در ایام محرم و رمضان یکی از غذاهای نذری در لاهیجان قیمه چرخکرده می باشد . با طرز تهیه قیمه چرخکرده، یکی از غذاهای محلی و خوشمزه شمالی آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، سفری به حال و هوای محرم در شهر لاهیجان برای خود ترتیب دهید. لاهیجانیها در روزهای تاسوعا و عاشورا، غذایی محلی و لذیذ به نام قیمه چرخکرده میپزند که نوعی خورش قیمه با طبخ متفاوت است.قیمه چرخکرده متشکل از گوشت چرخکرده گوسفندی یا مخلوط، لپه، پیاز، رب گوجه فرنگی، پوره گوجه فرنگی، زعفران، لیمو امانی، دارچین، گلاب، شکر، نمک، فلف و زردچوبه است و همراه با برنج و سیبزمینی سرخ کرده سرو میشود. این غذای خوشمزه لاهیجانی شباهت زیادی به خورش قیمه معمولی دارد و با برنج و سیبزمینی سرخ کرده سرو میشود.
اگر زمان کافی برای پخت گوشت تکهای ندارید و دلتان یک خورش قیمه نذری خوشمزه میخواهد، کافی است از گوشت چرخکرده استفاده کنید و قیمه چرخکرده لاهیجان را بپزید.
مواد لازم
۲ کیلو گوشت چرخکرده گوسفندی یا مخلوط
۳ عدد پیاز پوست کنده و نازک خردشده
۱۰ عدد سیبزمینی پوست کنده و خلالی خردشده
۳ لیوان لپه خام
هفت تا ۱۰ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
۱۲ عدد لیمو امانی
یک قاشق غذاخوری دارچین
یک قاشق غذاخوری گلاب
یک قاشق غذاخوری شکر
نصف فنجان زعفران دمکرده
نمک، فلفل و زرچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه
لپه را از چند ساعت قبل در آب خیس کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای خردشده را در آن بریزید و تفت دهید تا طلایی شوند. گوشت چرخکرده را به پیازها اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رنگ گوشت عوض شود. سپس رب گوجه فرنگی، زردچوبه و نمک را در قابلمه بریزید و خوب هم بزنید تا بوی خامی رب از بین برود.در یک قابلمه دیگر آب بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش بیاید. سپس لپهها را در آب جوش بریزید و وقتی کف کردند، آنها را آبکش کنید. دارچین و لپههای آبکش کرده را به مخلوط گوشت اضافه کنید و برای ۳ تا ۴ دقیقه تفت دهید.
پس از ۳ تا ۴ دقیقه، حدود ۸ لیوان آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا خورش به جوش بیاید. سپس شعله گاز را کم کنید. لیمو امانیها را سوراخ کنید و در یک لیوان آب جوش بریزید. پس از ۱۰ دقیقه آنها را دربیاورید و به خورش اضافه کنید. پس از گذشت یک ساعت، گوشت تقریبا پخته است و آب خورش کم شده است. در این مرحله، زعفران، گلاب و شکر را اضافه کنید و خورش را برای نیم ساعت دیگر بپزید.
سیبزمینیها را در روغن داغ در ماهیتابه سرخ کنید. خورش شما آماده سرو است. آن را با سیبزمینی سرخ کرده تزئین کنید و با برنج به سر میز بیاورید.
نکات مهم برای طبخ قیمه چرخکرده لاهیجان
اگر پس از گذشت مدت زمان ذکرشده در اینجا خورش شما هنوز بیش از اندازه آبدار بود، میتوانید شعله گاز را زیاد کنید تا آب خورش کمی تبخیر شود.
سیبزمینیها را باریک خرد کنید. از ریختن چیپس خلالی روی خورش پرهیز کنید؛ زیرا بخشی از طعم خورش قیمه مجلسی به سیبزمینی سرخ کرده بستگی دارد.
شما میتوانید دارچین و گلاب را از این دستور پخت حذف کنید. البته باید بدانید که قیمه نذری بدون عطر و بوی دارچین و گلاب، یک نذری کامل نیست.
گلاب را زود در غذا نریزید. ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت قبل از پایان پخت، بهترین زمان افزودن گلاب است.
برخی افراد علاوه بر رب از پوره گوجه فرنگی نیز استفاده میکنند.
شما میتوانید از فلفل سبز تند هم برای طبخ خورش قیمه چرخکرده استفاده کنید.
سفر به لاهیجان با طعم قیمه چرخکرده
قیمه چرخکرده، یکی از غذاهای محلی و لذیذ استان گیلان است که در ماه محرم بهعنوان نذری در شهر لاهیجان پخته میشود. عطر و بوی زعفران، گلاب و دارچین در همان لحظهای که در حال طبخ این خورش هستید، در تمام خانه میپیچد و شما را به یاد روزهای کودکی و دیگهای نذری میاندازد.سیبزمینی سرخ کرده و برنج زعفرانی، بهترین همراههای قیمه چرخکرده لاهیجانی هستند؛ پس بههیچوجه آنها را فراموش نکنید. قیمه چرخکرده را انواع ترشی، سیر تازه، سبزی خوردن و ماست سرو کنید و از طعم آن در کنار اعضای خانوادهتان لذت ببرید.
خواص لپه
لپه برای کنترل فشار خون:
پتاسیم مواد معدنی اصلی است که در لپه یافت می شود که چنانچه بارها در بخش سلامت نمناک گفته شده است به عنوان گشاد کننده رگها عمل می کند و گرفتگی خون ، فشار خون را کاهش می دهد آن هایی که فشارخون بالا دارند باید لپه را به رژیم غذایی روزانه اضافه کنند چون شدیدا مستعد بیماری های قلبی و عروقی هستند.
لپه برای جلوگیری از کم خونی :
مقادیر زیادی اسید فولیک در لپه قرار دارد کمبود اسید فولیک به شدت به کم خونی و نقص های ویژه لوله عصبی در کودکان متولد نشده مرتبط است کم خونی مساله رایج به ویژه در بانوان است یک فنجان لپه هر روز بیش از ۱۱۰ درصد مصرف مفید این ویتامین اصلی را تامین می کند.
لپه برای کمک به رشد:
لپه حاوی پروتیین و یک فنجان لپه پخته شده شامل ۱۱ گرم پروتئین است. پروتئین برای رشد و رشد منظم حیاتی است چون تمام قطعات سلول ها و بافت ها ، ماهیچه و استخوان ها را می سازد پروتیین می تواند برای درمان منظم و بازسازی سلول ها از طریق بدن ضروری باشد.
لپه برای کمک به کاهش وزن:
لپه با وجود مقدار کمی کالری، کلسترول و چربی های اشباع شده سالم است اما حضور فیبر رژیمی افراد را برای مدت طولانی سیر نگه می دارد متابولیسم را افزایش می دهد و احتمالات افزایش وزن را کاهش می دهد مواد غذایی یافت شده در لپه به انرژی قابل استفاده تبدیل می شوند تا به عنوان چربی ذخیره شود.
افزایش انرژی با لپه:
ویتامین ب نیز درلپه وجود دارد ریبوفلاوین و نیاسین متابولیسم کربوهیدرات را افزایش می دهند و از ذخیره سازی چربی جلوگیری و سطح انرژی را افزایش می دهند این برای افرادی مناسب است که در آب و هوای خشک زندگی می کنند، کار فیزیکی انرژی را به سرعت کاهش می دهد.
لپه برای کمک به ایمنی :
به طور معمول لپه نپخته در حفظ ویتامین سالم تر است و با توجه به ویتامین ث در این حبوبات، گزینه ای خوب برای جویدن است . ویتامین ث می تواند تولید گلبول های سفید خون را تحریک کند و به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل کند در نتیجه سلامت کلی و ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
لپه برای کاهش سطح کلسترول:
لپه منبع خوبی از فیبر محلول هستند. در حقیقت، مصرف یک فنجان لپه در رژیم غذایی روزانه می تواند حدود ۶۵ درصد از مقدار توصیه شده از فیبر را در رژیم غذایی تامین کند.فیبر در کاهش سطح کلسترول (در کل کلسترول و کلسترول کم)مفید است. فیبر حاصل از لپه یک ماده ژل – مانند در بخش گوارشی را تشکیل می دهد.
لپه برای کاهش ریسک سرطان:
لپه حاوی ایزو فلاون ها هستند که خطر توسعه انواع سرطان ها، به ویژه سرطان پستان و پروستات را کاهش می دهند. اساسا،ایزوفلاون ها نوعی از استروژن گیاهی هستند، بنابراین آن ها هورمون ها را در بدن تقلید می کنند مطالعات نشان داده است که دایدزین غنی در ایزوفلاوین ها نیز برای کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه می باشد لپه نیز حاوی مقادیر بالایی از کومسترول هستند.
لپه برای تنظیم سطح قند خون:
علاوه بر کاهش سطح کلسترول، مقدار فیبر بالا در لپه به تنظیم سطح قند خون کمک می کند فیبر محلول در غذای کم گلیسمیک میزان جذب قند را کاهش می دهد و در نتیجه به انتشار تدریجی گلوکز و افزایش قند خون کمک می کند. با این حال، انرژی کافی را تامین می کند. بنابراین برای افرادی که دیابت دارند خوب است.
لپه برای کاهش حساسیت سولفوریک:
حساسیت سولفوریک را می توان با علائمی چون ضربان قلب، سردرد، اسهال، حالت تهوع و هم چنین با غذاهایی که حاوی سولفوریک هستند تجربه کرد. معمولا،سولفوریک به عنوان نگهدارنده در غذاهای فرآوری شده مثل کالاهای پخته شده، چیپس سیب زمینی، نشاسته، سرکه و غیره اضافه می شوند افرادی که مبتلا به آسم هستند بیشتر در معرض حساسیت سولفیت هستند لپه مملو از مواد معدنی به نام مولیبدنوم است که به سم زدایی کمک می کند.
سلامت قلب و عروق با مصرف لپه:
لپه حاوی فیبر رژیمی، پتاسیم و کلسترول پایین هستند که به حفظ قلب سالم کمک می کنند پتاسیم با کاهش فشار خون، فشار قلب را کاهش می دهد فیبر رژیمی تعادل کلسترول را حفظ می کند و مانع بیماری می شود.
مصرف لپه برای هضم بهتر :
همانند بسیاری از بنشن ها لپه منبع غنی از فیبر رژیمی هستند و هضم را بهبود می دهند فیبر حرکات شکم و روده را بهبود می دهند و در نتیجه فشار و سوزش ، یبوست، نفخ، درد و اسهال را کاهش می دهد.
لپه عاری از گلوتن هستند آن ها به طور خاص به عنوان جایگزین های بدون گلوتن در بیماران مبتلا به سلیاک داده می شود.
آن ها مقادیر خوبی از ویتامین های ب کمپلکس مانند اسید فولیک، تیامین ، پیرودوکسین، پانتوتنیک اسید، ریبووفلاوین و نیاسین را تشکیل می دهند. اغلب این ویتامین ها به عنوان یکی از عوامل موثر برای آنزیم در متابولیسم، پروتئین و متابولیسم چربی عمل می کنند.
عوارض استفاده از لپه :
اگر فردی نسبت به آن آلرژی دارد از خوردن آن اجتناب کند. لپه مثل تمامی حبوبات نفاخ است، از این رو توصیه می شود قبل از مصرف مدتی خیسانده شده و سپس آب آن دور ریخته شود.طبق گفته ی متخصصان افراد مبتلا به بیماری آسم، از مصرف لپه و سایر غذا های نفاخ خودداری کنند. در کل اگر مشکل خاصی دارید مثل همیشه توصیه میکنیم قبل از مصرف لپه با پزشک معالج خود مشورت کنید.
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.