رزرو هتل فضاگشت
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

خانه پروین اعتصامی تبریز

اشتراک گذاری

خانه پروین اعتصامی تبریز ، یکی از خانه های قدیمی تبریز است که این شاعر بزرگ در آنجا چشم به جهان گشود و تا ۶ سالگی درآنجا زندگی کرد . این خانه در محله ششگلان تبریز واقع شده است . مساحت کلی خانه هزار و ۳۰۰ مترمربع است که از زمان افتتاح تا امروز محل دائمی نمایشگاه‌های اداره کل میراث فرهنگی و صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان شرقی شده است. خانه پروین اعتصامی در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۶۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

خانه-پروین-اعتصامی8 خانه پروین اعتصامی

اجاره خودرو

برای آشنایی بیشتر با تبریز پیشنهاد می کنیم به صفحه جاهای دیدنی تبریز مراجعه بفرمایید.

پروین اعتصامی که بود ؟

خانم پروین اعتصامی در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۱۲۸۵ خورشیدی در خانه‌ای در محله ششگلان تبریز متولد شد و تا سن ۶ سالگی که به همراه خانواده به تهران مهاجرت نمود، در این خانه پرورش یافت. این بانو که در اصل نام وی «رخشنده» می‌باشد در خانواده‌ای فاضل و در دامان پدری دانشمند و مادری شاعر تربیت شد . به یُمن بهره‌مندی از فضای ادبی و شاعرانه‌ای که در خانه پدری وجود داشت و قریحه‌ای سرشار از ذوق ادبی و توانایی فراوانی که در این زمینه از آن برخوردار بود. به سرودن شعر روی آورد. اعتصامی از همان دوران کودکی استعدادهای خود را نمایان کرد و سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی را نزد پدرش «یوسف اعتصامی» آموخت. پدرش، به دلیل اشعار موزون و زیبایی که رخشنده در ۸ سالگی سرود، تخلص «پروین» را برای او انتخاب کرد. به تدریج به همین نام شهرت یافت.

خانه-پروین-اعتصامی5 خانه پروین اعتصامی

پروین اعتصامی در ۲۸ سالگی ازدواج کرد ولی به دلیل اختلاف فکری با همسرش یک سال بعد از ازدواج از او جدا شد. همسر پروین پسرعموی او، «فصل الله اعتصامی» که یک نظامی خشک و افسر شهربانی بود به دلیل جدایی او از همسرش هم همین روحیه خشک او و عدم تفاهم با شاعری با چنین روح ظریفی بود.

زمانی که پروین در قید حیات بود تنها یک دیوان از او منتشر شد و دومین نوبت چاپ دیوان او با مرگ نابهنگامش مصادف شد. دیوان اشعار پروین دارای ۶۰۶ شعر شامل اشعاری در قالب‌های مثنوی، قطعه و قصیده است.پروین با مناظره‌های بی‌بدیلش مشهور است و بسیاری از افراد پروین اعتصامی را با مناظره‌هایش می‌شناسند. پروین اعتصامی، این بانوی بزرگ شعر فارسی، در سن ۳۵ سالگی به دلیل بیماری حصبه درگذشت و در شهر قم در صحن مطهر حضرت معصومه (س)، به خاک سپرده شد.

خانه-پروین-اعتصامی2 خانه پروین اعتصامی

معماری بنا

قدمت این بنا به دوره اول پهلوی می‌رسد . در بدو ورود به این خانه، باغچه زیبا و حوض وسط خانه نظر شمارا جلب می‌کند، کمی که جلوتر می‌روید با ساختمانی آجری مواجه می‌شوید که مجسمه پروین در حال بالا رفتن از پله را مشاهده می‌کنید.ساختمان خانه پروین اعتصامی در طول دو سال مرمت‌ شده است و در طول سال نمایشگاه‌های مختلفی در این خانه برگزار می‌شود.

خانه-پروین-اعتصامی9(1) خانه پروین اعتصامی

مساحت حیاط این خانه به‌تنهایی ۹۲۰ متر است، مگر می‌شود در چنین خانه‌ای زندگی کرد و شاعر نشد! این خانه دل‌باز، دوطبقه و یک زیرزمین دارد و یک هشتی ورودی آن به ساختمان است. در داخل ساختمان دو اتاق و یک سالن با دو ورودی شرقی و غربی وجود دارد که زاویه دید خوبی به حیاط دارد. دو بهارخواب و سه اتاق که یکی از آن‌ها به آب‌انبار قدیمی راه دارد . یک تنور پخت نان که طی مرمت از زیرخاک بیرون آمده است، دیگر اجزای تشکیل‌دهنده ساختمان است. در زیرزمین خانه یک حوض‌خانه با سقف کلیل آذری و پنج اتاق گهواره‌ای وجود دارد.

نحوه دسترسی

خانه پروین اعتصامی در خیابان عباسی، جنب مسجد میرآقا، کوچه‌ ساوجبلاغی، پلاک ۶ قرار دارد. برای دسترسی می‌توانید از چایکنار به کوچه پروین اعتصامی وارد شوید. همچنان ایستگاه اتوبوس اول عباسی در ششگلان در فاصله کمی از خانه واقع شده است. موزه قاجار و مقبره استاد شهریار فاصله کمی با خانه پروین اعتصامی داد و اگر روزی به این مکان رفتید. بازدید از موزه و مقبره استاد شهریار را هم در برنامه بعدی خود قرار دهید.

خانه-پروین-اعتصامی3 خانه پروین اعتصامی

خانه-پروین-اعتصامی10 خانه پروین اعتصامی

خانه-پروین-اعتصامی7 خانه پروین اعتصامی

           
 

نظر کاربران :

  • حسن حسن زاده

    خانه شاعري بي همتا زيبا و ديدني است و ديدنش از نزديك خالي از لطف نيست

    ۹ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *