جاهای دیدنی رشت را در این مطلب جمع آوری کرده ایم تا در سفر به این شهر زیبا که به سرزمین چای و باران و سرسبزی معروف است دیدن بفرمایید و لذت ببرید . سرزمینی پر از چشم اندازهای زیبا که آن را تبدیل به سومین شهر گردشگرپذیر ایران کرده است. هر کدام از ماه های سال که به رشت سفر کنیم با جاذبه ای متفاوتی روبرو می شویم. در این شهر دلنواز باران بیش از هر منطقه ی دیگری که فکرش را بکنید می بارد؛ آن هم بارانی آرام، دلنشین و نرم. از همان باران هایی که وقتی می بارد تمام ناخوشی ها و غصه های عالم را از بین می برد و پاک می کند.گر چه تمام جاهای دیدنی رشت را نمی توان در یک مطلب خلاصه کرد اما معروف ترین و زیباترین آنها را برای شما انتخاب کرده ایم .
این باران ناب آن قدر بر این شهر عزیز باریده است و آن قدر غم ها و غصه ها و سختی های آن را شسته است.حالا دیگر چیزی جز صلح و صفا و محبت و دوستی باقی نمانده است. همین صفا و محبت و زیبایی به تمام نقاط شهر و مناطق اطراف آن سرایت کرده و سبب شده این شهر روز به روز دلپذیرتر و زیباتر و چشم نواز تر شود. آثار تاریخی ، موزه ها و طبیعت دلنواز این شهر سبب می شود که برنامه ریزی کرده و سفری به این شهر زیبا ترتیب دهیم .
فهرست
خانه و موزه میرزا کوچک خان جنگلی
خانه و موزه میرزا کوچک خان از جاهای دیدنی رشت می باشد ، اکنون به یکی از جاذبه های گردشگریِ مهم استان گیلان و خانه یکی از بزرگترین مشاهیر ایران تبدیل شده است .خانه و موزه میرزا کوچک خان , خانه ای قدیمی که بخش هایی از آن و اشیایی که در بخش موزه مانندی در آن باقی مانده متعلق به همان روزهایی ست که سردار جنگل در آن خانه زندگی کرده است. در ضمن هر از چند گاهی در این خانه نمایشگاهی برپا می شود.
در طبقه پایین این بنای دو طبقه که از اماکن دیدنی گیلان می باشد. نمایشگاه دائمی کتاب درمورد نهضت جنگل برپا شده و طبقه بالایی هم به سبک خانه های قدیمی گیلانی و درست به همان شکلی که در زمان حیات میرزا بود، ساخته شد. میرزا کوچک خان جنگلی با نام اصلی یونس استاد سرایی، شاید هنگامی که در این خانه بزرگ می شد و قد می کشید. هرگز خودش و اطرافیانش تصور نمی کردند که به واسطه نام او، این خانه هم سال های سال محل تجمع دوست دارانش باشد.
آدرس: گیلان – رشت – استاد سرا، خیابان سهیل دبیری، جنب دفتراسناد رسمی
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی
یونس استادسرایی مشهور به میرزا کوچک خان جنگلی (۱۲۵۷ – ۱۱ آذر ۱۳۰۰ هجری خورشیدی) مبارز انقلاب مشروطه و رهبر جنبش جنگل بود که در اعتراض به نقض تمامیت ارضی و استقلال ایران از سوی بیگانگان بعد از مشروطه قیام کرد.آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی معروف به سردار جنگل در جنوب شهر رشت در محله سلیمان داراب در گورستان سلیمانداراب واقع شده است. از جمله مکان های دیدنی شهرستان رشت به شمار می آید میرزا کوچک خان یکی از شخصیت های بزرگ تاریخ و افتخارات ایران زمین است که با مبارزات آزادیخواهانه و جنبش ضد استعماری اش که جان عزیز خود را نیز در این راه و برای رفاه حال مردم ایران از دست داد.
موجب شد تا او به نماد گیلان برای ایرانیان مبدل شود.برخی از مشاهیر مدفون در گورستان سلیمان داراب عبارت اند از : میرزا حسین خان کسمایی، ابراهیم فخرایی، شیون فومنی. جهانگیر سرتیپ پور، دکتر محمود بهزاد، نصرت رحمانی. بنای یادبود میرزا کوچک خان چنگلی به گونه ای ساده اما زیبا و با توجه به اصول معماری سنتی در سال های پیروزی بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد. بازسازی آرامگاه این بزرگ مرد تاریخ مبارزات گیلان و ایران، در سال ۱۳۶۰ هجری شمسی مطرح شد.
آدرس :رشت، محله سلیمان داراب، گورستان سلیمان
صنایع دستی رشت
حصیربافی و کوزه گری نمونه های قابل مشاهده هستند. همچین زنانی با لباس های محلی به پخت نان و یا آش مشغول هستند. عطر خوش نان داغ و تازه شما را وادار می کند که از آنها خرید کنید. مکان هایی برای سرو چای و برگزاری مراسم گوناگون نیز در این موزه وجود دارد. موزه میراث روستایی در درون پارک جنگلی سراوان رشت در ۱۸ کیلومتری رشت قرار دارد.
آدرس : گیلان، کیلومتر ١٨ آزادراه رشت- قزوین، نرسیده به پلیس راه، کیلومتر ۳ جادهی سراوان- شفت
میدان شهرداری رشت
میدان شهرداری رشت مربوط به دوره پهلوی است و در رشت، میدان شهرداری واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۶ آذر ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۵۱۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. ساختمان شهرداری و برج ساعت آن که نماد شهر رشت میباشد. نیز موزه پست و ساختمان قدیمی هتل ایران میباشد. مجموعه بناهای میدان شهرداری رشت در اوایل سلطنت رضا شاه پهلوی (۱۳۰۴-۱۳۲۰ ه. ش) احداث شدهاست. برج ساعت شهرداری که نماد شهر رشت محسوب میشود، به هنگام وقوع زلزله مهیب و ویرانگر گیلان در سال ۱۳۶۹ آسیب دیده بود که چندی بعد به صورت سابق بازسازی گردید.
کاخ شهرداری
کاخ شهرداری رشت یا عمارت شهرداری رشت ساختمانی است که بین سالهای ۱۲۸۶ تا ۱۳۰۵ شمسی به دستور ادارهی بلدیه رشت، در ضلع غربی میدان شهرداری در شهر رشت واقع شده است. این بنا با الهام از معماری سن پترزبورگ توسط آرتم سرداراف معمار ارمنی-آلمانی مقیم رشت ساخته شد و از آن زمان تاکنون به عنوان ساختمان شهرداری رشت مورد استفاده قرار گرفتهاست. امروزه با تقسیم شهر رشت به ۵ منطقه، این بنا به عنوان شهرداری مرکزی شهر رشت محسوب میشود. ساختمان شهرداری رشت در مرکزیترین نقطهٔ رشت و در مجموعه میدان شهرداری، منطقه ۱ این شهر واقع شدهاست.
آدرس : رشت – میدان شهرداری
عمارت پست و تلگراف شهر رشت
ساختمان پست و تلگراف شهر رشت، در ضلع شمالی میدان شهرداری در بخش مرکزی شهر واقع گردیده است. عمارت پست و تلگراف شهر رشت، در تاریخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۸ با شماره ۳۴۹۷ به ثبت آثار ملی ایران رسید. عمارت پست و تلگراف شهر رشت، در دوره رﺿﺎﺧﺎن و ﺑﻪ دﺳﺘﻮر ﺳﺮﺗﯿﭗ ﻣﺤﻤﺪﺣﺴﯿﻦﺧﺎن آﯾﺮم ﻓﺮﻣﺎﻧـﺪه ﺗﯿﭗ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﺷﻤﺎل و در زﻣﺎن ﺳﺮﮔﺮد (ﯾﺎور) اﺳﻤﺎﻋﯿﻞﺧﺎن ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪ. در ﺳـﺎل ۱۳۰۵ ه.ش افتتاح ﮔﺮدﯾﺪ. عمارت پست و تلگراف شهر رشت، ﺟﺰء اوﻟﯿﻦ ﺑﻨﺎﻫﺎﯾﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ ﺗﺄﺳـﯽ از ﻣﻌﻤـﺎری ﺷـﺮق اروﭘـﺎ در ﺷﻤﺎل اﯾﺮان ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ.
آدرس : رشت – ضلع شمالی میدان شهرداری
تالاب عینک رشت
تالاب عینک، آبگیری به طول ۲۶۳۰ متر و عرض متوسط ۱۲۰ متر در داخل محدوده قانونی شهر رشت بخش غربی شهر ودر مسیر جاده رشت به فومن و در بلوار شهید افتخاری واقع گردیده است.با توجه به ویژگی های منحصر به فرد استخر عینک و نیاز جمعیت شهری، منطقه ای و فرا منطقه ای، این فضا توسط مراجع ذیربط به عنوان مجموعه تفریحی توریستی تصویب و طرح اولیه آن تهیه گردیده است.
عمارت کلاه فرنگی رشت
عمارت کلاه فرنگی رشت از جاهای دیدنی رشت با ۱۲۰ هزار مترمربع مساحت می باشد. توسط محتشم الملک که فی الواقع همان سردار معتمد خوان و حاکم بزرگ زمان خود در ایران و گیلان بوده است. به سنه ی ۱۳۲۷ هجری قمری بنیان گذاشته شد. بسیاری از کسانی که به تماشای باغ محتشم می روند شاید به تنها چیزی که توجه نمی کنند معماری زیبای عمارت کلاه فرنگی است. در صورتی که این بنای چوبی، ۲۰۰ سال است که با رطوبت ۹۵ درصدی و برف های سنگین و زلزله ها سخت دست و پنجه نرم کرده وباز دوام آورده است.
هنوز هم استوار ایستاده و بر چهره رهگذران لبخند می زند. این بنا به همراه باغ بزرگش قبل ترها متصل به جنگلی بوده که سردار در آن شکار می کرده. او به هنگام مرگش وصیت کرد که عمارت را به شکل پارکی برای استفاده عموم مردم در آورند.
آدرس :گیلان – رشت ضلع جنوبی شهر رشت، کنار رودخانه گوهررود، خیابان حافظ
پارک ملت ازجاهای دیدنی رشت
پارک ملت رشت که به سیاه باغ معروف است بزرگترین پارک رشت است. در این پارک آکواریوم بزرگی احداث شده که بیش از ۶۸۰ ماهی کمیاب تزئینی متعلق به بخش های شمالی و جنوبی کشور در آن نگهداری می شوند. این پارک کمپ های مجهز زیادی برای اسکان مسافران داراست. همچنین انجمن نجوم ثاقب استان گیلان در این پارک مستقر هستند.
پارک جنگلی سراوان
جنگل سراوان از جاهای دیدنی رشت طبیعتی زیبا را به شما هدیه می کند و می تواند لحظات خوشی را برای شما به ارمغان بیاورد. پارک سراوان دارای امکانات نسبتا مناسبی برای گردشگران است که آن را به مقصدی محبوب برای خانواده ها و افراد در همه سنین تبدیل کرده است. دریاچه ی زیبا و رودخانه ی خروشان پارک سراوان ، تفاوت مهم آن با دیگر پارک های جنگلی می باشد که با جلوه های خود شما را غافلگیر می کنند.
آدرس :برای رسیدن به پارک جنگلی سروان از جاهای دیدنی رشت ، با خروج از شهر رشت و طی کردن حدود ۱۷ کیلومتر در جاده رشت – تهران، یکی از جاذبه های دیدنی استان گیلان خودش را به ما می نمایاند. پارک جنگلی سراوان، از ﻗﺪﯾﻤﯽ ﺗﺮﯾﻦ ﻋﺮﺻﻪ ﻫﺎی ﺟﻨﮕﻠﯽ ﮔﯿﻼن می باشد که مجموعه ای کم نظیر از ﮔﻮﻧﻪ ﻫﺎی ﻣﺘﻨﻮع و نادر ﮔﯿﺎﻫﯽ ، ذﺧﺎﯾﺮ ژﻧﺘﯿﮑﯽ و ﭼﺸﻢ اﻧﺪازﻫﺎی بی نظیری را در خود جای داده است.
دریاچه سقالکسار از جاهای دیدنی رشت
در اطراف مزار آقا سید شریف در نزدیکی شهرستان شفت، دریاچههای متعددی وجود دارد که دارای طبیعت بسیار زیبایی هستند. یکی از بزرگترین این دریاچه ها سد خاکی سقالکسار بوده که در نزدیک چماچاه و روستای سقالکسار واقع شده و در تمامی فصول مسافران را به سمت خود جذب میکند. آب دریاچه از ریزش های جوی و چشمه ساران منطقه تامین میگردد. ارتفاع دریاچه از سطح دریا ۶۴ متر، طول دریاچه در حدود ۶۰۰ متر و عرض آن ۵۰۰ متر است. واژه سقالکسار بهمعنای محل آب خوردن پرندگان است و در گذشته پرندگانی مانند لک و سار به این روستا میآمدند. از چشمهی موجود در آن آب میخوردند به همین خاطر این روستا سقالکسار نامیده شده است.
یخچال طبیعی چمارسرا
این یخچال طبیعی در محله چمارسرا ، در گوشه باغ سالار مشکات رشت به صورت متروکه وجود داشت که با بازسازی و احیای باغ سالار مشکات ، یخچال طبیعی چمارسرا رشت هم مرمت شد . معماری یخچال های قدیمی در استان هایی با اقلیم گرم و خشک ، به صورت گودال هایی با سقف گنبدی بود . اما در استان هایی با آب و هوای معتدل و مرطوب ، گودال ها عمیق با تنبوشه های سفالی در کف ساخته می شد و به جای سقف های گنبدی از شلتوک برنج و گیاه باستانی کَرَف به جای سقف استفاده می کردند .
پارک مفاخر رشت
پارک مفاخر رشت یکی ازجاهای دیدنی رشت و پارک هایی است که پیاده روی در آن با توجه به آب و هوای معتدل بسیار دل انگیز است و یکی از جاذبه گردشگری رشت محسوب می شود . بوستان مفاخر رشت با توجه به پوشش های گیاهی و درختان کهن سال و طبیعی محیطی بسیار جذاب و مفرح جهت انجام ورزش های گروهی و هوازی می باشد .در سفرتان به شهر رشت، اگر هوس پیاده روی کردید، علاوه بر مسیر فرهنگی-تاریخی رشت می توانید در مسیر سرسبز خیابان گیلستان ساعات خوشی رو سپری کنید. مسیری که به یکی از بزرگترین بوستان های شهر رشت منتهی می شود.
پارک مفاخر رشت دارای دو بخش محوطه و باغ بذر می باشد. در بخش محوطه هر کدام از خیابانها و معابر اصلی این پارک را به نام یکی از مشاهیر و مفاخر رشت خواهید یافت. پارک مفاخر رشت با نام دیرین باغ سالار یا باغ بذر چمارسرا توسط بنگاه جنگلبانی آن زمان در سال ۱۳۲۶ تأسیس و به عنوان اولین نمونه جنگلداری شهری توسط اداره کل منابع طبیعی گیلان مدیریت و نگهداری میشد. این مجموعه که در نوع خود بینظیر است، طبق توافقهای به عمل آمده با سازمان جنگلها در سال ۱۳۹۳ رسماً در اختیار شهرداری رشت قرار گرفت.
آدرس : رشت، میدان شهداری گمنام (یخسازی)، بلوار طالقانی، (بیستون)، بعد پمپ بنزین چمارسرا، خیابان گیلستان (فرهنگ)
بازار روز رشت
بازار رشت یا همان بازار بزرگ شهر رشت یکی از زنده ترین جاهای دیدنی رشت است. با مساحتی بالغ بر ۲۴ هکتار در بافت قدیمی و مرکزی این شهر قرار دارد. مرکز کلیه فعالیت های بازرگانی استان گیلان به حساب می آید. معماری کاروانسراها و طاقی های موجود در بازار رشت یکی از جاذبه های مهم گردشگری این بازار است. این کاروانسراها در دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی به عنوان کانون های بازرگانی رشت ساخته شدند.
در گوشه کنار بازار رشت می توان جلوه های گوناگونی از زیبایی های فرهنگ فولکلور استان گیلان را یافت که به نوبه خود بسیار زیبا و جذاب است؛ از این رو بازار رشت زیبا، دوست داشتنی و نوستالژیک بوده به خصوص برای خود رشتی ها، بعد از گذشت سالها بازار سنتی رشت و اهالی آن که به اصطلاح بازار مج خوانده می شود، همچنان با همان شاخصه های گذشته به کار و کسب می پردازند و در یک کلام از هر نظر بازار رشت همان بازار سال های دور بوده و مدرنیسم چندان روی سنت های آن تاثیر نگذاشته است.
قدیمی ترین بازار رشت
بازار روز رشت همچون نبض شهر است. این نبض پر تپش سالیان طولانی زندگی شهر را نجات داده و به عنوان یکی از جاهای دیدنی رشت شناخته میشود. اگر به بومگردی علاقه داشته باشید در زمان سفر حتما به میان مردم میروید و با آنها به تعامل میپردازید. یکی از قدیمیترین و صمیمیترین بازارهای ایران همین بازار روز رشت است.
کشاورزان شهری و روستایی محصولات خود را به سادهترین شکل به بازار میآورند و به فروش میرسانند. این محصولات شامل تخم مرغ، تخم غاز، سبزیجات محلی، ترشی، مربا، ماهی، میوه، مرغ، صنایع دستی و… میباشند. این بازار به اندازهای دیدنی و زیبا است که در بسیاری از فیلمهای مشهور ایرانی سکانسهایی از آن دیدهایم. برای مثال در دنیای تو ساعت چند است؟ و یا یه چیزهایی هست که نمیدونی…
بازارهای محلی گیلان
بازارهای محلی گیلان که از آن به نام بازارهای هفتگی گیلان نیز نام برده میشود، بهطور منظم و مستمر از دیر باز با تنوع محصولات کشاورزی، صنعتی و با توجه به فصول مختلف سال در شهرهای بزرگ و کوچک و حتی روستاهای بزرگ و مهم گیلان برپا میشود. این بازارها پابرجاترین نوع بازارهای دورهای است که در ایران مشاهده میشود بازارهای محلی گیلان بخشی از یک سنت قدیمی هستند. بازارهای محلی گیلان رنگین کمانی زیبا از جلوههای گوناگون رسم ها، سنت ها، آداب و انگارههای قومی و ملی را در یک روز از هفته در شهرهای مختلف به معرض نمایش میگذارد.این بازارها، محلی برای تبادل کالا، فروش محصولات روستایی و صنایع دستی و خرید کالاهای شهر به شهروندان، مسافران و گردشگران در طول سال است.
شنبه بازار
اسالم، اطاقور، بندرانزلی، پاشاکیپشل، بندر پیربازار، تجنگوکه، جورشر، دهشال (لاهیجان)، رانکوه، شبخوسلات، شیخعلیکلایه، گورابپس (فومن)، لسکوکلایه، لشت نشا، لوشان، لولمان، ماسال.
یکشنبه بازار
چوبر، خلیفآباد (تالش)، خمام، دستک (لاهیجان)، رودسر، صومعهسرا، کوچصفهان، گشترودخان (فومن)، لولمان، منجیل.
دوشنبه بازار
آستانه اشرفیه، خشکبیجار، رحیمآباد، سنگر، سیاهکل، شفت، شلمان، ضیابر، کپورچال، کومله (لنگرود)، گوراب زرمیخ، هندخاله، لیسار.
سهشنبه بازار
اباتر، املش، پرهسر، پاشاکی، دهکا و چهارده (آستانه)، دیلمان، رودبنه، جورشر، چهارده، فومن، لفمجان، لشت نشا.
چهارشنبه بازار
آقا سیدشریف، تازهآباد (سیاهکل)، پونل، جیرده، چابکسر، چوکام، حسنرود، حویق، خشک نودهان، رستمآباد، رضوانشهر، رودبنه، زیده و نودهان (فومن)، شیخمحله، کسما، کوچصفهان، کیاشهر، لنگرود، لولمان، واجارگاه.
پنجشنبه بازار
آستانه اشرفیه، تالش، تولمشهر، خشکبیجار، رودبار، زیباکنار، سیاهرودآلیان، سیاهکل، شاقاجی، شاندرمن، طاهر گوراب، کلاچای، نوخاله (صومعهسرا).
بهترین فصل سفر به رشت کدام فصل است ؟
با توجه به گرمی و شرجی بودن هوا در تابستان بهترین فصل بهار و پاییز است .
بهترین رستورانهای رشت کجاست ؟
رستوران شکم الملوک ، محرم ، رزاقی ،شور کولی، دوران ، اردشیر ، کباب سرای حاج حسین ، جهانگیری ، گیلانه و…
زیباترین جاهای دیدنی رشت کدامند ؟
میدان شهرداری ، موزه پست ،موزه میراث روستایی ، مسجد شیخ صفی ، بازار بزرگ ، برج ساعت و…
مطالب مرتبط :