این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۴۰۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. پل قارقلوق،در روستایی به همین نام در هفت کیلومتری جاده پلدشت به طرف سد ارس و بر روی رودخانه ارس،در مرز ایران و نخجوان،واقع شده است. این پل،که هم اکنون ویران شده،دارای دو پایه عظیم سنگی است که یکی از این پایه ها در محدودهء خاک ایران و دیگری در محدودهء نخجوان قرار دارند.پایه ها با سنگهای سفید تراشیده شده بسیار بزرگ با ملاط آهک ساخته شدهاند.این پایه ها که به صورت مستطیل شکل به طول ۱۱ متر و عرض ۶ متر میباشند،پایه ها در دو جهت جریان آب دارای آبشکن های مثلثی هستند که با سنگهای مکعبی و ملاط آهک ساخته شدهاند. تعداد این پایه ها احتمالا ۴ عدد بوده است که دو پایه دیگر به علت طغیانهای شدید رودخانه از بین رفته اند.فاصله پایهء محدودهء خاک ایران با پایه محدودهء نخجوان ۵۰ متر میباشد. تاریخ ساخت پل معلوم نیست،ولی احتمال دارد که در زمان صفویان بر روی پل قدیمی دیگری ساخته شده باشد.
از هموطنان عزیز ساکن ماکو تقاضا می شود در صورت داشتن تصاویری از پل قار قلوق آنرا در قسمت دیدگاه ( قسمت پایانی مطلب – انتهای صفحه ) و یا از طریق ایمیل (info@seeiran.ir) برای ما ارسال نمایند.
نظر کاربران :
سلام اسم این روستا قارقلوق هست نه قورقلوق . من زاده این روستا هستم. روستای قارقلوق علیا از توابع بخش مرکزی پلدشت.مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان ماکو، بخش پلدشت، روستای مدارس واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۴۰۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اين روستا در زبان مردمش به غرق لوط مشهو ر بوده و مي گويند يك طايفه اي در كنار رود ارس زندگي مي كردند كه جزو اصحاب الرس مي باشند . چون از بين رفته اندبه نام مشهور مي باشد. عبور روسها در سال ۱۳۲۰ از اين روستا و وجود پل تاريخي كه در بان محلی به معناي سنيق يعني شكسته معروف مي باشد. قدمت پل به دوره زمان شاه عباس دوم صفوی می رسد. منبع دانشنامهٔ تاریخ معماری ایرانشهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بازبینیشده در ۱۹/۵/۲۰۱۱.
با تشکر از شما نام روستا اصلاح شد .