منطقه شكارممنوع شيركوه تفت با وسعت ۵۰ هزار هكتار است و بالغ بر ۶۰۰ گونه گياهی يکی از مناطق حفاظت شده ای است که در اصل دو سوم گونه های گياهی استان يزد را دارا است. وسعت منطقه شكارممنوع شيركوه تفت كه از اين تعداد ۴۸ نوع گياه اندميک جزو فهرست ليست سرخ(گياهان بين المللی منقرض) قرار گرفته است. ۶ راسته پستانداران از ۹ راسته پستانداران ايران در اين منطقه زیست میکنند. طبق سرشماری امسال ۲۰۰راس كل و بز،۱۵۰ راس قوچ و ميش،۶ قلاده پلنگ،۷قلاده كاراكل و ساير پستانداران در منطقه سرشماری شده اند. ۸۰ درصد گونه گياهی استان در منطقه شيركوه قرار دارد كه وسعت آن به ۵۰ هزار هكتار میرسد و دارای ۶۰۰ گونه متفاوت است.
از مجموع ۶۸۰ گونه گیاهی منطقه، ۱۰۰ نمونه در فهرست قرمز و در حال انقراض قرار گرفتهاند که براساس طرحهای تحقیقاتی و مطالعات پهنهبندی پوشش گیاهی، حتی برخی از این گیاهان در حال نابودی، تنها مختص رشد و نمو در این منطقه هستند.
در برخی نقاط از مناطق شیرکوه شاهد تخریب زیستگاه هستیم که بر اثر چرای بیرویه دام و خشکسالی اتفاق افتاده است. ۲۰ هزار هکتار از منطقه شیرکوه تحت تاثیر مستقیم بحران خشکسالی قرار گرفته است و در صورتی که کمبود منابع گیاهی و آبی، شرایط را سخت کند، جانوران این منطقه قطعاً به سمت روستاهای اطراف رانده میشوند و توسط اهالی مورد شکار قرار میگیرند و حیات آنها به خطر میافتد.
در منطقه شیرکوه شاهد یک زیستگاه منحصر به فرد آهو هستیم که به دلیل کمآبی، این زیستگاه تهدید میشود چرا که این مشکل، آهوان را به سمت آبادیهای اطراف سوق میدهد و خطر شکار، آنها را تهدید میکند.
منطقه شیرکوه از پتانسیلهای بالایی برخوردار است و تنها منطقهای است که توانسته خود را در برابر خطرات خشکسالی حفظ کند و دارای شرایط حداقل زیستی برای حیات جانداران است.
به منظور حفاظت از عرصه های طبيعی و گونه های جانوری و گياهی شهرستان در سال ۱۳۵۲محيط بانی شيركوه در منطقه دهبالا احداث شد و ۱۴ مامور تا سال ۱۳۵۷ در آنها انجام وظيفه می كردند كه پس از پيروزی انقلاب اسلامی اين پاسگاهها جمع آوری شده ودر سال ۱۳۷۹ به عنوان منطقه شكار ممنوع شيركوه مجددا تحت حفاظت قرار گرفته و تا الآن فعال مي باشد.
این کوهها از جنوبغربی شهر یزد شروع و تا جنوبشرقی آن ادامه دارند. در مغرب یزد پهنای آن ۱۰ کیلومتر و طول آن حدود ۷۵ کیلومتر میباشد. این کوهستان که غالباً در زمستان از برف و یخ پوشیده است، آب بخش اعظمی از استان یزد را تامین میکند .گرچه از نظر تقسیم بندی، از شیرکوه به عنوان یکی از کوههای منفرد ایران یاد شده لیکن در حقیقت بخشی از رشتهکوه زاگرس است که دارای قلههای بلندی بوده و ارتفاع بلندترین نقطه آن از سطح دریا در حدود ۴۰۷۵ متر است. به نظر میرسد وجه تسمیه این کوه به دلیل شباهت آن به یک شیر خفته بر دستانش از فاصله دور باشد.
منابع:
بزنیم بیرون
خبرگزاری ایسنا
باشگاه خبرنگاران
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.