قهوه یزدی یکی از قهوه های خوشمزه به سبک ایرانی است . قهوه یزدی به جهت بومی سازی یک نوشیدنی غیر ایرانی و قدیمی شاهدی بر تعاملات فرهنگی مردمان یزد است که هر عنصر جدید را با ذائقه و میل خود سازگار ساخته و نوع جدیدی از این نوشیدنی را ساخته اند. این نوشیدنی در طی چند قرنی که وارد ایران و یزد شده با تغییراتی که مردمان یزد در مراحل ساخت آن داده اند، جایگاه خود را در فرهنگ، آداب و رسوم یزدی باز کرده و تبدیل به عنصری جدانشدنی وشاخص در مراسم های مذهبی این شهر شده است.
قهوه یزدی یا به عبارتی قهوه عزاداری همانطور که از اسمش معلوم است بیشتر در مراسم عزاداری استفاده میشود. این نوع قهوه قدمت بسیار زیادی دارد تا حدی که برخی آن را از چای هم قدیمیتر میدانند. در این مقاله برای شما عزیزان و علاقمندان به قهوه نحوه تهیه این قهوه خوشمزه را توضیح میدهیم.قهوه یزدی نوعی قهوه سنتی و بومی در شهر یزد است که به جهت استفاده از هل، گلاب و نبات در تولید آن و همچنین مدت زمان پخت طولانی دارای طعم بسیار خوشمزه و دلچسبی است و با توجه به اسناد و مدارک شفاهی که از زمان تولید قهوه یزدی موجود، قدمت تولید این نوع از قهوه به دوره قاجار میرسد.
قهوه یزدی به دلیل نوع پخت طولانی و مواد اولیه مصرفی با طبع یزدی بسیار سازگار است و استفاده آن در مراسم سوم درگذشتگان در طول سالیان دراز به شکل یک سنت حسنه در آمده و بخشی از فرهنگ مردم یزد محسوب می شود. قهوه یزدی به تازگی در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شده است.
اول پودر قهوه رو که تهیه کردیم اگه تفت داده بود که هیچ اگر نه پودر قهوه را کمی تفت میدهیم.سپس به ازاء یک پیمانه قهوه سه پیمانه شکر و مقداری آب اضافه میکنیم.البته آنهایی که تجربه تهیه قهوه رو دارند قهوه و آب و شکر را با هم ترکیب میکنند و در کتریهای بزرگ یا دیگهای مسی کوچک به آن حرارت میدهند تا قهوه شروع به جوش آمدن کند.وقتی قهوه شروع به جوشیدن کرد، تقریبا چهل دقیقه تا یک ساعت باید آرام آرام به قول یزدیها قُل بزند یا بجوشد.بعد به آن کمی هل و گلاب و دارچین و نبات اضافه میکنیم.البته بعضیها دارچین را دیگه اضافه نمیکنند.
قهوه طبعش سرد و خشک است و هل و گلاب و دارچین و نبات با طبع گرم، هم قهوه را خوش طعم میکند و هم طبعش رو گرم میکند.در نهایت بعد از یک ساعت قل زدن آرام، قهوه را برای ۶ تا گاها ۸ ساعت میگذارند تا دم بکشه؛ و در نهایت قهوه یزدی آماده است جهت میل کردن.
البته تهیه و پخت قهوه تقریبا سلیقهای است بعضی آن رو غلیظتر درست میکنند بعضی با شکر بیشتر بعضی کمتر و بعضی دارچین اضافه میکنند و بعضی نه.آنچه قهوه یزدی را نسبت به سایر قهوهها متمایز کرده اولا قدمت، طرز تهیه و نحوه استفاده و پذیرایی آن است.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.