ماه رمضان نزدیک است و کم کم دغدغه افطار چی بپزم برای خانمها ایجاد می شود. وعده افطار از آنجا که باید سبک تر باشدتا سیستم گوارش اذیت نشود بهتر است که غذاهای برنجی کمتر مصرف شود. غذاهای نونی و ساندویچی بهترین گزینه برای افطار ماه مبارک رمضان می باشند . در این مطلب می خواهیم طرز تهیه ۲۰ غذای نونی برای افطار را برایتان شرح دهیم تا هم راحتتر انتخاب کنید و هم با طرز تهیه و نکات آن بیشتر آشنا شوید . لازم به ذکر است تمامی این غذاها با طرز تهیه کامل به صورت جداگانه در سایت موجود است و کافیست در قسمت جستجو نام غذا را بزنید و به راحتی با طرز تهیه آن آشنا شوید.
فهرست
کله گنجشکی
کله گنجشکی یک غذای سنتی ایرانی با گوشت چرخ کرده است که با نان سرو میشود و طعم بسیار خوشمزهای دارد. برای تهیه این غذای نونی ساده و سریع برای افطار در اولین قدم باید یک پیاز را پوست بگیرید و آن را رنده کنید. آب پیاز را با دست بگیرید و در یک کاسه کنار بگذارید. سیر را رنده یا له کنید.گوشت چرخ کرده را با پیاز و سیر رنده شده مخلوط کنید. به مایه گوشت، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویههای دلخواه خود، مثل پودر زیره یا زنجبیل و پاپریکا اضافه کنید. مخلوط را به خوبی ورز دهید تا کاملا همه مواد به خورد هم برود و یک مخلوط یکدست و منسجم داشته باشید.
وی ظرف مایه کله گنجشکی را بپوشانید و به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال استراحت دهید تا انسجام مواد بیشتر شود. در این فاصله سس را آماده کنید. یک پیاز باقیمانده را به صورت نگینی خرد کنید و در یک تابه آن را با مقداری روغن سرخ کنید. گوجه فرنگی ها را ریز خرد کنید. سیب زمینی ها را پوست بگیرید و به صورت خلالی یا نگینی خرد کنید.به پیاز سرخ شده، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. کمی نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه های مورد علاقه تان را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا طعم خام رب و ادویه ها گرفته شود. گوجه فرنگی رنده یا خرد شده را اضافه کنید و در ظرف را بگذارید و حرارت را کم کنید تا خامی گوجه فرنگی ها هم گرفته شود. ۵ دقیقه بعد، آب جوش را اضافه کنید.
در یک تابه دیگر، سیب زمینی های خرد شده را با کمی روغن تفت دهید. لازم نیست آن ها را کاملا سرخ کنید. کوفته های کله گنجشکی را از یخچال بیرون بیاورید و آن ها در یک تابه دیگر با مقداری روغن سرخ کنید. رنگ کوفته ها باید تغییر کند ولی ترجیحا با قاشق آن ها را تکان ندهید تا نپاشد. برای جابهجا کردن کوفته ها، تابه را تکان دهید. بعد از این که کوفته ها سرخ شدند، آن ها در سس کله گنجشکی بریزید.
سیب زمینی های سرخ شده را به سس اضافه کنید و آب جوش را به همه مواد بیفزایید. حرارت را روی ملایم تنظیم کنید. در ظرف را بگذارید و ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت صبر کنید تا مواد کاملا بپزند. در ۱۵ دقیقه پایانی به کله گنجشکی آب لیمو یا آب نارنج اضافه کنید. بعد از پخت کله گنجشکی را در ظرف مناسب سرو کنید و با برنج، نان و سالاد میل کنید.
گلوریای مرغ
مرغ را با نمک و فلفل چاشنی دار نموده و دو طرف آن را در آرد قرار دهید. روغن را در یک ماهیتابه بزرگ با گرمای متوسط حرارت دهید. زمانی که روغن داغ شد، مرغ ها را اضافه کرده و اجازه دهید سرخ شود تا زمانی که رنگش طلایی گردد.در صورتی که لازم باشد می توانید چند تا چند تا سرخ کنید. راجع به پخته شدن مرغ ها نگران نباشید. آن ها هنوز قرار است که در فر قرار گیرند. مرغ ها را به یک ظرف پیرکس ۹*۱۳ قابل پختن منتقل نمایید.هرچه از تکه های سرخ شده درون تابه باقیمانده است را جدا کنید. سپس روغن، قارچ و پیاز را به تابه اضافه کرده و سرخ کنید تا زمانی که رنگش طلایی شود.
سیر را به آن اضافه کنید و اجازه ۱ الی ۲ دقیقه دیگر سرخ شود. مایه بدست آمده را روی مرغ ها پخش کنید.درون یک ظرف سس، یا یک ظرف مشابه برای درست کردن سس، کره را آب کرده و سپس آرد را درون آن هم بزنید تا رنگش طلایی روشن شود. (حدود یک الی دو دقیقه). عصاره مرغ، آبلیمو و فلفل را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا یکنواخت شود. (یک الی دو دقیقه). کمی نمک و فلفل برای طعم دار شدن، به آن اضافه نمایید. سس را به روی مرغ و قارچ بریزید و سپس روی ظرف پیرکس را با فویل بپوشانید و برای ۴۵ دقیقه در دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت گرم درون فر قرار دهید.
انواع آبگوشت
انواع آبگوشت از جمله محبوبترین غذاهای ایرانی است که میتوانید آن را برای افطار تهیه و با نان میل کنید. آبگوشت را با نامهای دیزی، پیتی (آذری)، شوربا و یَخنی هم میشناسند. اما در کل آبگوشت به غذایی گفته میشود که مواد اصلی و بنیادی آن را گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی یا رب گوجه و نخود تشکیل میدهد.
به این ترکیب گاهی اوقات سیب زمینی، بادمجان، کلم و … هم به ترکیب مواد آبگوشت اضافه میشود. از قدیم هم رسم بر این بوده است که بعد از پخت آبگوشت مجلسی و سنتی ایرانی، نخود و گوشت را جدا میکردند و میکوبیدند. اما قبل از خوردن کوبیده نخود و گوشت، آب آن را جداگانه با نان، ترید یا تیلیت میکردند و میخوردند.
انواع آبگوشت سنتی و مجلسی ایرانی را در زودپز یا قابلمه درست میکنند. بهترین گوشت برای آبگوشت هم گوشت گوسفند و دنبه و دنبالچه گوسفندی است. گوشت گردن گوسفندی به همراه مقداری دنبه و دنبالچه به آبگوشت طعم لذیذی میدهد. این غذای نونی برای افطار بدون برنج برای مهمان هم مناسب است.
شامی گیلانی
اگر میخواهید یک غذای افطاری جدید با نان درست کنید شامی گیلانی که به عنوان شامی پوک نیز شناخته میشود، یکی از خوشمزهترین غذاهای استان گیلان است که معمولا برای وعده افطار به عنوان یک غذای نونی و بدون برنج سرو میشود.برای درست کردن این شامی باید از ترکیب گوشت گوسفند بدون چربی با مقداری لپه، پیاز، تخم مرغ با چاشنیهای مختلف استفاده کنید. بعد از آماده کردن مایه شامی میتوانید آن را با دست فرم دهید و در روغن فراوان سرخ کنید.
عدسی
عدسی از خوشمزهترین غذاهای نونی برای افطار ساده و کم هزینه است که به خاطر مواد مغذی زیادی که دارد، برای درست کردن یک افطاری کامل پیشنهاد میشود. درست کردن این غذای نونی مقوی بسیار ساده است و به عنوان یک افطاری نونی داغ و لذیذ گزینه مناسبی برای پذیرایی از مهمان نیز محسوب میشود.
برای درست کردن عدسی روشهای مختلفی وجود دارد، برخی افراد این غذا را با رب گوجه تهیه میکنند و برخی دیگر تنها مقداری زردچوبه در آن میریزند. اضافه کردن مقداری آب گوشت، آب مرغ یا آب سبزیجات طعم فوقالعادهای به عدسی میبخشد و خواص مقوی و خاصیت سیرکنندگی آن را دوچندان میکند.
نخود آب
نخود آب یک غذای ایرانی بسیار مقوی و خوشمزه نونی است که میتوانید آن را برای یک غذای جدید به عنوان وعده نونی افطار تهیه کنید. برخی افراد این غذا را با گوشت و برخی دیگر بدون گوشت تهیه میکنند. برای تهیه این غذای خوشمزه و مقوی ابتدا باید نخودها را بخیسانید. سپس یک عدد پیاز را به صورت نگینی خرد و در روغن سرخ کنید. در ادامه مقداری نمک، فلفل سیاه و زیره به آن اضافه کنید. حالا نخودها را همراه با این مواد و کمی آب روی شعله گاز قرار دهید تا بپزند.
شامی کباب
شامی کباب یک غذای نونی سریع و خوشمزه برای افطاری است که برای تهیه آن از سیب زمینی، پیاز، گوشت چرخ کرده و مقداری ادویه خوش عطر استفاده میشود. برخی افراد نیز برای درست کردن این غذا از تخم مرغ استفاده میکنند. برای درست کردن شامی کباب ساده ابتدا باید سیب زمینیهای خام را با رنده ریز رنده کنید و آب آنها را بگیرید. پیازها را هم با رنده درشت رنده کنید و آب پیازها را هم بگیرید. سپس گوشت چرخ کرده را همراه با کمی ادویه معطر مثل فلفل سیاه، گلپر و زردچوبه و نمک به سایر مواد اضافه کنید و مایه شامی کباب را برای چند دقیقه ورز دهید.
مایه یک ساعت در یخچال استراحت کند تا مزه ها به خورد هم بروند بعد در روغن سرخ کنید و روی یک دستمال آشپزخانه روغن اضافی آن را بگیرید. در ظرف بچینید و به همراه گوجه ، خیارشور و سبزی میل بفرمایید . نوش جان
الویه
برای تهیه سالاد الویه نونی موادی از جمله سینه مرغ، پیاز متوسط، سیبزمینی، تخممرغ، نخودفرنگی، خیار شور، سس مایونز، آب مرغ و ادویههایی چون نمک و فلفل سیاه نیاز است.ابتدا سینه مرغ را با یک پیاز متوسط، یک استکان آب و نمک آب پز کنید. بعد از پخته شدن آن را با دست به شکل نازک، کوچک و هماندازه ریشریش کنید. سیبزمینی و تخممرغ را آب پز کرده، پوست بکنید و به قطعات نگینی خیلی کوچک و هماندازه ریز کنید. تمام مواد را که مخلوط کردید ، سس به همراه ادویه را اضافه کنید در یخچال بگذارید و خنک سرو کنید.
کشک بادمجان
کشک بادمجان یک غذای لذیذ برای افطار نونی خوشمزه است که برای تهیه آن از ترکیب کشک، بادمجان سرخ شده یا کبابی شده، پیاز داغ، سیر داغ، نعنا داغ و گردوی خرد شده استفاده میشود. برای تهیه این غذا ابتدا باید بادمجانها را در روغن سرخ یا کبابی کنید و سپس با گوشتکوب له کنید. حالا بادمجان له شده را با کشک رقیق شده، پیاز داغ، سیر داغ، نعنا داغ و گردوی خرد شده ترکیب کنید و روی حرارت قرار دهید تا غذا با شعله ملایم بپزد و آماده شود.
خاویار بادمجان
خاویار بادمجان همان مواد میرزاقاسمی است اما تخممرغ ندارد و بسیار ساده و سریع درست میشود. البته خاویار بادمجان را با برنج نیز میتوان میل کرد. بادمجانها را به دو صورت میتوانیم آماده کنیم یا میتوانید روی گاز یا زغال کبابیش کنیم و پوستش را بکنیم یا میتوانیم بادمجانها را آبپز کنیم ؛اما کبابی بهتر است. وقتی بادمجان را کبابش کردیم میگذاریم، بادمجانها برای خاویار بادمجان خنک شود. پوستش را با دقت میکنیم.
حلیم گندم
یکی از پرطرفدارترین و مقویترین غذاها برای افطار نونی است که برای تهیه آن از گندم پوست کنده، ترکیبی از گوشت سرسینه و گوشت گردن گوسفندی و چاشنیهای مختلف استفاده میشود. برای درست کردن این غذا معمولا از گوشت گوسفندی استفاده میشود، برخی نیز حلیم را با گوشت بوقلمون و مرغ میپزند.درست کردن یک حلیم کشدار به روش بازاری هم نیاز به دانستن یکسری جزییات و فوت و فنهای حرفهای دارد که ما به شما یاد میدهیم.
حلیم بادمجان
اگر در فکر درست کردن یک غذای مجلسی و خوشمزه نونی برای افطار هستید، «حلیم بادمجان» انتخاب هوشمندانهای است. برای درست کردن حلیم بادمجان که یک غذای اصالتا اصفهانی است باید ابتدا برنج را به خوبی بشویید. سپس برنج را با دو برابر مقدار برنج با آب خوب بپزید. در ادامه گوشت را با پیاز و ادویه بپزید. در این فاصله بادمجانها را پوست بگیرید و ورقه کنید و در روغن سرخ کنید.
حالا گوشت پخته شده را از آب آن جدا کنید. سپس گوشت را به همراه بادمجان سرخ شده را با گوشتکوب دستی یا برقی خوب له کنید. اگر میخواهید یک حلیم بادمجان مجلسی داشته باشید باید یکسری ریزهکاریها را رعایت کنید.
کوفته تبریزی
«کوفته تبریزی» از غذاهای نونی شیک و بسیار خوشمزه مناسب یک افطاری مهمانی و مجلسی است. برای درست کردن کوفته تبریزی در ابتدا باید دو بار گوشت را چرخ کنید. یک بار با پیاز خرد شده و بار دیگر با لپه نیم پخته و آبکش شده. بعد از چرخ کردن گوشت باید حسابی آن را ورز بدهید تا کوفته تبریزی وا نرود و از هم نپاشد. برنج را با مقداری آب و بدون اضافه کردن روغن نیمپز کنید. میتوانید کمی زعفران یا زردچوبه به آب برنج اضافه کنید. مقداری سبزی خرد شده مخصوص کوفته هم به گوشت اضافه کنید و آن را خوب ورز دهید.
خوراک لوبیا چیتی
«خوراک لوبیا چیتی» یکی دیگر از غذاهای نونی مناسب برای افطار است که ماده اصلی آن لوبیا چیتی است. برای تهیه خوراک لوبیا چیتی باید لوبیاها را از شب قبل با آب ولرم بخیسانید. سپس روز بعد آن را همراه با آب در قابلمه بریزید. در ادامه مقداری فلفل سیاه، زردچوبه و روغن به محتویات قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید لوبیا بپزد.
در این فاصله پیاز داغ را آماده کنید و سپس کمی رب گوجه فرنگی به آن اضافه کنید و برای چند دقیقه با پیاز تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود. میتوانید از مقداری گوجه فرنگی رنده شده نیز برای مزهدار کردن غذا استفاده کنید.
یتیمچه
«یتیمچه» یکی دیگر از غذاهای سنتی ایرانی و نونی برای افطار است که به صورت کاملا گیاهی و سبک تهیه میشود. برای تهیه این غذا ابتدا باید بادمجانها را پوست بگیرید و مکعبی خرد کنید. سپس پیازها را نگینی خرد کنید و در مقدار کمی روغن تفت دهید. سیر رنده شده را هم اضافه کنید.
همین که بوی سیر بلند شد حالا بادمجانها را به همراه فلفل دلمهای نگینی خرد شده به ترکیب پیاز و سیر تفت داده شده اضافه کنید. نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه را هم اضافه کنید و مواد را تفت دهید. وقتی بادمجان و فلفل دلمهای طلایی و نرم شدند ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه را هم اضافه کنید و تفت دهید تا طعم خامی رب گرفته شود.
کباب کوبیده
کباب کوبیده از آن غذاهایی است که هم میتوانید با برنج و هم نان میل کنید. اگر در فکر درست کردن یک غذای خوشمزه و شیک نونی برای پذیرایی از مهمانها در افطار هستید، کباب کوبیده انتخاب خوبی است. برای تهیه کباب کوبیده باید از گوشت چرخ کرده همراه با پیاز رنده شده و کمی فلفل سیاه و نمک استفاده کنید. یکی از فوت و فنهای درست کردن این کباب این است که باید مایه گوشت کوبیده را برای چند دقیقه ورز دهید و اجازه دهید گوشت برای چند دقیقه در یخچال استراحت کند. این کار از وا رفتن گوشت روی سیخ جلوگیری میکند.
انواع کوکو
یکی دیگر از انواع غذاهای نانی برای افطار، مدلهای مختلف «کوکو» است. برای درست کردن انواع کوکو سنتی و فرنگی معمولا از مواد اولیه متفاوتی استفاده میشود. از محبوبترین انواع کوکو برای افطار میتوان به کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی، کوکوی مرغ، کوکوی لوبیا سبز، کوکوی تره و کوکو نخود فرنگی اشاره کرد.
انواع کتلت
نسخههای مختلف «کتلت» از جمله غذاهای نونی شیک برای افطاری هستند که برای تهیه آن معمولا از گوشت چرخ کرده، گوشت مرغ، سیب زمینی، ادویه و سبزیجات مختلف استفاده میشود. از محبوبترین انواع کتلت میتوان به کتلت گوشت، کتلت مرغ، کتلت هویج، کتلت بادمجان، کتلت سویا و کتلت ماهی اشاره کرد که اتفاقا طرز تهیه آسانی هم دارند.
انواع دلمه
دلمه به روشهای مختلف از جمله خوشمزهترین غذاهای بینالمللی است که برای پذیرایی از مهمانها و همچنین به عنوان غذای نونی برای افطار یک انتخاب عالی محسوب میشود. معمولاً دلمه به روشهای مختلفی آماده میشود.
مطالب مرتبط :