رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۳

کیان

لینک این مطلب کپی شد!

تسمیه
شهر کیان در فاصله تقریبی دو کیلومتری شهر کرد قرار دارد. نام اول این شهر «لار سرخ» بوده که بعدها به «شهرک» و در چند دهه اخیر با نام «شهر کیان» یاد می‌شود. لازم به ذکر است که «شهر کیان» بصورت ترکیبی از شهر و کیان است و بصورت «کیان» نیست. مانند «شهرضا» و غیره.

زبان
اگر چه این شهر در حومه شهرکرد واقع است که مردم شهرکردو اکثرحومه‌های آن به فارسی وبختیاری تکلم می‌کنند، اما بیشتر مردم شهر کیان از ترکان قشقائی مهاجر بوده و به ترکی نیز صحبت می‌کنند.

اقتصاد
مردم این شهر بیشتر به کارهای کشاورزی مشغولند. تعداد زیادی از تحصیل کردگان آن در شهرکرد مشغول بکارند.

جمعیت
جمعیت این شهر در حدود ۱۰۰۰۰ نفر می‌باشد.

اماکن تاریخی، مذهبی و تفریحی
مسجد جامع یکی از آثار تاریخ این شهر است. از جمله جاذبه‌های مذهبی این شهر امام‌زاده «شاهزاده عزیزالله» است.
نادرشاه افشار، محب علی بیگ (مولی بیگ) یکی از سرداران خویش را به سمت حاکم چهارمحال منصوب نمود و شهرک(شهرکیان)واقع درمرکزیت دشت وسیع لار چهارمحال را مقر حکومت وی قرار داد. در این باره آمده است محب علی بیگ امیری بود از رؤسای طایفه قلچه‏ای از طوایف ترکمان و در زمان نهضت اردوی خدیو کشورستان اعنی مرزبان کامکار مرحوم مغفور نادرشاه افشار به دارالسلطنه اصفهان به صواب‏دید امنای دولت، پایه‏ی حکومت در چهارمحال گذاشته و به واسطه طول زمان و اعتدال هوا و میل به صحبت همدمان در قریه مشهور به شهرک ساکن و مقیم گشته بود، الحق امیری بوده با ثروت و دولت و صاحب شمشیر در کمال هیبت و صولت××× ۱ ص۱۵۵ چهارمحال و بختیاری در عهد افشاریه نوشته قاسم فتاحی ×××… محب‏علی‏بیگ پس از استقرار در شهرک(شهرکیان) به اداره‏ی امور چهارمحال، جمع‏آوری و رسیدگی به مالیات، رسیدگی به شکایات، ایجاد امنیت در راه‏های منطقه، انجام اقدامات عمرانی و احداث بناها و ساختمانهایی نظیر حمام و مسجد در مقر حکمرانی خود پرداخت. وی حکمرانی رعیت پرور و مردم نواز و حامی شعرا و بزرگان بود و تا اواخر حکومت نادرشاه با اقتدار تمام در این منطقه حکومت کرد. لیکن در سالهای پایانی حکومت نادر که پادشاه افشار دچار تغییر اخلاق و اختلال مزاج شد و نسبت به سرداران و اطرافیان خویش بدگمان گردید ” محب علی بیگ” نیز به دربار احضار و به دستور نادر پس از حبس و شکنجه به قتل رسید. صاحب مخزن الدُرر در این مورد می‏نویسد: “… زمانی که آثار سوء خلق از مزاج پادشاه مزبور ظهور یافته، عنان کفایت و مملکت و رعیت داری سر از قبضه‏ی اقتدارش تاخته، بیشتر محرمان و مقربان و حکام و ضباط را قهراً معاتب ساخت و هر یک را به اخذ مبالغ اجحافانه در چنگ فراشان غضب انداخت.” محب علی بیگ” نیز منسلک در سلک گرفتاران و در معرض اذیت سیاست‏کاران آمده از بس رنج پا و شکنجه‏ی دست در محبس سلطانی دید به رحمت ایزدی پیوست.××× ۱ چهارمحال و بختیاری در عهد افشاریه نوشته قاسم فتاحی ××× نور الله تربته. چرخ بازیگر از این بازیچه‏ها بسیار دارد. پس از مرگ محب‏علی‏بیگ فرزندش محمدبیگ )محمد آقا( و برادرش آشوربیگ در این منطقه ماندند. تا چندین سال بعد همچنان در قریه شهرک قدرت داشتند. با آغاز حکومت زندیه و قدرت گرفتن خاندان ریاحی در دهکرد )محمدرضاخان( و پس از استقرار آن‏ها در چالشتر، مرکز حکومتی چهارمحال به چالشتر انتقال یافت و محمدبیگ و فرزندان ایشان محمدکریم و محمدرحیم از شهر کیان به دهکرد )شهرکرد( و سپس چالشتر نقل مکان کردند. و تعلق‏خاطر خانواده محب‏علی‏بیگ به شهرکیان باعث اقامت دائمی فرزندان برادر ایشان آشوربیگ در شهر کیان )شهرک( گردید.

تپه باستانی (گنبدک)سرآب شهر کیان
این تپه باستانی اخیراً و توسط گروه باستان‏شناسی میراث فرهنگی استان در شمال شرقی شهرکیان (شهرترک نشین)شناسایی و کاوش وگمانه زنی آن در سال ۱۳۸۴ به سرپرستی آقای‏علی اصغر نوروزی انجام شده است. تپه گنبدک سرآب شهر کیان از قدیمی‏ترین سکونت‏گاه‏های انسانی در استان چهارمحال و بختیاری است و بیش از ۸۰۰۰ سال قدمت دارد. قدیمی‏ترین آثار این محل شامل آثار منازل مسکونی و آثار سفالی و ابزارهای سنگی و استخوانی به دوره نوسنگی تعلق دارند. تپه سراب قدیمی‏ترین آثار استقراری دشت شهرکرد را در خود جای داده و مقدم بر استقرارهای گورگای تپه است. می‏توان گفت که آثار باستانی و سکونت در گورگای تپه تداوم سکونت‏های انسانی در تپه سراب شهر کیان است. یعنی بعد از متروکه شدن تپه سراب در حدود هزاره ۵ق.م. سکونت بشر در محل گورگای تپه آغاز و تداوم یافته است.

kian کیان

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *