رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۵ اسفند ۱۴۰۰

روستای دالین

لینک این مطلب کپی شد!

روستای دالین، روستایی از توابع بخش همایجان شهرستان سپیدان در استان فارس می باشد که دارای بزرگترین سایت باغشهری در استان فارس می‌باشد. یکی از خوش آب و هواترین مناطق استان فارس می‌باشد.این روستا در دهستان همایجان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۴۰۳ نفر بوده است .

قدمت روستای دالین

روستای دالین یکی از قدیمیترین روستاهای ایران می باشد که قدمت ان به زمان هخامنشیان هم می رسد این روستا قبل از اسلام وهمچنین بعد از ان به پنجگاه معروف بوده و ساکنین ان تا چند قرن بعد از اسلام یعنی تا حدود قرن ۶ و ۷ هجری زرتشتی بوده اند و بعد از اسلام اوردن نام قلعه شان را به قلعه علی تغییر دادند و ظاهرا بعد از اتش زدن روستا به دست افغانها در دوران هرج ومرج ایران یعنی بعد از نادر شاه و به روایت دیگری در دوره کریم خان زند مردم این روستا نام قلعه علی را به دالین تغییر دادند.

روستای دالین

دالین در لغت نامه دهخدا

دهی است ازدهستان همایجان بخش اردکان شهرستان شیراز واقع در ۲۴هزارگزی جنوب خاور اردکان . کنار شوسه شیراز به اردکان . جلگه است و سردسیر و مالاریائی و دارای ۷۳۰ تن سکنه . آب آن از رودخانه شش پیر است و محصول آنجا غلات و حبوبات و شغل اهالی زراعت است .

نام محلی کنار راه شیراز به اردکان میان سنگر و ده پاگا در ۷۲هزارگزی شیراز.

درخت سرو در کنار امامزاده شاه علمدار در روستای دالین

امام زاده سلطان نورالدین علی غازی علوی:

نسب شریف آن عارف بزرگوار با سیزده واسطه به محمد بن حنیفه و با چهارده واسطه به علی بن ابی طالب می رسد.

وجود سنگ قبری به نام پناه محمد تقی ابن مولانا شامحمد متوفی صفر ۱۰۹.ه.ق

قدمت بنای امامزاده:

مزار شریف بنای دوره سلجوقی و دیلمیان است و نقش کلیدی در منطقه داشته است.تعمیرات بقعه چندین بار در زمانهای مختلف (صفویه و قاجاریه ) صورت گرفته است از جمله در سال ۱۲۳۸و محرم الحرام سال ۱۳۰۹ هجری-قمری(در زمان ناصرالدین شاه توسط معتمدالدوله ثانی.) همچنین دارای نقوشی است که هم اکنون به همان سبک و سیاخ مانده است . آینه کاری و نقاشی های داخل بقعه توسط آقای عبادالله جاهد از سلسله ذهبیه از املاک داران فارس صورت گرفته است.(بعد از انقلاب)در سالهای اخیر علاوه برمحوطه سازی قسمتی از ساختمان سنگ نما و سنگ کاری شده و هنوز به تعمیرات اساسی نیاز دارد.

بنای تاریخی بقعه امام زاده سید نورالدین به شماره۹۵۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

قدمت درختان چنار:

همانطور که می دانید در آئین زرتشتی درخت سمبل عبادتگاه بوده است ، و وجود درختان کهنسال بر فراز بلندی ها و جویبار در نزدیکی بنایی یا زیارتگاهی ، نشانه آتشکده یا نیایشگاهی بوده است و وجود سه درخت چنار کهنسال روبروی امازاده سلطان سید نورالدین و درخت سرو در کنار امامزاده شاه علمدار در روستای دالین این گفته را ثابت می نماید.

درخت چنار سمت چپ امام زاده با قدمتی نزدیک به ۱۴۰۰ سال دلیل وجود قبرستان در آنجا بوده است دو درخت دیگر که قدمت آن نزدیک ۳۰۰-۲۵۰ سال حدس زده می شود به خاطر بنای امامزاده کاشته شده است .

روستای دالین

 

           
 

نظر کاربران :

  • مهدی‌ مرادی

    این عکس مربوط به کجائ دالینه مال چند سال پیشه این عکس اشتباه هیه

    ۱ اسفند, ۱۴۰۰ پاسخ دادن
    • اسلوب

      با سلام و تشکر از شما تصویر اصلاح شد و تصویر جدیدتر جایگزین شد .

      ۱۵ اسفند, ۱۴۰۰
  • مهراد بزرگی

    نام دالین از طرف میرزا محمد باقر خلیلی به رئیس محمد حسن خان داماد رئیس عوض الله خان همچنین فرزند رئیس نبی الله خان پیشنهاد میشود که مرحوم ملا ناصر اسدی مباشر و پیشکار ایشان بوده اند. که بعد از قتل رئیس محمد حسن خان توسط یاغی میرمذکور حسینی به دلیل نداشتن وارث منسب ریاست مرحوم ملا ناصر اسدی به مقام کدخدایی یا ریاست دالین منسوب میگردند و پس از ایشان فرزندشان به مقام کدخدایی منسوب میشوند.
    زندگینامه و سرگذشت بزرگمرد رئیس محمد حسن خان یا به عبارت دیگر رئیس ملا حسن خان بزرگ و خاندان ایشان و کردار نیکشان در کتب تاریخ فارس مکتوب شده و در کتابخانه ملی فارس موجود میباشد.

    ۱۲ مرداد, ۱۳۹۹ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *