تنگه واشی یا همان تنگه ساواشی یکی از زیبا ترین جاذبه های گردشگری اطراف تهران در تابستان می باشد. تنگه واشی در ۱۷ کیلومتری شهر فیروز کوه قرار دارد. در حرکت از سمت تهران به دماوند ۱۷ کیلومتر بعد از فیروزکوه ، خروجی به سمت چپ هست که به سوی تنگه واشی حرکت می کند.تنگه واشی در فصل تابستان میزبان بسیاری از گردشگران است که با تهیه تدارک لازمه برای یک پیاده روی نزدیک به ۳ کیلومتری در دل کوه و درون رود به آبشار زیبای ۱۵ متری برسند. در نزدیکی این آبشار هم رستوران و تفرجگاه کوچکی قرار دارد.
فهرست
تنگه واشی یا ساواشی
تنگه اول «واشی» و تنگه دوم «سا» نام دارد. در میان این دو تنگه دشتی به نام ساواشی قرار گرفته است. کافی است تا پس از طی ۲۵۰ متر با پای پیاده، از تنگه به دشت برسید و سپس با گذر از دشت ساواشی به طول ۲ کیلومتر، خود را به تنگه سا برسانید.
تورهای یکروزه تنگه واشی
همه ساله تور های یک روزه بسیاری به سمت تنگه واشی حرکت می کنند و به دلیل طبیعت خاص آن از طرفداران زیادی بر خوردار است. باید در نظر داشت مسیر تنگه از سه قسمت مسیر تنگه اول تا ابتدای دشت ساواشی(حدود ۲۵۰متر) ، راهپیمایی دشت ساواشی(حدود ۱۷۰۰متر) و مسیر تنگه دوم تا رسیدن به آبشار(حدود ۸۰۰متر) تشکیل شده است.در ابتدای پس از یک پیاده روی کوتاه مدت در سر بالایی کوه ، به ابتدای تنگه رسیده که باید مسیر را در آب رود ادامه داد.
در صورتی که تصمیم دارید به تنگه واشی سفر کید حتما از داشتن وسایل لازمه جهت پیاده روی در آب و خیسی اجتناب نا پذیر و لذت بخش آن اطمینان حاصل نمایید.
کتیبه های دوره قاجار در تنگه واشی
تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار تاریخی نیز هست. یکی از سه کتیبه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شده و دو کتیبه دیگر در چشمه علی شهر ری و تونل وانا در جاده هراز واقع شدهاند. هر سه این کتیبهها به دستور فتحعلی شاه قاجار حکاکی شدهاست. فتحعلی شاه که دوران پیش از پادشاهی خویش را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش برجستههای آن دیار، سه نفر به نامهای حجارباشی، نقاش باشی و معمار باشی را مسئول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد.
کتیبه واقع در تنگه ساواشی دارای ابعاد شش در هفت متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شدهاست. بزرگترین نقش برجسته این کتیبهها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن میتوان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدودا ۱۸۵ سالهاست به گونهای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان بودهاست اما صنعت گردشگری به آن آسیب وارد نمودهاست.
دشت ساواشی
انتهای تنگه اول به دشت ساواشی ختم میشود. این دشت وسیع به طول دو کیلومتر، در میان تنگه واشی و سا قرار دارد و فرصت خوبی برای گشتوگذار و استراحت و لذت بردن از گرمای آفتاب است. زیبایی طبیعت در این دشت با کوه، درخت و سبزه و آسمان آبی به اوج خود میرسد. احتمال رویارویی شما با روستاییان در این دشت زیاد است. آنها شما را برای ادامه مسیر بهسوی تنگه سا راهنمایی میکنند.
تنگه سا
با گذر از دشت ساواشی، به تنگه سا میرسیم. این تنگه مسیری طولانیتر اما عریضتر دارد، ولی عمق رودخانه در اینجا کمتر است. ازآنجاییکه از دیوارههای تنگه سا چند چشمه آب جاری است، خزهها و گیاهان مختلفی بر روی دیوارهها رشد کردهاند. این تنگه ۸۰۰ متر طول دارد و انتهای آن به آبشاری زیبا ختم میشود. اگر به تنگه واشی آمدید، ماجراجویی خود را با رفتن به انتهای مسیر و تماشای آبشار تنگه واشی کامل کنید.
آبشار تنگه واشی
وقتیکه به انتهای تنگه سا میرسید، صدای فرو ریختن آب از ارتفاع بهراحتی به گوش شما میرسد. با برداشتن قدمهای آخر، آبشاری خروشان در مقابل شما ظاهر میشود. این رودخانهنوردی ۲ ساعته سرانجام به منظرهای زیبا ختم میشود.
آبشار تنگه واشی ارتفاع زیادی ندارد و از فاصله ۱۵ متری تا سطح زمین به داخل حوضچهای در زیر آن میریزد. عمق این حوضچه یک متر است و شما را برای تنی به آب زدن وسوسه میکند. ازآنجاییکه فشار آب زیاد است، ایستادن در زیر آبشار خروشان سخت به نظر میرسد.
سرمای آب در این آبشار بهقدری زیاد است که نفستان برای چند لحظه بند میآید. اگر هنوز خسته نشدهاید و وسایل حرفهای کوهنوردی به همراه دارید، از سمت چپ آبشار به مسیر ادامه داده و خود را به دشتی وسیع و سرسبز برسانید.
چند نکته برای کسانی که می خواهند از طبیعت زیبای تنگه واشی بازدید کنند:
• چنانچه به دنبال آرامش و سکوت هستید روزهای وسط هفته را برای رفتن انتخاب کنید. اگر به دنبال هیاهو هیجان و شادی بودن با جمع هستید روزهای جمعه را به شما پیشنهاد میکنم. تنگه واشی جایی است که شلوغی شما را به هیجان میآورد و باعث آزار شما نخواهد شد.
• از پوشیدن دم پایی جدا خودداری کنید.چون شما بیشتر مسیر را در آب راه میروید. سنگهای نوک تیز باعث ایجاد خراش و یا درد در پای شما میشوند و احتمال لیز خوردن و افتادن نیز با دمپایی بیشتر است. پوشیدن یک کفش ورزشی برای طی این مسیر راحت تر میباشد.
• تنگه واشی مکان مناسبی برای به همراه بردن کودکان به خصوص زیر ۷ سال نیست. مسیر طولانی است مجبور میشوید بیشتر راه کودک را در آغوش بگیرید و در نتیجه خودتان هم خسته میشوید.
• حتما یک یا دو شیشه کوچک آب معدنی به همراه داشته باشید.
• توصیه میکنم حتما تنگه دوم را ببینید. مسیر را تا رسیدن به آبشار ادامه دهید. شما میتوانید به پشت آبشار بروید ایستادن پشت آبشار هم تجربه زیبایی است.
• به دلیل عدم آفتابگیری تنگهها آب سرد است. بهترین زمان برای طی این مسیر مرداد ماه است.
• در پایان خواهش میکنم حتما هنگام رفتن به این مکان زیبا و بکر، کیسهای جهت ریختن زباله و بطریهای خالی به همراه داشته باشید.
سوغات ساواشی
یکی از سوغاتی های روستای جلیزجند یا همان ساواشی “دوغ پنج گیاه” است.این دوغ محلی حاوی گیاهان معطر آویشن ، نعناع ، کاکوتی ، پونه صحرایی و پونه جنگلی است. رب آلوچه و لواشک ترش هم از دیگر سوغاتی های تنگه واشی است.همچنین دمپایی های بند دار برای راهپیمایی در آب هم از جمله مواردی است که در کمتر جای دیگری میتوانید یافت کنید.در تنگه واشی گیاه کمیاب باریجه که مصارف مهم صنعتی و دارویی دارد می روید. چیدن باریجه به دلیل کمیابی آن جرم است و پیگرد قانونی دارد.
بهترین زمان بازدید از تنگه واشی
خنکی شدید واشی باعث میشود که اینجا بهترین انتخاب شما برای فصل تابستان باشد. بهترین زمان برای سفر به واشی، اوج گرما و ماه مرداد است.بهعلاوه، اگر از شلوغی زیاد گریزان هستید و دوست دارید تا پا به مکانی خلوت بگذارید، روزهای وسط هفته را به شما پیشنهاد میکنیم.
نحوه دسترسی
برای رفتن به این تنگه باید از جاده فیروزکوه راهی شوید. برای این منظور، از بزرگراه شهید بابایی به سمت فیروزکوه بروید. شما در فاصله ۲ کیلومتری فیروزکوه و قبل از رسیدن به شهر، با تابلوی تنگه واشی روبرو میشوید. این تابلو شما را به یک جاده فرعی به سمت روستای جلیزجند، محل قرارگیری تنگه ، میبرد. پس از طی ۹ کیلومتر، روستایی با دشتهای سرسبز، مزارع گندم و باغهای مصفا ظاهر میشود. حالا شما تنها ۴ کیلومتر دیگر تا رسیدن به ابتدای مسیر پیادهروی تنگه فاصله دارید.
پس از پیمودن این مسیر، پارکینگ مخصوص تنگه واشی را میبینید. در این مکان توقف کرده و آماده شروع ماجراجویی خود شوید.
تنگه واشی در فاصله حدود ۱۷ کیلومتری فیروزکوه قرار گرفته است.
خنکی شدید واشی باعث میشود که اینجا بهترین انتخاب شما برای فصل تابستان باشد. بهترین زمان برای سفر به واشی، اوج گرما و ماه مرداد است.
اگر کفش مناسب برای رودخانهنوردی ندارید، از دستفروشان کفشهای پلاستیکی مخصوص رودخانهنوردی بخرید.یه دست لباس اضافه و حوله هم با خود ببرید.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.
در زبان مازندرانی «واش» به معنی چمن است و منظور از آن تنگه ای پر از چمن های سرسبز است.
در ١٧ كيلومتري فيروزكوه قرار داره و در بهار و تابستان مناسب گردشگري است البته به خاطر پياده روي زياد در داخل آب و سنگلاخها براي افراد مسن و كودكان زياد توصيه نمي شه
با سلام چندین دشت به تنگه واشی هست که آب تنگه واشی از آنجا سرچشمه میگیرد
طبس هم ابگرم مرتضي علي شبيه همينجا رو دارد اما سازمانهاي ذيربط کاري براي جذب گردشگري در اونجا نکردند جا دارد مسيولين فکري به حال طبس بکنند