رزرو هتل فضاگشت
۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

دریاچه گهر ، نگین اشترانکوه

اشتراک گذاری

دریاچه گهر دورود ، ملقب به نگین زاگرس یک دریاچه کوهستانی در ایران است که در میان رشته‌کوه اشترانکوه در استان لرستان با ارتفاع ۲۳۵۰ متر از سطح دریا واقع شده است. این دریاچه در منطقه حفاظت شده اشترانکوه دورود قرار دارد. دریاچه گهر که به «نگین اشترانکوه» معروف است به سبب نداشتن راه ماشین رو تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دور مانده‌است. سالانه در حدود ۷۰٬۰۰۰ گردشگر اقدام به بازدید از این منطقه می‌نمایند.

 دریاچه گهر

اجاره خودرو

پیدایش دریاچه گهر دورود

تالاب گهر به احتمال زیاد در اثر وقوع زمین لرزه‌ای بزرگ به وجود آمده‌است. این دریاچه بر روی گسل اصلی امروزی زاگرس قرار دارد. بنابراین احتمالاً در اثر جنبش گسل و رویداد یک زمین لغزش سنگ ریزش تشکیل شده‌است. دریاچه گهر بزرگ حدود ۱۷۰۰ متر درازا و ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر پهنا و ۴ تا ۲۸ متر ژرفا دارد.

گهر دریاچه گهر

دریاچه گهر دوم

در قسمت بالای آن نیز جنگلی انبوه وجود دارد که این جنگل هم در معرض خطر نابودی است. از قسمت بالا، جوی آبی به دریاچه می‌ریزد که ادامه آن به دریاچه‌ای دیگر منتهی می‌شود. با حدود ۴۰ دقیقه پیاده روی می‌شود به این دریاچه (گهر دوم یا گهر پایین) رسید. عمق آن کم است و ماهیان کف دریاچه را با کمی دقت می‌شود به خوبی دید. جریان ورودی آب دریاچه ۱۰ فوت مکعب بر ثانیه و جریان خروجی آن حدود ۲۰ فوت مکعب بر ثانیه می‌باشد. علت افزایش حجم آب خروجی دریاچه وجود چشمه‌های در قسمت تحتانی آن است.

آب اصلی تامین کننده دریاچه از طریق رودخانه ورودی آن یعنی رودخانه تاپله‌است که دارای آبی بسیار خنک ورنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگ ریزه یا قلوه سنگ است که بدون افت و با کمی شتاب وارد دریاچه کوچک می‌شود و پس از طی مسافتی کوتاه وارد دریاچه گهر می‌شود.

بهترین زمان سفر به دریاچه گهر دورود

ماه‌های تیر و مرداد بهترین زمان سفر به این دریاچه‌است. یکی از دره‌های بسیار زیبا اطراف دریاچه گهر به دره نی‌گاه معروف است که پوشیده از شقایق‌های رنگی و لاله واژگون است. منطقه حفاظت شده اشترانکوه در محدودهٔ شهرستان‌های الیگودرز و دورود واقع شده‌است. میزان بارش سالانه در منطقه گهر حدود۹۳۳ میلی متر است که بیشتر بصورت بارش برف می‌باشد در سال‌های پر برف سطح دریاچه یخ می‌بندد. در اطراف دریاچه گهر پوشیده از درختان بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون، بلوط مازو، گردو، انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، ارژن، کنار کهور، انار، گز، و موی وحشی می‌باشد. گل‌های لاله واژگون، شقایق، زنبقو لاله وحشی تاج خروسی و اختر می‌باشند.

گهر1 دریاچه گهر

پوشش گیاهی و گونه های جانوری

دریاچهٔ گهر زیستگاه مناسبی برای آبزیان و دیگر حیوانات وحشی است. منطقه حفاظت شده اشترانکوه با حیات وحش متنوع شامل حیواناتی است از قبیل بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای،کفتار، روباه، شغال، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و آبزیان مانند مارماهی، لاک پشت، قورباغه و ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز در این دریاچه زیست می‌کنند.

دریاچه ایران

اغلب اروپائیان و سیاحان این دریاچه را به نام دریاچه ایران می‌شناسند که این شناخت حاصل معرفی یک زن انگلیسی بنام ایزابلالوسی بیشوپ است که در سال ۱۸۹۰ میلادی توانست مدت ۳ماه در این منطقه تحقیق کرده و هزار کیلومتر راهپیمایی کند ولی باتوجه به اسناد معتبر تاریخی اولین کسی که موفق به کشف دریاچه گهر شد یک زمین شناس اتریشی به نام (آ-رودلر) بود که در سال ۱۸۸۸ میلادی موفق شد نام خود را به عنوان کاشف دریاچه گهر در تاریخ ماندگار کند. وی در هنگام کشف این دریاچه از سمت الیگودرز حرکت کرده بود.

اولین و قدیمی ترین تصویر مستند تهیه شده از این دریاچه نیز در سال ۱۸۹۱ میلادی گرفته شده‌است که به یک سیاح فرانسوی بنام ژان ژاک دومرگان تعلق دارد.از ویژگیهای «بالا دره گهر» وجود بیدستانهایی است که در ساحل شرقی دریاچه گهر بزرگ گسترده‌است.

گهر2 دریاچه گهر

نکات مهم در سفر به دریاچه گهر

بهترین فصل اواخر اردیبهشت ماه میباشد که البته شبهایش کمی سرد است.
تااواسط خرداد ماهیگیری ممنوع است وپس ازآن اخذ مجوز ازمحیط بانی سمت غرب دریاچه الزامی است.
جهت اسکان سمت غرب دریاچه دارای نگهبان وبرق وسکوی چادرزدن میباشدوامنیت بهتری دارد.

دیدن ستاره هارادرآسمان گهرفراموش نکنیدچون بسیار زیبا هستند.
جهت حفظ زیبایی دریاچه حتی الامکان آشغالهای خودرابسوزانید.
اززیبایی طبیعت لذت ببرید ولی آن را تخریب نکنید.

گهر3 دریاچه گهر

نحوه دسترسی

دسترسی به این دریاچه بوسیله خودرو از طریق شهر دورود امکان‌پذیر است که نزدیک ترین راه برای دسترسی به این دریاچه می‌باشد. راه شکافی‌هایی که اخیرا انجام شده، باعث دسترسی آسان به این دریاچه شده است. ساحل این دریاچه به جز قسمت مدخل دریاچه (ضلع غربی) و قسمت مقابل‌اش (ضلع شرقی) که ساحلی ماسه‌ای دارد و برای شنا مناسب است در سایر نقاط دارای ساحلی صخره‌ای است که برای شنا مناسب نیست. در قسمت پایین دریاچه، جنگلی انبوه وجود دارد که در شرف نابودی است.

آدرس: درود ، منطقه حفاظت شده اشترانکوه

گهر4 دریاچه گهر

گهر5 دریاچه گهر

گهر6 دریاچه گهر

گهر7 دریاچه گهر

گهر8 دریاچه گهر

گهر9 دریاچه گهر

 دریاچه گهر

 دریاچه گهر

 دریاچه گهر

 دریاچه گهر

           
 

نظر کاربران :

  • مريم

    ضمنا از مسير اليگودرز با ۴۰ دقيقه پياده روي به گهر كوچك مي رسيد ولي از مسير درود اصلا به گهر كوچك نميرسيد.

    ۹ شهریور, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
  • محمد

    به نظر من ،زیباترین دریاچه ی ایران هستش. طبیعت بی نظیری داره.
    بیشتر از ۴ ساعت پیاده روی داره که برای خانم ها و بچه ها سخته، البته الاغ و قاطر هم میشه کرایه کرد. بهترین زمان برای رفتن به اینجا ، اواخر اردیبهشت و خرداد هست.وسایل کامل ببرید. آب و دستشویی داره، والبته یه مغازه که تو تابستون یه سری لوازم میاره

    ۱۰ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • محمد

    بسیار زیباست و به رفتنش میرزه از اون جاهای هست که تویه عمرت باید بری بسیار روز خوب و بیاد موندنی بود

    ۸ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • کامران فاضلی

    “دریاچه گهر” نگین زیبای اشترانکوه لرستان که به “آلپ ایران” معروف است زیباترین دریاچه کوهستانی کشور هست

    ۴ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    يه درياچه بي نظيره زيبا با اب هوايي خوش شب هاي پر ستاره زيبايي داره مناسب براي ماهيگيري تو بهار حتما بازديد داشته باشيد از زيبايش سير نمي شويد

    ۲۹ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • مهرنوش زاده رفيع

    رفتن به اين مكان مستلزم پياده روي زيادي است و امكانات اسكان ندارد و چادر بايد زد
    اينكه امكانات ايكان ندارد و بايد در چادر خوابي و يا پياده رفت تا به اين نقطه رسيد چيز بدي نيست و شايد باعث بكر ماندن آن همين دو مطلب باشد
    قرار نيست تمام مكانهاي طبيعي را خراب كرد تا مسافرين راحت استراحت كنند

    ۱۷ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • داودحسینی

    باسلام واقعا دریاچه گهر بسیارزیباوکم نظیراست ولی کاش مسئولین فکری بحال استراحتگاه یاهتل ومسافرخانه وامکانات رفاهی میکردند.متاسفانه اگر درجاهایی از این قبیل که کم هم نیستندمدیریت درستی
    داشت ازبسیاری ازکشورهابااشتیاق به ایران
    سفرمیکردند

    ۲۴ فروردین, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • محمدابراهيم قرباني

    باسلام
    لطفادرموردمسافرت به اين مكان زيباوديدني اطلاعات دقيق تري ارايه بفرماييد.
    دسترسي باخودروبه اين منطقه به هيچ عنوان ازهيچ مسيري ممكن نيست وبه همه ي گردشگران عزيزاين نكته ي بسيارمهم بايداطلاع رساني شودومسيرپياده روي آن هم فكرنميكنم كمترازدوساعت باشدحداقل ماكه زودترازدوساعت نتوانستيم برويم.

    ۶ فروردین, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • سید محمد

    با سلام اگه به نقشه لرستان دقت کنید اشترانکوه تماما در الیگودرز هست و موقعی که ازنا و درود از الیگودرز جداشدن ما اشنرانکوه که جدا نکردیم فقط محدوده شهری رو از الیگودرز جدا کردیم نه منطقه اشترانکوه

    ۲۴ اردیبهشت, ۱۳۹۶ پاسخ دادن
  • مسود بهلولي

    براساس تقسيمات كشوري درياچه گهر درمحدوده جغرافيايي شهرستان دورود قرارگرفته و طبق نقشه هاي توپوگرافي متعلق به اين شهرستان است . لطفا اصلاح بفرمائيد اليگودرز بجز يك آبشار آب سفيد جاذبه گردشگري مطرح ديگري ندارد. ولي آن آبشار آب سفيد هم در نوع خود زيباست.

    ۲۳ بهمن, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
    • اسلوب

      باسلام متن دریاچه گهر اصلاح شد اگر باز موردی وجود داشت لطفا اطلاع دهید.

      ۲۵ بهمن, ۱۳۹۳
  • amin

    با سلام
    اولا خوب است کمی تحقیق کنید بعد مطالب در سایت قرار دهید
    دوما جاذبه های گردشگری شهرستان دورود به حدی هست که حتما باید درموردشان در این سایت گذاشته بشود
    سوما شهرستان الیگودرز در یک کار غیر قانونی یک راه احداث کرده که همون راه توسط محیط زیست بسته شده است
    چهارما بهترین راه وزیباترین راه از شهرستان دوروده
    این مطالبی که نوشتید لطفا اصلاح کنید

    ۴ آبان, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • رضا سعیدی

    با سلام لازم به توضیح است که تنها مسیر عمومی و به نوعی بین المللی دسترسی به دریاچه از طریق شهرستان دورود بوده و دارای خدمات رفاهی از قبیل پارکینگ مسافران و اجاره الاغ ( جهت افراد مسن و کسانی که امکان پیاده روی ندارند )در ابتدای شروع مسیر دریاچه میباشد. ضمنا از قدیم الایام نام دریاچه گهر با نام شهرستان دورود عجین بوده و خواهد بود.حال چرا دریاچه گهر و آبشار بیشه جزو مناطق دیدنی دورود اعلام نشده خدا میداند.لطفا ضمن بررسی موضوع جهت جلوگیری از خدشه دار شدن وجه این سایت محبوب ، اقدام به اصلاح بفرمایید با تشکر

    ۲ اردیبهشت, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
    • اسلوب

      باتشکر از شما ، مورد گفته شده اصلاح شد .

      ۲ اردیبهشت, ۱۳۹۳

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *