شهر قُروه مرکز شهرستان قروه و در استان کردستان قرار دارد. این شهر در دشت وسیعی در ۹۳ کیلومتری شرق سنندج و شمال غربی همدان قرار دارد و از آغاز در طول جاده سنندج به طرف همدان توسعه یافته است.
پیشینه
مرکز حکومت این شهر در گذشته روستای قصلان بود که توسط «امانالله خان» بزرگ والی معروف کردستان احداث شده است. از نامهای قدیمی آن اسفندآباد بوده است.
مردم شهرستان قُروه به زبان ترکی و کردی تکلم میکنند. اما مردم شهر قروه اصالتاً ترک زبان بودهاند . در حال حاظر بخش اعظم شهر به زبان کردی و قسمتی از آن به زبان ترکی صحبت میکنند . ارتباط با شهر همدان از یک سو و تأسیس تشکیلات اداری تابع استان کردستان از سویی دیگر موجب گردیده که فرهنگ محلی از آمیختگی فرهنگ ترکی و کردی به وجود آمده و در این به هم پیوستگی، هسته جمعیتی و نگهداری ثابت و مداوم آن در منطقه بی نهایت موثر بوده است سبک خانهها و آداب و رسوم اجتماعی و تار و پود اصلی شهر قدیمی قُروه که عناصر اجتماعی و ساختمانی را به صورت ویژهای دریکدیگر ادغام کرده است، نشان از گذشتهای اصیل و استوار دارد. قُروه یک منطقه کشاورزی مستعد است که درآمد مردم آن از این محل و تاحدودی دامداری تأمین میشود و این خود وجبات تمرکز جمعیت در روستاهای قُروه است. از مهمترین محصولات کشاورزی دشت فروه میتوان به گندم، جو، سیب زمینی، چغندر، انگور، یونجه، انواع صیفی جات اشاره نمود.
این شهر دارای معادن سنگ و طلا است. یک شرکت استرالیائی بنام ریوتینتودر مهر ۱۳۸۴ از کشف یک معدن بزرگ طلا در غرب قُروه و در منطقه داشکسن(ساری گونی) خبر داد، و اعلام کرد میتواند با مشارکت در این پروژه، تولید طلا را در ایران تا پنج برابر افزایش دهد، و در ۱۲ تا ۱۸ سال آینده نیز، بطور متوسط ۴ میلیون تن سنگ معدن طلا در سال استخراج کرد.این شرکت استرالیائی ۷۰ درصد از شرکت زرکوه را در اختیار دارد. زرکوه این معدن جدید را کشف کرده است. تنها ۳۰ درصد از سهام باقیمانده متعلق به ایران است!
قُروه دارای معادن مهم سنگ است که تأمین کننده سنگهای ساختمانی منطقه و کشور است. مهمترین سنگ های تزیینی معدنی قُروه چینی سفید، کریستال، و گرانیت میباشند. شهر قُروه همچنین دارای سه شهرک صنعتی آونگان، دلبران و سه راهی میهم است.
معروفترین کوههای قُروه کوه قره یارکه ,کولاوه، قلوز، ,بدر, حاج آقا، پنجعلی و پریشان است که اغلب اوقات سال پوشده از برف است و رودخانههای معروف این شهرستان تلخهرود، ازون، قُرهچایی, و طهماسبقلی هستند که آب آنها وارد رود بزرگ قزلاوزن میشود. مهمترین رودخانه این شهر، رودشور نام دارد.
نقاط دیدنی
از اماکن تاریخی آن میتوان از امامزاده سیدجلال الدین (بابا گورگور)، پل فرهادآباد، آرامگاه شیدای نازار، حمام قصلان و آثار صخرهای فرهادتراش نام برد. تصویر زیر دریاچه سراب را به همراه کوه پوشیده از برف بدر نشان میدهد.
مراکز دیدنی قُروه عبارتاند از:
چشمه وینسار, سرانجیک, و باباگرگر.
اماکن تفریحی قُروه شامل:
سراب، خالصه, پارک رضوان، سنگ سیاه، مانگاودول و سیفه
نظر کاربران :
شهرستان قروه در دوران گذشته در کنار چشمه سراب شکل گرفته و زبان ترکی آذربایجانی بودن مردم آن دلیلی بر این مدعاست هر چند که بعد از مهاجرت کرد ها و فارسی زبان ها ترکیبی از گویش های گوناگون در شهر ساکن شدند (قوروا) گروس آذربایجان
اینجا اشتباها نوشته شده که مردم قروه اصالتا ترک بوده اند در صورتی که درست نیست حتی روستای قصلان که قبلا مرکز این شهر شناخته میشده هم کرد زبان است.