رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۷ فروردین ۱۴۰۳

مسجد نصیرالملک شیراز ، مسجد رنگ ها

اشتراک گذاری

مسجد نصیرالملک شیراز از مساجد معروف و زیبای شیراز است که در محله گودعربان و خیابان لطفعلی خان زند و در نزدیکی مسجد شاه چراغ قرار دارد. مسجد نصیرالملک که از جمله بناهای دیدنی دوران قاجار در شهر شیراز و استان فارس است در سال ۱۲۹۳ قمری توسط حسنعلی نصیرالملک ساخته شد. مدت ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ شمسی به طول انجامیده است.

 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

تاریخچه مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک به دستور میرزا حسن علی ملقب به نصیرالملک ساخته شد که یکی از بزرگان سلسله قاجار بود. معماری مسجد کار محمد حسن معمار بوده است. مدت ساخت بنا حدود ۱۲ سال، از سال ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ هجری قمری به طول انجامید. زیربنای مسجد برابر با ۲۲۱۲ متر مربع و مساحت آن برابر با ۲۹۸۰ متر مربع است. مرمت، حفظ و نگهداری این بنای باشکوه و ارزشمند با رعایت استانداردهای بین‌المللی مرمت آثار تاریخی، از سال‏‌ها پیش توسط موقوفه نصیرالملک به تولیت آقای محمود قوام و مدیریت آقای مهندس کوروش جاویدی پارسی جانی آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

مسجد نصیر الملک شیراز

معماری مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد نصیرالملک شیراز دارای حیاط وسیع است که حوض بزرگ در وسط آن می‌باشد. در سمت شمال حیاط طاق مروارید، در سمت شرق شبستان با هفت ستون سنگی، در سمت جنوب دو گلدسته زیبا و در سمت غرب شبستان اصلی قرار دارد که دارای دریچه‌های با شیشه های رنگی است.

مسجد نصیر الملک از نظر کاشیکاری و مقرنس کاری از زیباترین مساجد ایران است. مسجد دارای صحن وسیعی می باشد که در سمت شمال آن قرار دارد. در ورودی دارای طاق نمایی بزرگ است٬ که سقف آن با کاشی‌های رنگارنگ مزین گشته است. مسجد دارای دو شبستان شرقی و غربی است. شبستان غربی که پوشش آجری دارد و بیشتر روی آن کار شده و زیباتر است٬ طاق این شبستان روی ستون‌ها سنگی و با طرح مارپیچ روی آن در دو ردیف شش‏تایی و به تعداد ۱۲ عدد به نیت ۱۲ امام قرار گرفته است.

 

مسجد نصیر الملک شیراز

برای آشنایی بیشتر با شیراز پیشنهاد می کنیم به صفحه جاهای دیدنی شیراز مراجعه بفرمایید.

تزیینات مسجد نصیرالملک

این شبستان دارای ۷ درگاه است که آن را با ۷ در چوبی با شیشه‌های رنگارنگ به صحن مسجد مرتبط می‌کند. سنگتراشی و تزیین این شبستان الهام گرفته شده از مسجد وکیل شیراز است. طاق و دیوارهای این شبستان با کاشی کاری‌های زیبا تزیین شده است. کف آن با کاشی‌های فیروزه‌ای و سقف آن با نقش گل و بوته و آیات قرآنی مزین گشته است. این شبستان در واقع شبستان تابستانه محسوب می‌شود.

مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی است. ایوان شمالی دارای ۳ نیم طاق در ۳ طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد. این ایوان دارای ۴ غرفه است و سقف میانی آن با مقرنس کاری و کاسه سازی پنج کاسه مزین شده است.ایوان جنوبی نیز دارای ۲ گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد. جهت شمال مسجد طاق نمایی به نام طاق مروارید وجود دارد که تمام سقف داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شده است و روی آن آیات قرآنی نوشته شده است. در دو طرف این طاق‌نما ۲ طاق کوچکتر نیز وجود دارد.

در سمت جنوب نیز طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشی‏کاری شده و سقف آن نیز مانند طاق شمالی مقرنس‏کاری شده است. روی آن نیز دو گلدسته وجود دارد که در ورودی این دو گلدسته دو طاق نمای کوچکتر در دو طرف طاق اصلی وجود دارد. مسجد نصیرالملک در سال ۱۳۵۸ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۳۹۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

مسجد نصیر الملک شیراز

ساعات بازدید از مسجد نصیرالملک شیراز

ساعات بازدید مسجد نصیر الملک در دو نیمه سال متفاوت است. در نیمه اول سال می‌توانید بین ساعات ۸ تا ۱۷ از مسجد بازدید کنید و در نیمه دوم سال از ساعت ۷ تا ۱۶:۳۰. این مجموعه در روزهای اربعین، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل است. مسجد نصیر الملک امروزه بیشتر به‌عنوان مسجد-موزه فعالیت دارد.

مسجد نصیر الملک شیراز

نحوه دسترسی

آدرس :شهر شیراز، خیابان لطفعلی خان زند محـله گودعربان، انتهای کوچه نصیرالملک

برای دسترسی به این مکان می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به مسجد، ایستگاه ولیعصر است که با آن حدود ۱.۵ کیلومتر فاصله دارد. می‌توانید این مسافت را با تاکسی یا به‌صورت پیاده طی کنید. اگر قصد استفاده از اتوبوس را دارید، اتوبوس‌های خط پایانه ولیعصر-پایانه نمازی را سوار و در ایستگاه چهارراه مشیر پیاده شوید. همچنین اگر با خودروی شخصی قصد بازدید از مسجد را دارید، پارکینگ‌‌های استقلال، فرهنگ و طالقانی در خیابان پیروزی و فاصله پنج دقیقه‌ای از مقصد قرار گرفته‌اند که می‌توانید برای پارک خودرو از آن‌ها استفاده کنید.

 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

عکاس تصاویر : آقای امید جعفر نژاد

nasir1 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

nasir2 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

nasir3 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

nasir8 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

nasir4 مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد رنگ ها

مسجد نصیر الملک کجاست ؟

مسجد در شهر شیراز، خیابان لطفعلی خان زند محـله گودعربان، انتهای کوچه نصیرالملک واقع شده است.

بهترین زمان بازدید از مسجد نصیرالملک چه ساعتی است ؟

بهترین ساعت روزهای آفتابی ساعت ۸ تا ۱۰ صبح می باشد.

مسجد در چه روزهایی تعطیل است؟

این مجموعه در روزهای اربعین، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل است.

           
 

نظر کاربران :

  • امید جعفرنژاد

    باسلام و احترام لطفا جهت رعایت حقوق عکاسان لطفا نام و سایت منبع عکسها را ذکر کنید.
    باتشکر

    ۱۴ مهر, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
    • اسلوب

      با سلام و تشکر از یادآوری شما منبع ذکر شد .

      ۱۶ مهر, ۱۳۹۸
  • فرنوش كمال خان

    مسجد نصيرالملك از مكان هاى تاريخى زيبا مى باشد كه ديدنش را نبايد از دست داد. معمارى آن را حاج محمد حسن ملقب به كمال خان انجام داده است، فاميل هاى كمال خانى ،دعاگو ،اميدبخش از نوادگان و نتيجه هاى ايشان در شيراز مى باشند.

    ۱۸ خرداد, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
  • مهرنوش زاده رفيع

    يكي از زيباترين نمونه هاي مسجد كه با هنر ايراني ساخته شده. ارسي هاي رنگي آن حالت روحاني زيبايي به فضاي مسجد مي دهد.

    ۱۰ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • الهام حاجی زاده

    حتی دیدن عکس هاش آدم رو به هیجان میاره چه برسه به دیدن از نزدیک.واقعا که معرکست

    ۹ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • محمد

    طراحی فوق العاده هنرمندانه و زیبا. در بازدید از شیراز، دیدن این مسجد باید جزء اولویت ها باشه.

    ۸ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • کامران فاضلي

    این مسجد به دستور میرزا حسن علی ملقب به نصیرالملک که یکی از بزرگان سلسله قاجار بوده ساخته شده و معماریش هم کار محمد حسن معمار بوده که مدت ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ خورشیدی طول کشیده.واقعا” زیبا و چشم نوازه.

    ۲ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    واقعا درايران جهان نظير نداره به خصوص شيشه هاي رنگي هنر پيچيده معماري و كاشي كار هاي ريز و چشم نواز

    ۲۸ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • مهدی نظری

    یکی از بی نظیر ترین مساجد دنیاست که خارجی ها پینک ماسک میگن و به نظرم مسجد هزار رنگ بهتره بگیم که واقعا ارامبخش هست، در دوره قاجار ساخته شده و داخلش از کاشی های صورتی استفاده شده که واسه ساختش ۱۲ کیلو طلا رو اکسید کردن که به دستور نصیرالملک یکی از تجار شیراز ساخته شد.

    ۲۳ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • رها مسعودی

    مسجد نصیرالملک خیلی جای قشنگی هست که بسیار کارشناسی شده برای ساختش.شبستان تابستانه داشت که اصلا افتاب تابیشده نمیشد و خنک بود و شبستان زمستانه آفتاب داشت که برا یگرم شدن نمازگذارا استفاده میشده.(البته در قدیم).و مهترین جاذبه این مکان هنر رنگ کاری شیشه های درب و پنجره هست که هنر خاص ایرانی رو به رخ میکشه

    ۲۵ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • سفریتو

    واقعا باید رفت و دید مسجد نصیرالملک یکی از مساجد قدیمی هستش که از دیدنش لذت میبرید

    ۲۵ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • داود مسعودی

    مسجد نصیرالملک یکی از مساجد قدیمی شیراز است این مسجد به دلیل نورهای رنگارنگی که از پشت شیشه‌های رنگی آن درطول روز شکل می‌گیرد و زیبایی خاصی در فضای مسجد خلق می‌شود معروف است. مسجد نصیرالملک به لحاظ جغرافیایی در محله گود عربان که در قدیم به محله اسحق بیگ معروف بوده، واقع در جنوب خیابان لطفعلی خان زند و در نزدیکی شاه چراغ و در کوچه نصیر الملک قرار دارد.

    ۲۱ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *