خانه تاریخی سرتیپ سده ای از جمله خانه های تاریخی شهر کهن و پرجاذبه اصفهان است. خانه های تاریخی متعدد در گوشه و کنار اصفهان، شهر را به موزه روبازی تبدیل کرده که بیشک در سفرهای کوتاه فرصت بازدید از همه آن ها را نخواهید داشت. هر کدام از این خانه ها جذابیت و صفای خاصی دارند و برگی از تاریخ، هنرِ معماری و فرهنگ را به خود اختصاص داده اند.
خانه تاریخی سرتیپ سده ای مربوط به دوره قاجار است و در خمینی شهر، محله لادره فروشان، بلوار توحید واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۴۴۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در این مطلب می خوانید :
قدمت خانه تاریخی سرتیپ سده ای
ظلالسلطان بهعنوان حاکم اصفهان در زمان قاجار، دستور تخریب بسیاری از عمارتها و بناهای باشکوه برجای مانده از گذشته را صادر کرد. در همان زمان یکی از مدرنترین خانهها توسط فرمانده سپاه او در شهرستان خمینیشهر اصفهان بنا شد. . او موفق می شود در عرض یک سال (۱۳۱۵-۱۳۱۶) مجموعه ای باشکوه را برای این میزبانی آماده کند. در نهایت این خانه تحت مالکیت و نظارت شهرداری خمینی شهر و سازمان میراث فرهنگی درآمد و تبدیل به موزه مردم شناسی خمینی شهر شد.
کتیبه
سر در ورودی این خانه کتیبه ای موجود است که ساخت بنا را به سال ۱۳۱۵–۱۳۱۶هجری قمری نشان می دهد، با استناد به کتیبه ای که هم اکنون در تالار پذیرایی (شاه نشین) قرار دارد می توان نتیجه گرفت که ساخت این بنا به احتمال زیاد طی یک سال صورت گرفته است. خانه تاریخی سرتیپ سدهی یک به معماری خاص خود شهرت دارد. این خانه درواقع یک شیوه جدید در ساختمانسازی آن دوران محسوب میشد. علت خاص بودن این خانه، وجود بعضی از عناصر معماری است که در آن زمان زیاد مرسوم نبود.
خود سرتیپ فرمانده فوج جلالی ظل السلطان حاکم وقت اصفهان بوده است. وی در دوران انقلاب مشروطیت و سالهای جنگ جهانی اول و هرجومرج و قحطی و بیماری بااقتدار تمام نسبت به امنیت بخش وسیعی از اصفهان همت گماشته است. از سرتیپ ۴ فرزند برجای میماند که هرکدامشان دارای خانههای تاریخی جداگانه در همجوار دیوانخانه بودهاند. خود این خانهها حالا تبدیل به مجموعه زیبای تاریخی شدهاند.
خانه تاریخی سرتیپ امینی سدهی شامل چند خانه، دیوانخانه، حمام و حسینیه در محله فروشان خمینی شهر واقع شده و به دست سرتیپ محمد حسین خان امینی سدهی در زمان ناصرالدین شاه قاجار بنا شده است. این خانه تاریخی که شکل بیرونی آن شباهت زیادی با عمارت باغ ارم شیراز دارد.
معماری خانه تاریخی سرتیپ سده ای
همه چیز درباره معماری خانه سرتیپ سدهی متفاوت است، از سردر باشکوه و مجللش گرفته تا ستون ها، گنبدها، نقاشی های ایوان، حوضخانه فرنگی، پارچه های سقفی و کتیبه ها که همه با مهارت و استادی خاصی طراحی و ساخته شده اند. زیبایی این عمارت و خانه هایی که در این مجموعه قرار دارند نشان از انسجام و نظم برنامه و نقشه سازندگان آن دارد.
در ورودی خانه از جنس چوب است و خانه در یک مجموعه خاصی قرار دارد و اگر دالانی را که بعد از در ورودی قرار دارد دنبال کنید، به چند خانه مسکونی میرسید که در همین مجموعه قرار دارند و متعلق به فرزندان سرتیپ میباشند.
در بدو ورود، در هشتی خانه، کاشیهایی وجود دارد که بر آنها چنین نوشته شده است: ” دیوانخانه سرتیپ حاج محمدحسین خان امینی سدهی، فرمانده فوج جلالی قشون تحت امر ناصرالدین شاه قاجار “. این مجموعه همان طور که در متن کاشیکاریهایش ذکر شده، مقر امور حکومتی و دیوانی و دفتری این درجهدار نظامی قاجار است. بنابراین در این خانه افراد زیادی رفت و آمد میکردند. از شاهزاده قاجاری گرفته تا مردم عادی.
دیوان خانه
اصلی ترین و شاخص ترین این بناها دیوان خانه است. دیوان خانه در سال ۱۳۱۵ هجری قمری ساخته و در سال ۱۳۱۶ هجری قمری به اتمام رسیده است. این دیوان خانه در زمینی حدود ۳۸۰۰ متر احداث شده است. مجموعه فضاهای این خانه در سه جبهه قرار گرفته اند که دو جبهه شمالی و جنوبی از جبهه سوم مرتفع تر می باشد. مهمترین قسمت عمارت تالار جبهه شمالی است که با شکل نیم صلیبی خود با دو اتاق سه دری طرفین ارتباط دارد. دیوارهای این تالار دارای تزئینات فراوان نقاشی روی گچ هستند. علاوه بر آن دو ردیف قطاربندی نیزدر این در و دیوارها وجود دارد.
سقف تالار حاوی نقاشی های پر کاری است که از نقاشی های اروپائی تاثیر گرفته اند. جبهه جنوبی شامل سه دری و فضای کفش کن در بین آنهاست. در جبهه غربی دو اتاق وجود دارد که با دری کوچک به حیاط باز می شود. دالانی که از طریق آن به حیاط خانه وارد می شوند در میانه این جبهه قرار گرفته است.
هدف از ساخت این عمارت تهیه یک محل اسکان برای پذیرایی مرفه از مقامات و رسیدگی به امور حکومتی و عدالتی بود. علاوهبراین در خانه تاریخی سرتیپ سدهی حمام اختصاصی، اتاق خواب شخصی سرتیپ، میدان اسبدوانی، ظرفشویخانه و یک حیاط وسیع برای مراسمها دیده میشود. همه این امکانات مهر تاییدی بر طراحی خاص و مدرن این دیوانخانه هستند. در واقع، طراحی این دیوانخانه مانند یک شهرک کوچک فرماندهی است که آن را به بهترین شیوه در زمان خود طراحی کردهاند.
حوض خانه
بعد از تالار، این حوض خانه عمارت است که توجه تان را جلب می کند چرا که به سبک فرنگی ساخته شده است. همین ترکیب سبک فرنگی با سبک معماری دوران قاجار باعث شده که زیبایی این بنا دو چندان شود.
بخش زمستان نشین دارای یک اتاق سهدری و یک اتاق ۵ دری و نارنجستان است و بخش تابستان نشین نیز دارای اتاقهای سهدری و ۵ دری و ظرفشویخانه و حوضخانه است. ایوان اصلی خانه دارای چهارستون بلند به ارتفاع شش متر است.
شاه نشین خانه تاریخی سرتیپ سده ای
زیباترین بخش مجموعه خانه سرتیپ سدهی، قسمت شاهنشین آن است. شاهنشین در شمال خانه و در تالار قرار میگیرد. معماری این بخش مانند معماری دوره قاجار تلفیقی از هنر سنتی ایران و اروپا بهحساب میآید. از جمله این هنرهای چشمنواز میتوان به پنجرههای گرهچینی، آیینهکاری، ستونهای گچبری شده با سرستونهای برگ کنگری و نقاشیهایی از منظرههای طبیعی اشاره کرد. سقف آن پوششی شبیه به کاغذ دیواری دارد که از روسیه خریداری شده است.
گره چینیها، شیشههای رنگی، آئینه کاری دور تا دور تالار، نقاشی روی دیوارها که نمایی از مناظر اروپایی است، گچبریهای برجسته روی ستونهایی که بر سرستونهای برگ کنگری قرار گرفته و دارای حجاریهای ظریف و زیباست، از دیگر موارد متأثر از معماری فرنگی است.
این بنا در زمینی به وسعت ۲ هزار و ۹۰۰ مترمربع شاخته شده و این عظمت زمان زیادی را برای بازدید و تماشای تک به تک خانه ها می طلبد ولی از آن جایی که معمولا گردشگران جبهه شمالی را برای بازدید انتخاب می کنند، تقریبا یک ساعت مهمان این بنای تاریخی خمینی شهر خواهید شد.
میدان اسب دوانی
جنوب خانه میدان اسبدوانی قرار داشته است که هم اکنون باغموزه میوههای خمینیشهر است. همچنین دور تا دور میدان طاقنماهایی وجود دارد که آبخور اسبها بوده است. در پشتبام خانه اسطبل واقع است و در سوی دیگر حمام قرار دارد. مساحت مجموعه به ۳ هزار و ۸۰۰ متر میرسد.
موزه مردم شناسی خمینی شهر
موزه مردمشناسی خمینیشهر در سال ۱۳۸۴ در بخش دیوانخانه خانه تاریخی سرتیپ امینی سدهی تائید شد. با در نظر گرفتن کاربری موزه، طرح تأسیسات و ادامه روند مرمت برحسب کاربری ادامه یافت و بودجه مرمتی آن توسط شهرداری و اعتبارات دولتی تأمین شد و سرانجام این موزه در سال ۱۳۸۸ در معرض بازدید عموم قرار گرفت. پس از مرمت در تاریخ اسفند ۱۳۸۷ خانه تاریخی سرتیپ سدهی بهعنوان موزه مردمشناسی و صنایع دستی در معرض بازدید عموم قرار گرفت.
این موزه شامل تجهیزات شکار، پولهای رایج، وسایل کار و زندگی روزانه، پوشش مردم و همچنین بعضی اشیا کاربردی در زمان قاجار است. وسایل مورداستفاده در مناسبات خاص مانند سوگواری یا عروسی را هم در این خانه بهنمایش گذاشتهاند. بعضی از این وسایل توسط وراث سرتیپ بهرایگان اهدا شدهاند.
نظر کاربران : با ورود به حساب کاربری از نوشتن نظر خود امتیاز کسب کنید
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.