جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

گلستان کوه

تاریخ بروزرسانی :
۲۳ بهمن ۱۳۹۳

خوانسار در ناحیه ای نه چندان دور از کویر مرکزی ایران در فاصله حدود ۱۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر اصفهان با پوشش گیاهی متنوع که لاله های واژگون آن معروف هستند قرار دارد.

با ذوب برفها در دامنه کوههای سرد خوانسار، هزاران لاله سرخ واژگون از بطن خاک سیاه گلستانکوه می رویند و در دامن طبیعت سرود زندگی آغاز می کنند.

رویش هزاران لاله واژگون در اوان هربهار در دشت زیبای «گلستانکوه» جلوه بی نظیر و کمیاب طبیعت گوناگون حیات وحش در ایران را نمایان می کند. «گلستانکوه» در وسعتی افزون بر یک هزار هکتار در منطقه سردسیر غرب استان اصفهان در مسیر خوانسار به اصفهان در ۱۵ کیلومتری شهر خوانسار و یکی از زیباترین کوههای اصفهان با ارتفاع ۳۶۳۱ متر قرار گرفته و رویشگاه گل منحصر به فرد وکمیاب «لاله های واژگون» و انواع دیگری از گیاهان مرتعی خودرو است.

این منطقه طبیعی در فصل بهار مملو از گلهای طبیعی به ویژه لاله سرخگون است که به رنگ سرخ مایل به بنفش بوده و از روز چهلم بعد از عید شکفته می شوند و در موقع وزش باد سیر و روشن میشود و بندرت تعدادی گل زردرنگ واژگون هم در بین آنها دیده می شود. گل پیاز موسیر نیز از جمله گلهای گلستانکوه است که مانند دیگر گلهای این منطقه خودرو است. گون نیز درختچه ای کوتاه است که قبل از اینکه ارتفاع آن به یک متر برسد مقداری از سطح زمین فاصله گرفته و گسترده می شود. در گذشته از گون محصولاتی بدست می آمد که اخیراً به علتهای گوناگون از قبیل اثرات مواد شیمیایی و عدم رسیدگی و بی توجه بودن به این گیاه طبیعی دوران اضمحلال را طی می کند که از مهمترین محصول آن میتوان به گزانگبین اشاره کرد.

لاله واژگون برخلاف سایر گونه های لاله و سایر گلها از ساقه به سوی زمین برگشته است وبدین سبب نامش را واژگون نهاده اند و برخی نیز به سبب آنکه درمیان گلبرگهایش همواره قطره آبی جاری است، بدان «گل اشک یا اشک مریم» نیز می گویند. از مجموع ۱۲ گونه گل تزیینی لاله، «لاله واژگون» گل بومی سرزمین ایران است که در قرن شانزدهم میلادی به اروپا برده شد و در اقلیم مناسب قاره سبز پرورش یافت و اشک مریم نیز برای نخستین بار در سال ۱۵۷۶ میلادی توسط سیاحان اروپایی به اتریش انتقال داده شد که در پارکهای مرکزی شهر وین این گل به نام «پدیده خجالتی و یا سر به زیر طبیعت» به معرض تماشای عموم گذاشته شده است.

در کنار گلستانکوه اقلیم کوهستانی و برف گیر رو به شمال کوهساران زاگرس و در برخی از استانهای سردسیر کشور همانند چهارمحال و بختیاری و لرستان نقاط انگشت شمار از رویشگاههای طبیعی لاله های واژگون در ایران است در کنار رویش لاله های واژگون گلهای بنفش رنگ، موسیر، گزانگبین، باربچه و انواع دیگری از گیاهان مرتعی در هر بهار زینت بخش گلستانکوه است. مناظر زیبا و پوشش گیاهی منحصر به فرد این منطقه همه ساله هزاران نفر از مشتاقان طبیعت را به سوی خود می کشاند. وجود چشمه های پرآب، این دشت زیبا را به نقطه ای بی نظیر در استان اصفهان بدل کرده است. ولی این طبیعت بی نظیر هر روز رو به تخریب و نابودی می رود و دوستداران طبیعت در هر سال نشانه های کمتری از این طبیعت بکر را نسبت به سالهای قبل از آن می یابند. بوته کنی بی رویه، بهره برداری افزون بر ظرفیت و نیز تغییرات طبیعی ناشی از عوامل مخرب عرصه طبیعی گلستانکوه خوانسار را کوچکتر کرده است. این منطقه به سبب رویش گونه های منحصر به فرد از گیاهان مرتعی و نیز لاله های واژگون در دومین ماه از بهار هرسال، غنیمتی از طبیعت در استان اصفهان است که به تدریج از کف می رود. هر دوستدار طبیعتی می داند که گلهای وحشی تنها در اقلیم خود می رویند و آنان که هر ساله به قصد تفرج به سوی گلستانکوه هجوم می برند و پنهان از دیدگان محیط بانان عرصه های منابع طبیعی، لاله ها را از ساقه جدا می کنند در واقع مرگ طبیعت را رقم می زنند. بوته کنی و چیدن لاله های واژگون آن هم در فصل تکثیر و رویش کندن زمین جهت یافتن موسیر که گیاهی است درمانی وخوراکی و قیمت دار توسط عده ای از روستائیان مناطق اطراف گلستانکوه موجب بیرون افتادن ریشه و پیاز گل لاله واژگون و نابودی و عدم رویش مجدد گل در سالهای بعد شده و به عینه گلستانکوه در حال تبدیل شدن به کویر است. و دیری نخواهد پایید که در گلستانکوه دیگر گلی نخواهد روئید و این دشت زیبا بر نام بی مسمای خود خواهد گریست. شاید در استان اصفهان به دلیل کویری بودن منطقه انتظار دیدن شهرهای کوهستانی و همچنین روستاهای پرآب کمی دور از انتظار باشد اما در هر گوشه ای از این استان روستاها و شهرهای بسیار زیبایی وجود دارند که خود به تنهایی می توانند قطب گردشگری استان باشند و از بار گردشگری شهر اصفهان بکاهند. خصوصاً اگر این گردشگران بیشتر به طبیعت و اکوتوریسم علاقمند باشند.

از این دست می توان روستاها و شهرهای زیبای بسیاری از جمله ابیانه، نیاسر، قمصر، خوانسار، نطنز و… را نام برد که در دامان کوهستانهای استان پا گرفته اند و هنوز بسیاری از آنها بافت سنتی خود را حفظ کرده اند اما متاسفانه بیشتر آنها با دست اندازی ساختمانهای اصطلاحا با معماری اروپایی دوره احتضار را طی می کنند.

خوانسار به دور از تملق، شهری است بسیار زیبا هنوز با کوچه باغهای زیبایش و هوایی کوهستانی و خنک که واقعا می تواند در هر فصلی پذیرای خیل گردشگران و طبیعت دوستان باشد. بهار دل انگیزش با عطر گلهای بهاری و شاخه های نورسته درختانش، تابستان باهوای خنک صبحگاهی و شامگاه و میوه هایش، پاییز با تابلوی چند رنگش و زمستان نیز با ترکیب سپیدی برف و کوههای طبیعت زیبایی را به تصویر می کشد.

بجاست مردم طبیعت دوست ضمن شکرگزاری این موهبت الهی نسبت به رعایت توصیه های حفاظتی در راستای ماندگاری این میراث طبیعی و ملی قدم بردارند و همکاری لازم را با ماموران یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خوانسار با توجه به شروع فصل گل دهی این لاله ها داشته باشند.

دشت لاله های واژگون2 گلستان کوه

گلستان کوه گلستان کوه

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 1 گلستان کوه

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 3 گلستان کوه

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 7 گلستان کوه

 

 

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 10 گلستان کوه

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 11 گلستان کوه

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 13 گلستان کوه

%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 14 گلستان کوه

 

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • مهرنوش زاده رفیع

    این لاله های واژگون با توجه به نوع اقلیم و وضعیت جغرافیایی محل بیشتر در دشت های سرد و کوهپایه ها دیده میشن و لذت دیدن اونها رو باید حداقل یکبارتجربه کرد

    ۱۰ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد