرچشمه و دره جنوبی رغز ده ها آبشار و آبگیرهای زیبا و طبیعت بکر تنها با استفاده از وسایل فنی امکان پیمایش می یابد. از منطقه سرچشمه نیز بدون وسایل فنی امکان بازدید از چندین حوضچه و آبشار مسیر است و نهایتاً با رسیدن به آبشار بلندی به طول ۲۳ متر کوهپیمایان متوقف می شوند.

بهترین زمان فرود از این دره آخر اردیبهشت ماه تا آخر مهرماه می باشد. بلندترین آبشار این دره، آبشار آذرخش به ارتفاع ۶۵ متر و آخرین آبشار، آبشار وداع با ارتفاع ۴۶ متر است.

همه ی آبشارها احتیاج به کارگاه زدن ندارد و با توجه به شفافیت آب، عمیق بودن حوضچه ی زیر آبشار معلوم است که در این صورت می توان در آب پرید که هم لذت بخش است، هم وقت کمتری را می گیرد.

برای رسیدن به منطقه سرچشمه رغز ۲ مسیر پیمایش وجود دارد. یکی با حدود ۴ ساعت کوهپیمایی و مسیر دیگری که حدود ۲ساعت با خودرو و حدود ۲ ساعت کوهپیمایی دارد.

آب رغز که از همین سرچشمه آغاز می گردد پس از طی مسیری ۴ کیلومتری و با ایجاد حوضچه ها و آبشارهای طبیعی و خلق هزاران صحنه طبیعی بی نظیر و دل انگیز تا دره جنوبی امتداد و نهایتاً در آبگیرهای انتهایی به زمین باز می گردد .

با توجه به آنکه صعود مسیر توام با طی کردن آبگیرها و آبشارهای متعدد می باشد، صعود در آبشارها یا گاهاً حرکت در زیر آبشارها نیز به زیبایی و جذابیت کار می افزاید. زلالی آب حوضچه ها به گونه‌ای است که فرد می‌تواند عمق آنها را به خوبی تماشا کند. عمق آب در برخی حوضچه ها به ۲۰ متر هم میرسد.

راه رسیدن به تنگ رغز :

پس از طی تقریبا ۳۵ کیلومتر از جاده داراب-شیراز به گردنه دراکویه می رسید. جاده خاکی از آنجا شروع می شود و پس از گذشتن از کوه درختی در سمت چپ در نهایت پس از حدود ۲ ساعت جاده به انتها می رسد. پس از این پیاده روی شروع می شود. از سمت راست جاده که پایین بروید از کنار چشمه بیدک گذر میکنید.

ادامه مسیر پاکوب و بدون شیب است. سپس در شیب ملایمی ارتفاع میگیرید و شیب رفته رفته تندتر می شود. پس از آن دوباره سراشیبی است و سپس از روی سنگهای بزرگی که مسیر را پوشانده میگذرید و درنهایت با طی مسیری بدون شیب به سرچشمه میرسید.

آبشارهای مهم مسیر که گروه کوهنوردی آذرخش داراب نام گذاری کرده اند، به ترتیب فرود عبارتند از:

۱- آبشار نگین: ارتفاع ۱۶ متر، عمق آب ۸ متر و طول حوضچه ۴۱ متر. بعد از اتمام فرود، سکوی بسبار کوچکی در سمت چپ قرار دارد که ۲نفر میتوانند روی آن بایستند. بعد از آن جای وسیعی وجود دارد که برای شب ماندن مناسب است.

۲- آبشار بوم رنگ: ارتفاع ۷ متر، عمق آب ۸ متر و طول حوضچه ۳۱ متر

۳- آبشار مسعود: ارتفاع ۸ متر، عمق آب ۱۲ متر و طول حوضچه ۱۵ متر

۴- آبشار گلاب حوضچه: ارتفاع ۱۱ متر، عمق آب ۷ متر و طول حوضچه ۱۲ متر

۵- آبشار فتح:ارتفاع ۸ متر، عمق آب ۱.۵ متر و طول حوضچه ۶ متر

۶- آبشار حکمت: ارتفاع ۱۱ متر، عمق آب ۱۵ متر و طول حوضچه ۳۲ متر

۷- آبشار کبوتر(معروف به آبشار تاریکو): ارتفاع ۲۵ متر، عمق آب ۲۰ متر و طول حوضچه ۶ متر. در انتهای مسیر غاری در سمت راست مسیر وجود دارد که می گویند در آنجا مار زندگی می کند. در این آبشارنور بسیار کم است و باید سریع از آن خارج شد تا سرما ایجاد مشکل نکند.

۸- آبشار جام: ارتفاع ۹ متر، عمق آب ۶ متر و طول حوضچه ۳۶ متر

۹- آبشار دماغه(فراز): ارتفاع ۱۲ متر، عمق آب ۲ متر و طول حوضچه ۴ متر

۱۰- آبشار آذرخش:ارتفاع ۶۵ متر، عمق آب ۶ متر و طول حوضچه ۱۱ متر. بلندترین آبشار که معمولا از آن فرود نیامده و دست به سنگ از کنار آن رد می شوند.

۱۱- آبشار یادگار: ارتفاع ۴ متر، عمق آب ۸ متر و طول حوضچه ۱۱ متر. حوضچه بعد از آبشار یادگار، گهر نام دارد و سپس به جایی به نام پارکینگ می رسید که جای وسیعی جهت شب ماندن یا استراحت وناهار خوردن است و گروه آذرخش برای زیباتر کردن منطقه اقدام به کاشت درخت نموده اند.

۱۲- آبشار وداع: ارتفاع ۴۶ متر، عمق آب ۱۰ متر و طول حوضچه ۷ متر. بلند ترین فرود در این آبشار است .

بعد از این آبشار می توان لباس ها را تعویض کرد .

پوشش گیاهی مسیر شامل ارژن، کل خنگ، برنوک، انار، ول، مرزنجوش، پونه و پرسیاوشون است.

– بهترین زمان فرود از این دره آخر اردیبهشت ماه تا آخر مهرماه می باشد.

-با توجه به گرمای هوا، به همراه داشتن یک بی واک جهت سپری کردن شب کافی است. در ضمن بی واک جای زیادی در کوله نمی گیرد و با توجه به کوچکی، ضد آب کردن آن راحت است، ولی کیسه خواب هم جا گیر است و هم اگر خوب ضد آب نشده باشد و خیس شود، سنگین شده و حمل کوله پشتی را سخت می نماید. جهت احتیاط می توان یک ملافه مخصوص که درداخل بی واک و کیسه خواب استفاده می شود هم به همراه داشت تا اگر شب هوا سرد شد، بتوان از آن استفاده کرد. این ملافه ها کوچک هستند و جای زیادی از کوله پشتی را نمی گیرند.

– بهتر است جهت در امان ماندن از نیش پشه ها در طول شب اقامت در سرچشمه، یک قلم دافع حشرات به همراه داشته باشید.

– آب کل مسیر قابل آشامیدن است، ولی بهترین آب همان آبی است که در سرچشمه از دل زمین به بیرون می تراود.

– فرود از تنگه در یک روز انجام می شود .

– افراد باید مهارت کافی شنا کردن را داشته باشند .

– افراد باید کاملا به فرود و دست به سنگ مقدماتی آشنا بوده و نیز جسارت و بنیه بدنی مناسبی داشته باشند.

– افراد باید به اصول فنی کار مسلط باشند. پیمایش دره، مناسب یک نوآموز سنگ‌نوردی و یا کسی که شنا نمی‌داند، یا کسی که وسایل لازم را ندارد نیست.

– به علت سردی آب حتما لباس مناسب استفاده شود(کاپشن و شلواربادگیر یا لباس غواصی ).

– از کفش رو باز یا کفش کوهنوردی در آبشار استفاده نکنید. شاید بهترین و ارزان ترین و در دسترس ترین کفش برای شما همان اسپرتکس ها باشند که هم جهت کوهپیمایی تا رسیدن به سرچشمه مناسب اند و هم آب داخل آنها نمی ماند و خارج می شود و هم دارای اصطکاک خوبی جهت دست به سنگ های مسیر هستند.

– جلیقه نجات حتما لازم است مگر آنکه لباس غواصی داشته باشید.

– برای اقامت شب باید دقت کرد، چرا که در طول مسیر نقاط کمی است که فضای مناسب را برای این کار داشته باشند. برای گذر از تنگه رغز نیازی به هدلامپ نیست ودر تمام مسیر نور به اندازه کافی موجود است، فقط در هنگام اتراق شب است که چراغ قوه نیاز می شود.

– آب بندی کوله پشتی باید به بهترین روش انجام گیرد (قرار دادن وسیله مورد نظر دریک زیپ کیپ و سپس ۲ یا ۳ نایلون فریزر داخل هم که سر آنها را تک تک گره زده و در نهایت قرار دادن کیسه بزرگ پلاستیکی در کوله و گذاشتن کلیه وسایل در آن و گره زدن سر آن) .

– وسایل ومواد خوردنی را که قرار است در طول مسیر استفاده کنید، در درون کیسه ای جدای آن کیسه در کوله قرار دهید .

– قبل از بستن و گره زدن نایلون ها، هوای آن ها را تا جایی که ممکن است خالی کنید.

– به ازای هر ۵ نفر حداقل یک فلاکس کوچک آب، چای یا نسکافه گرم به همراه داشته باشید تا در مواقع لزوم بتوانید از آن بنوشید و گرم شوید.

– مناسب ترین کوله برای این برنامه کوله های مخصوص دره نوردی وغار نوردی است، چرا که هم آب به خودشان نمی گیرند، هم آب به راحتی از آنها خارج می شود.

– بهتر است یک نفر ازافراد کوله پشتی به همراه نداشته باشد (وسایل خود را در کوله دیگر اعضا قرار دهد) تا بتواند به راحتی یکی از طناب ها و ابزار مورد نیاز را، که در کوله حمل ابزار قرار میگیرد، به دوش گرفته و به راحتی آنرا به نفرات جلو برساند.

– بردن یک گونی برای آوردن زباله های گروه به بیرون از دره و از بین بردن اثر دستشویی برای زیبایی محیط و انجام این عمل در نقطه ای دور از آب به منظور جلوگیری از آلوده شدن آبی که در طول مسیر از آن مینوشید، مساله مهمی است.

– در پیمایش دره‌ها، به ویژه دره پرشیب و بی‌گریز باید به وضع هوا و پیش‌بینی سازمان‌های هواشناسی توجه داشت، خطر باران را جدی گرفت و نکته دیگر اینکه، سیل در کشور ما دیگر یک پدیده اتفاقی طبیعی نیست و به افراد شرکت‌کننده گوشزد کرد که برنامه می‌تواند در هر لحظه لغو شود.

– در برنامه بازدید هر چه تعداد افراد کمتر باشد ایمنی و سرعت برنامه افزایش می یابد.

– کبوترها در طول مسیر عبور، در گوشه و کنار، آشیانه دارند و در طول حرکت باید مراقب بود تا لانه کبوتری را تخریب نکرده و یا به جوجه های آنها آسیب نرسانید

آدرس: ۲۵کیلومتری شمال غرب داراب، فسارود، حسن آباد
رغز تنگ رغز

 

رغز2 تنگ رغز

رغز3 تنگ رغز

رغز4 تنگ رغز

رغز5 تنگ رغز

رغز6 تنگ رغز

رغز7 تنگ رغز

 

رغز9 تنگ رغز

           
 

نظر کاربران :

  • سید محمد حسینی

    ایجا بسیار زیبا هست و مردم هم تابستان با شرکت های مسافرتی تور یکروزه میان که البته هم شلوغش کردن و هم کثیف

    ۹ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • رها مسعودی

    تنگ رغز عالیه.حتما تو تابستون برید. البته فقط با تور برین چون چند منطقه اش صعب العبوره.حوضچه های زیادی داره

    ۲۹ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *