رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۹ تیر ۱۴۰۲

برجهای گذرخانی فیروزکوه

اشتراک گذاری

برجهای گذرخانی فیروزکوه ، از سه برج با فاصله حدود یکصد متری از یکدیگر ساخته شده‌ اند. این برج‌ ها بخشی از محوطه باستانی کیابک فیروزکوه هستند که علاوه بر آنها، برج مزداران هم در نزدیکی روستایی به همین نام وجود دارد. جنس این برج ‌ها از سنگ و ساروج است. وجود لاشه سنگ‌ هایی که در سیمین دشت و کنار رودخانه حبله رود به وفور وجود داشته، کار تهیه مصالح اولیه این بناها را راحت کرده بودند. برج ‌های سنگی گذرخانی ثبت ملی شده‌ اند و در پرونده ثبتی میراث فرهنگی، قدمت آنها را به قرن پنجم یا نهایتا ششم هجری نسبت داده ‌اند. لازم به ذکر است اطلاعات موثقی در رابطه با فرد یا افرادی که در این بناهای آرامگاهی دفن شده‌ اند وجود ندارد.

برجهای گذرخانی

برج جنوبی

بر اساس مسیری که در متن ذکر شده ابتدا به برج جنوبی می‌ رسید که تنها پی و پایه آن باقی مانده است. با وجود مرمت، تنها نشانه ‌های کوچکی از یک برج قدیمی دارد. برج جنوبی در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۳۴۸ به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برجهای گذرخانی

برج شمالی

این برج که در تاریخ ۵ آذر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۴۰۹ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در میان یک باغ شخصی محصور شده و به نسبت دو برج دیگر، از نظر ظاهری کامل ‌تر است. اما متاسفانه داخل این برج به محلی برای انبار وسایل تبدیل شده است. دیوار و گچکاری‌ ها پر از یادگاری و آسیب ‌های فیزیکی است. در گشت و گذاری که زرین دشت و سیمین دشت خواهید داشت یا زمانی که می ‌خواهید به سمت غار رود افشان یا دریاچه آهنک بروید. این برج در نزدیکی مسیر شماست که ارزش دیدن نیز دارد.

برجهای گذرخانی

برج میانی

برج میانی که از کنار جاه به خوبی مشخص است. یک برج سنگی بر روی تپه‌ ای بلند است. برج میانی گذرخانی در بین برج های آرامگاهی فیروزکوه عظمت و شکوهی خاص دارد. بنای این برج بسیار شبیه برج ˈطغرلˈ ری دایره ای شکل است که در عمق تپه تعبیه شده و دارای دو طبقه است. طبقه زیرین آن که در دل تپه قرار دارد، دارای طاق بیز بوده و سقف آن، کف برج اصلی را تشکیل داده است. درب طبقه زیرین در سمت شمال تعبیه شده که هم اینک مسدود است. نمای داخلی برج شامل ده طاق نمای دو طبقه بسیار زیبا است که موزونی خاص به بنا بخشیده است.

در هیچ یک از برج های آرامگاهی فیروزکوه عظمت، شکوه و فنون معماری این برج به کار نرفته است. از این بابت یک استثناء است و بخصوص صفحه ای که برج بر روی آن احداث شده قابل تامل و مطالعه است. درون برج طاق‌ نماهای هنرمندانه ‌ای تعبیه شده که در گرادگرد آن به چشم می ‌خورد. برج سنگی میانی روستای گذرخانی نیز مربوط به سدهٔ ۵ و ۶ ه. ق. است. در تاریخ ۵ آذر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۴۰۸ به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در حال حاضر گنبد اصلی برج میانی تخریب شده و از دور شبیه به یک مناره یا میل قطور به نظر می‌ رسد. برج میانی گذرخانی تسلط خوبی بر روی بخشی از سیمین دشت دارد و از کنار آن، برج شمالی هم دیده می ‌شود.

برجهای گذرخانی

قلعه

در کنار این برجها قلعه گذرخانی که مربوط به دوره هخامنشی است از جاذبه های این منطقه است. این در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۳۳۹ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برجهای گذرخانی

نحوه دسترسی به برجهای گذرخانی

برای رسیدن به مجموعه برج‌ های گذرخانی باید از تهران وارد جاده فیروزکوه شده و نرسیده به این شهر، با رسیدن به سید آباد از جاده اصلی خارج شوید. یک تابلوی بزرگ در خروجی سید آباد وجود دارد که شما را به سمت سیمین دشت هدایت می‌ کند. روستای مشهد فیروزکوه، کلاک، حصاربن و محمود آباد  از روستاهای فیروزکوه در این مسیر قرار دارند. برای بازدید از غار رود افشان نیز از همین مسیر باید استفاده کنید. نرسیده به سیمین دشت، به سه راهی زرین دشت می ‌رسید. که باید مسیر را به سمت چپ خود و در جهت روستای خرم دشت ادامه دهید.

همانطور که از اسامی آبادی ‌های منطقه مشخص است. شما در میان دشت سرسبز و حاصلخیزی هستید. در عین حال زرین دشت و سیمین دشت یکی از زیباترین مناظر زمین شناسی ایران را پیش چشم شما به نمایش می‌ گذارد.

برجهای گذرخانی

برجهای گذرخانی

برجهای گذرخانی
منبع تصاویر: سایت بینابین

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *