آشپزی و شیرینی پزی در اصل بر اساس تجربه است . وقتی از مادرها و مادر بزرگهای خود در مورد مقدار موادی که در آشپزی استفاده می کنند می پرسیم می گویند چشمی انجام می دهند . اما امروزه همه سعی دارند که از اندازه گیری دقیق برای بهتر شدن غذا یا شیرینی خود استفاده کنند .پس برای اینکه با شک و تردید شیرینی نپزید و آشپزی نکنید بهتر است هم پیمانههای آشپزی و شیرینیپزی را تهیه کنید و هم ترازوی آشپزخانه تهیه کنید. اگر این پیمانهها را ندارید یک جدول آموزش اندازهگیری پیمانهها داشته باشید. به این ترتیب میدانید هر پیمانه شیرینیپزی و آشپزی چقدر است و چکار باید بکنید. دراین مطلب جدول اندازه گیری مواد در شیرینی پزی و آشپزی را آورده ایم تا با دانستن آنها راحتتر آشپزی کنید .
فهرست
جدول اندازهگیری پیمانهها و قاشقهای مواد خشک
نکته: طبق این جدول پیمانهها را به قاشق و میلیلیتر تبدیل کنید
۱ قاشق غذاخوری برابر است با ۳ قاشق چایخوری یا ۱۵ میلیلیتر
۱/۸ پیمانه برابر است با ۲ قاشق غذاخوری یا ۳۰ میلیلیتر
¼ پیمانه برابر است با ۴ قاشق غذاخوری یا ۵۰ میلیلیتر
۱/۳ پیمانه برابر است با ۵ و ۱/۳ قاشق غذاخوری یا ۷۵ میلیلیتر
½ پیمانه برابر است با ۸ قاشق غذاخوری یا ۱۲۵ میلیلیتر
۲/۳ پیمانه برابر است با ۱۰ و ۲/۳ قاشق غذاخوری یا ۱۵۰ میلیلیتر
¾ پیمانه برابر است با ۱۲ قاشق غذاخوری یا ۱۷۵ میلیلیتر
۱ پیمانه برابر است با ۱۶ قاشق غذاخوری یا ۲۵۰ میلیلیتر
جدول اندازهگیری پیمانههای مواد به میلیلیتر
۱ پیمانه برابر است با ۲۵۰ میلیلیتر
¾ پیمانه برابر است با ۲۰۰ میلیلیتر
۱/۳ پیمانه برابر است با ۱۰۰ میلیلیتر
½ پیمانه برابر است با ۱۲۵ میلیلیتر
۱ و ¼ پیمانه برابر است با ۳۰۰ میلیلیتر
۱ و ½ پیمانه برابر است با ۴۰۰ میلیلیتر
۲ پیمانه برابر است با ۵۰۰ میلیلیتر
۲ و ¼ پیمانه برابر است با ۶۰۰ میلیلیتر
۲ و ¾ پیمانه برابر است با ۷۰۰ میلیلیتر
۳ پیمانه برابر است با ۷۵۰ میلیلیتر
قاشق های اندازه گیری
قاشقهای اندازهگیری که برای شیرینیپزی مورد استفاده قرارمیگیرند و در بازار به صورت ۴ تایی وجود دارند به این صورت است:
۱- بزرگترین قاشق tbspهمان قاشق سوپخوری ویا غذاخوری است
۲- tsp- قاشق چایخوری.
۳- ۱/۲ قاشق چایخوری
۴- ۱/۴ قاشق چایخوری
اگر در آشپزخانه ترازو و پیمانه مخصوص ندارید برای اندازهگیری مواد خشک به روش زیر عمل کنید:
یک لیوان فرانسوی دستهدار آرد معادل ۱۵۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار شکر معادل ۲۳۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار کشمش معادل ۱۸۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار پودر قند معادل ۱۶۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار پودر نارگیل معادل ۹۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار روغن مایع معادل ۲۲۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار ماست معادل ۲۰۰ گرم است.
یک لیوان فرانسوی دستهدار برنج خشک ۲۰۰ گرم است.
یک قاشق غذاخوری آرد معادل ۱۰ گرم است.
یک قاشق غذاخوری شکر معادل ۱۲ گرم است.
یک قاشق غذاخوری پودر قند معادل ۱۰ گرم است.
یک قاشق غذاخوری نشاسته ذرت معادل ۷ گرم است.
۱ پیمانه آرد معادل ۱۵۰ گرم است.
۱ پیمانه شکر معادل ۲۰۰ گرم است.
۱ پیمانه روغن معادل ۲۰۰ گرم است.
۱ پیمانه شیر معادل ۲۵۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری روغن معادل ۲۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری ماست معادل ۲۵ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری آرد معادل ۲۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری پودر کاکائو معادل ۱۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری خامه معادل ۲۵ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری عسل معادل ۳۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری خمیر مایه معادل ۱۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری کره معادل ۲۰ گرم است.
۱ قاشق غذاخوری پودر گردو، نارگیل و پسته معادل ۲۰ گرم است.
پارچ مدرج
برای اندازه گیری راحت تر مایعات در حجم بالا از پارچ مدرج استفاده کنید . بر روی پارچ مدرج که در دو نوع شیشه ای یا پلاستیکی وجود دارد ، درجه بندی به میلی لیتر وجود دارد . برای اندازه گیری مواد جامد از پارچ مدرج استفاده نکنید و برای مایعات خیلی کم از همون پیمانه های جامدات استفاده کنید.برای اندازه گیری مایعات با پارچ مدرج، پارچ را روی سطح صاف گذاشته و سپس مایع مورد نظر خود را تا درجه گفته شده درون آن بریزید . مایع باید تا بالای خط نشان درجه پر شود.
اندازه گیری مواد پودری با پیمانه
برای اندازه گیری مواد پودری مانند انواع آرد، انواع نشاسته، سبوس، شکر سفید، پودر قند، پودر کاکائو، قهوه….. اینگونه عمل نمایید :
ابتدا مواد را هم بزنید تا مواد از حالت فشرده خارج شود زیرا پیمانه زدن این مواد به صورت فشرده سبب می شود اندازه گیری ها دقیق نباشد و حجم بیشتری از مواد در پیمانه قرار گیرد.پیمانه را انتخاب کرده و با قاشق پیمانه را پر کنید و هیچگاه پیمانه را داخل ظرف مواد فرو نکنید چرا که اینگونه مواد فشرده تر و بیشتر از حد نیاز در پیمانه قرار می گیرد.با یک چاقو یا پالت روی پیمانه را صاف نمایید و مواد اندازه گیری شده را در داخل ظرف بریزید.
نحوه اندازه گیری مواد مرطوب با پیمانه
مواد مرطوب مانند ماست ، خامه ، عسل ، کره، شکر قهوه ای، کره بادوم زمینی، نوتلا و ….. را باید به صورت فشرده اندازه گیری نمود بدین صورت که پس از انتخاب پیمانه مورد نظر با قاشق پیمانه رو پُر کرده و روی مواد را با پشت قاشق یا لیسک فشار دهید . برای اندازه گیری ماست و خامه با پیمانه روی سطح کار آرام ضربه بزنید تا حباب های داخل این مواد از بین برود.
اندازه گیری مایعات با پیمانه
اگر می خواهید برای اندازه گیری مایعات مانند شیر، آب، روغن مایع… از پیمانه استفاده کنید، پیمانه را تا سر پر کرده و داخل ظرف بریزید. این کار ممکن است مشکل باشد، بنابراین بهتر است از پارچ مدرج استفاده شود.
قاشق های اندازه گیری
چنانچه در نمناک گفته ایم برخی از مواد را نمی توان با پیمانه های اندازه گیری اندازه گرفت و باید برای اندازه گیری این مواد مثل نمک، بیکینگ پودر، جوش شیرین …. که در مقیاس کم مورد استفاده قرار می گیرند ، از قاشق های اندازه گیری استفاده نمود. حجم قاشق های اندازه گیری با قاشق هایی که با آنها غذا میل می کنید تفاوت دارد .قاشق های اندازه گیری سِت های چهار تایی تا شش تایی موجود هستند و جنس استیل یا پلاستیکی دارند .در ست شش تایی به بزرگترین قاشق ، “یک قاشق غذاخوری” ، به دومین قاشق “یک دوم قاشق غذاخوری ، به “سومین قاشق “یک قاشق چایخوری” ، به چهارمین قاشق “یک دوم قاشق چایخوری” می گویند.
روی قاشق های غذاخوری واژه Tablespoon یا بصورت مخفف tbs یا tbsp و روی قاشق های چایخوری واژه teaspoon یا به صورت مخفف (tsp) نوشته شده است.اگر در دستور تهیه برخی غذاها “سه چهارم قاشق چایخوری” نوشته شده است ، که برای این منظورباید سه بار قاشق یک چهارم چایخوری رو پر کنید.برای اندازه گیری مواد خشک با این قاشق ها ، با قاشق مواد را هم بزنید و سپس قاشق را در ظرف فرو کرده، پُر کنید و داخل ظرف بریزید . برای اندازه گیری مایعات قاشق مورد نظر را انتخاب و پُر کنید.
نکته مهم برای اندازهگیری مواد مرطوب و فشرده مثل خامه و شکلات مایع
برای اندازهگیری موادی مثل کره و شکر (البته منظور شکر قهوهای است که حالت و بافت مرطوب دارد)، انواع کره آجیل و مغزها مثل کره پسته یا بادام زمینی، نوتلا و شکلات آب کرده و موادی از این دست بهتر است مواد را با قاشق در پیمانه مورد نظرتان بریزید. سپس سطح روی مواد را با قاشق یا لیسک فشار دهید تا فشرده شوند و پیمانه کاملا پر شود. برای موادی مثل خامه و ماست پیمانه را پر کنید و چند بار به آرامی روی سطح کار بزنید تا حبابها از بین بروند و پیمانه دقیقا در اندازه مورد نظرتان پر شود. اگر حباب از بین رفت و سطح پیمانه پایین رفت مقداری دیگر از مواد را اضافه کنید تا به اندازه مورد نظرتان برسید.
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.