دریاچه تار در ۳۰ کیلومتری شرق شهرستان دماوند واقع شده و از جمله دریاچههای آب شیرین کوهستانی به شمار میرود. این دریاچه با جهت شمال غربی به جنوب شرقی، روی محور چیندار میان دو رشته کوه قره داغ (کوه دو برار) در شمال و کوه زرین در جنوب قرار دارد. موقعیت جغرافیایی دریاچه تار به گونهای است که گرداگرد آن را با فواصل متفاوت، کوههایی دربر گرفته که از سطح دریاچه بین ۵۰ تا ۵۰۰ متر ارتفاع دارند.این دریاچه که در ارتفاع بیش از ۲۹۰۰ متر قرار دارد، بیشترین طول آن ۱/۳ کیلومتر و میانگین عرض آن ۴۰۰ متر میباشد اما سطح آب آن در فصلهای گوناگون سال متغیر است.
در اطراف دریاچه هیچ گونه پوشش جنگلی و درخت وجود ندارد و بادهای غربی سرد همیشه در اطراف این دریاچه در جریان است. البته در گذشتههای نه چندان دور این منطقه پوشیده از آویشن بوده که به دلیل فرسایش شدید، دیگر اثری از آنها باقی نمانده است.دریاچه هَویر در فاصله حدود ۵۰۰ متری از دریاچه تار قرار دارد و توسط رشته کوه قره داغ (کوه دو برار)، از دریاچه تار جدا شده است.
در این مطلب می خوانید :
آب دریاچه تار و دریاچه هویر از کجا تامین میشود؟
دریاچههای زمینشناختی تار و هویر، از دریاچههای آب شیرین کوهستانی هستند که در ارتفاع حدود ۳۰۰۰ متری از سطح دریا قرار دارند. گرداگرد این دو دریاچه را کوهها فراگرفتهاند؛ بهطوری که رشته کوههای قره داغ در شمال و کوه زرین در جنوب آن به چشم میخورند. دریاچه تار، ۱٫۳ کیلومتر طول و ۴۰۰ متر عرض و دریاچه هویر نیز دارای ۹۰۰ متر طول و ۱۵۰ متر عرض است. کلسیم، منیزیم، کربنات، مواد شیمیایی آب دریاچهها را تشکیل میدهند.
سطح آب تار و هویر در طول سال متغیر است. آب دریاچهها از کوههای قره داغ، سیاهچال و شاهنشین در شمال و آبراهههای فصلی تأمین میشود. ذوب برفهای زمستانی در ارتفاعات نیز بخش دیگری از آب تار و هویر را تشکیل میدهد. در کف دریاچه تار نیز چشمههای آب زیرزمینی وجود دارد که مقداری از آب آن ناشی از همین چشمهها است. سر ریز آب این دریاچه، سرچشمهی رودخانه تار را به وجود میآورد که بههمراه رودخانههای فرعی دیگر، تار رود را ایجاد میکند که تا شهر دماوند جاری هستند.
علت شکلگیری دریاچه تار
زمینشناسان راندگی مُشا – فشم (آبیک، فیروزکوه، شاهرود) و لغزش کوه در پهلوى جنوبى دریاچه (زرین کوه) را علت شکلگیری دریاچههای تار و هویر میدانند. آنها میگویند در دوران کواترنری، این موضوع موجب رانش تقریبا بزرگی از زرینکوه (رشته کوههاى جنوب دریاچه) شده و با ایجاد پشتهاى به بلنداى بیش از ۵۰ متر، سدى طبیعى در برابر روان آبهاى سطحى ایجاد و شرایط لازم براى انباشت آب فراهم آمده است.
پوشش گیاهی و جانوری تار و هویر
پوشش گیاهی منطقه بهدلیل فرسایش خاک و چرای دام تراکم کمی دارد؛ اما از تنوع نسبتاً خوبی برخوردار است. هیچگونه درخت یا بوتهای در اطراف دریاچهها دیده نمیشود؛ هرچند که در گذشته گیاه آویشن در این مکان یافت میشد. گیاهان آبی در درون دریاچهها نیز از جمله گیاهان تار و هویر هستند.
قوچ، میش البرزی و کل بز، پوشش جانوری تار و هویر را تشکیل میدهند و آبزیانی چون ماهی قزلآلای رنگینکمان زرد پر، ماهی قزلآلای خال قرمز و ماهی زردکش در این دریاچهها زندگی میکنند. اداره حفاظت محیطزیست دماوند نیز چند نوع ماهی دیگر به دریاچهها ریخته است.
تفریح در تار و هویر
طبیعت زیبا و سرسبز تار و هویر یکی از بهترین مکانها برای گردش و تفریح به شمار میرود. این مکان از مقاصد مهم طبیعتگردی برای تورهای گردشگری است؛ بهخصوص که برنامههای متنوع و متعددی برای علاقهمندان وجود دارد.
امکانات تفریحی
شنا و آببازی: شنا و آببازی، بیهزینهترین و البته مهیجترین تفریح در دریاچهها است.
قایقرانی: در تار و هویر امکانات قایقرانی وجود ندارد؛ اما برای این تفریح لذتبخش میتوانید قایق بادی و… با خود ببرید.
ماهیگیری: ماهیگیری از اصلیترین تفریحها در کنار دریاچهها و رودخانهها است. وجود ماهیهای متنوع در تار و هویر، این امکان را برای گردشگران فراهم کرده است.
کوهنوردی: ارتفاعات و کوههای متعدد اطراف دریاچهها، بهترین فرصت برای کوهنوردی در فصول مختلف سال به حساب میآیند و لذت گردش در این مکان را دو چندان میکنند.
دوچرخهسواری: آبوهوای منطقه تار و هویر، شرایط مناسبی برای برگزاری تورهای دوچرخهسواری و انجام این ورزش هیجانانگیز مهیا کرده است.
کمپینگ: تورهای گردشگری میتوانند با برپایی برنامهها متنوع و شاد در این مکان، کمپینگ داشته باشد.
سایر تفریحها: پرندهنگری، ورزشهای آبی (مثل غواصی)، آفرودسواری، پارگلایدر، چتر بازی و… نیز از دیگر تفریحهای این منطقه هستند.
بهترین زمان سفر به دریاچه تار و هویر
تار و هویر در هر فصلی، زیباییهای خود را دارند. در زمستان سطح دریاچه یخ میزند و بارش برف، اطراف دریاچهها و ارتفاعات را سفیدپوش و تماشایی میکند؛ اما بهترین زمان برای بازدید از این مکان در فصل بهار و تابستان است و ترجیحا اردیبهشتماه تا پایان تابستان را برای بازدید از تار و هویر انتخاب کنید.
نحوه دسترسی به دریاچه تار
آدرس : استان تهران، شهرستان دماوند، چنار شرق، جاده دریاچه تار
مسیر اول: به شهر دماوند بروید، سپس از روستای چنار عربها، جاده معدن را در پیش بگیرید که آخر جاده خاکی به دریاچه میرسید.
دوم: در جاده دماوند، پس از روستای چنار شرق، از جاده خاکی حدود دو ساعت راه طاقت فرسا با خودرو است. با توجه به جاده خاکی و پرشیب مسیر، اگر خودروی مناسب ندارید، از این راه نروید.
سوم: در جاده دماوند – فیروزکوه، از روستای دلیچای بهسمت روستاهای یهر، مومج، دهنار و هویر بروید تا به دریاچه کوچک هویر و سپس دریاچه تار برسید.
نظر کاربران : با ورود به حساب کاربری از نوشتن نظر خود امتیاز کسب کنید
جای بسیار بکر و زیباییه به شرطی که جلوی استعمال مواد مخدر در اون مکان گرفته بشه و مردمی هم که به اونجا سفر میکنند آشغال نریزن