جزیره شیدور ، مارو ، شدوار یا شتوَر از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. شیدور یکی از جزایر ایرانی در خلیج فارس است. این جزیره غیرمسکونی از توابع شهرستان ابوموسی واقع در استان هرمزگان به شمار میآید. جزیره شیدور به وجود تعداد زیادی مار سمی سیاهرنگ و کوچک معروف است که معمولاً زیر شن مخفی میشوند. به این جزیره “جزیره ماران” نیز گفته میشود. شاید غیر مسکونی بودن این جزیره به دلیل حضور این مارها باشد.
شتور در فاصله حدود یکونیم کیلومتری جنوب خاوری جزیره لاوان قرار گرفته و از پناهگاههای مهم حیات وحش و منطقه طبیعی حفاظت شدهاست که از سال ۱۳۶۶ تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفتهاست. این جزیره از با ارزشترین و مهمترین پناهگاههای حیات وحش پرندگان، لاکپشتهای دریایی، ماهیها و دلفینها در خلیج فارس است و جزء مناطق حفاظت شده کشور میباشد. بد نیست بدانید جزیره شیدور را بهشت پرندگان نیز می نامند.
فهرست
ویژگی های جزیره شیدور
جزیره مارو جزیرهای غیرمسکونی، خالی از سکنه و ذوزنقهای شکل با وسعت حدودی ۱٫۲ کیلومتر مربع است که حدود ۱۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. ۹۸ هکتار از این جزیره را پناهگاه حیات وحش و ۸۷۰ هکتار آن را تالاب شیدور تشکیل میدهد. سواحل جزیره مارو بیشتر بهصورت صخرهای هستند و در بین آنها، سواحل ماسهای با طول ۵۰ تا ۲۰۰ متر به چشم میخورند.
جزیره مارو یکی از بکرترین و دستنخوردهترین مناطق جنوبی کشور است؛ اما متاسفانه در سالهای اخیر بهدلیل سفرهای غیراصولی و تخریب منابع طبیعی، متحمل آسیبهای بسیاری شده است. هیچ چشمه و آب سطحی در این جزیره وجود ندارد و میزان بارندگی بسیار کم است. جزیره مارو به دولت تعلق دارد.
تالاب شیدوَر در سال ۱۹۹۹ میلادی بهعنوان چهارمین تالاب بینالمللی هرمزگان در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید. جالب است بدانید که جزیره کوچک مارو یا شیدور تنها آبسنگ مرجانی حفاظتشده در کشور به شمار میرود که در لیست مهمترین آبسنگهای مرجانی اتحادیه بینالمللی حفاظت و منابع طبیعی (IUCN) نیز به ثبت رسیده است. جزیره مارو همچنین بهعنوان یکی از مناطق مهم تجمع پرندگان از سوی موسسه بینالمللی حیات پرندگان شناخته میشود. این جزیره در سال ۱۳۹۵ شمسی توسط دبیرخانه کنوانسیون گونههای مهاجر واقع در دفتر منطقهای یونپ در بانکوک بهعنوان یکی از زیستگاههای مهم لاکپشت دریایی در اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا معرفی شد.
گونه های جانوری
لاکپشتهای دریایی یکی از مهمترین گونههایی هستند که در جزیره مارو هرمزگان زندگی میکنند. لاکپشتهای دریایی از گونههای مختلف که در میان آنها میتوان به لاکپشت پوزه عقابی، لاکپشت سبز و انواع مختلف دیگر لاکپشتها اشاره کرد. این لاکپشتهای دریایی در جزیره مارو تخمگذاری میکنند. با خوردن جلبکهای دریایی، باعث شفاف شدن آب و محافظت از مرجانهای دریایی میشوند. مرجانهایی که اگر از بین بروند، تمام اکوسیستم جزیره مارو هرمزگان از هم فرو میپاشد.
علاوه بر لاکپشتهای دریایی، بسیاری از پرندگان در فصل مهاجرت، مدت زمانی را در این جزیره سپری و گاهی نیز در آن تخمگذاری میکنند. انواع پرستوهای دریایی نظیر پرستوی دریایی معمولی، سفید، تیره، پشت تیره، کاکلی بزرگ و کاکلی کوچک و سسک دم دراز، باکلان گلو سیاه، اگرت ساحلی، کاکایی دودی، عقاب ماهیگیر و حواصیل سبز از بارزترین گونه پرندگانی هستند که در این جزیره به چشم میخورند. اگر به پرندهنگری علاقهمند هستید، به شما پیشنهاد میکنیم که در اردیبهشت ماه به جزیره مارو سفر کنید؛ زیرا پرستوهای دریایی در این زمان از سال تخمگذاری میکنند و جوجههای آنها در اواخر مرداد به دنیا میآیند.
یکی دیگر از جذابیتهای جزیره مارو، تنوع آبزیان و پستانداران آبزی در آبهای اطراف جزیره است. به همین علت، این جزیره مرجانی تحت نظارت و حفاظت سازمان محیط زیست ایران و همچنین سازمان ملی حفاظت از منابع طبیعی (IUCN) قرار دارد. دلفین، نهنگ و نهنگ براید از جمله آبزیان پستانداری هستند که در این منطقه زندگی میکنند.
پوشش گیاهی
پوشش گیاهى جزیره مارو بهویژه در مناطق پست جزیره، شامل گیاهان شورپسند و مقاوم در برابر کمآبی البته بهطور پراکنده میشود. حداکثر ارتفاع این گیاهان یک متر است. بخش مسطح در تپههای شنی گیاهی جزیره نیز بهطور متراکم با درختچه های هالوفیتی تا ارتفاع ۶۰ سانتیمتر پوشیده شدهاند. از گونههای گیاهی جزیره مارو میتوان به گل جاليزی، چوچ، پا گربهای، درخت مسواک، چمن شور، اویار سلام، گل ماهور شرقی، سریم، اسفرزه، اترپليكس، نوک لکلکی، آفتابپرست ساحلی و غیره اشاره کرد.
امکانات تفریحی جزیره شیدور
تفریحات جزیره مارو از همان لحظه اول سوار شدن بر قایق از بندر مقام یا جزیره لاوان آغاز میشود. سفری لذتبخش در میان آبهای نیلگون خلیج فارس که در نهایت شما را به جزیرهای دورافتاده و دیدنی میرساند. در بدو ورود به جزیره مارو این احساس به سراغ شما میآید که در قاب تصویر یک مستند راز بقا ایستادهاید و گوشهای از بهشت را تماشا میکنید. توجه داشته باشید که اگر در اول صبح با قایق جزیره مارو را دور بزنید، فرصت دیدن لاکپشتها و مارهای آبی را خواهید داشت.
تماشای گونههای مختلف خزندگان مانند مارهای زنگی، پرندگان و آبزیان و همچنین پوشش گیاهی جزیره مارو نیز از تفریحات محبوب گردشگران در این منطقه است. ماهیگیری، غواصی، انواع ورزشها مانند یوگا و ورزشهای هوازی، پیادهروی روی شنهای نرم ساحل جزیره مارو بهخصوص در زمان طلوع آفتاب با وزش نسیمی خنک و تماشای تلالو نور خورشید در خلیج فارس از دیگر فعالیتهایی هستند که میتوانید در این جزیره به آنها بپردازید.
تپههای ماسهای نرم در ساحل نیز مانند سکوهای پرش استخرها عمل میکنند و تجربه یک آبتنی و شنای مفرح را به شما پیشنهاد میدهند. سفر به جزیره مارو بهترین فرصت برای دور شدن از شلوغی و همهمه شهری و تجربه تفریحاتی است که در مکانهای اندکی میتوان آنها را یافت.
ماهی کبابی
مزه کردن غذاهای دریایی تازه یکی از بهترین تفریحات جزیره مارو است. ماهیگیران بسیاری در اطراف جزیره مارو هرمزگان مشغول ماهیگیری هستند و شما میتوانید از آنها ماهی بخرید؛ ماهیهایی با قیمت مناسب که طعمی غیرقابلقیاس با ماهیهای دیگری دارند که تاکنون خوردهاید. در جزیره، ماهی تازه را روی آتش کباب کنید و همراه با عزیزان و دوستانتان یک روز بهیادماندنی بسازید. نگاه کردن به ستارگان در تاریکی شب نیز از دیگر تفریحاتی است که میتوانید در مارو به آن بپردازید.
در جزیره مارو یک فانوس دریایی وجود دارد که از جاذبههای مهم جزیره به شمار میرود. گردشگران معمولا از این فانوس بالا میروند تا چشماندازی بینظیر از خلیج فارس و آسمان را تماشا کنند. غارهای دریایی شیدور در جنوب غربی جزیره نیز از بکرترین جاذبههای این جزیره هستند.
امکانات رفاهی جزیره شیدور
در جزیره مارو هیچگونه امکانات رفاهی، خدماتی یا اقامتی وجود ندارد؛ به همین دلیل، به شما پیشنهاد میکنیم طوری برنامهریزی کنید که از طلوع تا غروب خورشید در جزیره مارو باشید و سپس برای اقامت شبانه به مناطق مسکونی اطراف مانند جزیره لاوان یا بندر مقام بروید. در لاوان سوییتهای اجارهای برای اقامت شبانه مهیا هستند؛ پس در این جزیره برای اقامت دچار مشکل نخواهید شد. اگر اهل شبمانی در طبیعت هستید، امکان کمپینگ در جزیره لاوان وجود دارد؛ تجربهای از یک طبیعتگردی بکر که هیچگاه از یاد نخواهید برد.
نحوه دسترسی
برای دسترسی به جزیره مارو باید ابتدا به بندر مقام بروید. برای رسیدن به بندر مقام از بندر عباس باید ۳۵۸ کیلومتر بهسمت غرب بروید تا در میانه راه به بندر لنگه و سپس در ادامه به بندر مقام برسید. معمولا در بندر مقام قایقهای موتوری متعددی برای دسترسی مسافران به جزیره مارو یا جزیره لاوان وجود دارند. در صورت مساعد بودن هوا، سفر دریایی با قایق موتوری از بندر مقام تا جزیره مارو حدود ۴۵ دقیقه طول میکشد. شما همچنین میتوانید همراه سایر مسافران به جزیره لاوان بروید و سپس از آنجا با قایق دیگری، خود را به جزیره مارو برسانید.
برخی گردشگران ترجیح میدهند در بندر مقام قایق موتوری دربست کرایه کنند. در نظر داشته باشید که هزینه اجاره قایق دربست به نسبت بیشتر است .اما اگر بهصورت خانوادگی یا با دوستان سفر میکنید، کرایه یک قایق موتوری دربست برای شما مقرونبهصرفه خواهد بود.
برای رسیدن به بندر مقام از سمت شیراز باید بهسمت شهر پارسیان حرکت کنید. مسیر شما از فیروزآباد، بندر سیراف و بندر عسلویه میگذرد. پس از رسیدن به شهر پارسیان، حدود یک ساعت راه در جادهای ساحلی و زیبا میان کوه و دریا تا بندر مقام باقی است.
تصاویر بیشتر : -->








دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.
چه جزیره های جالبی هستند شکل جزیره ها شبیه به ماهی است واقعا تکه ای از بهشت هستند با حیات وحشی بی نظیر
جزیره بکر و زیبای شیدور یکی از زیبا ترین نقاط خلیج فارس میباشد .این جزیره بدون سکنه و هرگونه ساختمان و تاسیسات است و راه ارتباط با ان از طریق بندر مقام و مستلزم طی مسافت حدودا ۲۰ دقیقه ای توسط قایق است.ساحل مرجانی بسیار تمیز و زیبا با آب …
چه جزيره هاي جالبي هستند شكل جزيره ها شبيه به ماهي است واقعا تكه اي از بهشت هستند با حيات وحشي بي نظير
سلام
با تشکر از مطالب خوب و مفیدی که در سایت می گذارید.
لطفا بفرمایید آیا جزیره شیدور و سایر جزایر غیر مسکونی را می شود بازدید کرد و چگونه باید این سفر را انجام داد