جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

روستای سرمشک

تاریخ بروزرسانی :
۸ شهریور ۱۳۹۵

اگر از بخش رابر از توابع شهرستان بافت استان کرمان به سمت جیرفت حرکت کنی، بعد از طی ۲۰ کیلومتر به جاده ای خاکی می رسی . ۱۲ کیلومتر که این جاده خاکی پرپیچ و خم را طی کنی به منطقه خوش آب و هوایی برمی خوری که آن را روستای سرمشک می نامند.

این روستا که جمعی از عشایر غیور میهن عزیزمان در آن زندگی می کنند از چند آبادی تشکیل شده که عبارتند از:

باغ قلق-اسفنا- برف انبار-خمروط و….

در این روستا ۷ طایفه که از فرزندان امیرشکار قربان (از دلاوران زمان کریم خان زند) می باشند زندگی می کنند.

**************

سرمشک (به کسر میم) یکی از مناطق بخش هنزا در شهرستان رابر در استان کرمان است. بنابرسرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت سرمشک در سال ۱۳۹۰ برابر با ۱۶۹۹ نفر بوده است .

موقعیت

این منطقه از طرف شمال به راین_(شهر) و قریه العرب- از شرق به دهستان هنزا- از جنوب به دهستان اسفندقه بهرآسمان- از غرب به دهستان جواران و شهر رابر محدود می باشد. از نظر اب وهوایی دارای آب وهوای معتدلی می باشد که در فصل تابستان به دلیل چشمه سارها و باغهای میوه و کوهای دیدنی همچون کوههای هنزا، تخت سرتشتک و وجود معدن مس درآلو و دره گلی هوک توجه گردشگران زیادی رابه خود جلب نموده است.

وجه تسمیه

به گفته بعضی از ساکنان قدیمی سرمشک به خاطر همین آب وهوا ودرختان میوه سردسیری وبوی خوش همچون مشک به سردمشک تغییر نام پیداکرده که امروزه بنام سرمشک معروف است.

ویژگی های جمعیتی

اکثر فامیل ساکن سرمشک عبارتند از سلیمانی ،

بنا به نقل راویان ، جد سلیمانی ها شخصی بنام امیر محبت، فرزند کمال ،ازعشایر خمسه فارس_(سرزمین) (بهارلو، اینانلو، عرب، باصری، ونفر) که در اطراف داراب، نی ریز، فسا، استیمان (استهبان) در استان_فارس‎ سکونت داشته اند، بوده است.

وی یکی از سرداران سپاه نادر شاه افشار در جنگ با هندوستان بوده که هنگام بازگشت نادر از هند ،ازطریق ساردوئیه ،رابر ،بافت_(شهر) و سیرجان به موطن خود(فارس_(سرزمین)) میرودودر آنجا برای فرزندان و اقوام خود از منطقه ی سرسبز و خوش آب وهوای ساردوئیه و رابر و نیز موقعیت سوق الجیشی آن تعریف می کند

از انجا که نادرشاه در اواخر عمر یا پایان دوره سلطنت تند خو و بد اخلاق شده بود به همه به خصوص سران سپاه خود بد می شود ،به حاکم فارس دستور می دهد که قدرت و اتحاد عشایر خمسه در هم شکسته شود و امیر محبت کشته و یا تبعید شود.

حاکم فارس راه دوم را انتخاب می کند و امیر محبت و فرزند او قربان خان را مجبور به ترک استان فارس می نماید.

امیر محبت که در سفر بازگشت از هندوستان منطقه ی ساردوئیه ورابر را برای سکونت مناسب دیده بود ، با فرزند خود به منطقه ی اقطاع ( بین سیرجان وبافت )کوچ می کند.

پس از مرگ نادر شاه ، امیر محبت به فارس بر می گردد ، ولی قربان خان با تعدادی از بستگان خود منطقه ی کنونی سکونت سلیمانی ها ( ساردوئیه و رابر ) را برای سکونت انتخاب می نماید.

در اثر کاردانی ، لیاقت و شایستگی ، قربان خان در زمان کوتاهی برمنطقه ای وسیع از سرچشمه های هلیل رود ، ساردوئیه ،رابر ، ارتفاعات بندر هنزا ،تخت سرطشتک تا دشت های وسیع و گرمسیری اطراف کهنوج ، فاریاب_(شهر) ،غرب هامون_جازموریان دست می یابد و املاک ومراتع زیادی را خریداری می کند و مالک می گردد.

از طرف سارم السلطان ،حاکم وقت جیرفت،ساردوئیه،رابر و اسفندقه ، لقب ” امیر شکار ” می گیرد و به امیر شکار قربان معروف می گردد.

امیرشکارقربان با دو ایل بزرگ منطقه ( مهنی و لری ) رابطه ی خویشاوندی برقرار می کند و پیوند خود را با این دو قدرت بزرگ منطقه محکم و استوار می سازد و سرانجام در سال ۱۱۵۸ هجری خورشیدی دارفانی را وداع می گوید و در قریه ی ده ملک ازتوابع رابر به خاک سپرده می شود.

پس از مرگ امیرشکارقربان ، فرزندان او هر یک در قسمتی از املاک و مراتع پدرشان که به انها ارث رسیده بود به کشاورزی ،باغ داری ، دام داری ، دام پروری مشغول می شوند.

بدین ترتیب نام طوایف مختلف سلیمانی ها از نام فرزندان امبرشکارقربان گرفته شده عبارت اند از:

۱- طایفه ی حسینی

تیره آقابابایی، بهرامی، زینلی، عیسایی
۲- طایفه ی عبدالعظیمی

تیره عبدالعظیمی
۳- طایفه ی میرزائی

تیره میرزائی
۴- طایفه ی ابراهیمی

تیره عبدالرضائی، ابراهیمی، امیرشکاری، میرزاجانی
۵- طایفه ی محمدی

تیره کربلایی علی، علی جانی، اولادمحیا، اولاد سلیمان، بهروزی
۶- طایفه ی مشهدی ولی

تیره ظهرعلی، بیت اللهی، حبیب اللهی
۷- طایفه ی علیدادی

تیره حاجی مرادی، عباسی، عبداللهی، حاجی محمد تقی
۸- طایفه ی میرزاخانی

تیره مجازی، میرزاخانی، دوستی
۹- طایفه ی علیمرادی

تیره نوراحمدی، علی عوضی، علیمرادی
۱۰- طایفه خداوردی

تیره خداوردی
۱۱- طایفه ی مارکی

تیره محمد رحیمی، موسایی، محمد رضایی
شش طایفه اول به نام پسران امیرشکارقربان نام گذاری شده اند و طایفه ی هفتم به نام “علی داد” داماد امیر شکارفربان ، طایفه هشتم به نام برادر امیرشکارقربان وبه قولی فرزند برادرش خوانده می شوند .

طایفه های نهم و دهم به نام دو تن از نوادگان وی نام گذاری شده اند و طایفه یازدهم براثر ازدواج برون گروهی وسکونت در محدوده ی ایل سلیمانی ،جزء طوایف ایل سلیمانی قرارگرفته است .

تقسیمات کشوری

آبادی های بخش هنزا
سرمشک،درآلوئیه،بُندر هنزاء،سه چیت،قلندارن،سرخوئیه،بیدبست،شغال،دره بید،خشک رود،باغ میری ,باغوئیه ,برف انبار,بید شیرین, پای زبز, جلال آباد ,جوز علی ,خانه رغان ,سید مرتضی ,سرچشمه ,سرهنگر ,صغین, کنگری, گلوچار, گلو گازر,گلومنان, هنزا ,هستموئیه ,زربران و ادوری ,ابراهیم آباد,اسلام اباد, امیر اباد, باب گلوئیه, بابید سفلی, بابید علیا, باغ شریعتی (نام قبلی باغ شاه) ,بنه زاری, بنه سوخته, پدوم اباد, پده بلند ,سفلی ,پده بلند علیا ,توکل اباد ,جنگل اباد ,چاله, دختک ,دره بافت,دزدان ,ده ملک ,رودبر ,زرآلوئیه ,زمین انجیر ,سرغشک ,سلطان اباد ,سنگوئیه قنات سرخ ,قنات ملک ,قنات گدار,کرنگ ,کلدان،جواران،کهنوج گرینوئیه و… از روستاهایی هستند که هر کدام به نوبه ی خود زیبایی خاصی را در درون خود جای داده اند.

آبادی های منطقه سرمشک

آبادی های این منطقه عبارتند از باغ قلق، برف انبار، اسفنا، آبگرم، اشکنوئیه، آل غیاثی، باغ حسینی، پشته بلند، خمروئیه، درآلو، گردوستان، گنگو، بید شیرین، بندر سرمشک.

کوه سرمشک

این کوه با ارتفاع ۴۰۴۸ متر در ۱۰۵ کیلومتری شمال‌غربی جیرفت قرار داردو متعلق به شهرستان رابر هست و دومین قله از کوه‌های هزار است که سرچشمه رودهای رود رو و هلیل رود می‌باشد. از ارتفاعات مهم این کوه قله (دندانه هنزا) است که در غرب روستای هنزا (هنزای رابر) قرار دارد و حدود ۳۶۵۰ متر ارتفاع آن می‌باشد. جیرُفت را از سه جهت کوهستان‌هایی به ارتفاع ۴۰۰۰ متر احاطه کرده‌اند و تنها از جانب جنوب غربی به سمت تنگه هرمز در خلیج فارس سرزمین هموار دارد. این منطقه به دلیل موقعیت خاص طبیعی اش که آن را کاملاً به محاصره در آورده‌است، از مسیر گردش‌های جهانگردان و نیز تحقیقات باستان‌شناسی به دور مانده‌است. بر حسب اتفاق آثار فراوانی از تمدن ناشناخته‌ای در جلگه هلیل‌رود از زیر خاک سر بیرون آوردند. تمدنی که از سپیده دم بشریت منشا می‌گیرد. ویژگی منحصربه‌فرد این گلدان‌های حجاری شده که در آن سیر تکوین جهان، انسان‌ها و حیوانات در سبکی بی نظیر به تصویر کشیده شده‌است، جای هیچ شک و تردیدی را برای باستان شناسان نسبت به قدمت و ظرافت فرهنگ هلیل رود باقی نمی‌گذارد. به نظر می‌رسد که فرهنگ و تمدن هلیل رود به طور مستقل از تمدن دولت _ شهرهای میان‌رودان در هزاره سوم قبل از میلاد پای به عرصه حیات نهاده‌است و به این ترتیب حتی از تمدن سومر نیز چندین سده تقدم زمانی می‌یابد. بخش هنزا و تخت سرتشتک وکرفس وگارچیک بندرهنزا ورودخانه وگردوهایش متعلق به شهرستان رابر میباشد.

محصولات

محصولات آن کلیه محصولات سردسیری از جمله گردو و گیلاس وسیب درختی و زردآلو و بادام و هلو و شفتال و آلبالو و زرشک هستند. انواع درختان بید، سپیدار و بوته های بابونه، آویشن، گل گاو زبان از دیگر طبیعت سرسبز آن می باشند.
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

***************************

19293 روستای سرمشک

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 4 میانگین: 3]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • محمدی سلیمانی

    در صفحه ۵۲۲ کتاب تاریخ کرمان تالیف وزیری اشاره به طایفه سلیمانی نموده است که تاریخ مورد اشاره سال ۱۲۵۰ میلادی است یعنی ۸۰۰ سال پیش و به نظر می رسد طایفه سلیمانی از مردمان اصیل کرمانی بوده اند
    همینطور در این کتاب به کوهی به نام سلیمانی نیز اشاره شده است

    ۲۵ تیر, ۱۴۰۰ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد