رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۸ اسفند ۱۳۹۷

بهاباد

لینک این مطلب کپی شد!

بهاباد یکی از شهرهای استان در ۲۲۰ کیلومتری شمال شرقی یزد است. بیشتر مردم آن به کشاورزی و دامپروری مشغول بوده و دین مردم اسلام (شیعه) می‌باشد. از محصولات کشاورزی این منطقه می‌توان به گندم, جو, زیره, پسته, انگور, انار و اخیرا زعفران با کیفیت بالا نام برد. مقبره عالم بزرگ اسلامی ملا عبدالله بهابادی در این شهر قرار دارد. شهر بهاباد قدمتی دیرینه دارد که در تاریخ نقل شده‌است که در زمان مغول‌ها این شهر به کلی نابود شده‌است.و دوباره بازسازی شده‌است.این شهر یکی از شهرهای کویری ایران است که در حاشیه دشت لوت واقع شده‌است ولی با این حال شهری سرسبز است و در بارندگی آن نسبتاً زیاد است. در قدیم انگور بهاباد بسیار معروف بوده‌است ولی اکنون بیشتر باغات این منطقه مربوط به پسته‌است. نام قدیم این شهر تالی بوده‌است و دارای آبهای زیرزمینی فراوان می‌باشد که مقدار زیادی از آن به معدن چادرملو می‌رود که سبب پایین آمدن سطح آب و در نتیجه تلخ شدن آن شده‌است. بنابر اسناد اتاریخی محدوده معدن چادرملو همواره متعلق به این بخش بوده‌است که به دلیل اعمال نفوذ تنی چند به شهرستان اردکان پیوسته‌است. گویش محلی مردم این منطقه بیشتر به گویش مردم استان کرمان نزدیک می‌باشد. به عنوان مثال به آخر کلمات خود حرف «او» اضافه می‌کنند مانند اینو به جای این و کوچکو به جای کوچک. از غذای محلی این شهر می‌توان نون کوتو را نام برد. احمدآباد، کویجان و بنستان، آسفیچ از روستاهای مهم این منطقه‌است. در روستاهای اطراف این شهر به دلیل سردی آب و هوا گردو و بادام پرورش داده می‌شود.

وجه تسمیه :
بهاباد از دو واژه به و آباد تشکیل شده که واژه به با تلفظ فتح به معنی تحسین و با تلفظ کسر به معنی خوب و نیکی و بهتر می شود که در این صورت کلمه بهاباد به معنی بهترین آبادی می باشد . البته شاید نام قبلی آن غیر از این بوده و به علت ویرانی آن و ساختن آبادی جدید به بهاباد تغییر نام یافته که به معنی بهتر از آبادی قبلی معنی می شود.

چگونگی پیدایش و قدمت تاریخی :

شهر بهاباد دارای سابقه طولانی است ولی به علت موقعیت جغرافیایی بارها در جنگلها و یا توسط عوامل طبیعی به کلی نابود شده است. تا قبل از حمله مغول بر ایران بهاباد شهری آباد بوده و فرقه اسماعیلیه در اطراف این بخش قلعه های مستحکمی در ارتباط با قلعه طبس احداث نموده بودند. هلاکوخان برای سرکوب این فرقه به منطقه حمله برده و علاوه بر انهدام قلعه ها شهر را هم با خاک یکسان کرد. آثار خرابه های آن هنوز در چند کیلومتری شهر بهاباد فعلی به نام شهرک قرار دارد.

ازحمله مغول تا دوران صفویه در رابطه با این منطقه اطلاعات دقیقی در دست نیست و مطالب و مدارک تاریخی در مورد این شهر توسط بعضی نویسندگان و مورخین نوشته شده که از آن جمله می توان کتاب امثال جامع جعفری نوشته تراب نائینی, بستان السیاحه نوشته شیخ محمود شبستری, پاورقیهای کتاب حماسه کبیر نوشته پاریزی, کتاب تاریخ کرمان نوشته محمد علی خان وزیری, یادگارهای یزد نوشته ایرج افشار و جامع مفیدی نوشته محمد مستوفی بافقی را نام برد که از عظمت شهر بهاباد در آنها ذکر شده است. بهاباد در سال ۱۳۴۸ مرکز بخش شد و در سال ۱۳۶۲ شهرداری در آن دایر گردید.

آثار و ابنیه تاریخی :
از جمله آثار و ابنیه تاریخی شهر بهاباد می توان مسجد جامع, مزار شیخ ضیاء الدین, مزار ملاعبدالله و برخی آثار دیگر را نام برد. شهر بهاباد دارای ۱۳ مسجد و یک حسینیه بوده و ساختمان ۵ مسجد دیگر در حال احداث می باشد.

 بهاباد

-1 بهاباد

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *