دو هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی حفاظتی و ثبتی در مازندران وجود دارد که براساس اعلام اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان تاکنون ۶۷۰ اثر در فهرست آثار ملی ثبت شدند .
پرونده آثار بدون ثبت در فهرست آثار ملی را می توان از آن به عنوان پرونده پیچیده شده نام برد چرا که میراث فرهنگی موظف به تخصیص اعتباری برای ترمیم این فضاها نیست و اعتباری برای این منظور در نظر گرفته نمی شود و سرنوشت ۷۰ درصد آثار تاریخی مازندران در این مقوله می گنجد .
***تصمیم دولت برای واگذاری بناهای تاریخی و جبران کمبودها
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : از دو هزار و ۵۰۰ آثار تاریخی استان ، ۳۰ درصد در فهرست آثار ملی ثبت هستند .
مهدی ایزدی که ملاک سازمان میراث فرهنگی کشور برای تخصیص اعتبار به آثار تاریخی برای ترمیم و مرمت را ثبت این آثار در فهرست ملی عنوان کرد و ادامه داد : اعتبارات اضطراری این اداره کل و رای زنی با برخی دستگاه ها همچون فرمانداری راهکاری برای خروج از نبود اعتبار دولتی برای ترمیم آثار تاریخی غیر ثبتی در فهرست آثار ملی است .
وی با اشاره به طولانی بودن مراحل ثبت آثار تاریخی در فهرست آثار ملی به دلیل جمع آوری مدارک ومستندات در سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: سال گذشته از ۲۵ پرونده اثر تاریخی که برای ثبت در فهرست آثار ملی ارسال شد ۱۸ اثر در این فهرست ثبت شد .
معاون میراث فرهنگی مازندران کمبود و یا گاها نبود اعتبار دولتی را مانعی برای ترمیم و مرمت بناهای تاریخی ثبت شده استان دانست و ادامه داد : تصمیم دولت کنونی برای واگذاری بناهای تاریخی تاثیر گذار برای جبران این مسائل و مشکلات است .
وی از واگذاری ۱۸ بنای تاریخی استان به بخش خصوصی خبرداد و گفت :این بناها با تغییر کاربری به مجموعه های خدماتی ، رفاهی و اقامتی تبدیل می شوند .
خانه های تاریخی ، حمام ، کاروانسرا، قلعه و کاخ مجموعه بناها و آثار تاریخی مازندران هستند که پس از تائید کارشناسان میراث فرهنگی مبنی بر داشتن توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری ، در فهرست واگذاری به بخش خصوصی قرار گرفتند .
وی این بناها را شامل شش خانه قدیمی واقع در مناطق شهری و روستایی آمل ، بابل و ساری ، کاروانسرای سنگی ، قلعه ملک بهمن واقع در جاده هراز معرفی کرد و افزود :متقاضیان سرمایه گذاری در این آثار می توانند در پایگاه اطلاع رسانی صندوق احیاء و بهره برداری بناها و اماکن تاریخی کشور برای این منظور ثبت نام کنند .
وی برگزاری مناقصه و مزایده و عقد قرارداد بهره برداری مدت دار را از دیگر مراحل واگذاری این بناهای تاریخی به سرمایه گذاران برشمرد و افزود : پرداخت تسهیلات با کارمزد پایین از اقدامات حمایتی دولت برای فعالان در این زمینه است .
*** علاقمندان به آثار تاریخی از واگذاری این بناها نگران نباشند
معاون میراث فرهنگی مازندران خاطرنشان کرد : دغدغه برخی دوستداران و علاقه مندان آثار تاریخی در باره احتمال تخریب این آثار با واگذاری به بخش خصوصی با نظارت های مداوم و کارشناسی رفع می شود .
وی با تاکید بر اینکه این واگذاری ها به معنای تخریب بناهای تاریخی نیست ، ادامه داد : اداره کل میراث فرهنگی از راهکارهای نظارتی در این خصوص استفاده می کند .
ایزدی انجام هرگونه اقدام برای مرمت این آثار تاریخی را درچهارچوب نظر کارشناسان میراث فرهنگی اعلام کرد و ادامه داد: براساس طرح مورد تایید ، فعالیت و کارها در این آثار صورت می گیرد .
معاون میراث فرهنگی مازندران گفت : پس از آغاز فعالیت سرمایه گذاران نیز نظارت های ماهانه بر نحوه نگهداری و صیانت از این آثار تاریخی ادامه خواهدداشت .
***کاستن بار مالی و اشتغالزایی دستاورد واگذاری بناهای تاریخی مازندران
مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران کاستن بار مالی و هزینه ای دولت را اصلی ترین دستاورد در واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی برشمرد .
دلاور بزرگ نیا ادامه داد : نگهداری فضا ، محوطه و ترمیم بناهای تاریخی هرساله به اعتبارات دولتی نیاز دارد که کمبود های اعتباری بر این مساله اثرگذاشته است .
وی به طور مثال به هزینه های سالانه کاخ چای خوران چالوس اشاره کرد و افزود: سالانه برای فضاسازی محوطه و باغ این کاخ حدود ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار نیاز است .
مدیر کل میراث فرهنگی مازندران هزینه تکمیل مرمت این بنا را سه میلیارد ریال اعلام کرد و ادامه داد : در حالیکه با ورود و واگذاری این بنا به بخش خصوصی این هزینه براساس مفاد تفاهم نامه بر عهده این بخش است .
وی با اشاره به اجاره ماهانه ۶۷ میلیون ریالی کاخ چای خوران چالوس به بخش خصوصی با مدت معین چند ساله خاطرنشان کرد که هزینه تکمیل ومرمت این بنا نیز توسط این بخش پرداخت می شود .
بزرگ نیا به اشتغالزایی ۲۰ نفره در کاخ چای خوران چالوس به عنوان بخش دیگری از دستاورد واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی عنوان کرد و افزود : با توجه به حساسیت بناهای تاریخی به عنوان بخشی از فرهنگ و تمدن جوامع ،تمامی مراحل واگذاری بناهای تاریخی از تهیه طرح و تا بهره برداری از آن زیر نظر کارشناسان این نهاد انجام می شود .
سال گذشته گام نخست واگذاری بناهای تاریخی مازندران به بخش خصوصی با سه بنای خانه منوچهری آمل ،کاخ چای خوران چالوس و خانه رمدانی ساری در دستور کار قرار گرفت که تاکنون واگذاری کاخ چای خوران محقق شده است.
۲۰ تیر ۱۳۹۵
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.