جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

وایقان

تاریخ بروزرسانی :
۱۶ بهمن ۱۳۹۲

پیشینه تاریخی شهر

محمدحسین خلف تبریزی در جلد چهارم برهان قاطع صفحه ۲۵۵۵ در ریشه یابی کلمه وایقان آن را در زبان فارسی به دو بخش جداگانه وای + قان تقسیم می نماید و می نویسد ( قان کلمه فارسی باستان و همردیف کلمه کند ، گند ، جنگ ، جان به معنای آبادی و شهر است و وای به معنی چاه بوده است ) و دلیل این نامگذاری وجود چشمه ها ، چاههای آب و قنات های فراوانی بوده است که در این آبادی بوده است و باعث رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه شده و زندگی را در آبادی وایقان جاری می کرده است اکنون از این چشمه ها و قناتها تنها نامشان بر خاطره پیرمردان یادگاری باقی مانده است. حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق و پایین رفتن زمین آنها باعث خشک شدن و نابودی آنها شده است. قدیمی ترین سند تاریخی که در آن از این آبادی به نام وایقان یاد شده است کتاب نزهه القلوب از حمداله مستوفی در سال ۷۴۰ (هـ.ق) است. وی در سال ۶۷۴ پیش درخصوص منطقه ارونق و انزاب (شبستر فعلی) چنین می نویسد :

((چهارم ناحیه ارونق بر غرب شهر تبریز است آغازش سه فرسنگی شهر است تا ۱۵ فرسنگی و عرضش ۵ فرسنگ باشد و حاصلی نیکو دارد از غله و انگور و میوه و مدار تبریز بر ارتفاعات آنجا باشد و سی پاره دیه است و اکثرشان بزرگ که هر یک قصبه ای است چون سیس و شبستر ، وایقان ، کوزه کنان و …)) (نزهه القلوب – از حمداله مستوفی) به اهتمام محمود دبیرسیاقی صفحه ۹۰ چاپ تهران سال ۱۳۳۶.صاحب کتاب روضه الطهار چنین آورده است : وایقان از قراء بزرگ ارونق تابع مدینه شهر تبریز که از غرب به روستای شندآباد از شما به قراء شبستر و ز شرق به امند متصل می گردد. طبق فوق و با توجه به اینکه کلمه وایقان یک کلمه باستانی است و با موقعیت شهر وایقان که دارای چاه های آب فراوان و کشاورزی پررونقی بوده و در واقع آبادی خود را مدیون این چاه های آب بوده است این نامگذاری کاملاً باسمی و قابل قبول تر است.


موقعیت جغرافیایی شهر

شهر وایقان به عنوان یکی از شهرهای شهرستان شبستر واقع در گونی شرق در فاصله ۳ کیلومتری جنوب شبستر در همسایگی روستای دیزج خلیل (۲ کیلومتری) و در ۷۳ کیلومتری مرکز استان آذربایجان شرقی تبریز و در زمینهای کناره ای قدیمی دریاچه ارومیه (چی چست) واقع شده ، شهر وایقان در ۳۸ درجه و ۸ دقیقه عرض شمالی و ۴۵ درجه و ۴۲ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد. اختلاف ساعت آن با تهران ۲۲ دقیقه است. راه آهن تبریز به بندرشرفخانه (ترکیه ، اروپا) از شمال شهر وایقان عبور می کند و فاقد ایستگاه در وایقان میباشد. این خط آهن بوسیله روسیه تزاری در بین سال های ۱۹۱۰ و ۱۹۱۴ احداث گردیده و در جنگ جهانی اول (۱۹۱۴) مورد بهره برداری قرار گرفت . امتداد خط آهن مزبور در سال ۱۳۴۴ به ایستگاه رازی در مرز ترکیه متصل گردید. شهر وایقان بوسیله یک جاده به عرض ۳۶ متر و به طول ۳ کیلومتر که به همت اهالی وایقان در سالهای ۸۴ و ۸۵ بازگشایی و آسفالت شده به جاده ارتباطی تبریز –سلماس (ارومیه) متصل می شود. فاصله شهر وایقان از کوهستان میشو ۱۶ کیلومتر است و این شهر در واقع بر روی جلگه جنوبی میشو بر روی خاکهای آبرفتی رودخانه های سیلابی کوهستان میشو و ته نشست های عقب نشینی تدریجی دریاچه ارومیه استقرار یافته فلذا شیب عمومی آن بصورت ملایم از شمال به طرف جنوب و جنوب شرقی و عمیق ترین نقطه یعنی دریاچه ارومیه سرکشیده شده است. مساکن شهر وایقان به صورت مجتمع در دشت هموار بنا شده اند. حدود آن از شمال شرقی به روستای دیزج خلیل و از شرق به مراتع روستای علیشاه و از جنوب به زمین های شور و بی حاصل (شوراکد) که در اصطلاح محلی به آن بروت (برهوت) و خاصبان و از جنوب غربی به دریاچه ارومیه و از شمال غرب به روستای شنگل آباد محدود می شود. وسعت شهر وایقان (بخش مسکونی) ۳ کیلومتر طول و ۳ کیلومتر عرض دارد . مساحت محدوده قانونی شهر وایقان حدود ۲۰۰ هکتار است و مساحت حریم شهر در حدود ۱۰۰۰ هکتار می باشد.

وایقان 1 وایقان

وایقان 2 وایقان

وایقان 3 وایقان

وایقان 4 وایقان

وایقان وایقان

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 2 میانگین: 5]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • محسن عبدی

    واقعا عالی بود بهتر بودازچشمه هاوطبیعت وایقان نشان داده میشد

    ۲ دی, ۱۳۹۶ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد