شهر نقده در میان شهرهای مهاباد، پیران شهر، اشنویه و ارومیه واقع شده است و به عنوان کانون ارتباطی بین شهرهای فوق است. عبور رودخانه گدار، وجود اراضی حاصلخیز و موقعیت نظامی آن از علل ایجاد این شهر بود.
نقده سرگذشت پر حادثهای داشته وآثار متعددی را درخود به یادگار دارد. آثار باستانی فراوانی در روستا ووتپه حسنلو که در چند کیلومتری شمال شرقی آن قرار دارد، کشف شده است. قبرهایی یافت شده است که با سنگ ساخته شده و روی آنها تخته سنگ بزرگی قراردادهاند، به طور که مردگان این قبور درحالت چمباتمه به خاک سپرده شده اند.
در این منطقه اقوام مختلفی، مانند آشوریها، کردها، مانناها وترکان پیوسته به این ناحیه مهاجرت میکردند و ساکن می شدند، تا آنکه طایفه قره پاپاق(کلاه سیاه) که درزمان فتحعلی شاه از قفقاز به ایران مهاجرت کردند، در جلگه وسیع سلدوز مسکن گزیدند و به کشت گندم وبرنج و پرورش درختان میوه پرداختند و ماندگار شدند.
مراکزتاریخی وباستانی
تپه حسنلو
تپه باستانی حسنلو در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی نقده قرار گرفته و به مناسبت نام دهکده مجاورش حسنلو نامیده میشود.
رابرت دایسون که ازسال ۱۳۳۴ شمسی ریاست هیئت مشترک ایرانی وآمریکایی کاوشگر در ایران را برعهده داشت ، این تپه را دارای ۱۰ دوره متمایز سکونت دانسته وآنها را از قدیم به جدید یعنی از دوره دهم به یکم تقسیم بندی کرده است.
به نظر وی تاریخ تقریبی سکونت دوره اول ، به حدود شش هزار سال قبل از میلاد می رسد و در این میان دوره چهارم که مربوط به ۱۳۰۰ الی ۸۰۰ سال قبل از میلاد است از ارزش خاصی برخوردار است وبه دوران تمدن ماننایی مربوط می شود.
درجریان کاوش تپه حسنلو ، اشیای سنگی ، سفالی ، شیشه ای و فلزی گوناگون که دارای ارزش تاریخی وهنری بسیار می باشند کشف شد که در موزه های ایران باستان ، آذربایجان و آمریکا نگهداری می شود.
این اشیاء نمایانگر جلوه هایی از هنر وصنعت وبه طور کلی فرهنگ و تمدن ساکنان آذربایجان و سرزمین های مجاور آن در ادوار مختلف تاریخی وپیش از تاریخ هستند، از آن جمله هزاره اول پیش از میلاد وبه ویژه فرهنگ و تمدن مانانا می باشند.
کتیبه کلی کلیشن در اشنویه
در گردنه کلیکلیشن اشنویه استوانه ای قرار دارد که بربدنه آن به دو زبان اورارتوییو آشوری کلماتی کنده شده که در نوع خود بی نظیر واز آثار فوق العاده جالب توجه استان است. به استناد آثار تاریخی پس از شردوری اول ، پسرش ایش بوای نی درحدود سال ۸۲۸ قبل از میلاد پادشاه اورارتوشد. این پادشاه زبان اورارتو را در کتیبه های خود به کاربرد و چون کشور خودرا ازشرق تا رواندوز توسعه داد، در همان سنگ نبشته شرح فتوحات خودرا مندرج ساخت.
صنایع و معادن
صنایع شهرستان نقده به صنایع کوچک کارگاهی و صنایع دستی محدود می شود. صنایع دستی در این منطقه دارای اهمیت زیادی است. انواع قالی و قالیچه، جاجیم بافی، گلیم بافی، کاموا بافی، گل دوزی، ترمه بافی، بافتن برک (به طرز محلی)، بافتن شال کمر پشمی و باشلوق از مهم ترین صنایع دستی این منطقه به شمار می روند.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
کشاورزی و دام داری اساس اقتصاد این منطقه بر کشاورزی و دام داری استوار است. نقده منطقه ای است که ۸۰ درصد جمعیت آن به کار کشاورزی و دام پروری اشتغال دارند و عمده ترین محصولات آن، نخود، گندم، جو، چغندر قند، توتون، شلتوک، صیفی، میوه و انواع سبزی است.
مشخصات جغرافیایی
نقده یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب این استان واقع شده است. مرکز این شهرستان در ۴۵ درجه و ۲۲ دقیقه درازای خاوری و ۳۶ درجه و ۵۷ دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع ۱۳۵۰ متری از سطح دریا واقع شده است. مسیرهای دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
– مسیر اصلی نقده – ارومیه به درازای ۱۱۵ کیلومتر.
-مسیر فرعی نقده – جلدیان به درازای ۲۶ کیلومتر.
-مسیر نقده – پیرانشهر به درازای ۴۵ کیلومتر.
-مسیر فرعی نقده – محمدیار به درازای ۱۵کیلومتر.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.
شهر خیلی کوچکیه ولی در عوض در بافت قالی و قالیچه و کاموا بافی و ترمه بافی حرف اولو میزنه
نقده یه شهر کوچیکه قبلش هم یه دریاچه سد حسنلو داره که میرن برای ماهیگیری.البته ما با قلاب ۲ ساعت اونجا قلاب انداختیم ولی نتونستیم حتی یه ماهی کوچیک بگیریم