استان کرمانشاه، استانی با دیدنی ها و جاذبه های تاریخی فراوان که گردشگران و مسافران زیادی را به خود جذب می کند.یکی از شاخصه های این استان زیبا، انواع غذاها، نان ها و شیرینی های محلی و سنتی آن می باشد.در این مطلب به معرفی این خوراکی های خوشمزه برای شما پرداخته ایم که اگر به این استان سفر کردید، با این غذاها آشنایی داشته باشید و آن هارا از دست ندهید.
فهرست
- سورانه، بورانی پرخاصیت
- شلمین
- نان کلانه کرمانشاهی
- نان برساق
- آش بلغور
- کوکوی پاغازه، محبوب ترین غذای گیاهی بهاری
- آش ترخینه
- آش کشک و بادمجان
- قاووت
- آش عباسعلی
- خوراک کدو حلوایی
- نان برنجی
- دست پیچ کرمانشاهی
- کوفتهریزه
- هلو کباب کوفته کرمانشاهی
- کاک
- کوفته شیرین
- آبگوشت کرمانشاهی
- شیرینی شکری
- آبگوشت باغی
- خورش کنگر
- خورش سیب و آلبالو
- نان خرمایی
- خورش ونوشک
- والک پلو
- جرگ و بز
- سیب پلو
- دنده کباب کرمانشاه
- شیرینی بژی
- خورش خلال کرمانشاه
سورانه، بورانی پرخاصیت
آش سورانه یکی ازغذای محلی و بومی استان کرمانشاه و از انواع بورانی ها بوده که در فصل بهار به وفور طبخ و مصرف میشود، این غذا که از گیاهی شبیه به تره و سیر که انتهای ساقه آن به رنگ ارغوانی است، تهیه میشود و در گویش محلی مردم کرمانشاه، سوران یا سورون نامیده و تلفظ می شود
آشپزان چیره دست این دیار با استفاده از گیاه سورانه، گوشت چرخکرده، پیاز، روغن زیتون، رب انار، شکر، نمک و فلفل سیاه، به طبخ و تهیه این غذای محلی میپردازند، غذایی که از خاصیت دارویی بسیاری برخوردار بوده و کارشناسان و پزشکان تغذیه، مصرف آن را توصیه میکنند، مضاف بر اینکه این آش لقب یکی از خوشمزهترین آشهای سنتی را به خود اختصاص داده است
آش سورانه بدون گوشت، بیشتر به نوعی بورانی شبیه است؛ اما بانوان کرمانشاهی این آش را با گوشت چرخ کرده، رب انار، روغن زیتون و پیاز به بهترین و خوشمزهترین شکل آماده میکنند.
شلمین
شلمین یا شلم آشی معروف برای فصل زمستان و سرماخوردگی است که طعم ترش و متفاوتی دارد و با برگ شلغم درست میشود. شلغم را با برگهای سبزش خرد میکنند و میپزند و آن را با آب انار و سبزی محلی مخلوط میسازند. سپس این ترکیب را به بلغور گندم اضافه و با دست ورز میدهند. این مواد را چند روز نگه داشته تا خشک شود؛ روشهای خشک کردن متفاوتی برای این مواد هست که افراد قدیمیتر در چالههایی که میساختند؛ انجام میدادند
سپس این مواد خشک شده که حالا چیزی شبیه تکههای ترخینه شده را، در آش میریزند.
نان کلانه کرمانشاهی
نان کلانه یا پیچک تازه یکی از خوراکیهای بهارانه کرمانشاه است که با عطر و بوی خاص خود میتواند حالتان را حسابی عوض کند. برای پختن نان کلانه کرمانشاه از سبزی تره، پیازچه و دو نوع سبزی کوهی با نامهای پیچک و کنیوال استفاده میشود. خمیر نازک نان را پهن کرده و سبزیها در آن میگذارند و سپس نان را روی ساج میپزند. برخی عنوان پیتزای کردی یا قدیمیترین فست فود جهان را به کلانه دادهاند. نان کلانه را پیش از خوردن به روغن کرمانشاهی آغشته میکنند و این نان اغلب در کنار ماست و دوغ میل میشود.
نان برساق
نان برساق ظاهری جذاب و عطری اشتها برانگیز دارد. نانی محبوب و پرطرفدار، که در سایر شهرهای ایران هم با نام نان روغنی و به عنوان نان بومی هر منطقه پخته میشود. اما به هر حال روغن کرمانشاهی به کار برده شده در نان برساق آن را متمایز کرده است.از نانهای دیگری که به صورت متداول در کرمانشاه تهیه میشوند میتوان به نان ساجی و نان چنگال نیز اشاره کرد.
آش بلغور
بلغور گندم، گوشت چرخ کرده، پیاز، کشک و ادویه مواد اولیه آش بلغور کرمانشاه هستند. وجود قلقلیهای گوشت، ظاهر متفاوتی به آش بلغور کرمانشاه میدهد و استفاده از بلغور در طبخ آن باعث شده است تا این آش منبعی غنی از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و آنتیاکسیدانها باشد.
کوکوی پاغازه، محبوب ترین غذای گیاهی بهاری
با آغاز فصل بهار بازار فروش گیاهان محلی هم رونق می گیرد، گیاهانی با خواص دارویی فراوان که برخی از آنها به صورت خام و برخی دیگر به روش پخته در تهیه و طبخ انواع غذاهای خوشمزه مصرف می شوند.یکی از این گیاهان «پاغازه» است که مردم استان به روش های مختلف آنزا سرو می کنند، گیاهی با خواص دارویی فراوان که پای ثابت غذای سنتی «کوکوی پاغازه» است. غذایی شبیه به کوکو سبزی که برای مشکلات گوارشی و التهابات روده بسیار مفید و ارزشمند است.
البته این غذا کمتر در رستوران ها یافت می شود و معمولا در نمایشگاه هایی که در ایام نوروز برای مسافران جهت آشنایی با فرهنگ این خطه برپا می کنند، توسط بانوان هنرمند این دیار پخته شده و به گردشگران عرضه می شود.
کوکوی پاغازه از مخلوط تخممرغ، سیر، پیاز و ادویههای معطر درست میشود و آن را با نان سرو میکنند.
آش ترخینه
آش یا سوپ ترخینه در شهرهای مختلفی طبخ میشود. مردم کرمانشاه این غذا را با نخود، لوبیا، عدس، ترخینه و سبزی آش میپزند. پس از جاافتادن، آن را در ظرف میریزند و روی آن را با کشک و نعنا داغ تزئین میکنند.
آش کشک و بادمجان
شاید ترکیب آش و کشکبادمجان که هر دو به صورت جداگانه غذایی منحصربهفرد هستند به نظر جالب نباشد؛ اما این حدس و گمانها را کنار گذاشته و این غذای خلاقانه را امتحان کنید. بی شک از طرفداران آش کشک و بادمجان میشوید. برای تهیه این غذا به مخلوطی شامل لوبیا، نخود، لوبیا سفید و بلغور، بادمجانهای سرخ شده و گوشت گوسفندی ریش ریش شده اضافه میکنند؛ اجازه میدهند این مواد به خوبی با هم پخته شوند و جا بیفتند. در نهایت با کشک، سیر داغ و پیاز داغ، آش به زیبایی تزئین میشود
قاووت
یکی دیگر از خوراکیهای بومی و سنتی استان کرمانشاه، قاووت نام دارد که علاوه بر این استان، در برخی از مناطق دیگر مانند کرمان نیز از جمله خوراکیهای بومی و محلی محسوب شده و به عنوان سوغات این شهر شناخته میشود. در واقع قاووت پودری خوراکی است، متشکل از انواع مواد غذایی مغذی که برای قوت بخشیدن و احیای نیروی از دست رفتهی بدن، بسیار مفید و کاربردی است. با توجه به مناطق مختلف کشور، مواد ترکیبی این شیرینی خوشمزه و مقوی، متفاوت خواهد بود. اما در استان کرمانشاه، زنان و مادران هنرمند با استفاده از نخودگل (نخود مشکلگشا بدون نمک)، قرص کمر، پودر زنجبیل، پودر هل، پودر میخک، جوز هندی، پودر قند، رازیانه، تخم گشنیز، پسته، بادام، گردو، تخم کتان، تخم کاهو و با توجه به ذائقه و سلیقهی اعضای خانواده و البته برخی دیگر از مواد خوراکی مغذی، به تهیهی قاووت میپردازند. بمب انرژی از القاب این خوراکی دوستداشتنی است. کارشناسان تغذیه مصرف قاووت را به خانمهایی که به تازگی بچهدار شدهاند، توصیه میکنند.
آش عباسعلی
آش عباسعلی در کرمانشاه داستان بامزهای دارد، آشپز خیرخواهی به نام عباسعلی، نذری داشته تا در ماه مبارک رمضان، هر روز در مسجد محل، برای روزهداران آش مقوی آماده کند. به همین ترتیب آش خوشمزه عباسعلی کرمانشاهی در ماه رمضان بیشتر از مواقع دیگر مصرف میشود. آداب و رسوم بار گذاشتن آش، دیگهای بزرگ و ملاقههای دسته چوبی بلند، عطر سیرداغ و پیازداغ، صفهای طولانی برای خرید آش نزدیک به زمان افطار و … تصویرهای آرامبخشی از اوقات خوب ماه رمضان، در سراسر کرمانشاه است. آش عباسعلی منبع قوی پروتئین هم هست، حبوبات این آش شامل لوبیا چیتی، لوبیا سفید، نخود، عدس، جو، گندم و برنج میشود. گوشت دنده گوسفندی هم که کاملا پخته و ریشریش شده را به حبوبات اضافه میکنند.
خوراک کدو حلوایی
خوراک کدو حلوایی کرمانشاهی با سایر غذاهایی که با کدو حلوایی درست میشود فرق دارد. خوراک کدو حلوایی کرمانشاه با گوشت و عصاره قلم گوسفندی و تکههای خرد شده کدو حلوایی تهیه میشود و به عنوان چاشنی از غوره در این خوراک استفاده میکنند
نان برنجی
استان کرمانشاه است و نانبرنجی معروف آن، که از شهرتی مثال زدنی در سراسر ایران برخوردار است؛ شیرینی لطیف، لذیذ و فوقالعاده، بهترین بهانهای که میتوان برای داشتن دورهمیهای شبانهی خانوادگی در نظر گرفت. البته همانگونه که میدانید، در برخی از استانهای دیگر کشور مانند قزوین، یزد و… نیز این خوراکی خوشمزه و دوستداشتنی به عنوان سوغات و شیرینی سنتی آنها شناخته شده است. آشپزان استان کرمانشاه با ترکیب موادی مانند کره یا روغن کرمانشاهی، گلاب، زعفران، آرد تهیه شده از برنج، تخمخرفه، شکر و سیاهدانه به تهیه و طبخ این خوراکی سنتی و بومی کشورمان میپردازند. به نظر میرسد تهیهی آن دشوار نباشد، بنابراین به شما دوستان عزیز پیشنهاد میکنیم، نانبرنجی را در منزل تهیه کرده و از طعم فوقالعادهی آن لذت ببرید
دست پیچ کرمانشاهی
دست پیچ کرمانشاهی معروف را باید با تمرین زیاد نوع پیچیدن آن را یاد گرفت. برای پخت این غذا مخلوطی از گوشت چرخ کرده، لپه، پیاز، تخم مرغ و ادویه درست میکنند. بعد کمی از مواد را برداشته و با کف دست باز کرده، بین آن قیسی، گردو و پیازداغ قرار میدهند و با انگشتان دست مواد را میپیچند؛ معمولا جای انگشتان هم روی گوشت باید بماند.
کوفتهریزه
گوشت را به همراه نخود، پیاز، آرد نخودچی، سبزیهای معطر (جعفری، نعناع، مرزه، ترخون) و سایر ادویهها چرخ میکنند و این مواد را با دست به صورت توپکهای گرد کوچک شکل میدهند، سپس در سس مخصوص آن که از رب گوجه فرنگی، آب، پیاز داغ و ادویه آماده شده است، قرار میدهند.
هلو کباب کوفته کرمانشاهی
هلو کباب یا همان کوفته سنتی کرمانشاه، از گوشت، نخود یا لپه، سیب زمینی، برگ زردآلو، کشمش، پیاز داغ، رب انار و ادویههای مخصوص تهیه میشود. گوشت چرخ شده را با بقیه مواد ترکیب میکنند، آنها را به خوبی با هم ورز میدهند و سپس این ترکیب را به صورت گولههایی به اندازه یک هلو درمیآورند. هلوکباب دقیقا مثل یک هلو، خوش خوراک و خوشمزه است و متناسب با ذائقه افراد، با طعمهای شیرین، ترش و ملس سرو میشود
کاک
یکی دیگر از شیرینیهای سنتی ایرانی که بسیار خوشمزه و لذیذ است، کاک نام دارد. این شیرینی، بومی استان کرمانشاه بوده و از طرفداران بسیاری نیز برخوردار است. البته در شهر شیراز نیز این شیرینی به عنوان یکی از خوراکیهای بومی و سنتی شناخته میشود که به نان یوخه معروف است. این شیرینی از ورقههای بسیار نازک خمیر تهیه میشود که با استفاده از ساچهای ویژهای تهیه میگردد. کاک بسیار خوشمزه، سبک و مملو از انرژی است که مصرف آن در کنار فنجانی چای تازهدم و خوشعطر، دوستداشتنی و خاطرهانگیز خواهد بود. مردم استان کرمانشاه با ترکیب موادی همچون آرد گندم، شکر، تخممرغ، دارچین، روغن، هل، پودر پسته، پودر نارگیل، خلال بادام و آب، شیرینی کاک را تهیه میکنند. جالب است بدانید که طرز تهیهی این خوراکی سنتی، در جریان برگزاری هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی کشور، به لیست میراث معنوی کشور پیوست
کوفته شیرین
کوفته شیرین همانطور که از اسمش پیداست طعم شیرین دارد و تفاوت آن با کوفته کرمانشاهی استفاده از برنج به جای نخود است. چاشنی اصلی این غذا نعناع به همراه سبزیهای معطر دیگر است
آبگوشت کرمانشاهی
آبگوشت کرمانشاهی یا آبگوشت گوجه سبز غذایی متفاوت در کرمانشاه است که همانند آبگوشت ساده طبخ می شود اما به دلیل اضافه کردن گوجه سبز، طعم ترشی دارد. مواد تشکیل دهنده این آبگوشت پیاز، سیب زمینی، گوجه سبز، گوشت، حبوبات شامل نخود و لوبیا سفید، پودر سیر، نعنا خشک، لیمو عمانی و ادویه و زعفران است.
شیرینی شکری
شیرینی شکری یا نان شکری، یکی از خوشمزهترین خوراکیهایی است که بومی استان کرمانشاه بوده و از طرفداران بسیار زیادی نیز برخوردار است. زنان این استان معمولا نان شکری را به عنوان عصرانهی اعضای خانوادهی خود تهیه کرده و لحظات شیرین و به یادماندنی را برای عزیزانشان فراهم میکنند. آنها با استفاده از شکر، روغن، نمک، وانیل، آرد و تخممرغ به طبخ و تهیهی این خوراکی بومی و سنتی میپردازند.
آبگوشت باغی
در گذشته بیشتر باغداران و کسانی که در باغها کار میکردند، آبگوشتی را با میوه های در دسترس میپختند که به آبگوشت باغی معروف شد. این غذا در کرمانشاه شهرت دارد و با گوشت گوسفند، پیاز، نخود و لوبیای سفید، میوههای مختلف، سیب زمینی، دارچین، رب و ادویه تهیه می شود .
خورش کنگر
خورش کنگر در کرمانشاه طرفداران زیادی دارد. کنگر گیاه بهاری و سرشار از ویتامین است که با استفاده از ساقه آن، خورشی ترش و خوشمزه درست میکنند. روی ساقه کنگر خارهای ریز و درشتی وجود دارد که قبل از مصرف آنها را پاک کرده و تفت میدهند. در مرحله بعدی کنگرها با گوشت، پیاز، ادویه و سبزیهای دیگر پخته میشوند و در نهایت مقداری ساقه ریواس به خورش اضافه میشود تا کمی طعم ترش و ملس بگیرد
خورش سیب و آلبالو
به دلیل باغهای میوه و همچنین فراوانی میوههای فصلی در کرمانشاه غذاهای متنوعی از میوهها وجود دارد و آشپزهای خوش ذوق منطقه آنها را به خوبی به کار میبرند. خورش سیب و آلبالو هم از همان دسته غذاهاست. این غذا ترکیبی از آلبالو، سیب، گوشت، پیاز و ادویههاست. برای تهیه این غذا جدا کردن هسته آلبالوها و انتخاب سیبهای سبز و سفت، اهمیت زیادی دارد
نان خرمایی
از دیرباز با نانخرمایی، شیرینی خوشمزه و مقوی بومی کشورمان، آشنا هستیم. این خوراکی لذیذ و دوستداشتنی یکی از شیرینیهای سنتی و محلی استان کرمانشاه محسوب میشود که به دلیل داشتن خرما، بسیار مقوی و مفید است. نوشیدن فنجانی از چای داغ همراه با نانخرماییهای لذیذ و خوشمزه، بسیار دلنشین و مطبوع خواهد بود. کمتر گردشگری است که پس از سفر به این استان تاریخی کشور، نانخرماییهای خاص و فوقالعادهی آن را امتحان نکند. بانوان خوشسلیقهی کرمانشاهی با استفاده از خرما، آرد گندم، ماست، بکینگ پودر، گلاب، کره، مغز گردو و زردهی تخممرغ این شیرینی سنتی را طبخ کرده و لحظات خوشی را در کنار اعضای خانوادهاشان رقم میزنند
خورش ونوشک
ونوشک که به اسم پسته کوهی و یا بنه هم شناخته میشود یک گیاه دارویی و بومی کرمانشاه است که با آن پلو و خورشهای خوشمزهای طبخ میکنند؛ اواخر اسفند تا پایان مرداد ماه فصل برداشت این گیاه دارویی و بومی کرمانشاه است که اغلب در مناطق کوهستانی به ویژه دامنه زاگرس میروید
والک پلو
والک نام سبزی مقوی و پرخاصیت بهاری ست که با گویش محلی آن را “کول” میخوانند. والکپلو بیشتر با زبان گوساله آبپز شده و با روغن کرمانشاهی اعلاء سرو میشود
جرگ و بز
جرگ و بز را از جگر و پوست نازک روده گوسفند تهیه میکنند. جگر چرخ شده را با ادویه مخلوط میکنند و داخل فویل و یا ظرفهای مخصوص، زیر خاکستر آتش میگذارند تا کاملا پخته شود. سپس این مواد را داخل پوست روده گوسفند قرار داده و روی آتش، کباب میکنند. آماده سازی این غذا به نوعی شبیه به طرز تهیه سوسیس سنتی ست که از این جهت به سوسیس کرمانشاهی شهرت دارد.
سیب پلو
برای تهیه سیب پلو از برنج و سیب زمینی به عنوان مواد اصلی و گوشت چرخ کرده، کشمش، پیاز، زعفران، خرما و کره به عنوان تکمیلکننده غذا استفاده میشود. ترکیب این مواد به سبک آشپزهای کرمانشاهی طعم بینظیری دارد مخصوصا زمانی که با روغن کرمانشاهی سرو شود.
دنده کباب کرمانشاه
دنده کباب کرمانشاه به قدری خوشآوازه و خوشطعم است که نمیشود فراموشش کرد؛ درست مثل کوفته تبریزی که انگار به اسم تبریز چسبیده است و فراموش نمیشود. برای تهیه این غذا، گوشت دنده گوسفند که با مهارت مزهدار شده، با تبحر خاصی به سیخ کشیده و کباب میشود. کبابپزهای حرفهای معتقدند که نوع گوشت گوسفند، طعم این کباب را میسازد و کسانی که دنده کباب سنتی را در کنار عشایر و دامداران کرمانشاه چشیدهاند، میدانند نوع گوشت چقدر در طعم این غذا تاثیر دارد. این روزها رستورانهای خوب در کرمانشاه زیاد هستند و یکی از مکانهای معروف برای خوردن دنده کباب، طاق بستان است.
شیرینی بژی
در رژیم غذایی مردم استان کرمانشاه، حضور تنوع جالب و بینظیری از شیرینیهای سنتی و بومی زبانزد غذادوستان و مردم گوشه و کنار کشور است. از جملهی این خوراکیهای بومی، شیرینی بژی نام دارد که بسیار خوشمزه و خوشعطر است و به عنوان نانی لذیذ هنگام صرف صبحانه، مناسب و دلپسند خواهد بود. مردم این استان با استفاده از شیر، روغن حیوانی، رازیانه، زیره، شکر، آرد (آرد مخصوص نان سنگک)، زعفران و روغن حیوانی (روغن کرمانشاهی)، این خوراکی لذیذ و خوشعطر را تهیه میکنند.
خورش خلال کرمانشاه
اگر به مراسمی در کرمانشاه دعوت شدهاید، آن را اصلا از دست ندهید؛ چرا که قسمت هیجانانگیز این مراسم، غذاهای آن است و خورش خلال بادام کرمانشاه در میان تمام خوشمزهها، بدون رقیب خودنمایی میکند. خورش خلال با آن ظاهر زیبایش از موادی شامل خلال بادام، گوشت گوسفندی قیمه شده، زرشک سیاه، هل، گلاب و زعفران فراوان تهیه میشود. همچنین معمولا از روغن کرمانشاهی برای خوشرنگتر و خوشمزهتر شدن این خورش استفاده میکنند که رنگ و لعابی هوس انگیز به غذا میدهد.
نظر کاربران :
والک پلو از اصیل ترین غذاهای تهرانه. شلمین و کلانه سنندجه. ترخینه برای لرستانه