سیری در خرم آباد امکان آن را به شما خواهد داد که بتوانید با این شهر تاریخی از دوران آشوریان آشنا شوید. خرم آباد مرکز استان لرستان و بیست وسومین شهر پر جمعیت ایران است که به شهر چشمه های ایران شهرت دارد. این شهر زیبا و خوش آب و هوا دارای ۱۱۴۷متر ارتفاع از سطح دریاهای آزاد می باشد و جمعیت آن بر اساس آخرین سرشماری های انجام شده در سال ۱۳۹۵ ، برابر ۳۷۳.۴۱۶ نفر است. موقعیت جغرافیایی این شهر و قرار گیری آن در منطقه کوهستانی موجب شده که جز شش شهر پر باران کشور قرار گیرد.
منطقه ای که شهر کنونی خرم آباد بر روی آن ساخته شده است در واقع از نخستین سکونتگاه های مردم منطقه لرستان به حساب می آید. آن گونه که اسناد و مدارک نشان می دهند، قدمت سکونت بشر در دره خرم آباد به ۴۰ تا ۵۰ هزار سال پیش بر می گردد.
فهرست
معرفی خرم آباد
خرم آباد دارای جاذبه های دیدنی و بناهای تاریخی متعددی است و چشمه ها و آبشارهای فراوانی که در این شهر وجود دارد در کنار طبیعت زیبا و سرسبز آن موجب شده که بسیاری از گردشگران خرم آباد را به عنوان مقصد سفرهای تابستانی خود انتخاب نمایند. علاوه بر این مهمان نوازی و خون گرمی مردم این خطه و غذاهای لذیذ و سوغاتی های بی نظیر آن نیز از دیگر دلایلی می باشد که سبب جلب نظر گردشگران به خرم آباد شده است.
از مهمترین ویژگی های طبیعی خرم آباد، وجود منابع آب زیرزمینی و چشمه های درون شهری بسیار در آن است، انگار که این شهر بر روی آب بنا شده است. از استان لرستان و شهر خرم آباد آثار باستانی و تاریخی فراوانی به دست آمده است که هر یک به دوره های تاریخی مختلفی تعلق دارند. این دوره ها را می توان در سه دسته بندی پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی تقسیم بندی کرد. آنچه که از دوران ماقبل تاریخ در لرستان به دست آمده بیشتر شامل نقاشیها، کندهکاریهای غارها، سفالینهها و اشیای مفرغی می شود. کیفیت آثار مفرغی به دست آمده از لرستان به حدی عالیست که این منطقه را مهد مفرغ دنیا نامیده اند.
یکی از پیشرفته ترین رصدخانه های خاورمیانه، رصد خانه کاسپین است که با امکاناتی مانند هتل، فروشگاه، کافی شاپ و رستوران گردان در خرم آباد و بر بالای کوه مدبه قرار دارد.
جاذبه های گردشگری خرم آباد
قلعه فلک الافلاک
قطعا قلعه فلکالافلاک یکی از معروفترین آثار تاریخی در شهرستان خرم آباد است که روی تپهای کهن و در مرکز این شهر، قرار گرفته است. بنایی که احتمال میرود در دوران حکومت شاپور اول ساسانی و در قرن سوم میلادی، نخستین اقدامات ساخت آن، صورت گرفته است. این قلعه در مساحتی بالغ بر ۵۳۰۰ متر مربع با هشت برج، ۳۰۰ جانپناه و دو صحن با مصالحی همچون سنگ، آجر، خشت، ملات گچ و آهک ساخته شده است؛ اما آنچه که این قلعه را ارزشمند میسازد، قرارگیری آن روی صخرههایی سنگی است که میتوان با حضور در آن دره تاریخی خرم آباد را بهخوبی مشاهده کرد.
نام فلکالافلاک را که بهمعنای سپهر سپهران است، در دوران قاجار بر این میراث ارزشمند ایران کهن نهادند و «دژ شاپورخواست»، «سابرخاست»، «دزبر» و «قلعه خرماباد»، نامهای دیگری است که در متون تاریخی به این قلعه نسبت داده شده است. امروزه این اثر به ثبت ملی رسیده است و پس از آن به موزه فلکالافلاک که متشکل از قسمتهایی همچون باستانشناسی، هنرهای سنتی و مردمشناسی است، تغییر یافته است.
آدرس:خرم آباد – خیابان امام (ره) – دوازده برجی
مناره آجری
سازهای استوانهای شکل، بر سکویی سنگی بهشکل هندسی معکب مربع، در جنوب شهرستان خرم آباد، در محله قاضیآباد و داخل پارک شقایق قرار دارد که از آن به «مناره آجری» یاد میشود. کاربری این اثر کهن در گذشته میل راهنما و دیدهبانی برای هدایت و راهنمایی کاروانهای عبوری از شهر و نیز نگهبانی از خرم آباد، بوده است. برخی از کارشناسان تاریخ ساخت این میراث ایران کهن را مرتبط با دوران حکومت دیلمیان میدانند که هرچند در گذشته رفیعتر بوده است؛ امروزه ارتفاعی نزدیک به ۳۰ متر دارد. پس از طی ۹۹ پله میتوان به پشتبام مناره رسید و چشماندازی زیبا را مشاهده کرد. این اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
آدرس: خرم آباد – میدان امام حسین (ع) (شقایق سابق)
پل شاپوری (پل شکسته)
در نزدیکی قلعه فلکالافلاک خرم آباد و در ضلع جنوبی این اثر تاریخی، یکی دیگر از میراث ارزشمند ایران کهن قرار دارد که به «پل شاپوری» و در گویش محلی به «طاقِ پیل اِشکِسّه» شهرت یافته است. قدمت این اثر به دوران ساسانیان بازمیگردد و شاهکاری از هنر معماری آن دوران است. پل شاپوری زمانی راه موصلاتی غرب لرستان با شرق، خوزستان و تیسفون که از آن به پایتخت ساسانی یاد میشود، بوده است. این پل که دارای پیشینهای نزدیک به ۱۰ قرن است، دارای طولی برابر با ۲۳۰ متر و بیش از ۱۹ طاق است که متاسفانه تنها پنج طاق آن برجای مانده است.
آدرس: خرم آباد – خیرآباد – انتهای خیابان تمدن
بقعه باباطاهر
یکی دیگر از جاهای دیدنی خرم آباد، بقعهای است کهن که اهالی خرم آباد معتقدند متعلق به باباطاهر، شاعر معروف دوبیتیهای لکی و لری است. این بقعه در مرکز این شهرستان و در ضلع غربی قلعه فلکالافلاک قرار دارد. طراح این اثر تاریخی، نقشه بنا را با معماری ساده و متشکل از گنبد خانهای و یک ورودی طرحریزی کرده است. ساختمان اصلی نیز بهشکل هندسی هشت ضلعی است و گنبد ارتفاعی بالغ بر ۶ متر تا سطح زمین دارد. مقبره شاعر معروف درون زیرزمین (سردابه) قرار گرفته است و روی آن را با ضریحی چوبی پوشانده بودند که در حال حاضر اثری از آن باقی نمانده است. در قسمت غربی ساختمان بقعه، اطاق کوچکی متصل است که به نظر میرسد، قدمت آن به دوران حکومت هخامنشی باز میگردد و بهعنوان اثر ملی به ثبت رسیده است.
بیشتر مردم بقعه باباطاهر خرم آباد را با باباطاهر عریان همدان اشتباه میگیرند. در لرستان افرادی که اهل حق هستند، «بابا» لقب میگیرند و احتمالا این بقعه به یکی از این افراد تعلق دارد. قدمت ساختمان بقعه به دوران صفوی باز میگردد.
آدرس:خرم آباد – خیابان امام (ره) – دوازده برجی – خیابان فردوسی – محله درب باباطاهر – کوچه درب باباطاهر
مسجد جامع خرم آباد
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در شهرستان خرم آباد، بنایی است تاریخی و مذهبی، متعلق به اواخر قرن ۱۰ هجری قمری که به مسجد جامع این شهر شهرت یافته است. این میراث ایرانی در سال ۹۷۰ هجری قمری و به فرمان شاه پرور سلطان، دختر اغوربیک که از اتابکان لرستان بود، احداث شد. بازسازیها و مرمتهای متعددی در ادوار مختلف روی این بنا صورت گرفته تا بهشکل امروزی، متشکل از ایوانی در بخش شرقی، طاقها، گنبد و شبستان ستوندار درآمده است. سه سنگنبشته در این مسجد وجود دارد که دربرگیرنده دستورات دوران حکومت صفویان است.
سنگ نبشته خرم آباد (برد نوشته)
میراثی باقیمانده از دوران حکومت سلطان محمود بن محمد بن ملکشاه سلجوقی و متعلق به قرن ششم هجری قمری در شرق شهرستان خرم آباد و در خیابان شریعتی این شهرستان قرار دارد که به سنگنبشته یا در گویش محلی به برد نوشته شهرت یافته است. متنی در چهار صفحه به خط کوفی و زبان فارسی، در چهار سمت این اثر مشاهده میشود که با بسمالله شروع شده است و به نظر میرسد حکم امیر «ابوسعید برسق» است. موقعیت امروزی این سنگنبشته در مجاورت راه ترانزیت تهران به خوزستان است.
آدرس: خرم آباد – خیابان شریعتی – ضلع شرقی
گرداب سنگی (گرداوبردینه)
اثری باقیمانده از دوران حکومت ساسانیان و از ارزشمندترین جاذبههای گردشگری تاریخی استان لرستان در شهرستان خرم آباد قرار دارد که به گرداب سنگی و در گویش محلی به گرداوبردینه شهرت یافته است. این میراث کهن در بخش مرکزی خرم آباد و در بافت قدیمی، درون میدان تختی قرار دارد. گرداب سنگی با استفاده از سنگ و ساروج، بهشکل مدور با دیوارهای بزرگ از جنس سنگ ساخته شده است. از ویژگیهای این سازه سنگی، حضور چشمهای فصلی در داخل آن است که گرداب، گرداگرد آن قرار دارد. به نظر میرسد این سازه تاریخی برای سیراب کردن زمینها و استفاده از آسیابهای آبی ساخته شده است. با شروع فصل زمستان و بالا آمدن آب چشمه، منظرهای بسیار زیبا ایجاد میشود.
آدرس: خرم آباد – میدان تختی – ابتدای خیابان ۱۷ شهریور
حمام گپ خرم آباد
بنایی متعلق به دوران حکومت صفویان، با مساحتی نزدیک به ۸۰۰ متر مربع، با تزیینات زیبا و ساده گچبری در رسمیبندیهای زیر گنبد، در مجاورت میدان گپ شهرستان خرم آباد و در مرکز این شهرستان قرار دارد که به حمام گپ شهرت یافته است. گفته میشود در ادوار گذشته، آب مورد نیاز حمام، توسط چاهی به نام «گور» یا «گاورو» که در بخش تون حمام قرار دارد، تامین میشد. به نظر میرسد این حمام به حسین خان ساکی تعلق داشته و ساخت آن همزمان با احداث پل گپ خرم آباد بوده است.
آدرس: خیابان حافظ – میدان بزرگ
آسیاب گبری
در بخش جنوبی خرم آباد، در محلهای به نام حسینآباد یکی دیگر از آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری غرب کشور قرار دارد که از آن به آسیاب گبری یاد میشود.باستانشناسان این بنای کهن را متعلق به شهر شاپورخواست در دوران حکومت ساسانیان میدانند و معتقدند که تا زمان حکومت قاجاریان مورد استفاده قرار می گرفت. معمار این سازه، آن را با پلانی مستطیل و بهشکل هندسی مکعب با اضلاعی به طول ۲۶ متر، ارتفاعی بالغ بر ۵ متر و ۱۱ سانتیمتر و عرضی برابر با ۶ متر طراحی و ساخته است. آسیاب گبری بهعنوان اثر ملی کشور ثبت شده است.
آدرس: خرم آباد – پشته حسین آباد
دریاچه کیو
دریاچه کیو که به نگین فیروزهای خرم آباد شهرت یافته است، یکی از جاهای دیدنی لرستان است که درشمال غرب آن قرار دارد و امروزه میزبان جمع زیادی از مسافران و گردشگران سراسر کشور است. جاذبهای دوستداشتنی با مساحتی بالغ بر هفت هکتار و عمقی بین سه تا هفت متر که به زیستگاه جانوران آبزی و پرندگان مهاجر و بومی تبدیل شده است. وجه تسمیه این دریاچه به کیو، بهدلیل رنگ آبی و نیلی آب آن است که در گویش محلی مردم خرم آباد «گیو» بهمعنای رنگ کبود و آبی است. تسهیلات مناسب در اطراف دریاچه مانند امکانات تفریحی و شهربازی در کنار چشمانداز زیبا، این مکان را به یکی از تفرجگاههای خرم آباد تبدیل کرده است.
آدرس: استان لرستان، خرم آباد، بلوار جام جم
مجموعه توریستی مخمل کوه
مجموعه توریستی مخملکوه یکی از مکانهای مناسب برای تفریح و گردش در فصول مختلف سال بهویژه در فصلهای بهار و زمستان است. این مجموعه در شمال شرق خرم آباد قرار دارد. در واقع مخملکوه از رشتهکوههای استان لرستان است که در بخش شمالی آن، در تنگهای به نام «شبیخون» تفرجگاه و پارکی جنگلی را برای گردشگران ایجاد کردهاند. این منطقه دارای مناظر و چشماندازهای بسیار زیبا و حیرتانگیز و محلی مناسب برای علاقهمندان به کوهپیمایی است. همچنین آبشار مخملکوه که در دره مخملکوه قرار گرفته است، بر محبوبیت و زیبایی این منطقه میافزاید.
آدرس: شمال شرق خرم آباد
بام خرم آباد
خرم آباد شبهای پرستاره و دیدنی دارد و زیبایی آسمان شب این شهر جذاب در بام لرستان تماشاییتر میشود. از بام لرستان کل شهر خرم آباد زیر پاهای شما است و میتوانید ساعتها به تماشای زیباییهای آن بنشینید. همچنین رصدخانه کاسین نیز در این منطقه قرار گرفته و میتوانید از آنجا بهوسیله تلسکوپ آسمان شبهای پرستاره لرستان را نظاره کنید.
آبشار گریت
از آبشار گریت که از جاهای دیدنی خرم آباد است با نام هفت چشمه هم یاد میشود، این آبشار در ۵۰ کیلومتری شهرستان خرمآباد و در جاده منتهی به شهر سپید دشت، قرار دارد. مکانی فوقالعاده برای دوستداران طبیعت، جایی که میتوان ساعت ها با گوش دادن به صدای ریزش آب آبشار لذت برد و هوایی تازه و سالم را استشمام کرد. این آبشار با ارتفاع ۱۵ متر و عرض ۱۷ متری تصویری دیگر از زیباییهای لرستان را به من نشان داد.
برای دیدن بقیه اماکن دیدنی خرم آباد می توانید اینجا کلیک کنید.
روستاهای نزدیک خرم آباد
روستای سرمرغ سفلی
روستایی واقع در دهستان رباط از توابع بخش مرکزی شهرستان خرمآباد در استان لرستان می باشد. درواقع روستای سرمرغ در ۱۵ کیلومتری خرم آباد و در شمال غربی لرستان قرار دارد .این روستا با داشتن جنگلهای بلوط و نهرهای جاری که بوی پونههای روئیده در کنار نهرها آدمی را از خود بیخود میکند، به یکی از بکرترین و زیباترین روستاهای ایران تبدیل شده است . سردی هوای فصل زمستان اش علت هویدا شدن پرندگانی مانند کبک و تیهو است. در سمت چپ این روستا قله های سر به فلک کشیده و پر از برف سفید کوه مشاهده می شود و سمت راست کوه کمر سیاه که محلی ها به آن مخمل کوه می گویند دیده می شود .جالب است بدانید در گردنه دوم دشت ابابیل واقع شده است ، همان یادگار پرستوهایی که سنگهایشان را سهواً در جنگ با ابرهه در آنجا برجای گذاشتهاند.
روستای سنگتراشان
یکی از روستاهای خرم آباد که جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری زیادی دارد روستای سنگ تراشان است .روستای «سنگ تراشان» در حوالی خرم آباد و در محدوده آبشارهای «نوژیان» و «وارک» واقع شده است که به ماسوله لرستان شهرت دارد؛ روستایی پلکانی با مناظر طبیعی بسیار زیبا که در بیشتر اوقات سال، مقصد بسیاری از گردشگران است.
دره ای که در پایین دست این روستا قرار دارد. بعد از بارش هر باران، مملو از توده های عظیم و پیوسته ابر می شود؛ به صورتی که در پایین دست روستا، صحنه ای بی بدیل به شکل دریایی از ابر پدید می آید و جلوه ای خاص به منطقه «سنگ تراشان» می بخشد که از پدیده های نادر طبیعت ایران به شمار می رود؛ اما آنچه روستای سنگ تراشان را در بین محافل علمی مطرح کرده است، وجود یک محوطه باستانی است که سال ۱۳۸۲ در حاشیه شمالی این روستا، سایت ارزشمندی از دفینه های مفرغی مربوط به عصر آهن کشف شد و حیرت باستان شناسان را برانگیخت.
روسـتای گوشه شهنشاه
روستایی از توابع بخش مرکزی شـهرسـتان خرمآباد، با مـختصات جـغرافیایی ۴۸ درجـه و ۱۷ دقـیقه طـول شرقی و ۳۳ درجــه و ۲۴ دقیقه عرض شمالی، در ۱۵ کیلومتری شهر خرمآباد قرار دارد. این روستا از سطح دریا ۱۴۰۰ متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن در فصول بهار و تابستان مطبوع و دلپذیر و در فصول پاییز و زمستان سرد و خشک است.در نزدیکی این روستا، درهای پوشیده از باغهای انبوه انار و انجیر وجود دارد.ﺁﺏ ﺷﺮﺏ ﺍﻫﺎﻟﯽ ﺍﺯ ﭼﺸﻤﻪ ﻭ ﺁﺏ ﺑﺎﻏﺎﺕ ﺍﺯ ﺳﺮﺍﺏ (ﺳﺮ ﺳﺮﺁﻭ) ﺗﺎﻣﯿﻦ ﻣﯽ شود
به دلیل واقع شدن بقعه شجاعالدین خورشید (ﺳﺮﺳﻠﺴﻠﻪ ﺍﺗﺎﺑﮑﺎﻥ ﻟﺮ) به گوشه شهنشاه مشهور میباشد.در کنار این آرامگاه،گورستان قدیمی با سنگ قبرهای کهن وجود دارد که بر روی آنها آیاتی از قرآن کریم و کلمات مقدس با نقشهای برجسته و خط زیبای کوفی کندهکاری شده است.
غذاهای محلی خرم آباد
چزنک رغو
این غذا در بین مردم لرستان به نشانهی احترام به مهمان تازه از راه رسیده آماده میشود. مواد تشکیلدهنده این غذا را از نام آن میتوان تشخیص داد. این غذای مناسبتی خوشمزه از چزنک (نان فطیر) و رغو (روغن حیوانی و محلی) تهیه میشود که بعد از تهیهی نان و قبل از سرد شدنش چند قاشق روغن محلی روی آن میریزند. اغلب به این ترکیب شیرهی انگور یا خرما یا خاک قند اضافه میکنند.
کوفته نخود چی
این غذای محلی اگر چه شبیه به سایر کوفته ها است اما چون در تهیه آن از آرد نخودچی استفاده می شود دارای طعمی فوق العاده است. کوفته نخودچی خرم آباد به همراه یک نوع سس مخصوص سرو می شود که در بهترین زمان سفر به خرم آباد می توانید از آن بچشید.
سُغدو (دلمهی سیراب شیردان)
طرفداران کله پاچهی ایرانی مردمان لرستان طعم جدیدی از این غذا را به شما ارائه خواهند داد. سغدو که یکی از غذاهای سنتی لرستانیها است، از شکنبهی گوسفند تهیه میشود. برنج، آلوبخارا، گردو، روغن، آب و ادویه دیگر مواد تشکیلدهندهی سغدو است. برای تهیهی این خوراک لذیذ مواد را داخل شکنبه ریخته و با نخ و سوزن میدوزند. سپس روی آن آب و ادویه ریخته و روی حرارت ملایم میپزند.
آش شله ماش
آش شله ماش یکی دیگر از غذاهای لذیذ و محبوب این خطه است که معمولا در مراسمات و فصل سرد سال طبخ می شود. این آش همانند سایر آش های ایرانی با استفاده از حبوبات و به ویژه ماش تهیه می شود.
خورش قلیه ترش
خورش قلیه ترش که مردم این خطه به آن کلیه ترش نیز می گویند از خوشمزه ترین غذاهای خرم آباد است که در تهیه آن از سیب زمینی، رب و انار پخته استفاده می شود.
کباب بروجرد
محال است که کسی به استان لرستان و شهر خرم آباد سفر کند و کباب بروجرد این استان را امتحان نکند. این کباب جز بهترین کباب های ایران است که طعمی به یاد ماندنی دارد.کباب بروجردی شامل انواع کباب (کوبیده، چنجه و برگ) است، اما معمولا منظور از کباب بروجردی نوع کوبیدهی آن است. کوبیده بروجردی تفاوت چندانی با دیگر کوبیدههای ایرانی ندارد و دلیل معروفیت آن استفاده از گوشت مرغوب و دقت و مهارت کبابپزها است. گوشت سردست گوسفندی، پیاز، جوش شیرین، نمک وفلفل مواد تشکیلدهندهی کوبیده بروجردی است. چنانچه این کباب را که بههمراه نان سنگک، دوغ محلی و سبزیجات سرو میشود، از غذاخوریهای معتبر تهیه کنید، خاطره و طعم آن برای همیشه با شما خواهد ماند.
هتل های خرم آباد
هتل شاپور خواست خرم آباد
این هتل پنج ستاره در سال ۱۳۹۸ فعالیت خود را دو فاز ویلایی و هتل آغاز کرد. در حال حاضر فاز اول با ۴۲ باب سوئیت ویلایی بهرهبرداری شدهاست.از لحاظ موقعیت مکانی، هتل شاپورخواست در کیلومتر ۶ جاده خرمآباد به الشتر و در نزدیکی پارک جنگلی مخملکوه واقع شدهاست. مهمانان گرامی ضمن اقامت در منطقه خوش آب و هوا با چشمانداز زیبای مخملکوه و سفید کوه، میتوانند از جاذبههای گردشگری همچون قلعه فلک و الافلاک و دریاچه سراب کیو با حداکثر فاصله ۱۵ کیلومتر نیز بازدید نمایند.
آدرس: لرستان ، خرم آباد کیلومتر ۶ جاده خرم آباد الشتر
هتل رنگین کمان
هتل رستوران چهار ستاره رنگینکمان، مجموعهای تجاری، تفریحی و اقامتی ۹ طبقه است که طبقات ۴ تا ۶ آن متعلق به واحدهای اقامتی است.این هتل تسهیلات و امکانات گستردهای مطابق با استانداردهای روز دنیا به میهمانان خود ارائه میدهد.از امتیازات ویژه این هتل چهار ستاره میتوان به رستوران گردان آن که در طبقه آخر ساختمان قرار گرفته و دارای منظرهای زیبا از شهر خرمآباد و قلعه فلکالافلاک است، اشاره کرد. شهربازی هتل نیز جای بسیار مناسبی برای کودکان شما است.نزدیکی به جاذبههای گردشگری شهر چون قلعه فلکالافلاک، پارک زیباکنار و دریاچه کیو نیز این هتل را به یکی از بهترین گزینههای اقامتی در شهر خرمآباد تبدیل کرده است.
آدرس: خرمآباد، خیابان شهدای شرقی، نبش خیابان معلم
هتل رصدخانه کاسین
هتل چهار ستاره رصدخانه کاسین یکی از نوسازترین هتلهای خرمآباد است که در ارتفاعات کوهستانی در پنج طبقه طراحی شده است. مدرنترین رصدخانه خاورمیانه که بسیار مجهز و پیشرفته است، در طبقه پنجم این هتل قرار دارد.رصدخانه این هتل تنها رصدخانهای در کشور است که تلسکوپ خورشیدی دارد و میتوان در روز آسمان را بهوسیله آن رصد کرد. همچنین این هتل افتخار داشتن بلندترین رستوران گردان شیشهای ایران را از آن خود کرده است. از این هتل میتوانید بهراحتی به دیدن جاذبههای گردشگری نظیر پارک شریعتی، قلعه فلکالافلاک و دریاچه کیو بروید.
آدرس: خرمآباد، خیابان شریعتی، مجتمع بام لرستان، مجتمع علمی تحقیقاتی، پذیرایی
هتل آزادی خرم آباد
هتل چهار ستاره آزادی یکی از بهترین و نوسازترین هتلهای شهر خرمآباد است که امکانات رفاهی خیلی خوبی را در اختیار میهمان خود قرار میدهد. این هتل همچنین از نظر دسترسی به جاذبههای دیدنی شهر، در موقعیت ویژهای قرار گرفته است و با کمی پیادهروی میتوانید به دیدن جاذبههایی چون قلعه فلاکالافلاک، حمام گپ و پارک شریعتی بروید. هتل چهار ستاره با تسهیلات اقامتی خیلی خوب و مناسب، اتاقهای شیک و تمیز و پرسنل مجرب و کارآزموده همواره آمادگی پذیرایی از گردشگران و مسافران خرم آباد را دارد.
آدرس: خرمآباد، میدان آزادی، خیابان مجاهدین
هتل جهانگردی سراب کیو
هتل جهانگردی سراب کیو یک هتل میانرده دو ستاره و تمیز در شهر خرمآباد است. با اقامت در این هتل از طبیعت زیبا و بکر خرمآباد و جاذبههای گردشگری، تاریخی و طبیعی متعددی که در سطح شهر وجود دارد، لذت ببرید. میهمانان این هتل فاصله کمی تا دریاچه کیو، پارک صخرهای و قلعه فلکالافلاک خواهند داشت.
آدرس: خرمآباد، میدان ۲۲ بهمن، جنب صدا و سیما
سوغات خرم آباد
حلوا ارده
حلوا ارده از سوغاتی های پر طرفدار خرم آباد و استان لرستان است که دارای انواع مختلفی می باشد. در تهیه حلوا ارده ازتخم مرغ، هل، ارده، شکر و .. استفاده می شود. از انواع حلوا ارده خرم آباد می توان به حلوا شکری، حلوا ارده مغزدار و حلوا ارده شیره و .. اشاره نمود.
روغن حیوانی
از مرغوب ترین سوغاتی های لرستان می توان به فرآورده های لبنی آن اشاره نمود. زیرا دام های این منطقه به دلیل پوشش گیاهی و طبیعت بسیار مناسبی که دارد دارای تغذیه مناسبی هستند و روغن حیوانی و سایر محصولات لبنی که از آن ها تولید می شود بسیار با کیفیت است. روغن حیوانی دارای خواص بسیاری است و در دو رنگ زرد و سفید تولید می شود.
شیرینی کاک
کاکهای لرستان یکی از شیرینیهای خاص و قدیمی این استان است که با ظاهر کاک های امروز متفاوت است. شیرینی کاک چهارگوش بزرگ است و روی آن شیره انگور و عسل ریخته میشود. این شیرینی یکی از شیرینیهایی بود که درگذشته در ایام خاص از جمله عید نوروز تهیه میشد. یکی از معروفترین مغازههایی که امروز در خرمآباد کاک میپزد، «منوچهر تقی زاده» است که شهرت بسیاری دارد و اگر روزی به خرمآباد سفر کردید حتماً کاک های این شیرینی پز را امتحان کنید. در تهیه کاک از روغن حیوانی، شکر، زعفران و آرد تازه استفاده میشود.
عسل
پوشش گیاهی متنوع منطقه باعث شده تا عسلهای بسیار باکیفیتی در منطقه لرستان و خرمآباد تهیه و تولید شود. از جمله فرآوردههای جانبی عسل میتوانیم به معجون، موم اشارهکنیم که در این منطقه در دسترس است.
برساق
از خوشمزه ترین شیرینی های محلی خرم آباد می توان به برساق اشاره نمود که در بیشتر شیرینی فروشی های این شهر یافت می شود. برای تهیه برساق از شکر،آرد، رازیانه، شیر و تخم مرغ و .. استفاده می کنند.
صنایع دستی خرم آباد
گیوه
تولید گیوه در بسیاری از شهرهای غربی ایران انجام می شود و در شهر خرم آباد نیز افراد زیادی به گیوه بافی مشغول هستند. گیوه پاپوشی بسیار سبک وبا دوام است که طرفداران بسیاری دارد و می تواند کفش مناسبی برای فصل گرم تابستان باشد.
نمد مالی
از دیگر صنایع دستی محبوب خرم آباد می توان به نمد مالی اشاره نمود که برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله وسایلی که با استفاده از نمد تولید می شود می توان به کلاه، تن پوش، زیر انداز و … اشاره نمود.
ورشوسازی
ورشو سازی یکی از صنایعدستی پرطرفدار در لرستان و شهرهای این استان است. صنعت ورشو سازی در لرستان قدمتی برابر با ۲۰۰ سال دارد. ورشو در واقع نوعی فلز سفید است که از مواد مختلفی از جمله نیکل، روی و مس تشکیل میشود. ورشو قابلیت چکش خوری و ذوب شدن خوبی دارد و قالبگیری آن بسیار ساده است، به همین دلیل است که بهراحتی میتوان از این فلز وسایل مختلفی از جمله سینی، بشقاب، سماور، قوری، استکان، قندان و …ساخت. سماورهای خرمآباد و استان لرستان از جمله وسایل پرطرفدار است.
جاجیم بافی
در منطقه لرستان هم مانند بسیاری از مناطق ایران، جاجیمبافی رایج است. جاجیمهای لرستان و خرمآباد شهرت بسیاری دارند. جاجیم زیراندازی است که هر طرف آن طرح و نقش متفاوتی دارد و در هر منطقه بر اساس سنتهای آن منطقه جاجیم بافته میشود.
فصل بهار و پاییز، اوج بافت جاجیم در منطقه لرستان و شهر خرمآباد است چون در این فصل پشمها به نخهای متنوع تبدیل میشوند و این نخهای زیبا هم به جاجیمهایی با نقشها و طرحهای متنوع. از جمله طرحهایی که در جاجیمهای لرستان از آن استفاده میشود میتوانیم به دنوموشی، شیروز، گلی و هچه اشارهکنیم.
ماشته بافی
هنر ماشته بافی صنعت دستی فراموششدهای است که در خرمآباد رواج دارد. این هنر در واقع نوعی دست بافته پشمی و منقوش است که در بیشتر نقاط کشور به جاجیم مشهور است ولی در لرستان و خرمآباد به آن ماشته میگویند.برای تهیه دست بافتههای ماشته بافی از نخهای رنگی با نقشهای گلدار و چهارخانه، راهراه، هشت خانه و خانه پنجزاری استفاده میشود. از جمله مصارف ماشته میتوانیم به تختخواب پیچ، روانداز، زیرانداز، کیف و سایر وسایل اشاره کرد.
حرمی بافی
حرمی یا ارامی یکی از دست بافتههای استان لرستان است که در خرمآباد و بروجرد رواج دارد. درگذشته برای تهیه این دست بافتهها از پشم استفاده میشد ولی امروز از پنبه در تهیه آن استفاده میشود. ابعاد حرمی برابر با یک متر در ۷۰ سانت است و از جمله نقوش استفادهشده در آن میتوانیم به گل و پروانه و خطوط موازی اشارهکنیم. از جمله رنگهای پرکاربرد در حرمی بافی قرمز لاکی و سرمهای است.
رستوران های خرم آباد
رستوران زعفران طلایی
این رستوران یکی از بهترین رستوران های خرم آباد می باشد. کیفیت غذاهادر این رستوران بسیار خوب است و شایستگی این را دارد که بهترین رستوران شهر باشد. منوی غذا ایرانی است و انواع کباب، جوجه و میگو را سرو میکند. پیشنهاد ما چلو ماهیچهی گوسفندی است.برخوردها محترمانه است و خاطرهی خوشی برای شما به جا خواهد ماند. صورتحساب شما ارزان نخواهد بود، اما با توجه به خوراکیهای خوشمزه و تر و تازهای که میل کردهاید، میارزد. زعفران طلایی از ۱۱ صبح تا ساعت ۲۳ پذیرای مشتریان است.
فضای رستوران برای مراجعه خانوادگی شما بسیار مناسب است. دسترسی رستوران زعفران طلائی بسیار راحت بوده و همچنین برای رفاه هرچه بیشتر شما، یک پارکنیگ برای خودروی مراجعین رستوران نیز تعبیه شده است. اگر به دنبال یک رستوران باکیفیت، قدیمی، معتبر و در عین حال با انصاف در لرستان هستید، پس حتما باید سراغ زعفران طلائی را بگیرید.
آدرس: خرمآباد، خیابان انقلاب، کنار پارک صخرهای
رستوران گردان رنگین کمان
رنگینکمان یکی از گزینههای خیلی خوب خرمآباد است که خوراکیهای رنگارنگ و خوشمزه سرو میکند. این رستوران در بالاترین طبقهی هتل رنگینکمان خرمآباد قرار دارد. شما میتوانید ساعتها در بین فروشگاههای زیبای این پاساژ قدم بزنید. سپس وارد شهربازی سرپوشیده زیبای آن شده و در نهایت شام خود را در رستوران گردان آن میل کنید.مهمترین نکته در مورد رستوران گردان رنگین کمان، نمایی است که از آن بالا به شهر دارید. اگر در طول روز برای صرف نهار به این رستوران سری بزنید، قلعه فلک الفلاک را به راحتی خواهید دید. دقیقا انگار که تمام شهر خرم آباد زیر پاهای شما است.
منوی این رستوران ترکیبی از ایرانی و فرنگی است. در نتیجه اصلا نگران تنوع غذایی نباشید. اطراف این پاساژ جای پارک کافی برای خودروی شما وجود خواهد داشت و لازم نیست چندین متر آنطرفتر خودروی خود را پارک کنید. با وجود این همه محاسن، جالب است بدانید که قیمت این رستوران کاملا مقرون به صرفه بوده و نسبت به کیفیت و زیبایی دکوراسیون، متوسط است. فضای داخلی آن اصلا تجملی نیست و در عین حال شیک و ساده است.
آدرس : خرمآباد، خیابان شهدای شرقی، چهارراه رنگینکمان
رستوران یلدا
یلدا از رستورانهای قدیمی خرمآباد است که به عقیدهی خیلیها همچنان باکیفیت به کار خودش ادامه میدهد. شاید با دیدن فضای داخلی این رستوران با خودتان تصور کنید که شاید آن رستورانی نیست که انتظارش را داشتید. اما باید بدانید که رستوران یلدا یکی از قدیمیترین رستوران های لرستان به شمار میآید. رستورانی که شاید اکثر محلیهای خرم آباد نیز هنوز هم به شب جمعهها به این رستوران سری میزنند.
حالت قدیمی و سنتی آن شما را منصرف نکند و حتما یک پرس چلو ماهیچه را در اینجا تجربه کنید. کیفیت غذای رستوران یلدا در بین رستوران های لرستان واقعا زبان زد خاص و عام است. همچنین قیمت آن نسبت به کیفیتی که ارائه میدهد واقعا مقرون به صرفه بوده و از آن لذت خواهید برد.
آدرس: خرمآباد، خیابان امام خمینی، خیابان طالقانی شرقی
رستوران شمشاد نمونه
این رستوران یکی دیگر از رستورانهایی است که اگر در خرم آباد از کسی سراغ یک رستوران خوب را بگیرید، به شما معرفی میکنند. رستوران در نزدیکی میدان استانداری واقع شده و به حال سنتی طراحی شده. هنوز هم شما میتوانید روی تختهای سنتی داخل محوطه بنشینید و از غذای سنتی و خوشمزه آن لذت ببرید. منوی این رستوران فقط منوی ایرانی بوده و اصلا خبری از غذاهای فرنگی در این رستوران نیست.
اگر دلتان برای یک قرمه سبزی جانانه و یا خورش آلو تنگ شده، حتما یکی از آنها را در این رستوران امتحان کنید. مطمئن باشید طعم این خورشها با طعم غذاهای خانگی شما تفاوتی که ندارد، بلکه بهتر نیز خواهد بود. قیمت این غذاها بسیار بسیار مقرون به صرفه است. با وجود ۵۰ سال سابقه در زمینه پخت غذا اصلا نباید انتظار کیفیت نا مناسب را داشته باشید. پس با خیال راحت دست خانواده خود را گرفته و به این رستوران بیایید.
آدرس : خرمآباد، چهارراه بانک، روبهروی استانداری
مجموعه تاریخی حمام گپ
چه چیزی بهتر از اینکه ابتدا داخل یک بنای تاریخی حسابی گشت و گذار کنید و پس از اینکه خسته شدید، کنار حوض روی یک تخت پاهای خود را دراز کرده و یک کباب سنتی لرستان را میل کنید؟ در بین رستوران های لرستان مجموعه تاریخی حمام گپ تنهایی جایی است که این امکان برای شما فراهم میشود.شما میتوانید پس از دیدن زیباییهای تاریخی این مکان دیدنی، به سراغ رستوران داخل مجموعه بروید. این رستوران طراحی بسیار زیبا، بکر و دیدنی دارد. البته لازم نیست نگران قیمتهای بسیار بالا و عجیب باشید. قیمت این رستوران را میتوان متوسط ارزیابی کرد. به علاوه اینکه کیفیت غذاهای بسیار خوبی دارد.
کارکنان اینجا با لباس سنتی به شما سرویس میدهند و انگار که پنجاه سالی در زمان به گذشته سفر کردهاید. هوای داخل حمام حتی در فصل تابستان نیز بسیار خنک و دلپذیر است. جالب است بدانید که با وجود سنتی بودن فضا، غذاهای فرنگی مثل پیتزا و فیله مرغ سوخاری نیز در منوی رستوران حمام گپ قرار داده شدهاند.
فضای پارک در اطراف مجموعه وجود دارد و با خیال آسوده میتوانید با وسیله نقلیه شخصی به اینجا بیایید. همچنین برای کسانی که ترکیب تخت و حوض را بدون قلیون نمیخواهند، قلیون میوهای نیز در منوی رستوران قرار داده شده. پس دیگر چیزی برای گله کردن وجود ندارد!
آدرس: خرمآباد، خرمآباد، خیابان حافظ، بازار سنتی، میدان گپ
رستوران سراب کیو
رستوران سراب کیو داخل ساختمان هتلهای گردشگری خرم آباد واقع شده. اگر اهل مسافرت کردن باشید، قطعا با برند هتلهای جهانگردی آشنایی دارید. این هتلها همیشه تلاش میکنند تا خدماتی درخور را با قیمت معقول و مناسب به مردم عزیز و مسافران محترم ارائه دهند. به همین دلیل در مورد رستوران سراب کیو نیز نباید انتظار کمتر از این را داشت.
رستوران سراب کیو فضای بسیار بزرگی دارد و اگر در این هتل اقامت میکنید، بهتر است حداقل یک بار سری به رستوران داخل آن بزنید. رستوران سراب کیو را میتوان یکی از برترین رستوران های لرستان دانست که در خرم آباد واقع شده. فضای سبز اطراف رستوران واقعا روح شما را طراوت میبخشد. از نظر قیمتی نیز باید بدانید که قیمت منوی این رستوران معقول بوده و اصلا به شما فشار مالی وارد نمیکند.
آدرس: خرمآباد، میدان ۲۲ بهمن، کنار صدا و سیما
بهترین زمان سفر به خرم آباد
سفر به خرم آباد در بهار
بهترین فصل سفر به خرم آباد فصل بهار است. این شهر در فصل بهار بسیار زیبا است و دارای طبیعت سر سبز و بی نظیر است. سفر به خرم آباد در فصل بهار و به ویژه اردیبهشت ماه می تواند بسیار لذت بخش باشد، به طوری که گویی به تکه ای از بهشت وارد می شوید. آب و هوای خرم آباد در بهار خنک است و با بارش باران همراه است.
سفر به خرم آباد در تابستان
در اوایل فصل تابستان نیز خرم آباد همچنان دارای آب و هوایی معتدل و خنک است و طبیعتی زیبا دارد اما با نزدیک شدن به اواسط تابستان دمای هوای آن افزایش می یابد و شاهد تابستان های بسیار گرمی است. اما با این وجود بازدید از جاذبه های گردشگری خرم آباد در این فصل می تواند بسیار لذت بخش باشد.
سفر به خرم آباد در پاییز
پاییز هزار رنگ یکی از زیبا ترین فصل ها در خرم آباد است. از این رو سفر به خرم آباد نیز در این فصل می تواند بسیار لذت بخش باشد اما اکثر گردشگران بهار و تابستان را برای سفر به این شهر انتخاب می کنند. خرم آباد در پاییز روزهای بارانی و ابری زیادی دارد و هوا تقریبا سرد است اما می تواند خاطرات سفر به خرم آباد را برای شما ماندگار کند.
سفر به خرم آباد در زمستان
زمستان های خرم آباد نسبتا سرد هستند به طوری که گاهی اوقات شاهد روزهای خیلی سردی در فصل زمستان خرم آباد هستیم. متوسط دمای سالانه خرم آباد ۱۸ درجه سانتی گراد می باشد. معمولا در این فصل میزان مسافرت ها به خرم آباد به شدت کاهش می یابد، زیرا به دلیل سرمای هوا گردشگران نمی توانند بازدیدی لذت بخش از جاذبه های دیدنی این شهر را تجربه نمایند.
روش های سفر به خرم آباد
برای اینکه خودتان را به لرستان برسانید میتوانید از سه راه سفر جادهای، هوایی و ریلی استفاده کنید. اگر سفرتان را جادهای و از تهران آغاز کنید، تا لرستان حدود ۴۰۰ کیلومتر راه دارید.
سفر با خودروی شخصی
برای رسیدن به شهر خرمآباد از استان تهران، سه مسیر پیش روی خود دارید. مسیر اول به طول ۴۸۷ کیلومتر، از آزادراه خلیج فارس، بزرگراه قم – اراک و بزرگراه اراک – بروجرد – خرمآباد میگذرد، کوتاهترین مسیر از مرکز استان تهران است و مسافت زمانی آن حدود ۵ ساعت و ۴۱ دقیقه است.مسیر دوم به طول ۴۹۱ کیلومتر، از آزادراه شهید قاسم سلیمانی میگذرد و در بزرگراه قم – اراک به مسیر اول میپیوندد. مسافت زمانی این مسیر حدود ۵ ساعت و ۴۱ دقیقه است.
مسیر سوم با طول ۵۴۹ کیلومتر، از آزادراه شهید قاسم سلیمانی میگذرد و در آزادراه ساوه – همدان از مسیر دوم جدا میشود، بعد از آن جاده همدان – قهاوند و بزرگراه همدان – ملایر است و بعد از بزرگراه ملایر – بروجرد به مسیر دوم میپیوندد و فاصله زمانی آن نیز حدود ۶ ساعت و ۳۳ دقیقه است. البته لازم است بگوییم که این فاصله تقریبا ۴۹۰ تا ۵۵۰ کیلومتری بین استان تهران و شهر خرمآباد، نسبت به این که با چه وسیلهای و از چه مسیری قصد سفر دارید، میتواند متفاوت باشد.
سفر با اتوبوس
در میان دیگر وسایل حملونقل، راحتترین و در دسترسترین آنها، اتوبوس است. همهروزه اتوبوسهایی از پایانه جنوب یا پایانه بیهقی تهران به سمت شهر خرمآباد حرکت میکنند، این مسیر با اتوبوس حدود ۷ ساعت طول میکشد که البته این عدد با توجه به توقفهای اتوبوس در طول مسیر میتواند متفاوت باشد.
سفربا قطار
با توجه به این که شهر خرمآباد هماکنون به راهآهن سراسری ایران متصل نیست، میتوانید از تهران با قطار به شهر درود و از آنجا به سمت خرمآباد بروید که حدود هشت و نیم ساعت در مسیر خواهید بود.
سفر با هواپیما
فرودگاه بینالمللی شهر خرمآباد، یکی از قدیمیترین فرودگاههای ایران است که در طول جنگ جهانی دوم، جهت پرواز هواپیماهای ملخی طراحی شد. در سالهای اخیر روند توسعه و پیشرفت فرودگاه خرمآباد سرعت بیشتری گرفته است. فاصله این مسیر هوایی از تهران به سمت شهر خرمآباد و بالعکس، حدود ۴۵ تا ۵۰ دقیقه خواهد بود.
قلعه فلک الافلاک، دریاچه کیو، مخمل کوه و…
فاصله زمانی تهران تا خرم آباد با ماشین سواری حدود ۵.۵ ساعت است. این مسیر تقریبا ۴۷۵ کیلومتر است.
اوایل بهار و پاییز، از نظر میانگین دما، بهترین زمان برای سفر به خرم آباد هستند.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.