ایوان موزاییک بیشاپور ، از بناهای تاریخی منطقه کازرون است. این بنا که قدمتش به دوران ساسانی میرسد در شهر باستانی بیشاپور قرار گرفته است. در انتهای دالان شرقی و غربی تالار تشریفات دو ایوان مزین به موزاییک وجود دارد که در جهت عکس یکدیگر قرار گرفتهاند قرار گرفته اند و جایگاه اختصاصی شاپور و حرمسرای او بودهاند.
ایوانها دارای طاقهای هلالی و تزئینات گچبری و رنگ آمیزی شده بودهاند و در واقع کف ایوانها را با یک نوع قالی موزائیکی با طرح و نقوش گیاهی و انسانی تزئین کردهاند. سطوح جانبی ایوانها را با گچ بریهای ستون نما که روی آنها رنگهای قرمز و حاشیه های سیاه و نوار های آبی رنگ نقاشی شده بود پوشاندهاند.
ایوان موزاییکی غربی نمونه ای از شاهکارهای هنر معماری و طرحهای تزئینی عصر ساسانی است که مشرف به حیاط مستطیلی شکل است. این حیاط قریب ۳۳ متر و طول و ۲۰متر پهنا دارد علاوه بر شبه ستونهای تزئینی خود حیاط نیز با موزاییک های منقوش به شکل گل و گیاه و تصاویر ظریف آراسته شده بود و یک ردیف سنگ سیاه به صورت بوم و زمینه در جهت هماهنگی و تناسب با این تزئینات و نقوش به کار رفتهاست.
موضوع نقوش موزاییک ها اغلب شامل نقش زن تاج باف نقش زن نوازنده (چنگ نواز) و نقوش گیاهی و انسانی است که این نقوش را بر روی ملات اصلی که در کف محل مورد نظر میگسترانند با سنگهای رنگین کوچک به ابعاد (۰/۵*۰/۵) روی ملات می نشانند که به صورت فرش موزاییکی تجلی می نمود.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.