مسجد مناره ارومیه که به دلیل قرارگیری یک مناره در ضلع شمال شرقی آن به این نام مشهور شده است، در بخش شمالی خیابان امام در محله شیشهگر خانه در کوچه امیرنظمی واقع شده است. بر اساس کتیبه موجود در پیشانی محراب مسجد، این بنا در دوره قاجار توسط یکی از بزرگان شهر ارومیه به نام حاجی علییار خان ساخته شده و در سال ۱۳۲۸ هجری قمری توسط یدالله خان امیرنظمی افشار (حاجی نظمالملک) تجدید بنا گردید. در این بازسازی سقاخانهای در سمت چپ ورودی اصلی مسجد در قسمت شرقی بنا توسط خادم وقت مسجد به نام کربلایی حاج محمد ساخته شد.
مسجد مناره مسجدی نسبتاً کوچک و فاقد صحن میباشد که با توجه به الگوی مساجد در شمال غرب ایران، از نوع مساجد شبستانی با پوشش تیر چوبی است. این مسجد فاقد گنبد و پوشش سقف آن شیروانی است. از دیگر بخشهای این مسجد، یک زیرزمین، یک نیم طبقه به عنوان بخش خانمها، کفشکَن و آبدارخانه میباشند.
با توجه به اتصال دیوار جنوبی مسجد مناره به صحن مدرسه، معلوم میشود که این مسجد بعد از مدرسه هدایت ساخته شده است.
یکی دیگر از دلیلهای معروف بودن این مسجد، فاقد بودن دیگر مساجد شهرستان ارومیه از وجود مناره هستند.
بنای اولیه این مسجد کهن بهدست حاج علیارخان احداث و در سال ۱۳۲۸ هجری قمری نیز به دست یداللهخان تجدید بنا و مرمت شده است.
مسجد مناره با معماری بومی و سنتی، دارای یک مناره با الگوی مساجد شمال غربی ایران از نوع مساجد شبستانی و با پوشش تیر چوبی طراحی و دارای زیربنای حدوداً ۴۵۰ مترمربع فاقد صحن است.
این مسجد مانند دیگر مساجد تاریخی و قدیمی دارای نیم طبقه به عنوان قسمت بانوان و تزئینات کاشیکاری از نوع ۷ رنگ به سبک قاجاریه است، پوشش سقف زیرزمین مسجد تا سال ۱۳۳۵ از چوب بوده و پس از آن به تیرآهن تبدیل شده است.
از مهمترین بخشهای این مسجد که توجه اغلب مردم و گردشگران را به دلیل نام آن به خود جلب میکند، مناره مسجد است که دارای هسته مرکزی از جنس درختی بلند با ارتفاع ۵۰/۲۲ متر بر محور تنه درخت است.
با توجه ویژه به مسجد مناره ارومیه میتوان آن را بیش از پیش معرفی و در سطح کشوری شناساند، چرا که یکی از زیباترین مساجد ایران محسوب می شود.
آدرس :خیابان امام-خیابان عطایی-کوچه شیشه گر خانه
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.