روش نگهداری پنیر تبریز و لیقوان را برای آن دسته از دوستان که از خوردن این پنیر لذت می برند ، آموزش خواهیم داد تا بتوانند مدت زمان بیشتری از آن استفاده کنند. پنیرهای گوناگونی در بازار موجود است که بسته به نوع مواد اولیه، نحوه فرآوری و… دوره ماندگاری متفاوتی دارند. برخی خیلی زود کیفیت خود را از دست میدهند و فاسد میشوند ولی برخی ماندگاری بالاتری داشته و مدت بیشتری میتوانید آنها را در یخچال نگهداری کنید.
در این میان پنیر تبریز و پنیر لیقوان سنتی، پنیرهایی با ماندگاری بالا هستند که البته بستگی به نوع نگهداری دارد. در این مطلب می خواهیم دلایل بروز فساد در پنیرهای تبریز و روشهای اصولی نگهداری از این پنیر سنتی اصیل را به شما آموزش دهیم.
در این مطلب می خوانید :
بستهبندی معیوب پنیر تبریز
یکی از مهمترین دلایل فاسد شدن پنیر تبریز، وجود سوراخ در بستهبندی پنیر است. آبنمک موجود در بستهبندی پنیر تبریز ضامن ماندگاری محصول است و اگر در اثر سوراخ شدن بستهبندی پنیر، آبنمک به بیرون نشت کند و یا هوا و میکروب به داخل بستهبندی نفوذ کند احتمال تغییر رنگ، بو، طعم و ظاهر پنیر بالا رفته و پنیر فاسد میشود.
این امر در بستهبندیهای فلزی بیشتر روی میدهد. چراکه آبنمک، خاصیت خورندگی داشته و ممکن است باعث سوراخشدگی حلبهای فلزی نگهدارنده پنیر شود. بنابراین نیاز است قبل از خرید پنیر تبریز ، بستهبندی چک شود و از عدم وجود سوراخ در آن اطمینان حاصل شود. همچنین در منزل نیز در حین مصرف بستهبندی به طور متناوب بررسی گردد تا در صورت بروز هرگونه اشکال در بستهبندی، ظرف آن تعویض شود.
بیرون ماندن پنیر از آبنمک
یکی دیگر از دلایل خرابی پنیرها بیرون ماندن پنیر از آبنمک است. بسیار پیشآمده است که برای دسترسی راحت به پنیر بخشی از آبنمک را خالی میکنیم و این باعث بیرون ماندن قسمتی از پنیر از آبنمک میشود. بیرون ماندن پنیر از آب بهمرور سبب تلخ شدن پنیر و بروز لکههای کپک بر روی آن خواهد شد.
این موضوع در خصوص پنیرهای تبریز و لیقوان بیشتر اتفاق میافتد. پنیر تبریز به دلیل داشتن چربی و همچنین سوراخهای ریز در بدنه خود، نسبت به آبنمک چگالی کمتری داشته و بدین ترتیب تکههای پنیر بر روی آب خواهند ماند. این موضوع سبب میشود قسمتی از پنیر بیرون آب باشد و پنیر بهمرور فاسد شود.
برای رفع این مشکل سعی کنید به کمک یک بشقاب یا نایلون تکههای پنیر را به زیر آبنمک هدایت کنید و یا تلاش کنید تکههای کوچک شناور را از بستهبندی خارج کرده و زودتر مصرف کنید.
بههیچوجه لبنیات فاسد شده را مصرف نکنید. مصرف لبنیات فاسد میتواند باعث بروز مسمومیتهای شدید غذایی گردد
برای رفع این مشکل سعی کنید به کمک یک بشقاب یا نایلون تکههای پنیر را به زیر آبنمک هدایت کنید و یا تلاش کنید تکههای کوچک شناور را از بستهبندی خارج کرده و زودتر مصرف کنید.
آبنمک اضافه مناسب پنیر تبریز
به دلیل جابهجایی محصول، وجود سوراخ یا عوامل دیگر ممکن است آب پنیر کم شده و پنیر بدون آبنمک باشد. این موضوع سبب فساد سریع پنیر خواهد شد. پیشنهاد میکنیم در چنین مواقعی بهسرعت آبنمک مناسب پنیر را تهیه نمایید و به پنیر اضافه کنید.
آبنمک یا شور آب پنیر تأثیر بسیار زیادی در کیفیت پنیر دارد و اضافهکردن آبنمک نامناسب میتواند باعث شل شدن و وارفتگی یا از آن طرف سبب سفت شدن و تلخ شدن پنیر گردد. برای تهیه کردن آبنمک پنیر به موارد زیر توجه کنید:
از نمک یددار استفاده نکنید
ید موجود در نمکهای یددار کیفیت پنیر را تحتتأثیر قرار داده و باعث تلخ شدن میشود. سعی کنید از دانههای درشت نمک طبیعی استفاده کنید.
اهمیت غلظت نمک پنیر تبریز
آبنمک نباید خیلی غلیظ یا شل باشد. معمولاً غلظت نمک در حجم بالا توسط دستگاههای اندازهگیری، محاسبه میشود ولی در منزل میتوانید آبنمک با غلظت حدودی ۱۰ درصد تهیه کنید. بدین منظور میبایست ۹۰۰ گرم آب را با ۱۰۰ گرم نمک مخلوط کنید تا یک کیلوگرم آبنمک غلیظ ۱۰ درصدی تهیه شود.
میزان غلظت آبنمک با دما و میزان سفتی پنیر نیز ارتباط دارد. بهعنوانمثال اگر پنیر در دمای پایین نگهداری میشود میبایست غلظت بالاتر رفته و اگر در دمای بالا نگهداری میشود غلطت آبنمک میبایست کمتر شود. لازم به ذکر است دمای نگهداری مطلوب پنیر بین ۴ تا ۱۳ درجه سانتیگراد است.
از طرف دیگر، اگر پنیر سفت باشد میبایست غلظت آبنمک کمتر بوده و در صورت نرم بودن پنیر غلظت آبنمک بیشتر شود. در چنین شرایطی غلظت آبنمک حداقل ۸ درصد و حداکثر ۱۲ درصد خواهد بود.
دمای آبنمک
آبنمک اضافه شده به پنیر نباید خیلی گرم باشد. آب گرم سبب حل شدن چربی پنیر شده و این موضوع خصوصاً در پنیرهای تبریز و لیقوان که چربی زیادی دارند باعث ازدسترفتن کیفیت و طعم پنیر میشود.
نوع آب مصرفی برای تولید آبنمک
آبلولهکشی شهری معمولاً دارای املاح معدنی زیادی است که این املاح سبب کاهش کیفیت پنیر خواهند شد. لذا برای تولید آبنمک مناسب بهتر است ابتدا آب شهری را بجوشانید تا املاح آن کاهش پیدا کند. سپس مدتی صبر کرده تا دمای آب کاهش پیدا کرده و سرد شود. از این آب میتوانید برای تولید شور آب پنیر استفاده کنید.
نطر کاربران
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.