حافظیه انزلی به این دلیل به این نام معروف شد که ساختمان موسیقی انزلی شباهت معماری به مقبره حضرت حافظ در شیراز را دارد .این ساختمان در کنار بلوار انزلی واقع شده است و در دوره پهلوی در سال ۱۳۱۱ بهدست مهندسان آلمانی ساخته شده است و در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
این بنای زیبا بین ساختمان فرمانداری و شهرداری بندر انزلی واقع شده است و میگویند در گذشته مکانی برای نواختن موسیقی بوده است. امروزه این بنا بیشتر به مکانی دنج و دیدنی کنار دریا تبدیل شده است که نمایشگاههای کوچک نقاشی یا عکاسی را در آن برگزار میکنند.در گویش محلی و گیلکی به این بنا موزیک جیگا گفته میشود و برخی نیز آن را ساختمان ترنم موسیقی می نامند دلیل این اسم برگزاری انواع کنسرت های موسیقی در این بنا بود. بعد ها به دلیل شباهت بسیار زیاد این بنا و حافظیه شیراز نام این مکان را نیز به حافظیه بندر انزلی تغیر دادند.
این بنای مربوط به دوره پهلوی همانند سایر بنا ها نیاز به مرمت و بازسازی دارد. پله ها و گنبد و طاق آن نیاز به بازسازی دارند که با کوشش میراث فرهنگی باید این بازسازی انجام شود.همچنین از ظرفیتی که این بنا دارد، هیچ استفاده فرهنگی نمیشود و اطراف آن خالی از تزییناتی مثل گل و گلدان است و این بنا از کاربریای که برای آن در زمان ساخت در نظر گرفته شده است، کاملا به دور است و استفاده فرهنگی و هنری دیگری هم از آن نمیشود.
معماری بنا
مساحت کلی این بنا ۷۶ متر مربع است و ستونهای بلند ، دیواره کوتاه نرده ای شکل و بامی گنبدی از مشخصه های این بنا است . در دو سوی بنا پنج پلکان کوتاه قرار دارد که شما را به داخل محوطه رهنمون می کند. در مرکز بنا نیز تصویر چنگ موسیقایی با موزاییک منقوش شده است.در قسمت زیرین این بنا، بر خلاف حافظیه شیراز، خبری از گچکاری نیست و سقف گچی ساده و سفیدی دارد.
در اطراف این بنا نماد ها و ساختمان هایی از معماری استان گیلان وجود دارد از جمله آنها میتوان به چندین کلبه چوبی ، ارابه چوبی ، قفس پرندگان ، گل کاری های زیبا ، استخری کوچک و انواع درختان زیبا که این منطقه را برای عکس برداری بسیار مناسب میکند.از ساختمان های اطراف این بنا میتوان به ساختمان شهرداری انزلی ( بلدیه ) فرمانداری ، کانون فکری کودکان و نوجوانان و مرکز فرهنگی انزلی اشاره کرد.
عزیز طویلی محقق و نویسنده تاریخ انزلی نوشته است : با بررسی های انجام گرفته حافظیه شیراز که شبیه محل ترنم موزیک انزلی ولی بزرگتر است از سال ۱۳۱۳ شروع و در سال ۱۳۱۶ ساخت آن پایان یافته است و این می رساندکه نه تنها محل ترنم موزیک را از حافظیه شیراز اقتباس نکرده اند بلکه احتمال دارد حافظیه شیراز را از روی بنای محل ترنم موزیک انزلی ساخته باشند. در گذشته در این مکان کنسرت های موسیقی برگزار می شد و امروزه نیز به مناسبت های گوناگونی در این مکان نمایشگاه های محلی برگزار می شود. این بنای سفید رنگ را که شباهت بسیار زیادی به بنای حافظیه شیراز دارد، گروهی از مهندسان کشور آلمان در سال ۱۳۱۱ به سفارش شهرداری وقت ساخته اند.
جاهای دیدنی اطراف بنا
در کنار این بنا نمادهای دیگری از معماری و زندگی در استان گیلان قرار دارد.
در نزدیکی این مکان زیبا انواع رستورانها و کافهها، پارک قدس، کانون فرهنگی کودکان و البته پل قدیمی غازیان انزلی قرار دارد.
در فضای باز و سرسبز این پارک به هر گوشهای که چشم بچرخانید، خانهای ساختهشده از کاهگل با سقفی چوبی یا پوشیده از نی میبینید. در سمت چپ حافظیه خانه روستایی دوطبقهای ساختهاند که در ایوانش به رسم انزلی و دریا و قایقهایش، چند قایق کوچک گذاشتهاند. پنجرههای رنگی و در چوبی آبیرنگش آدمی را به یاد خانههای قدیمی و حال و هوای ساده و زیبایش میاندازد.
در قسمت راست این باغ کوچک کلبه جنگلی دیگری قرار دارد با سقفی پوشیده از نی که خزهها هم رویش شروع به زندگی کردهاند. حیاط سرسبز این کلبه بهتازگی هرس شده است و اسب چوبی خوشسیمایی هم کنار طویله خود به تماشای رهگذران ایستاده است. روبهرویش چاهی چوبی ساختهاند و نهری کوچک هست و پلی از آن زیباتر رویش است. از چوبهای ایوانش گلدانهایی آویزان است و کوزهای در کنار پلهاش خودنمایی میکند.
در هر گوشهای درختی هست، نخلی بلندبالا و باغچهای پرگل دیده میشود. همه نشانههای خانههای روستایی اینجا دیده میشوند. خانه درختی خوشرنگ روبهروی این بنا هم جدیدا به این مجموعه اضافه شده است و بچهها میتوانند چند دقیقه در این خانه، زندگی بین شاخههای سبز را هم تجربه کنند.
موسیقی جیگای انزلی (جای موسیقی) را تا جایی که توانستهاند به مکانی مناسب گشتوگذار خانوادگی و قرارهای دوستانه تبدیل کردهاند. اگر هوا بارانی نباشد، میتوانید اینجا زیراندازی پهن کنید و از فضا و آبوهوای تمیزش لذت ببرید.در مجاورت این بنا و ساختمان شهرداری، بلوار انزلی و بندرگاه زیبای انزلی قرار دارد.
با حدود پنج دقیقه پیادهروی به بندرگاه میرسید. در این محل قایقهایی هم برای گشت زدن در دریا وجود دارد.همچنین یکی دیگر از بناهای قدیمی در نزدیکی این مجموعه، هتل ایران بندر انزلی است.
در مجموع این نقطه از شهر زیبای بندر انزلی، از پررفت و آمدترین و پرطرفدارترین مناطق شهر است.
کبوترخانه حافظیه
بعد از کلبه ای که در باغ مجاور قرار دارد، کبوتر خانهای هست که داخلش چند کبوتر در حال دانهخوردن هستند. اینجا برای پرندگان هم خانهای و دانهای مهیاست تا اگر مسافرند غریبی نکنند.درست است که حافظیه انزلی مانند نمونه شیرازیاش شلوغ و بزرگ نیست، اما حس و حال دلبرانه خود را دارد. محیطی پر از آرامش با موسیقی دریا و آواز پرندگان و صدای قایقها و کشتیها که فضا را پر میکنند، اینجا را به بوستانی دیدنی تبدیل کرده است. نزدیکی بنا به شنبه بازار هفتگی انزلی و نمای پل غازیان در دوردست و موجشکن و دکههای غذاخوری در طول پارک، دست در دست هم دادهاند و بر بینظیربودنش تاکید میکنند.
برگزاری انواع نمایشگاه ها و رویداد ها:
در این مکان به کوشش انواع سازمان های فرهنگی نمایشگاه ها و رویداد هایی برگزار میشود که با استقبال مردم همراه خواهد بود.
در روزهای خاص اگر جشنی به پا شود یا اگر بخواهند بازارچه صنایعدستی دایر کنند، این مکان و فضای بازش را انتخاب میکنند. همچنین در عید نوروز این فضای سرسبز پر از بازدیدکنندهها و میهمانان نوروزی است که مشغول ثبت خاطرات و وقتگذرانیاند. هرساله در اینجا سفره هفت سین نوروزی بر پا میشود
از مهم ترین نمایشگاه ها میتوان به نمایشگاه های نوروزی و نمایشگاه های کوچک نقاشی و صنایع دستی اشاره کرد.
نحوه دسترسی به بنای حافظیه
این بنا در نزدیکی شهرداری انزلی و پارک قدس و بلوار ساحلی انزلی قرار دارد و از دیگر جاذبه های نزدیک به این بنا میتوان به پل تاریخی غازیان اشاره کرد.
مطالب مرتبط :